Fru Minimalist skalar bort kläder

Vi har tidigare beskrivit minimalism och rensning som att skala en lök lager för lager. Efter varje utrensning hittar du ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var oumbärliga. För varje bortprioriterat onödigt fokus inser du att det finns ytterligare distraktioner som kan skalas bort till fördel för det som verkligen betyder något, och bakom varje ny insikt gömmer sig en ofta djupare nivå av insikter kring dina egentliga behov och prioriteringar.

För tillfället håller jag (Fru Minimalist) på att rensa i garderoben inför höstens jobbstart efter föräldraledigheten. Här hittar jag flertalet plagg som nu, efter att jag fyllt 30 år förra året, gått igenom en graviditet och blivit mamma i början av 2015, inte längre känns som jag.

Jag har tagit mig igenom ett nytt skal på minimalist-löken och hittar flera plagg att rensa ut som tidigare hade en given plats i garderoben. Jag kommer i de flesta kläderna rent fysiskt, men de känns inte längre som jag psykiskt. Kjolen (på bilden) är för kort, klänningen har för gäll färg, benvärmarna känns för ungdomliga, jeansen har för många hål och skorna för hög klack. Förhoppningsvis passar de någon annans klädstil och livsstil bättre.

Det blir väldigt tydligt att minimalism är en livsstil och livsfilosofi, och inte något du blir färdig med efter några rensningsomgångar i hemmet. Det kommer då och då in nya kläder och prylar i ditt liv, du ändrar prioriteringar och byter fritidsintressen. Med tiden tränar du dessutom upp dina mentala minimalistiska muskler, vilket kan få dig att se på dina kläder och prylar med nya ögon efter en tid. Det är tur att det är resan och inte målet som räknas! :)

Har du något klädesplagg som du växt ur mentalt?

19 tankar kring ”Fru Minimalist skalar bort kläder

 1. Michel Larsson

  Skönt att höra om dina insikter och bra beskrivet om att resan är som lagret på en lök ;) Jag vet inte om samma sak händer er som det gör för mig när man är ute på en fysisk resa. Det som händer mig är att jag distraheras lättare av materiella ting när jag återvänder hem. Mina mentala minimalistiska muskler började få fart efter att jag varit ute på en långresa i tre månader år 2013. Det kanske egentligen inte är så konstigt, man har EN väska (i mitt fall) som är ens hem under resan och man måste klara sig på det vare sig man vill eller inte. Sen har man uppsatta mål hela tiden som man vill nå, tex. Ta sig till en ny stad, boka ett vandrarhem/hotel eller som i mitt fall försöka bo gratis hos någon lokalperson som känner till staden utantill.
  När man reser till och från platser så är nog inte platsen det viktigaste för mig, utan det är människorna man möter på vägen, städerna känns mer som en stor kuliss som skulle vara helt meningslös utan människorna. Detta på tal om att det är resan och inte målet som räknas. :)

  Om det är några plagg som jag vuxit ut mentalt så måste det vara mina bandtröjor som jag enbart använder när jag går på konsert och ska se just det bandet som jag har på tröjan. Har gjort någon utrensning där också, men det är svårt med musikband som jag verkligen tycker om och som jag haft på alla konserter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilket sammanträffande. Även vår minimalistiska resa började i samband med en längre semesterresa på sju veckor där vi backpackade och hade allt vi behövde (och lite till ;) ) i två ryggsäckar. :)

 2. Hanna

  Jag är inne i de sista veckorna av min första graviditet och ser mycket fram emot att rensa i min garderob. Att inte kunna använda en hel del kläder på många månader har gjort att jag verkligen insett vilka kläder jag saknar och vilka som bara är hyllvärmare! Dock har jag inte vågat rensa än eftersom jag inte vet vad som kommer att passa efter att barnet är fött.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har tänkt på att vara gravid är lite som att ha en capsule wardrobe, antalet kläder som går att använda begränsas markant under ett par månader. :) Likaså efter förlossningen om man ammar.

   Det kan vara klokt att avvakta rensningen tills ett tag efter graviditeten, så här 7 månader senare inser jag att vissa kläder kommer jag aldrig komma i igen. Även om jag sedan ett par månader är tillbaka på samma vikt som innan jag blev gravid, så har kroppsformen ändrats, höfterna blivit bredare etc. ;)
   Lycka till med graviditet och förlossning! :)

 3. Tina

  Jag var nog lite snabb att rensa efter graviditet för ju längre tiden går, desto mer blir jag ”mig själv” igen rent fysiskt. Men å andra sidan kommer jag inte ihåg vilka plagg det var som av misstag åkte med så det säger väl en hel del? ;) den största förändringen jag märker är att förr kunde jag hitta fler plagg på kedjorna, framför allt säsongsplagg som somriga klänningar, bikinis och blusar. Nu efter att passerat 30 och lite till känner jag mig mer kräsen än nånsin vad gäller såväl passform, färg som materialval. Någon som känner igen sig?

