Väskrensning från ett manligt perspektiv

Den som eventuellt trodde att bara kvinnor har en speciell relation till väskor är enligt min mening helt ute och cyklar. Nu för tiden finns det stora mängder män som aldrig skulle ge sig ut på stan utan handväska, även om vi föredrar att kalla den manbag. Detta stämmer, som du säkert redan gissat, även in på mig då jag utöver böcker och teknik har en stark förkärlek till just väskor.

Mina krav på väskor är att de ska vara av hög kvalité, nästan överdrivet praktiska, diskret designade men samtidigt ha någon detalj eller två som gör dem lite spännande. Dessa kriterier har gjort att jag utvecklat en snudd på osund relation till märket Crumpler och över tiden samlat på mig en hel del väskor i jakten på det perfekta setet.

Men hur många väskor behöver jag egentligen? Troligen långt ifrån det antal jag har idag. Därför inventerade jag mina förvaringsutrymmen för en komplett översikt med följande resultat:

 • Ryggsäck (Crumpler 15 Hour Delay) – Används som jobbryggsäck vid resor till och från arbetsplatsen när jag behöver frakta lite mer saker som dator, matlåda eller träningskläder samt som handbagage vid jobbresor. Används cirka fem dagar i veckan.
 • Ryggsäck (Haglöfs Tight Pro Medium) – Används som träningsryggsäck samt som handbagage och dagstursryggsäck vid äventyrligare privatresor. Används cirka två gånger i veckan.
 • Axelväska (Crumpler The Beefy Pocket) – Används som dagstursväska när jag besöker vänner som bor nära eller då jag tar en tur på stan. Lite rymligare och betydligt snyggare än Crumpler Dirty Little Secret nedan. Används cirka två gånger i månaden.
 • Axelväska (Crumpler Dirty Little Secret) – Används som dagstursväska när jag besöker vänner som bor nära eller då jag tar en tur på stan, framförallt under sommaren. Används även som dagstursväska på äventyrligare privatresor. Används cirka två gånger i månaden.
 • Axelväska (Crumpler Crippy Duck Large) – Användes tidigare som datoraxelväska men har ersatts av Crumpler 15 Hour Delay då det är betydligt skönare att bära en dator på båda axlarna. Används i stort sett aldrig.
 • Axelväska (Timbuk2 Messenger Bag) – Användes tidigare som träningsväska men har ersatts av Haglöfs Tight Pro Medium. Används i stort sett aldrig.
 • Resväska (Samsonite Upright X-pression 55) – Används vid kortare och mindre äventyrliga resor båda privat och med jobbet där jag enbart är borta ett par nätter. Fördelen med denna är att den inte behöver checkas in. Används cirka tio gånger per år.
 • Resväska (Samsonite Aeris Spinner 68) – Används vid längre och mindre äventyrliga resor både privat och med jobbet där jag är borta ett flertal nätter. Införskaffades då jag brukade shoppa på mig rätt mycket kläder och elektronik under mina USA-tjänsteresor tidigare, varvid Samsonite Upright Expression 55 inte räckte till. Fördelen med denna är att den är större samt har hårt skal, vilket skyddar innehållet bättre. Används cirka två gånger per år.

Det vill säga totalt nio väskor av vilka jag använder två ofta, fem sällan och ytterligare två i stort sett aldrig. Lite för många enligt min minimalistiska mening, inte minst efter Fru Minimalists väskrensning i höstas.

Så vad händer nu?

Jag skulle kunna klara mig med en ryggsäck och tycker överlägset bäst om Crumplerryggsäcken i vardagen med vill inte använda den på äventyrsresor, som ofta starkt sliter och smutsar ned, utan föredrar istället Haglöfsryggsäcken vid dessa tillfällen. Dessutom är det trevlig att bara kunna rycka den alltid förberedda Haglöfsryggsäcken då jag ska promenera mina fem minuter till gymmet i vårt bostadsområde. Båda får tills vidare vara kvar då jag inte vill ta ett förhastat beslut i min iver att bli klar.

