Färre pärmar i hemmet

Herr Minimalist redogjorde i förra veckan om sin årliga kvittorensning. Inte bara kvitton rensades, utan en salig blandning av dokument som ingen av oss kikat på sedan de sattes in i pärmarna.

Ordning och struktur är något jag gillar och omedvetet strävar efter. Så länge jag kan minnas har jag haft olika pärmar där jag sätter in diverse avtal, kontrakt, information, kvitton och fakturor. Jag rensar dessa minst årligen och slänger gamla dokument och inaktuella kvitton. Trots detta hade jag inte mindre än 9 pärmar här hemma, då var visserligen två relaterade till styrelseuppdrag i vår bostadsrättsförening, men ändå. Det kändes inte minimalistiskt.

Det pratas om digitalisering och papperslöst samhälle, med mina 9 pärmar tycktes det långt borta. Genom att gå igenom pärmarna, strukturera om, rensa och våga slänga så fick jag tillslut ner det till 4 pärmar. Just våga rensa ut och slänga ”bevismaterial” tror jag många har svårt för. Tänk om jag behöver reklamera tröjan, eller om någon skulle höra av sig om att jag inte betalat fakturan, eller behöva visa tidigare arbetsgivares anställningskontrakt för något outgrundligt ändamål. Och det är ju kul att spara intressanta tidningsurklipp, tackkort från bröllop etc. Eller?

Jag hade tidigare olika pärmar med rubrikerna Ekonomi, Bostad, Kvitton, Jobb samt Tips & råd. Efter en rejäl rensningsomgång slutade det med att jag nu har en Ekonomi-pärm med allt från deklaration till pensionsdokument, och en Avtals-pärm med allt från bostads- och jobbkontrakt till kvitton. En Bebis Minimalist-pärm skapades och utöver detta skalades styrelsepärmarna ner till en. Summa summarum gick jag från 9 pärmar till 4.

Nedan ses min respektive Herr Minimalists hög med papper som rensades ut :)

Utrensade dokument

Det är inte bara fysisk skillnad på antalet pärmar, även en mental sådan som kommer märkas framöver. Jag kommer nämligen inte spara fysiska dokument i samma utsträckning som tidigare. Innehållet i Tips & råd-pärmen hade jag inte ägnat en minut åt sedan det sattes in, så nu åkte det ut en gång för alla. Alla monteringsanvisningar för Ikea-möbler slängdes, numera finns det ju på hemsidan om möbler säljs eller behöver skruvas isär och ihop. Sedan tidigare har jag avsagt mig alla former av fysiska utskick från min bank samt skaffat e-faktura hos alla regelbundna leverantörer.

Eftersom vi nu konsumerar betydligt mindre mot tidigare, blir det väldigt få garantibevis och kvitton som behöver sparas. Kvitton för dyrare kläder eller prylar som kan behöva reklameras sparar jag dock i tre år, vilket är tiden man har rätt att reklamera en vara enligt Konsumentköplagen.

Vad är ditt bästa tips för att göra hemmet mer papperslöst?

19 tankar kring ”Färre pärmar i hemmet

 1. Karin

  Jag har också e-faktura och har tackat nej till pappersutskick från banken. Det bästa är att stoppa snigelposten så mycket man kan och få besked via nätet och mejl istället från både myndigheter och företag. När det kommer post genom brevlådan åtgärdar jag helst direkt. Läser, slänger eller återvinner. Ytterst lite sparas.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När jag får någon post i brevlådan brukar jag även fundera kring om jag kan vidta någon åtgärd för att slippa få denna typ av post brevledes i framöver.

 2. Anja Tidman-Fuchs

  Det här med att rensa ut kvitton och papper är en svår sak för mig, på något sätt gillar jag att kunna ha koll på vad jag har köpt när – men innerst inne vet jag att jag inte kommer ha någon användning av kvittona, många av prylarna är det inte ens säkert att jag har kvar. Men detta och kvittorensningsinlägget peppar mig att ta tag i min bokhylla som svämmar över av pärmar och tidskriftssamlare.
  Mina universitets-kurs papper och tentor har jag dock gjort mig av med, förutom en tenta som jag av nostalgiska skäl sparade (inte den tentan som jag skrev bäst på, utan den som kändes bäst!). Får nog bli en rensning i alla pärmar inom kort!

