Förvaring i minimalisternas badrum

I samband med vår frågestund i våras fick vi en hel del frågor om hur det ser ut i vårt hem i allmänhet och hur vi gjort och tänker kring förvaring i synnerhet. Vi går därför igenom rum för rum hur vi har det där hemma och hur vi förvarar olika saker. Vi började med hallen, gick vidare in i vardagsrummet för att sedan ta steget in i det privata sovrummet respektive det mer gästvänliga köket. Denna vecka avslutar vi förvarings- och hemma-hos-serien med att öppna dörren till badrummet.

En vanlig orsak till att man är missnöjd med sitt badrum är att det är för trångt eller att det inte uppfyller familjens rådande behov. Badkaret som var viktigt för femåringen är troligen mindre viktigt några år senare då en dusch skulle spara såväl tid som skapa utrymme. När en hel familj behöver göra sina morgonbestyr samt trängas framför ett handfat i morgonruschen kan irritationen bli stor. Vi förvarar dessutom allt fler produkter och saker i badrummet.

Vårt badrum är stort och rymmer såväl toalett och handfat med en kommod under, som tvättpelare, torkställning, dusch och numera även ett skötbord. En bra grej med vårt badrum är att torkställningen alltid kan stå framme utan att det stör även om det hänger tvätt på den. Torkställningen står bakom tvättpelaren och innan duschväggen, vilket gör att den knappt syns när du kikar in i badrummet eller använder toalett och handfat, men heller aldrig får vatten på sig eftersom duschväggen skyddar. Under torkställningen får dessutom tvättkorgen plats.

På bilden nedan ser du vårt badrum. Mitt emot tvättmaskinen står vårt skötbord som du ser på bild längre ned.

badrum

Produkter vi använder dagligen förvaras i det lilla badrumsskåpet bredvid badrumsspegeln. Medan det vi använder mer sällan eller som är skrymmande förvaras i kommoden under handfatet.

En kommod under handfatet är otroligt smidig förvaring i ett badrum och bra utnyttjande av utrymme. Visst kan du hävda att som minimalist bör det som används rymmas i enbart badrumsskåpet, men i många hem är det utrymmet relativt litet, och åtminstone som tjej behövs det någonstans att förvara vissa skrymmande sanitetsprodukter, lite smink och hårattiraljer, även som minimalist. :) Och med barn i hemmet är det guld värt att kunna stuva undan blöjpaket om int annat.

skötbord och skötbädd

Under skötbordet förvaras Bebis Minimalists tygblöjor, vanliga blöjor, tvättlappar med mera.

När Bebis Minimalist började rulla även på skötbordet uppfann vi ett minimalistiskt rullskydd av en bok vi fått gratis från bvc eller mvc och som inte användes. Enkelt med stabilt rullskydd med inbyggd underhållning. Problem solved! :)

rullskydd

Har du en gång haft tvättmaskin i ditt hem är det svårt att sedan vara utan det. Vi skulle aldrig flytta någonstans där vi blev tvungna att gå till en separat tvättstuga för att tvätta. Vissa hävdar att de sparar tid eftersom de då kan köra flera maskiner samtidigt, men moderna tvättmaskiner kan du tidsinställa och på så vis kan en tvätt exempelvis vara klar när du vaknar på morgonen. Vi tvättar bara fyra olika maskiner med tvätt: mörk/färgad 40 grader, ljus 40 grader, handdukar och lakan 60 grader samt tygblöjor och tvättlappar 60 grader.

Apropå tvätt och handdukar. Som vi skrivit i inlägget 10 saker du kan göra dig av med idag, så är handdukar något många har onödigt många uppsättningar av. Vi har tre set med handdukar innehållandes två badlakan, två handdukar samt en gästhandduk. Ett set är väldigt slitet så det gör vi oss troligen av med framöver. Utöver det har vi två små badlakan som används i träningsväskan, vid resor etc. Vi förvarar badlakan och handdukar i en garderob i vår hall men i en framtida bostad vore det smidigt om de kunde förvaras i badrummet där de ju faktiskt används.

På krokar på toalettdörren hänger hårtork, som vi båda använder, samt Fru Minimalists platt-tång.

toalettdörr

Vad är ditt bästa förvaringstips för badrummet?

13 tankar kring ”Förvaring i minimalisternas badrum

 1. Carolin

  På tal om skrymmande sanitetsprodukter måste jag bara få tipsa om menskoppen! Inte skrymmande alls och både minimalistisk och mer miljövänlig (?) än vanliga produkter. Första gången var svår men nu går det som en dans. Hur bra som helst och jag känner mig mycket fräschare.

