10 saker du kan göra dig av med idag

Alla har vi en liten samlare inom oss som samlar på prylar och kläder som vi tror oss få användning av framöver, eller för vilka vi byggt upp nostalgi kring och därmed har svårt att rensa bort även fast vi inte använder eller behöver dem.

Detta kan göra det svårt att veta i vilken ända du ska börja när du ger dig på ett rensningsprojekt. Vårt generella tips är att börja rensa där du är sugen på att rensa, men det kan också vara strategiskt att börja med några enkla rensningsställen för att komma igång.

Vi har därför satt samman en lista på 10 områden i hemmet där du med största sannolikhet har saker du enkelt kan göra dig av med redan idag genom att sälja, skänka eller slänga:

1. Lakan och handdukar. Gamla, slitna, omatchande och urblekta sängkläder och handdukar som sällan används kan du med gott samvete göra dig av med genom att skänka till kvinnojourer, härbergen, katthem eller liknande. Vi har idag tre uppsättningar sängkläder som vi varierar mellan till vår dubbelsäng och lika många set med handdukar till badrummet. Utöver det har vi en uppsättning sängkläder till en gästsäng (enkelsäng). Har vi mer än en sovgäst får de använda ”våra” sängkläder eller helt enkelt ta med sig egna. 

2. Mediciner och vitaminer. Om bäst-före-datumet är passerat eller om du inte kommer använda dig av läkemedlet innan datumet går ut behöver det inte ta upp onödigt förvaringsutrymme. Till skillnad mot mat som går att smaka och lukta sig fram till huruvida det går att äta, är detta svårt med läkemedel som dessutom kan bli direkt hälsovådliga. Apoteken har särskilda påsar i vilka du kan stoppa alla mediciner du inte längre behöver och lämna in.

3. Plastburkar. Samlingen av dessa praktiska plastburkar i olika storlekar, Tuppeware-burkar och gamla glasslådor tenderar att växa sig större och större och bli mer och mer omaka. Vårt tips är att gå igenom din uppsättning och endast behålla de som är fräscha, av bra kvalitet och som har ett tillhörande lock. En stor del av plastburkarna kan förmodligen gå i plastinsamlingen utan större saknad.

4. Tackkort, vykort och brev. Även om det är mer sällan nu än för ett par år sedan så händer det fortfarande att ett och annat grattiskort, tackkort, vykort och brev hittar till postlådan. Dessa utgör ingen minnesgåva som kräver längre fysisk förvaring utan ska ses som en kort hälsning och fin gest. Att slänga det fysiska kortet som någon ombesörjt sig att köpa och skriva betyder inte att du förringar personens handling eller inte bryr dig om personen ifråga. Ibland sätter vi upp kortet på kylskåpet under en period och när vi tröttnat på det eller tillställningen ägt rum slänger vi kortet alternativt tar ett foto av det med mobilkameran och sparar i ett särskilt fotoalbum på mobilen.

5. Sprit. Hur många av flaskorna i ditt barskåp har du druckit ur de senaste året? Förmodligen kan du göra dig av med likör, rom och sprit du inte druckit eller bjudit på det senast tolv månaderna. När vi rensade i vårt då gedigna barskåp satte vi upp ett antal kriterier för vilka flaskor som hälldes ur och vilka som fick vara kvar, läs kriterierna om du behöver tips kring vad som kan vara värt att spara.

6. Tekniska prylar. Gamla mobiltelefoner, vhs-spelare, kameror och playstation som inte längre används gör ingen nytta i din källare eller när de ligger undangömda i en låda. Jag har skänkt eller sålt alla mina gamla mobiltelefoner till ”MobilPengar”, ”Envirofone” eller liknande. För tillfället har jag ingen back-up mobil, varken i form av jobbmobil eller gammal sparad mobil, då jag anser risken att behöva en som ytterst liten. Det är som bekant även bäst att sälja inaktuella prylar direkt innan de blir föråldrade och inte längre efterfrågas på andrahandsmarknaden.