  Svara
  1. Hannele

   (betalar man med kort, finns alla ”kvitton” kvar i datorn. ”Reklamera skor” har jag gjort när jag hittade beviset i datorn. Av en slump såg jag även i datorn att jag betalat en restaurangsnota dubbelt, det var inga problem att få pengarna tillbaka.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med Hanneles kommentar att du bör kunna hålla reda på köpen via din internetbank, liksom via utomordentliga appar som Tink.
   Lycka till med pappersutrensningen, den kan vara minst lika befriande som att rensa ut prylar och saker ur hemmet! :)

 3. Emanuel

  Jag har slängt i stort alla papper. Har nu bara en mindre box med hängmappar för det allra viktigaste (original som behöver behållas). Fördelen med den är att även saker som inte går att hålslå även lätt kan sorteras på rätt plats. Min bästa vän har blivit en ScanSnap ix500 skanner som har både dokumentmatare och är supersnabb. Genom att ladda upp till t ex Dropbox går dokumenten att nå var som helst via mobilen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har du kollat upp appen Scanner Pro? Den använder sig Herr Minimalist för att scanning in diverse dokument och är väldigt nöjd.

 4. Hanneles bokparadis

  nu blir det i alla fall inte många nya papper med e-räkningar och annat, ingen (?) reklam i brevlådan heller, toppen! Lite mappar i datorn bara, och det är så enkelt att kolla med banken i datorn.

  Svara
  1. Hannele

   P.S.
   ”reklamera tröjan” har jag gjort genom att i datorn finns alla kortbetalningarna kvar från banken. Av en slump såg jag i datorn att jag betalat en restaurangsnota dubbelt, det var inga problem att få pengarna tillbaka.

 5. linasmammaeva

  Varje gång jag får ett pappersbrev från en organisation eller företag, ber jag avsändaren skicka elektroniskt istället -om de vill ha kvar mig som kund.

  För att få så mycket digitalt som möjlighet från myndigheter och kommuner, har jag tackat ja på minameddelanden.se (valde appen Min myndighetspost, men det finns fler).

  ”Ej reklam tack” på brevlådan.

  Svara
 6. NN

  Jag har svårt att förstå alla appar som rekommenderas. Det är ju också ett åtagande som skall hanteras. Apparna kräver i sig en smartphone, varför har man det? I mitt ”arbete” har jag lagt till ett fokus på säkert och enkelt liv i och för sig.

  det enda jag har sparat är min yrkeslegitimation, går ej att få digitalt. Resten slänger jag med hänvisning till tidigare kommentatorer.
  Jag har inga nyhetsbrev, avslutar omedelbart allt jag får in.

  Svara
  1. NN

   Förresten: jag sparar inga deklarationer heller. De finns digitalt också.

 7. Katarina

  En något sen kommentar men jag läste detta inlägg först nu. Vid en flytt nyligen rensade jag ut en hög med papper som fyller en hel flyttkartong (!) Det kändes bra, men problemet är att jag inte känner mig helt bekväm med att kasta det i tidningsåtervinningen. I högen finns det papper med personuppgifter, journalutdrag, brev och allt möjligt som jag inte vill lägga i containern. Hur gör ni med sådant, har ni en dokumentförstörare? Det känns ju onödigt att investera i en sådan för endast ett ändamål, men jag har inte hittat någon som har en att låna ut (än).

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Håller med om att det känns onödigt att köpa en dokumentförstörare eftersom behov uppstår så pass sällan. Personligen har jag en dokumentförstörare på jobbet som jag lånar vid behov om jag tex har stora mängder papper att göra mig av med vid samma tillfälle.

   I vardagen kan jag tycka att det räcker att riva pappret i bitar och trycka ned bland hushållssoporna om innehållet är känsligt. Är det riktigt känsliga kan du alltid fördela bitar av pappret i flera soppåsar över tiden. Inte optimalt ur miljösynvinkel dock.

 8. Katarina

  Oj, snabbt svarat! Just miljöpåverkan är en stor anledning till att jag och min sambo påbörjade en minimeringsresa för cirka ett år sedan. Nu slumpade det sig så att sambons jobb köpte in en dokumentförstörare häromdagen, så det får bli ett besök där med lådan :) Tack för en inspirerande och välskriven blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Herr Minimalist har ungefär lika många pärmar själv. Tror helt klart vi skulle kunna minska dessa båda två om vi bara gav oss den på det.

Lämna ett svar