Den årliga kvittorensningen

Likt att träd och buskar i en park bör hållas efter för att inte bli alltför vildvuxna och oformliga, är det en bra ide att hålla efter sparade kvitton för att inte din kvittopärm ska bli för tjock och inaktuell.

Vi har tidigare skrivit om hur vi hanterar fakturor, garantibevis, kvitton, avtal och olika typer av bevis och denna gång tänkte jag dela med mig av de insikter jag fick vid vår årliga rensning av gamla kvitton med mera igår kväll.

Vi använder oss följande riktlinjer för sparande respektive rensning av kvitton:

 1. Återköp. Kvitton som ger oss rätten att returnera eller byta in en nyligen inköpt vara. Dessa sparas generellt så länge som kvittot tillåter återköp eller byte, normalt sett 1-2 veckor. Därefter slängs kvittot om det inte kvalificerar sig för något av kategorierna nedan.
 2. Garanti. Kvitton som enligt Konsumentköplagen ger oss rätt att reklamera ett köp inom tre år från köptillfället. Dessa sparas generellt i tre år för lite dyrare inköp. Därefter slängs kvittot om det inte kvalificerar sig för något av kategorierna nedan.
 3. Begagnatförsäljning. Kvitton för lite dyrare inköp som vi förr eller senare räknar med att sälja begagnat och där ett kvitto troligen är en tillgång. Dessa sparas så länge vi har kvar prylarna i vår ägo alternativt så länge prylarna anses fräscha nog att säljas begagnade.
 4. Undantag. Kvitton från återförsäljare med generösare regler, till exempel mitt favoritväskmärke Crumpler som har livstids garanti på sina produkter. Dessa sparas så länge vi har kvar prylarna i vår ägo alternativt så länge avtalet gäller.

Trots riktlinjerna ovan visade det sig att det fanns mängder av onödiga kvitton att rensa hemma i våra pärmar. Faktum är att jag enkelt kunde göra mig av med två tredjedelar av mina sparade kvitton. Men att rensa är som bekant litegrann som att skala en lök, även för kvitton uppenbarligen.

Samtidigt som jag rensade passade jag på att skriva ned de insikter jag vill dela med mig av. Förhoppningsvis kan dessa göra det lite lättare för dig att undvika sparande av onödiga kvitton samt motivera dig att genomföra samma typ av rensning, vilket faktiskt är riktigt roligt och intressant! :)

 • Spännande ur ett arkeologiskt perspektiv. Att gå igenom kvittona ger viss inblick och insikt i tidigare intressen och skeenden i livet. Det blev till exempel klart att flytta till större boende blir dyrt då vi som många andra tenderar att köpa nya möbler med mera samtidigt. Det blev även klart att jag lagt allt för stora mängder pengar på onödig teknik under åren.
 • Väldigt få av prylarna finns kvar några år senare. Det har varit en överraskande hög ruljangs på prylarna. Merparten av de prylar jag införskaffat sista åren finns inte kvar i vårt hem idag. Mycket såldes i samband med att jag och Fru Minimalist flyttade ihop och ändå mer har sålt, skänkts och slängts sedan dess.
 • Alltför många inköp har kommit till alltför lite användning. Allt för många av de saker vi köpt har kommit till för lite användning, speciellt teknik som hårddiskar och sladdar men även kläder. Det förstärker min övertygelse om att verkligen enbart konsumera baserat på konkreta och frekventa behov och undvika alla typer av proaktiva inköp samt dem ”för säkerhets skull”.
 • Få inköp ger mig daglig glädje några år senare. Mycket få av de inköp jag gjort sista åren ger mig speciellt mycket daglig glädje. Det finns såklart undantag och då speciellt frekvent använda saker av hög kvalitet som mina gamla trotjänare Crumpler-väskorna, diverse Apple-produkter, kvalitativa jackor, skjortor samt skor och liknande.
 • Många bäckar små blir mycket pengar till slut. Även om jag enbart sparat kvitton för dyrare inköp av saker jag såg en andrahandsmarknad för eller som jag såg ett eventuellt behov av att byta ut någon gång i framtiden ifall de skulle gå sönder, så blir det riktigt stora pengar när man räknar ihop inköpen över tid. Pengar jag i många fall hellre lagt på annat.
 • Få returnerade inköp eller garantiärende i praktiken. Vid rensningen satte jag mig ned en stund och funderade på hur ofta jag i praktiken återlämnat inköp eller använt mig av kvitton vid garantiärenden. Självklart har jag returnerat inköp under årens gång men det är enbart vid en handfull tillfällen. Det enda garantiärendet jag kan dra mig till minnes är ett par G-Star-jeans som tappade färgen efter ett par tvättar, vilka jag tacksamt fick utbytta.
 • Papperskvitton känns enormt omodernt. Vad skönt det varit om alla butiker accepterat ett foto på kvittot eller ändå bättre sparat informationen i sina system så att det varit nog att ta med varan till butiken. Men riktigt där är vi dessvärre inte än då många, men inte alla butiker, kräver papperskvitto vid återköp eller garantiärenden.
 • Det frågas i stort sett aldrig efter kvitton vid begagnatförsäljning. Ingen som köpt saker av oss via Blocket eller Tradera har någonsin frågat efter kvitto. Den tredje kategorin ovan har med andra ord hittills visat sig vara i stort sett onödig.
 • Återköp- samt garantikvitton bör hanteras olika. Jag har i ett flertal fall sparat kvitton för köp där garantiärenden med största sannolikhet aldrig hade blivit aktuellt utan där det räckt att spara kvittot några dagar för ett eventuellt återköp. Framöver kommer jag därför att ha en ”temporär mapp” i pärmen för rena återköpskvitton. Typiskt mindre klädköp som strumpor, krukor, billigare IKEA-prylar etc.
 • Man blir visare med tiden. I min pärm sitter kvitton indelade årsvis. Det var intressant eftersom det tydligt visade att jag dels konsumerat färre och färre onödiga saker samt sparat färre och färre onödiga kvitton allt eftersom jag blivit bättre på att leva minimalistiskt.