  Svara
  1. ninja

   Håller helt med dig Tina, blivit mer och mer kräsen, så numera om ett plagg inte stämmer på alla punkter så blir det inget köp. (Tidigare var det lättare att borte från att tex färgen inte var helt hundra, eller passformen nästan var ok, gärna om plagget hade nedsatt pris)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske är det åldern, kanske är det den minimalistiska livsstilen, men visst har även jag svårt att hitta plagg i många fall. Jag vet vad jag vill ha och letar när så ges tillfälle. För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett inlägg om vilka skor jag äger och vilka skor jag behöver, de ballerinaskorna jag var ute efter då letar jag fortfarande efter och saknar flera gånger i månaden året runt. :)
   http://minimalisterna.se/skor-jag-ager-vs-skor-jag-behover/

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, tack! :) Skulle dock vilja kunna prova dem först så jag vet hur de sitter. Har lite dålig erfarenhet av att köpa skor jag inte känner till över nätet.

 4. M

  Jag känner också igen mig i att vara kräsen när det kommer till nya inköp. Nästan så att det blir problematiskt att handla för att det är så svårt att bli nöjd på alla punkter. Det som redan finns i garderoben men som inte är perfekt är okej att använda, men om det ska in något nytt så är kraven mycket högre. Jag är väldigt försiktig med att rensa ut nu när jag är föräldraledig och kommer nog vänta ett bra tag i och med att hemmalivet har helt andra krav än arbetslivet. Tröjor som jag hade tänkt göra mig av med innan upptäckte jag när lillan kom att vissa var riktigt bra för diskret amning och jag misstänker att jag kommer göra fler upptäckter innan första året har passerat. Är spännande nu att öppna lådan med förra årets höstkläder som jag inte sett på så länge. Annars gör ju amningen helt klart att man naturligt lever i en begränsad garderob, också för att man inte har tid att fundera ;) mentalt har jag kommit ifrån många av mina klänningar som känns för korta, antagligen så väntar jag tills nästa sommar och känner in läget då och sen provar jag sälja dem. Just sommarklänningar är för mig ett sådant plagg som jag aldrig hinner slita ut men däremot växer man ifrån det och/eller blir omodernt. Där får jag börja satsa på mer klassiska plagg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kan vara klokt att avvakta rensning tills du vet vad du kommer att använda, hur kroppen eventuellt förändras och i vilken stil du landar mentalt. :)

 5. Linda

  Det är mycket ”svårare” att shoppa nu. Jag är mer kräsen. Jag lägger ofta kläder i varukorgen på Nelly.se, men det blir aldrig något köp. Jag tycker alltid att det känns onödigt.

  Det där med capsule wardrobe, med 33 plagg/ säsong, det tycker jag känns som jättemycket kläder! Det är ju 132 plagg sammanlagt. Och då utan ytterkläder, träningskläder bla. Är det bara jag som tycker att det är mycket kläder att ha hemma? Jag räknade i min garderob nu. Och på ett ungefär har jag 120 plagg. Jag har då rensat ut ca 70 plagg men jag är långt ifrån färdig. Jag tycker att jag har hur mycket kläder som helst! Jag tror att min capsule wardrob” ska bestå av 100 plagg, och då är skor och ytterplagg medräknat. Jag tror absolut att jag klarar det utan att ens tycka att jag har lite kläder. Jag vill inte lägga undan säsongskläder heller utan jag vill få plats med alla plagg samtidigt och ändå ha en luftig garderob. Det fungerar idag.

  Jag har kommit fram till fem färger i min garderob: vit, beige, puderrosa, marinblå, svart. Jag ska hålla mig till dessa färger och majoriteten i min garderob består av dessa färger. Det blir snyggt och enhetligt, och lätt att matcha.

  Angående skor så har jag kommit fram till att fem par räcker gott och väl för mig: vita converse på våren, svarta ballerina på sommaren, svarta ankle boots på hösten, ett par vinterkängor och sedan ett par svarta pumps. Alla skor (förutom vinterkängorna då…) fungerar att användas vid alla säsonger och de täcker upp mina behov. (Träningsskor ej inräknat).