  Svara
  1. Elin

   Håller med, jag skulle kunna skapa en religion till menskoppens ära. Den är praktisk, enkel, känns inte, miljövänlig, ofta säkrare mot läckage, tar lite plats sparar pengar osv osv. Det finns massor av modeller dessutom om den första man provade inte funkade dessutom så det är värt att fortsätta leta i så fall. Själv har jag kört Lady Cup och Lunette.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips med menskoppen! Jag använde faktiskt det redan för tio år sedan när det fortfarande var ganska nytt i Sverige och tyckte då att det var toppensmidigt! Sen när jag köpt en ny för att den tidigare blivit allt för missfärgad och ”äcklig” så lyckades jag inte köpa någon som fungerade för mig. Nu några år senare är det kanske dags att köpa en ny och testa igen!

 2. Jenny

  Mitt bästa tips för ett minimalistiskt badrum är nog att inte ha en tonårsdotter… ;)
  Skämt åsido så är vi väldigt nöjda med att i barnens badrum ha satt in en dubbelkommod. Inte en av de bredare modellerna utan med två lite mindre handfat, men med tre barn mellan 5 och 15 är det mycket värt på morgnarna med dubbla handfat.

  Vilket fint och stort badrum ni har, och jag håller med om att det är guld värt att ha egen tvättmaskin! Det underlättar också när man vill ha ett minimalistiskt tänk kring kläder.

  Svara
 3. frukatt

  Oj, vilket välorganiserat badrum. Vårt badrum ser alltid stökigt ut, fast vi inte har så mycket i det (inga onödiga flaskor, inget skötbord osv). Kanske är det att vi har badrumsmatta och handdukar framme som gör ett lite slarvigt intryck?

  Handdukar är en sak som vi alltid har för lite av. Under vabmånaderna byter vi dem allt för ofta.

  Svara
 4. ekomammaistan

  Ser ut ungefär som hos oss utrymmesmässigt och med skötbordet. :-)

  Menskoppen är förutom en massa andra bra grejer även plastbesparande eftersom du bara behöver den och inte massa annat. (haha såg nu att fler tipsat om den.) Dessutom är det plastbesparande att satsa på få produkter. Jag använder inte smink, har ingen särskild ansiksrengöring. Vi har bara ett badrumsskåp och klarar oss bra med det. På min hylla står deo, ansiktscreme, en kroppskräm och thats it. Sedan har vi en gemensam hylla där bl a tandkräm och tandborstar står.

  Svara
 5. Anne

  Handdukar går hur många som helst här. Tre små barn, varav ett förskolebarn och ett skolbarn, då vill jag byta handdukar varje dag i förkylningstider som ju typ är 8 månader om året :(

  Svara
 6. Karin

  Jag gillar inte öppen förvaring då det ger ett rörigt intryck. Men smaken är ju olika och en del gillar ju att se direkt vad de har på hyllor utan skåpdörrar. Mitt bästa förvaringstips är annars att rensa ut så att man behöver så lite förvaringsutrymmen som möjligt. Men jag måste ändå komplettera badrumsskåpet med en badrumspall med lock. Där förvaras schampo, balsam, sanitetsprodukter, necessär och lite till. Skönt att inte ha något stående synligt på badkarskanten i alla fall.

  Svara
 7. Frank

  Hur gör ni med tvätten? Precis som ni har vi toa, tvätt och dusch i samma rum. Där blir tvätt liggande, både den smutsiga i sin tvättkorg och den rena vikt i väntan på strykning och då blir det stökigt. Är ni snabba med att ta hand om tvätten eller har den en annan plats i väntan på strykning?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har ett lagom stort utrymme mellan tvättpelaren och duschväggen där vi alltid har en torkställning ståendes. Den är perfekt i storlek, bara någon centimeter till godo på vardera sida, men glöms där bakom vilket gör att vi kan ha tvätt hängandes utan att det direkt syns om vi inte har väldigt mycket tvätt.

   Med strykt tvätt är vi lite lata, vi hänger in rena plagg i garderoben och stryker när vi har mycket tvätt och får ett ryck eller måste stryka. Vi låter alltså inte tvätten ligga framme någonstans i väntan på strykning, utan det kan hänga ostrukna plagg i våra garderober.

 8. Cyn

  Vi har inget ”fast” badkar i vårt badrum men ville ändå ha ett babybadkar åt vår dotter (nu ett år). Det bästa vi gjorde var att köpa ett hopfällbart badkar som blir helt platt och går att ställa i en springa mellan tvättmaskinen och väggen när det inte används hemma hos oss!

  Och ännu om menskoppen, inte bara bra för naturen en också för hälsan eftersom de flesta bindor men särskilt tamponger ändå innehåller sådant som kan tas upp genom huden av vår kropp och som i framtiden kan (med mer forskning) visa sig vara hälsoskadliga. Vad jag förstått är de flesta menskoppar tillverkade av silikon som är ett mycket stabil sammansättning som inte avger/läcker ämnen (såsom många plaster etc).

  Svara

Lämna ett svar