7. Parfym. De flesta av oss har haft en period i livet när vi vid varje utlandsresa ville passa på att köpa en parfym på tax-free eftersom det var så billigt. Likaså haft parfym högt upp på önskelistan inför jul och födelsedag. Sakta men säkert byggdes ett parfymlager med halvfulla fina flaskor i olika färger och formationer upp. I samband med att vi flyttade ihop för ett år sedan rensade Herr Minimalist ut sin parfymsamling som ändå inte använts på flera år och när jag rensade i badrummet i somras åkte två av mina tre parfymflaskor ut. Hur många parfymer kan du rensa bort? Kom ihåg att parfymer räknas som farligt avfall så du slänger dem på rätt ställe. 

8. Galgar. Hur många galgar har du som inte har något klädesplagg hängande på sig? Trasiga galgar ska givetvis rensas bort och galgar som inte används ska inte ta upp onödig plats i din garderob, kanske finns det kemtvättar som gladeligen tar emot begagnade galgar? Jag har tidigare känt att jag haft galgbrist i garderoben och vid flera klädköp frågat om jag kan få med galgen. Sedan jag började rensa i garderoben har jag kunnat göra mig av med en hel del galgar allt eftersom garderoben krympt. Till jackor har vi fina trägalgar och Herr Minimalist har även trägalgar till sina vanliga kläder.

9. Kryddor. Det som är bra med färska kryddor, förutom att de smakar mer och bättre i maten, är att du ser när de börjar bli dåliga. Torkade kryddor har en förmåga att stanna kvar i våra köksskåp mer eller mindre för evigt om vi inte gör någon aktiv rensning eller gör slut på burkens innehåll. Innan vi rensade i vårt kryddskåp i somras stod där 52 stycken kryddor (!). Om du som vi har en större kryddsamling, börja kika på burkarnas bäst-före-datum och fundera över vilka kryddor du tycker om och använder regelbundet.

10. Koppar och muggar. Har du sparat alla koppar och muggar du fått i gåva och köpt genom åren så möts du förmodligen av en brokig samling i olika storlekar, mönster och material när du öppnar köksskåpet för att ta en kopp te eller kaffe. Fundera över hur många du verkligen behöver, vilka du tycker om att dricka ur som är hela och som förtjänar en plats i ditt köksskåp.

Detta är tio områden där jag är övertygad om att du enkelt kan hitta saker att rensa ut ur hemmet utan att det blir känslosamt eller för nostalgiskt. Jag vill dock varna för de nästan euforiska känslor du kan få av att rensa som gör att du bara vill rensa på fler och fler ställen i hemmet. Får du mersmak och vill fortsätta rensa kan du efter ovanstående även ge dig på tidningshögarna, sminket och barnens leksaker :-)

Lycka till!

27 tankar kring ”10 saker du kan göra dig av med idag

  1. TBIT

    Mycket bra lista! Många har nog också en hög defekta gamla T-tröjor och byxor som man sparat för att ha när man ska måla/meka någon gång i framtiden. För de de flesta räcker nog med ett sådant ombyte.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, t-shirts ligger högt upp på listan om jag skulle ranka tio ytterligare rensningsområden i hemmet. Själv har jag dock rensat bort mina t-shirts och äger idag endast tre tränings t-shirts i funktionsmaterial, men Herr Minimalist har ett antal vanliga.
      När det väl är dags att måla så kan man ta någon tröja, t-shirt eller träningslinne som börjar bli slitet just då, i de flesta normala garderober är det ju lite ruleans på kläder under ett år och så ofta är det ju faktiskt inte man målar att man behöver spara en särskilt utpekad tröja för ändamålet :) Målar man så pass ofta har man förmodligen redan dedikerade målarkläder.

  2. Rebecka

    Superbra lista! De senaste dagarna har jag och sonen varit hemma (jag har jobbat helg). Plötsligt hittade jag honom med mina smycken som han glatt plockade ur askarna… jag rensade bland smyckena i höstas, nu har jag rensat ut lite till. Att det ska vara så svårt att rensa ”färdigt”! Det gäller även kläder, jag har just nu en liten påse i garderoben, de kläder jag har lagt där kommer troligtvis att gå till second hand senare i vår, eftersom jag inte har använt dem på åratal. Jag försöker förlika mig med att rensningen är en process och att jag får vara nöjd med det jag har gjort och inte tänka så mycket på det som är kvar att göra, men det är svårt. Fast det är ju såklart roligt att kunna rensa ut lite mer även på de ställen som man trodde man var klar med… :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Smycken är helt klart bra rensningsobjekt hos många. Jag har aldrig varit särskilt mycket för smycken så jag äger bara en handfull sådana och så mycket mer har det aldrig varit, men många har ju flera lådor och skrin med krimskrams, förlåt smycken ;)