  Jag är så nöjd över att ha kommit fram till hur just jag vill ha det. Att ha klara åsikter även kring sådana här småsaker känns som att stärka sin identitet tycker jag. Man lär känna sig själv bättre, vad som är viktigt och inte viktigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast jag tänker att av de 33 plaggen man väljer ut under en säsong i capsule wardrobe-konceptet, så kommer flertalet att vara samma plagg för alla säsonger. Bara vissa förändringar görs som att sommartoppar, tunna linnen och klänningar som bara används under sommaren, byts ut när tre månader gått och det är dags för höstens capsule wardrobe. Likaså byts ytterkläder mellan årstiderna. Däremot består stor del av de 33 plaggen som exempelvis jeans, klassiska kjolar, koftor etc året runt.

   Håller med dig vad gäller att välja färger, jag tycker det underlättar just mixandet och matchandet väldigt mycket. Sen vilka färger man väljer ut är såklart helt upp till en själv. ;)

 6. Ninni

  Jag känner igen känslan av att vilja rensa efter graviditeten. Har en del kvar att göra, men jag har kommit en bra bit på väg och har till slut lyckats hitta något som känns som min stil. Jag har, som flera andra nämner, blivit rätt kräsen efter att inte ha köpt kläder på nästan två år och nu tycker jag att det blir svårare ju längre jag väntar. Det ska verkligen kännas 100 % rätt, annars får det vara.

  Vill tipsa Fru (och Herr) Minimalist om att ett par gummistövlar kan vara bra att ha framöver, när bebis Minimalist blir tillräckligt stor för att vilja hoppa i vattenpölar. Och du får gärna skriva nåt om/när du hittar de perfekta ballerinorna! Jag letar också, men har inte hittat dem än.

  Det behöver väl inte vara 33 olika plagg varje säsong i en capsule wardrobe, eller har jag missförstått? Jag trodde att man fick använda max 33 plagg/säsong, men man kan återanvända samma plagg flera säsonger. Det verkar ju väldigt dumt att behöva ha 4 par jeans t ex, bara för att man ska ha 1 par/säsong. Så man har kanske 15 plagg som man använder året om (jeans, t-shirts, skjortor, skaljacka, osv) medan andra plagg används 1-3 säsonger, som sommarklänningar, tjocka stickade tröjor, sneakers osv. Då kommer det bli mycket färre än 132 plagg totalt.

  Svara
  1. Ninni

   Och en sak till angående capsule wardrobe: i de flesta exempel jag har sett ingår åtminstone skor, handväskor, solglasögon och smycken i de 33 plaggen. Ibland ingår även jackor. Då kommer man nog inte ens upp i 100 plagg per år, snarare 60-70 om ens det.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du har rätt, det behöver absolut inte vara 33 olika plagg varje säsong. Utan max 33 stycken och sedan återanvänder man majoriteten och byter bara ut de som är säsongsbetonade som sommarklänningar, vinterjacka, vita jeans etc. Det ska bli spännande att se hur många plagg jag kommer upp i när jag väl får det på pränt.

   Gummistövlar tycks vara både viktigt och vanligt, för vi har fått ärva både två-tre par från våra syskons barn. Svårt att veta vilken storlek Bebis Minimalist kommer ha när det väl är dags men det får väl visa sig då. Just nu säger mig storlek 21, 22 ingenting eftersom vi inte börjat med skor än, haha. :)

   Lovar att återkomma när jag hittar de perfekta ballerinorna. Jag har varit nyfiken på ”Blondinbellas” märke Flattered, men är inte hundra på att det är skorna med stort S. :)

 7. frukatt

  Mitt största problem är att hitta kläder som jag vill ha kvar vid rensning. De flesta är slitna, sitter dåligt efter graviditeter eller helt enkelt inte så snygga. Samtidigt har jag inte råd att investera i nya, så någonting måste jag ju behålla. Jag tror att jag får börja i tvärtom ände, när jag har råd att köpa någonting nytt får jag rensa ut någonting gammalt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, stort tack för tipset! Jag gillade det lilla mönstret ovanpå de svarta, jag tycker om klassiska plagg/skor som har någon snygg detalj. Ska se om Ecco här i centrumet har just dessa så jag kan prova. Det är lika bra att börja tänka lite praktiskt med sandlåde-häng och att de inte bara behöver fungera inne på kontoret, typ. :)

Lämna ett svar