Hur länge sedan var det du gjorde en riktigt storstädning bland dina kvitton?

13 tankar kring ”Den årliga kvittorensningen

 1. Karin

  Jag rensar kontinuerligt bland kvitton. De flesta slänger jag direkt. Vissa sparar jag för möjlighet till återköp eller eventuell reklamation. När tiden gått ut slängs kvittona. Ju mindre man köper desto färre kvitton att spara och pyssla med… I nuläget har jag bara två kvitton.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det är alltid en balans mellan den sköna känslan att eliminera det som är onödigt och att lägga för mycket tid på rensande. Men med två kvitton och minimalt shoppande är det senare knappast ett problem i ditt fall. ;)

 2. Sanna

  Känner ni till appen spara kvittot? I den kan man fota sitt kvitto och lägga till all info om butiken och varan. Allt kategoriseras och man får en bra överblick över sina kvitton och även inköp då allt i ex. kategorin kläder hamnar tillsammans och man snabbt ser vilka summor man shoppar för etc. Butiker kan också koppla sig till appen och överföra kvittot direkt till ens konto så att man spar/slipper pappret från början.
  Jättebra idé och app, tyvärr verkar den inte ha fått genomslagskraft än och inte så många butiker använder den (tror jag). Jag brukar föra in kvitton där och vid ev. byte/återköp börjar jag med att prova fotot från appen. Det har fungerat hittills men som ni säger så vågar man inte riktigt kasta kvitton för dyrare inköp om butiken skulle hävda att ett foto inte gäller. Vad det gäller reklamationer kan jag tycka att ett foto bör räcka, det bevisar ju att jag köpt varan i just den butiken. Detta borde det finnas bestämda regler kring och inte vara upp till respektive butik. Någon som vet mer?
  Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kollade faktiskt upp appen SparaKvittot inför detta inlägg men blev inte övertygad av precis de anledningar du nämner; appen/konceptet har inte fått något större genomslag än och många butiker, tex IKEA, kräver fortfarande papperskvitto vid reklamationer.