  3. Yvonne

    Sådana här inlägg gillar jag. Hade som plan att rensa rejält under julledigheten men just då tappade jag både ork o lust men nu med våren i antågande så känns det så härligt att sätta fart igen. Idag tänker jag rensa bort så mycket som möjligt av plasten -främst från köket. Tänker dock ersätta det (fast inte lika många saker) med rostfritt, glas o trä.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Rensningslusten kommer och går och det gäller att ta tag i den och använda den när den kommer. Då blir det ofta både roligare och lättare att ta beslut kring saker.

      Rostfritt tycker jag är jättebra i köket, jag var för några år sedan på väg att göra mig av med två rostfria bunkar. Det är jag idag, med mer kunskap om plast och dess innehåll, glad att jag inte gjorde.

  4. Edward

    Parfymerna ni rensar ut kan ni lägga ut på tradera så kan jag köpa dom :) Många har dyrgripar eller gamla versioner av parfymer som idag har genomgått ”justeringar” (läs: dyra ingredienser har bytts ut mot billigare) kemiskt och luktar helt annorlunda.

    Svara
  5. Ann-Christinnki

    Vad gäller mediciner och vitaminer som inte gått ut kan det vara en god idé att kolla med organisationer som Rosengrenska stiftelsen som hjälper papperslösa med medicinsk vård. Där finns det medicinskt utbildad personal som kan slussa mediciner vidare till människor som verkligen har behov av dem.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jättebra tips, tack för det! Det låter ju mycket bättre än att bara slänga det som jag antar att apoteken gör.

  6. Pingback: Göra av med | Anmaja

  7. Camilla

    Det är härligt att rensa! Ibland får man lite hjälp på traven också. Jag hade en gammal mobil som jag sparat, lite reserv/lite nostalgi. Men en dag när jag rensade i lådan där den låg så upptäckte jag att batteriet hade svällt. Helt plötsligt var det inte svårt alls att göra sig av med den. :)
    Smycken rensade jag häromdagen. Blev en massa bortrensat men fortfarande mkt kvar! Får nog göras om ett tag igen.
    Sen är det oftast för mig lättast att göra det i flera steg. Börja med att rensa ut det som är lättast och sen om ett tag kolla igenom igen och då kan jag ta bort lite fler saker som jag var osäker på. Som att man hunnit vänja sig vid tanken. :)
    Ett annat område som jag tycker att det lätt blev mkt papper i är viktiga papper/räkningar. Idag har jag satt det mesta på autogiro och e-räkning. Men det var riktigt svårt att veta vilka papper man bör slänga och vilka man bör spara. Jag hoppas bara på att jag inte slängt något jag borde sparat.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Visst kan vissa områden i hemmet gå lättare att rensa i omgångar och låta sig vänjas vid tanken. Där är tremånadersregeln/tremånaderslådan som vi skrivit om tidigare väldigt lämplig att använda. Då plockar du dessutom undan det som du eventuellt kan klara dig utan och märker om du saknat prylen, klädesplagget etc.
      http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/
      http://minimalisterna.se/tremanadersregeln-hur-gick-det/

      Det här med räkningar och kvitton har vi skrivit om i ett tidigare inlägg så jag hänvisar till det:
      http://minimalisterna.se/hantering-av-fakturor-och-kvitton/

  8. Eva

    Kul med konkreta tips som detta inlägg består av! Det gör det lättare för vem som helst att komma igång.

    Camilla här ovan tar upp ett vanligt minimalistiskt problem: Vad bör man slänga och spara av alla räkningspapper? Var finns betalningen bevisad om man har alla räkningar på autogiro? Banken? Visst, man kan spara gamla räkningar av olika skäl, men för en minimalist är det enda giltiga skälet är att kunna bevisa att man gjort rätt för sig. Vid ett tillfälle för länge sedan behövdes det faktiskt. Fick brev om utebliven betalning två år bakåt i tiden. Hade turligt nog beviset kvar, då ej autogirobetalning, och det visade sig giltigt förstås för att övertyga om att betalning redan var gjord.

