Hantering av fakturor och kvitton

Även om mängden snigelpost kontinuerligt minskar och ersätts av digitala motsvarigheter så får vi fortfarande en hel del fysiska fakturor, brev, inbjudningar och kort med mera som ska öppnas, behandlas och arkiveras. Eller behöver man verkligen göra det?

Anledningen till att vi tar upp detta är att vi häromdagen fick en jättebra fråga från en bloggläsare som undrade hur vi gör med papper och dokument ur ett minimalistiskt perspektiv, till exempel fakturor, kort och kvitton med mera.

Diverse kort. Detta är nog den intressantaste kategorin eftersom vi tror att det är här ett nytt synsätt kan göra störst skillnad. Idag får vi fysiska kort vid främst större födelsedagsfester, bröllop, dop och tackkort, men även ett fåtal julkort och vykort letar sig framSkulle vi spara alla dessa skulle det över tiden bli otroligt stora mängder. Därför har vi bestämt oss för att temporärt sätta upp dessa på kylskåpet tills tillställningen ägt rum eller tills det kommer nya mer aktuella kort som kan glädja oss. När kortet blir inaktuellt så slänger vi det. Om det är något vi tror vi skulle bli glada av eller ha intresse av i framtiden tar vi ett foto av kortet med mobilkameran och slänger originalet.

Fakturor. Ett beslut som gjort stor skillnad för oss är att endast ha e-fakturor för de räkningar som kommer regelbundet som hyra, el, försäkringar, mobiltelefon med mera, liksom att de betalas genom autogiro. De företag som står för fakturorna är nästan undantagslöst positiva till att slippa skicka fysiska fakturor av både miljömässiga och ekonomiska skäl. En omställning är oftast bara ett kort telefonsamtal eller e-mail bort.

Vid köp där vi av olika anledningar inte vill betala omgående, med exempelvis bankkort eller kontanter, utan väljer alternativet betala mot faktura så har vi en pärm där vi sätter in dessa. Vi rensar pärmen ungefär en gång om året. Fakturor för mindre utlägg som är äldre än ett år slängs, medan fakturor för större inköp som vitvaror, elektronik etc sparas i en pärm tills vidare om det skulle uppstå något krångel framöver. Har vi inte varan kvar längre rensas naturligtvis fakturan ut.

Garantibevis. Dessa sparar vi i en pärm eftersom de vanligtvis är aktuella i flera år. Är garantibeviset i form av ett löst kvitto häftar vi fast det på ett vitt papper och sätter in det i samma pärm. Även garantibevis rensar vi ut årligen och slänger de som inte längre gäller eller där vi inte längre har kvar saken i vår ägo.

Kvitton. Dessa sitter i samma pärm som garantibevisen under en egen flik. Vi sparar kvitton för de inköp där vi eventuellt kan behöva reklamera varan, som inköp av dyrare kläder och elektronik. Vi sparar dessa i totalt tre år, vilket är tiden man har rätt att reklamera en vara enligt Konsumentköplagen. Ungefär en gång om året rensar vi ut kvitton som har mer än tre år på nacken och som inte längre kan användas för att reklamera. Samtidigt rensar vi ur kvitton där vi inte längre har saken i vår ägo.

Ett tag sparade vi kvitton längre än tre år om vi räknade med att sälja saken begagnad på till exempel Blocket men numera har vi insett att i stort sett ingen frågar efter dessa för så pass gamla prylar.

Avtal. Viktiga avtal sparar vi i en pärm så länge avtalet gäller. Är ett avtal mindre viktigt tar vi ett fotografi av detta som vi sparar istället för originalet. Är det avtal som bedöms oviktiga och mer för informations skull slänger vi dem omedelbart. Med största sannolikhet går det att få en kopia på avtalet från leverantören om det någon gång mot förmodan skulle bli nödvändigt.

Bevis. I de fall det rör sig om bevis på kurser, betyg, anställningar eller liknande sparar vi dessa i en pärm. I vissa fall är dessa inscannade för att kunna skickas via e-post. Är det extra viktiga bevis som kan komma till användning känns det säkrare att ha originalet i fysisk form. Vi har i ett tidigare blogginlägg skrivit om hur vi hanterar bevis på diverse olika prestationer i form av diplom och medaljer som ni kan läsa om här.