Vad det gäller resväskorna från Samsonite samt vandringsryggsäcken från Fjällräven borde jag i praktiken kunna göra mig av med den stora resväskan. Den används extremt sällan och uppmanar varken till minimalistisk packning eller reseshopping. Jag tar det slutgiltiga beslutet efter min nästa USA-resa i slutet av januari.

Axelväskorna kan jag reducera från fyra till två utan några större betänkligheter. Timbuk2 och Crumpler Crippy Duck får med andra ord en ny ägare inom kort.

Avslutningsvis några ytterligare slutsatser och iakttagelser från min sida:

 • Jag anser mig behöva en fin- och en fuluppsättning ryggsäckar och axelväskor vilket ökar det totala antalet. Jag kanske inte borde vara så rädd om mina saker, men det ligger i min natur.
 • Tanken att hitta en ryggsäck och en axelväska som löser samtliga av mina behov kittlar men är troligen bara en illusion av det perfekta setet. Tills vidare blir det dubbla uppsättningar på grund av olika typer av behov.
 • Listor likt den ovan samt genomtänkta kontrollfrågor gör det mycket enklare att ta beslut vid rensning. Skulle jag enbart gått på känsla hade jag troligen behållt samtliga väskor.

Nu är jag väldigt nyfiken på hur många väskor du har samt hur många du faktiskt använder? Det vore även roligt att veta ifall du tycker jag har för många alternativt saknar någon typ av väska?

27 tankar kring ”Väskrensning från ett manligt perspektiv

 1. Petra

  Du har fler väskor än jag, och jag är av det kvinnliga könet. Jag har en fjällräven kånken som jag använder till allt, en träningsväska, en större ryggsäck för vandringar, och en liten handväska för utekvällar (totalt 4) det är allt.

  Min sambo har bara två väskor, en datorväska (axelvariant) som han använder till allt och en resväska, större modell. Ska han träna brukar han ta det i en påse. Han är inte så noga.

  Men sen kan jag låna hans resväska om jag behöver, och behöver han en ryggsäck kan han låna min, reser vi gemensamt klarar vi oss. Aldrig några problem, och vi är inga minimalister.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, det var imponerande att ni klarar er så bra med enbart två respektive fyra väskor. Kul att se vilka olika behov olika personer anser sig ha, speciellt det där med träningspåsen och delandet av resväska. :)

 2. Per-Gunnar

  Spontant känns det ju som att du har rätt bra koll på väskor! Klickade mig in på några länkar och tyckte väskorna var fina, och har sitt lilla användningsområde. Ser lite av din style och vad du gillar.

  Jag måste väl erkänna att jag har dålig stil vad gäller väskor. Praktiska och hållbara ska dom vara.
  Har väl säg 4 ryggsäckar i olika storlek. Gym/datorväska, ryggsäck till jobbet, ryggsäck för att handla mat, ryggsäck för backpacking/resor (65liter).
  Dom är i olika storlekar. Tycker det är praktiskt med ryggsäckar.
  Sen en resväska (som jag får skämmas för, den är typ från åttiotalet), den är praktiskt vid utlandsresor eftersom det inte är någon annan som har en likadan. Ser ju ständigt samma typ av modell som åker på bandet och folk som nästan plockar fel väska.. Min gamla väska Ser taskig ut, men ingen plockar fel väska vid bagageutlämningen = BRA. Så länge den håller får den hänga med.
  Har även någon annan ”trunk”väska som också brukar följa med utomlands, men annars inte gör någon nytta. Den har ett firmanamn tryckt på sidan. Fått i jobbet så att säga. Ful som stryk den också :)
  Sen en drös med vanliga datorväskor (who needs them?) men brukar ju få dessa med datorn typ, dvs inte kostat mig något.
  Sen finns det väl någon tygväska (typ istället för plastpåse).
  Så det är en brokig samling av väskor, och jag inser att min stil måste vara för taaaaskig, hahah. Skulle inte ha något problem att kasta någon av väskorna egentligen, men sliter ut dom istället. Dragkedjor på ryggsäckarna brukar ju ha en tendens att paja rätt var det är.