   För att få överblick på mina inköp är jag ett stort fan av appen Tink som automatiskt hämtar information från mitt bankkonto. Den är tillräckligt granulär för mina behov dvs jag ser varje månad vilken summa pengar jag lagt på mat, resor, kläder osv även om jag inte ser exakt vilken typ av kläder (skort, tröjor, byxor etc).

   https://www.tink.se/sv/

   För att skapa en digital kopia av viktiga kvitton använder jag mig av appen Scanner Pro som är superenkel att använda och passar mina vanor och verktyg i övrigt.

   https://readdle.com/products/scannerpro

   Tack för att du läser och kommenterar, det uppskattas verkligen! :)

 3. ekomammaistan

  Vi har en kvittomapp där jag ordentligt sparat kvitton just för större saker som ni beskriver ovan. Dessutom har jag tre plastfickor för ”kortsiktiga” sparanden. Det är dessa som är min utmaning, för å ena sidan kan det kännas onödigt att spara kvittot på ett par barnleggings som inte är så himla dyra, å andra sidan är det till en himla bra hjälp när leggingsen visar sig spricka i sömmen i tvätten. En svår avvägning hur mycket vi ska spara och hur ofta vi ska rensa i dessa fickor. Efter att vi fick andra barnet och största kom upp i storleken att det är svårare att hitta fint skick begagnat så har vi börjat köpa mer barnkläder nytt (i alla fall ytterkläder och skor) och det märks i pärmen…

  Beganatförsäljning har jag också samma erfarenhet av. Jag prackade själv på en köpare av en hyfsat ny bilbarnstol kvittot nyligen, trots att hon inte efterfrågat det. Jag förstår inte att fler frågar efter kvitto, om så bara för att se en sån sak som att åldern på produkten stämmer med vad säljaren angett, på bilbarnstolar tex är ju en sån faktor himla viktig.

  Svara
  1. Ninni

   Bilbarnstolar brukar ha uppgift om tillverkningsdatum på själva stolen. Info om var man hittar märkningen och hur den ska tolkas brukar finnas på tillverkarens hemsida. Det kan ju skilja rätt mycket på försäljningsdatum och tillverkningsdatum om stolen har stått länge hos butiken.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Hmm, du kanske är något riktigt smart på spåren med ditt system.

   Jag häftar ju i dagsläget in alla kvitton på A4-papper som jag sätter in i en pärm beroende på vilket år saken är köpt. Kanske är en betydligt mer pragmatisk lösning att bara dumpa alla kvitton (som kvalar in bland de fyra kategorierna i inlägget ovan) i tre/fyra plastfickor (utan något sortering eller häftning på A4-papper) och sedan rensa den äldsta årligen.

   Inte så snyggt och superorganiserat kanske men väldigt enkelt och minimalt underhåll! :)

 4. Emanuel

  Jag rensar också ut kvitton kontinuerligt, ungefär enligt era principer. Något som kan vara bra att tänka på (om ni inte har appen som nämndes, eller om ni inte skannar in köpbevis elektroniskt), är att förvara alla kvitton säkert. Om oturen skulle vara framme (stöld, brand mm) kan man vara säker på att försäkringsbolaget kommer att efterfråga kvitton. Det kan då vara bra att ha förvarat kvittona på dyrare inköp annorstädes, antingen i bankfack eller hos någon kompis.

  Svara
 5. Maria

  Köpte precis ny tvättmaskin och den butiken (Lefdal i Norge) sparar all info i sin databas, så i teorin behöver jag inte spara kvittot men i praktiken kommer jag göra det eftersom tvättmaskinen har tio års garanti och det är omöjligt att veta om butiken finns kvar då, å andra sidan lär nog inte kvittot gå att läsa om tio år.
  Prokativa inköp försöker jag undvika förutom i vissa kategorier: förbrukningsvaror som reas (allt från hygien till bastoppar och strumpbyxor, vet vad jag använder och springer jag på erbjudande så köper jag), svårköpta saker som badkläder och skor kan jag köpa för kommande säsong för att slippa leta när det är dags.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker ditt upplägg låter sunt. Dels att spara viktiga fysiska kvitton trots att butiken har en digital kopia och dels att proaktivt köpa konsumtionsvaror så länge det verkligen är ett superbra pris och så länge du med säkerhet vet att du kommer att komma till användning. Vi gör samma med tex tandkräm. ;)

   Ett tips är att precis som många nämner ovan ta en digital kopia, tex med mobiltelefonen, på dina viktiga kvitton för säkerhets skull.

 6. Jack

  Vore bra med ett inlägg om att minimera fysiska brev och reklam och gratistidningar. Ingen reklam, kivra, mm.

  Svara

Lämna ett svar