Som kan konstateras ovan så sparar vi en hel del saker genom att ta kort på dem istället för att spara dem fysiskt. Dessa samlar vi olika mappar som vi skapat i mobilens bildapp, exempelvis mappar som Avtal & bevis, Inbjudningar & tackkort. Det funkar utmärkt för fina inbjudningar och kort som folk har lagt ner energi och kärlek på samt när det gäller diplom och medaljer. Kort och gott dokument som är ”nice to have” men inte ”need to have”.

Tyvärr behöver vi än så länga spara kvitton, avtal och garantier i större utsträckning än vad som är önskvärt på grund av att affären/leverantören inte skulle gå med på att bara visa upp en kamerabild på detta som bevis vid en reklamation. En årlig rensning gör dock att samtliga dessa dokument ryms i ett fåtal pärmar.

Har du något tips på hur vi ytterligare kan effektivisera dokumenthanteringen?

12 tankar kring ”Hantering av fakturor och kvitton

 1. Anders

  Mycket bra blogg måste jag säga! Har läst den sen några veckor tillbaka och det finns mycket nyttig och inspirerade information.

  I kväll så ska jag gå igenom alla viktiga papper och organisera allt på ett bättre sätt då kvitton och andra papper ligger huller om buller nu.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Hej och tack så mycket för berömmet! :)

   Lycka till med rensningen. Du kommer att tycka att det är superskönt med ordningen efteråt även om det tar emot innan. :)

  1. Herr Minimalist

   Hej och tack för bra feedback! Det borde vi såklart ha nämnt att det är en jättebra ide att spara upp fotografierna/bilderna i molnet så att det finns en säker backup och tillgänglighet oavsett var man befinner sig. Att bara ha dessa på datorn eller i mobilen är lite vanskligt om det är viktiga dokument etc.

 2. Carro

  Nu fick jag energi att rensa bland papper och kvitton, tack för skjutsen:). Massor med papper och kvitton åkte till återvinningen! Mycket av de papper man får går alltid att få nya om man slänger dem, typ pensionspapper och liknande. Jag har allt i en pärm med ett index med nummer och en plastficka vid varje, för försäkring, anställningsbevis, lägenheten osv. Allt på ett ställe gör att man slipper leta! Kvitton är en så onödig grej tycker jag. Det borde gå att få elektroniska kvitton till en personlig sida eller till mailen istället. Så kan man plocka fram det när det behövs istället. Ungefär som fler butiker skippar plastkorten och har allt på ens personnummer istället

  Svara
  1. Minimalisterna Inläggsförfattare

   Vad bra, kul att kunna ge en knuff i rätt riktning! :) Visst borde det vid det här laget även gå att få elektroniska kvitton när så många andra biljetter och ”bevis” är elektroniska, och även medlemskorten numera som du skriver. Kanske kan kvittot sparas elektroniskt till transaktionen på det kort man betalar med? Nåväl, den som kommer med lösningen på elektroniska kvitton blir nog rik :)

  1. Minimalisterna Inläggsförfattare

   Kul att du tycker det! :) Hoppas du har/får ordning på dina fakturor, kvitton och andra mer eller mindre viktiga dokument.

 3. Rebecka Mattisson

  Efter ett tag med minimalism och minskad konsumtion kanske det blir något färre kvitton/fakturor att hålla reda på… :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Så är det helt klart. Jag har dessutom märkt en enorm skillnad på mitt kontoutdrag som numera är löjligt kort när jag går igenom det i slutet av månaden. :)

 4. CJH

  Julkort kom jag på ett mycket bra sätt att slippa få (och alltså slippa slänga): Jag har slutat skicka julkort! Det var ett tag när gamla studentkompisar hade småungar som de hade dille på att skicka specialtryckta julkort med avkomman. Jag avskyr ungar, så de (korten) gick direkt i soppåsen. Nästa jul kom inga kort. Födelsedagshälsningar skickar jag bara via Facebook, och bara till utvalda. Mamma får ett SMS om jag kommer ihåg att hon fyller år, för hon har inte Facebook. Den enda oombedda post jag sparar är katalogen från bildelsföretaget Summit Racing i USA – nytt bil-mittuppslag varje nummer, så jag sparar gamla nummer också – tycker det är fint av dem att skicka en papperskatalog varannan månad tvärs över Atlanten. En del mäklarreklam med prisstatistik är kul att ha kvar ett tag.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, att skicka julkort ligger ofta i dvala flera år tills barnen kommer, då får det ett kort uppsving, tills man inte mäktar med, eller kanske inte får några tillbaka. ;)

Lämna ett svar