  Att leta ett bättre set får bli när jag börjar bli extrem vad gäller minimalism. Inte där än på långa vägar. Bara aspirerande minimalist än :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   I ditt fall känns det som att ett eventuellt rensande skulle vara rätt enkelt, den dag du väl tar dig för, eftersom det var så många av dem nämnde som du inte verkade använda aktivt.

   Det finns helt klart en poäng att ha en unik om än gammal resväska som slipper bli förväxlad på bagagebandet. Ett annat knep den dag din gamla väska går sönder är att köpa en ny i en galen färg.

   Tygkassarna tycker inte jag räknas som väskor förresten! ;)

 3. Per-Gunnar

  Glömde ju tillägga att vill egentligen inte ha någon dyr och fin väska eftersom klåfingriga människor då får svårt att hålla fingrarna borta, tyvärr. Man har ju hört folk som inte får sin väska pga av att den blivit stulen (för fin och dyr väska) vid bagageutlämningen… Jag väljer med andra ord funktion före stil.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Även där har du helt klart en poäng, även om jag inte tror att sådana stölder är så vanligt. Jag gissar att väskan måste vara extremt lyxig för att det ska klia tillräckligt i fingrarna på bagagepersonalen eller medresenärer som väntar vid bandet. Det beror nog en del på var man reser också. :)

 4. Jenny / Ekomamma i stan

  Intressant att läsa, och du fick mig även att tänka över mina väskor. Apropå det här med det perfekta ”setet” så är just väskor ett sådant för mig. Jag vill gärna ha ett fåtal väskor som passar många behov. När jag såg min sammanställning inser jag att jag kommer att göra mig av med några väskor och byta ut några mot mer funktionella versioner. De här väskorna har jag:

  – 3 kuvertväskor för fest (inser att jag ska göra mig av med minst en)
  – 1 liten handväska (som tyvärr är alldels för opraktiskt, men kommer från när min mor var ung så den har ett stort sentimentalt värde för mig. Jag funderar därför på att ta ut den och använda den på vårt lantställe, där jag inte har lika stort behov av att ha många saker med mig.)
  – 1 större handväska (som dock är för stor och saknar axelrem så jag har redan bestämt mig att för att byta ut denna mot en likadan mindre modell)
  – 1 liten vardagsryggsäck (som även den bör bytas ut då den är för ”sladdrig” och saknar ryggplatta vilket gör att den blir väldigt obekväm att använda om den inte packas full)
  – 1 större ryggsäck (Haglöfs large) för resor (vilket jag ev kommer att göra mig av med)

  Dessutom har maken och jag tillsammans för resor 1 riktig ”reseryggsäck” och 1 dragväska modell mindre.

  Jag tänker mig alltså att en väska för fest, en handväska för vardag och en ryggsäck bör räcka som mitt basutbud. Det som är knepigt för mig är när det kommer till resor. När jag och maken var själva reste vi i stort sett alltid enbart med varsin Haglöfs Large, men nu när vi är fyra i familjen är jag tveksam på om vi klarar oss på dessa två som resväskor och tror att det snarare är så att vi kommer att använda en av dessa plus den riktiga reseryggsäcken eller dragväskan så ev räcker det med en Haglöfs. Men precis som du säger vill jag inte fatta förhastade beslut utan avvaktar och ser om vi kommer att använda dessa två samtidigt.

  Svara
  1. Jenny / Ekomamma i stan

   PS. Kom på att jag glömde nämna att jag faktiskt planerar ett inköp till – en kameraväska, då jag fotar mycket och ser ett behov av att ha en väska där kameran snabbt kan tas fram.

   och PS2. När jag tränar så har jag en förberedd tygpåse som jag antingen tar som den är eller stoppar i min ryggsäck. På så sätt behöver jag inte en separat träningsryggsäck.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för uppräkningen av dina väskor, intressant!