    Och plastburkarna… usch ut med plasten som matförvaring helt och hållet! ;) I kylskåpet kan man förvara maten i glasbyttor, eller djuptallrikar med djuptallrik på som lock. Kanske lite överkänsligt, men när man läser om plaster blir man lätt lite fundersam. Det går utmärkt att även frysa in mat förpackat i glas. Som matlåda till jobbet är det smidigare med burk i rostfritt stål.

    Svara
    1. Josefin

      Men att man fått en faktura bevisar ju inte att man faktiskt betalt den, eller? Jag tänker att såna uppgifter kan man be banken om ifall det skulle behövas. Jag slänger alla gamla fakturor :)

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller med dig om att du i de flesta fall kan få hjälp av banken med att bevisa en betalning, och när det gäller andra viktiga papper och dokument kan ofta leverantören själv vara behjälplig.
      Kvitton kan dock vara bra att spara så länge garantin gäller, mer info om hur vi hanterar räkningar, fakturor etc finner du i ett tidigare inlägg här:
      http://minimalisterna.se/hantering-av-fakturor-och-kvitton/

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har, som vi skrev till Camilla, berört det här med kvitton, fakturor och liknande i ett tidigare inlägg (länk nedan). Jag upplever dessutom att det mesta går att få fram genom företaget självt eller bankens hjälp om det skulle strula och att du därför kan slänga det mesta, åtminstone vid en årlig rensning av pärmen där detta förhoppningsvis förvaras.
      http://minimalisterna.se/hantering-av-fakturor-och-kvitton/

      Gällande plastburkar så är jag helt i linje med dig så jag tycker inte du är överkänslig. Om det inte var så dyrt med matlådor i rostfritt stål skulle vi garanterat byta ut våra tio matlådor i plast omedelbart. Nu får det ske lite pö om pö istället.

  9. ninja

    Håller på att byta ut mina matlådor mot glas istället. Hittat ett prisvärt alternativ på biltema i glas men med plastlock. Kanske inte optimalt men locket är i alla fall inte i kontakt med maten speciellt ofta.

    Svara
  10. Camilla

    Fick två matlådor i glas i julklapp från laplandecostore.se. Bästa julklappen! :) då med lock i rostfritt. Men säkert är de på Clas Ohlson och Ikea billigare(har ej sett dom). Rostfritt är ju också bra om man inte behöver värma dom i micro vilket jag ofta gör. :)

    Svara
  11. Anna-Lena

    Jag använder parfymer som doftrenare efter besök på toaletten. Jag gör åt parfymen och jag behöver inte köpa dyra doftsprayer. Om jag inte tycker parfymen luktar jättegott sprutar jag lite mindre mängd.

    Svara
    1. ANNA

      Varför göra så? Det innebär ju att personen som kommer in efteråt kommer in i ett parfymmoln å doften kanske sätter sig i kläderna + att det är jättedumt om någon är allergisk eller har vissa migränsorter.

  12. Pingback: Rensing bland sladdarna | Händelsevis

  13. Pingback: Tusen meter matta | duger.se

  14. Pingback: Flyttdags – en kom ihåg-lista – Hitta mäklare

  15. Cynthia

    Att rensa bland parfymer tex blev jättelätt för mig efter att ha läst bla ”Handla rätt för en giftfri barndom” av A. Lagerqvist, C. Ribbing & K. Wallis; ”Badskumt” av Katarina Johansson samt ”Kemikaalikimara lapsiperhelle” av Anja Nystén (vet inte om den översatts till svenska).
    Tydligen innehåller många parfymer ftalater som på lång sikt konstaterats vara hälsoskadligt (och många miljöovänliga ämnen från petroleumindustrin) vilket gör mig mer motiverad att rensa ut – eller åtminstone inte att köpa nytt.
    Överraskande mycket av min rensning just nu motiveras av att saken som rensas ut eventuellt kan vara hälso- eller miljöskadlig vid användning. På prioritet 2 kommersedan att nyanskaffning skall vara prylar som både i produktionenen av den och vid användningen av den är så hälso- och miljö”oskadlig” som möjlig.

    Svara

Lämna ett svar