   Väldigt imponerande att du och din make enbart reste med två Haglöfs Tight Large. Men det måste väl nästan bara fungerat om ni reste till varma länder, eller tänker jag fel alternativt maximalistisk? ;)

   Jag har också tänkt på att ha träningskläderna förberedda i en tygpåse istället för Haglöfsryggan och därmed kunna eliminera denna till fördel för Crumplerryggan. Jag är riktigt sugen om det inte vore för behovet att ha en ”fulrygga” under äventyrsresorna som sagt.

   Jag tror förresten att väldigt många skulle bli lätt överraskade över hur många väskor de faktiskt har (och anser sig behöva) om de väl tog sig tid och gick igenom alla. Jag har själv fortfarande inte riktigt accepterat att jag anser mig behöva så många som jag gör. ;)

  3. Jenny / Ekomamma i stan

   Ja, som du skriver så har vi just rest till varmare länder och då blir ju packningsbehovet mindre. Dessutom har vi alltid med oss tvättmedel och ser till att tvätta på plats vilket också minskar packningen en del.

 5. Peter

  Jag har två väskor. En portfölj som fungerar som träningsväska och arbetsväska. sedan har jag en lite större weekendväska som jag kan enkelt resa med en vecka och klara mig utmärkt.
  Behöver jag tvätta gör jag det på plats.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det var minimalistiskt det!

   Att tvätta på plats är för övrigt ett riktigt kanonknep för att underlätta en lite och lätt packning. :)

 6. Anna

  Kan du inte eliminera en av fulryggorna genom att använda överdrag under äventyrsresorna?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det var inget dumt tips, ska ta mig en funderare kring det. Jag är faktiskt inte speciellt förtjust i min Haglöfsryggsäck så det vore trevligt att hitta ett bra sätt att eliminera behovet av den. Tack! :)

 7. Camilla

  Väskor är inte lätt.
  Själv har jag en kånken mini ryggsäck som används till jobbet när jag inte vill ha handväska och vid andra tillfällen. Sen har jag en svart handväska modell större som jag också använder till jobbet och annars när jag behöver en handväska.
  Har även en brun handväska som är lite lik den svarta i modell och det kan ju vara lite onödigt.
  Sen har jag en tyghandväska i en annan modell och den skulle jag väl egentligen kunna göra mig av med. För den använder jag bara ibland.
  Har en vandringsryggsäck som köptes till en fjällvandring och har använts till det några gånger och även backpackat med mig i Australien-hoppas på att jag ska få till några liknande resor framöver där den kommer till användning,
  en hård resväska modell mindre som används vid i stort sett alla hrögresor jag gör och en del lite längre,
  en hård resväska modell större som används vid längre resor,
  sen har jag en till stor resväska som är mjuk. Den kan jag känna är rätt onödig men den är från jobbet. Så kan inte bara göra mig av med den. Brukar använda den en gång per år när vi åker iväg med jobbet.
  Så finns några väskor jag egentligen skulle kunna göra mig av med. Sen saknar jag en liten handväska för de tillfällen då jag bara behöver ha mobil och plånbok med mig. Idag blir det antingen en alldeles för stor väska eller i fickorna på jackan. Det är inte så praktiskt alla gånger.

  Svara
 8. Per-Gunnar

  Hmm. kom ju på att jag har några väskor till.

  Har faktiskt en hör och häpna ”midjeväska” också!.. Jaaa vet, låter inge bra. Men det är en Neilprydeväska och är faktiskt rätt snygg för att vara en midjeväska! Väldigt bra att ha plånbok och mobil samt nycklar när man går lättklädd och saknar ”fickor” eller annan väska, typ strandpromenader i varmt soligt väder.

  Kameraväska har jag två stycken. En för objektiv och ljudinspelare, och en för själva systemkameran.

  Minsta väskan jag har är en ”bergsklättrarväska”, liten tygväska som kan fästas i midjebälte, rymmer plånbok, mobil och nycklar (thats it). Är dock inte snygg :).. Tror den kanske egentligen är till för talk eller krita, men funkar för annat också.

  För att bygga vidare lite på det här med stöld och fina väskor. Jag ställer ofta (i alla fall på sommaren) en ryggsäck typ bredvid cykeln (alltså cyklat till ett ställe och saknar förvaring för vatten, banan etc) när man ska ta en löptur eller träna något fysiskt. Väskan kan stå obevakad någon halvtimme/timme. En tjusig väska tror jag har en tendens att bli snodd alla dessa stunder den lämnas ensam.

  Jag har samma filosofi vad gäller skor. Inga direkt tjusiga skor till vissa ställen heller. Igår på ”träningsstället” så var det en kille som fått sina skor snodda. (Är ett gemensamt ställe där man ställer ytterskor innan man går vidare i lokalen). Mina skor stod kvar :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror att de flesta precis som du har betydligt fler väskor än vad de först inser när de väl börjar leta runt i sina skrymslen. :)

   Strategin med att bära kläder etc som inte attraherar tjuven är intressant men låter lite tråkig i mina ögon. ;) Dock kör jag och Fru Minimalist samma strategi då vi reser i länder där rån- och stöldrisken är hög. :)

 9. Eva

  Kan inte låta bli att kommentera även i denna ”väskdebatt”. Intressant att många har en sådan speciell relation till dessa fraktpersedlar.

  Har skänkt bort de flesta väskorna förra året. Nu är viktigaste kvar; en svart klassisk portföljväska som legat glömd på vinden i åratal, en snygg och lätt helsvart ryggsäck för vardagsbruk som jag hittat efter månader av letande och min absoluta favoritresväska – en vikbar handbagagestor svart sak i hög kvalitet utan fula märken, väger blott 450g. Den viktigaste funktionen utöver rätt storlek är nämligen vikten. Har inte märkt att någon nämnt något om det här. Vissa väskor, både resväskor och damväskor är ju så tunga att man helst ska gå med dem tomma!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, människors relation till väskor visade sig vara nästan lika intressant som deras relation till böcker då man börjar gräva lite i det. :)

   Det där med vikten är intressant! En av argumenten till att jag verkligen gillar min Crumpler Dirty Little Secret, speciellt på sommaren, är just att den är så magiskt liten, lätt och smidig. Perfekt för en promenad på stranden eller motsvarande. Man känner sig fri. :)

 10. Per-Gunnar

  ”Strategin med att bära kläder etc som inte attraherar tjuven är intressant men låter lite tråkig i mina ögon. ;) ”

  Det kan jag hålla med om, riktigt tråkigt är det! :) Men det fungerar praktiskt.

  Om du hänger en (i mina ögon snygg jacka, ex Sail Racings värsta vintertjacka) en jacka som kostar ca 8500 kr på ett allmänt ställe (vilket sker titt som tätt) så finns helt klart risken att du får gå hem utan jacka = KALLT = kanske en förkylning = plus massa onödig tid att hitta en ny etcetera. Allt för att bli lite bekräftad i andras ögon, även om jackan är skön också?

  I mina yngre år gillade jag att gå i Peak Performance, stylad bil med värsting stereo, köra omkring på en ”Coolt stylad” vespa etcetera. Se rikare ut än jag var med andra ord. Jag hade lite bättre ”stil” kan man säga. Det grävde djupa hål i plånboken (plus skulder och jobba på otrivsamt arbete) och så fort man lämnade bil, jacka eller något värdefullt utan kontroll, var man alltid en smula orolig. Prylarna ägde mig så att säga (Tyler Durden). Plus att jag på den tiden blev bestulen ”jämt” (när sakerna stod utan uppsikt), japp i helylliga Sverige.

  Har ju som sagt en annan strategi sedan ett antal år och jag minns inte ens när jag blev bestulen senast. Jo förresten, fick bensintanken på bilen slangad för något år sedan. Antagligen för att den gamla bilen inte har något stöldskydd i tanken. Men har nu åtminstone skaffat garage till favoritbilen.

  Riktigt fina saker blir du bestulen på eller får förstört, det är min erfarenhet. Tråkigt, joråsatt.

  Det är inte så att jag vill hamna i en diskussion, men ville bara utveckla lite ;)

  Svara
  1. V

   Det kan vara så att man bor i ett klimat som kräver en bra jacka, speciellt om man som jag cyklar till jobbet. Nu har jag nära och inget problem, men skulle jag behöva cykla så långt som 40 minuter genom göteborgsrusk hade jag nog inte gjort det utan en bra goretexjacka. Förutsatt att jag behöver komma fram torr och varm då.

 11. M

  Vilket intressant inlägg! Vem trodde att det skulle vara så intressant med väskor! Jag skulle gissa på att jag själv har många fler än jag tror när man väl plockar fram allihopa samtidigt. Ändå är det bara är vardagsväskan, träningsväskan, och två reseväskor som används flitigt. Men jag tycker ju ändå att det är så himla bra med väskan som man inte är rädd om som man kan ta med och lägga på sandstranden utan att det gör något, och säkert har jag fler av den typen ”onödiga” väskor. Kanske skulle man våga titta efter :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Precis, det behovs ett fulalternativ om man även har ett finalternativ. Annars blir man så begränsad i sin användning under vissa omständigheter och situationer. :)

 12. Pendeltågspendlaren

  Väcker liv i tråden; jag har många väskor men är ständigt på jakt efter den optimala. Har kavsj o jeans till jobbet men kör ändå oftare med rygga än axelväska. Ska man ha plats m dator i slippa ömma axlar är ryggan klart bättre även om det ser fult ut. Fn kör jag med Haglöfs Corker medium (svart). Bästa ryggan så här långt. Men ändå inte riktigt nöjd… Jakten går vidare.

  Svara
 13. NIckan

  Omg ju mer jag läser ju mer inser jag exakt vilken mängd väskor jag är ansvarig för hemma. Det är för att alltid vill kunna dra fram den ultimata lösningen till alla situationer tror jag….? Vi reser aldrig utomlands men man packar alltid väskor ändå känns det som. Till vardags har jag en kåken som rymmer en kylväska, en tygkasse, en termos, en mugg och en lite minihandväska där jag har plånbok, mobil och nycklar. Lite beskyddad över hur min kåken slits på jobbet dock där den åker in och ut i bilar med ibland leriga händer osv.
  Men sen har vi ju större väskor, och små resväskor och bagar till helgpackning ( torpet tex), och sen har vi två scouter, så ryggsäckar i olika storlekar i mängder. Handväskor i olika storlekar har jag ett gäng med, där kan jag nog rensa lite iaf….
  Har drömt om en träningsväska…. Men det får nog vara. Kan använda en tygkasse. Men det är svårt att gå förbi de där en gång i tiden dyra väskorna på loppis för 30kr…..

  Svara
 14. Gunnar P

  Underbart att läsa om detta väsknörderi, skönt att det finns fler som jag. Jag letar, som flera av er i tråden, om det perfekta setet. Jag har en Fjällräven Räven 28, mest tänkt som jobbväska med särskilda plats för dator. Den är snygg, slitstark, bekväm och med många fack. Som resväska har jag en blå canvasbag från Granit, med läderbotten. Egentligen borde jag nöja mig där, för jag klarar mig sannolikt med dessa två, men… Genom åren av sökande efter Setet med stort S har de väskor jag samlat på mig fått ett visst affektionsvärde. Till saken hör dock att de flesta (sju stycken, alla i olika form och storlek) ligger på loftet och jag ser dem knappt, utom när jag upplever att jag behöver något mer än de två erbjuder, vilket är riktigt sällan. Ibland skapar jag nog behovet, för att slippa känna att de ligger där i onödan.

  Nu när jag skriver detta, inser jag ju att det nog bara är att göra sig av med dessa sju. För de kommer väl inte till nytta? Eller..?

  Svara

Lämna ett svar