Hur många väskor behöver du?

I helgen fick jag ett sådant där rensningssug som vi skrivit om tidigare. Trots att solen sken och hösten plötsligt blev till sommar igen så kliade det i rensningsfingrarna. Då kändes handväskorna som ett lagom stort projekt att ta tag i.

När jag var klar hade jag totalt lyckats rensa bort sju väskor utan någon större ansträngning. Jag kunde konstatera att anledningen till att jag inte använder flera av de utrensade väskorna var att de kvarvarande är finare och fyller mina behov på ett bättre sätt. Två av de bortrensade väskorna var dessutom mer eller mindre trasiga.

På bilden högst upp i inlägget ser du de väskor och ryggsäckar som på ett eller annat sätt kommer att säljas eller skänkas bort. Som vanligt utgick jag från de fyra s:en som vi alltid använder oss av vid rensning samt ställde de återkommande kontrollfrågorna vid rensning som vi nämnt tidigare.

På bilden nedan kan du se mina kvarvarande väskor. Nedan hittar du även en beskrivning samt kort motivering kring respektive väskas fortsatta existensberättigande. Vi kunde för övrigt konstatera att Fru Minimalist numera äger färre väskor än Herr Minimalist. :-)

Kvarvarande Väskor

Handväska beige Karen Millen. Detta är min enda dyra märkesväska. Den är lagom stor för att ha till jobbet eller för en dag på stan. Det är en klar favorit som så här ett par år senare fortfarande känns väl värd sina pengar.

Handväska brun Fiorelli. Denna fungerar lika bra under höst som vår, sommar som vinter. Den är stilren och lite rymligare än väskan från Karen Millen och har dessutom flera bra fack på insidan. Den här väskan använder jag oftast av alla mina väskor och den känns aldrig fel.

Svart partyväska. En fin festväska som fungerar väl vid behov. På sommaren känns den ibland lite mörk men med rätt klänning och skor gör den sig bra även då. Jag hade tidigare även en beige festväska men sedan den gick sönder har jag inte brytt mig om att köpa någon ersättare. Mina festintensiva dagar är sedan länge över varför behovet av liknande väskor är litet idag.

Liten jeansväska. En hemmasydd väska av gamla jeans som är perfekt när jag bara behöver förvara mobil, plånbok och nycklar. Exempelvis när jag går och handlar eller ska göra några ärenden. Jeansfickan på yttersidan är både en snygg detalj och fungerar praktisk nyckelförvaring för att inte repa mobilen.

Ryggsäck Osprey Talon 11. En utmärkt ryggsäck som jag kan jogga eller cykla med samt packa ned träningskläderna i när jag ska till gymmet. Den är rätt liten, 9 liter i storlek S/M, vilket gör att jag måste tänka till och optimera packningen varje gång den ska användas. Den tvingar verkligen fram minimalisten i mig! :-)

Ryggsäck Fjällräven Abisko 65 W. En klassisk och skön vandringsryggsäck som inte bara används vid den årliga fjällvandringen utan även har andra användningsområden som vi nämnde i inlägget om utrustningskrävande fritidsintressen. Bara i år har ryggsäcken varit i fyra olika länder, och ändå mer berest hinner den bli innan året är slut. :-) Den fick dock inte vara med på bilden ovan då den inte förvaras i lägenheten.

Utöver väskorna ovan har jag även en datorväska, men eftersom den är från min arbetsgivare så räknar jag inte denna. Skulle jag byta jobb skulle jag inte ha kvar väskan så den känns inte riktigt som min ägodel.

Hur många väskor har du och fyller alla dessa ett konkreta behov?

7 tankar kring ”Hur många väskor behöver du?

 1. Hanna

  Jag har framför allt helt fel väskor för mina behov. Det jag egentligen behöver är en vardagsryggsäck eftersom jag ofta släpar träningskläder, matlåda och dator fram och tillbaka till jobbet. Jag cyklar och har ingen cykelkorg längre, vilket gör behovet av en bra vardagsryggsäck stort. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon jag gillar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det har tagit mig flera år att inse både vad jag behöver för typ av väskor och att sedan hitta dessa väskor som kompletterar varandra väl.
   Själv skulle jag leta efter en vardagsryggsäck från Osprey och Haglöfs, både märkena tycker jag gör många bra modeller i olika storlekar. Tveksamt om någon av dem har eget datorfack dock, om det nu är ett krav.

 2. Eva

  Wow så fina väskor! Du kan säkert sälja dem. Skänker du dem blir någon glad. Jag har fem handväskor i olika storlekar utifrån behov. De är lite billigare varianter i tyg men någon gång hade det varit kul med en märkesväska, t ex Louise Vitton (stavas det så?), men sen tänker jag att om jag kommer med en sån väska måste jag byta ut min garderob för att matcha den :-) Sen funderar jag på att det är ingen garanti att den är schysst tillverkad med hänsyn till miljö och arbete, fast att den är dyr. Det är svårt att få information om det tycker jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, väskorna ska ju inte bara vara snygga i sig, utan även matcha ens personlighet och övriga klädstil. Det har tagit lång tid för mig att hitta de rätta väskorna både utifrån färg, funktion och stil. Nu vågade jag äntligen göra mig av med dem som blivit överflödiga i takt med att jag hittat bättre och snyggare alternativ.

 3. Tilda

  Usch, var rädd att ett liknande inlägg skulle dyka upp…
  Sedan jag fick ett ryck och äntligen började röja i lägenheten har jag försökt att inte tänka på mina väskor. Visste ju att jag behövde gå igenom dem men har skjutit på det.

  Började rensa gamla skolpapper idag men så kände jag mig modig och slet ut väskorna ur garderoben. Det var iaf ca 20-25 st om man räknar ”handväskor” och även några ryggsäckar/bags.
  Hittade äntligen min vattentäta ”säck” samt 95 kr i bonus som låg i de olika ryggsäckarna. Kom fram till att om jag kunde köpa vilken väska jag ville skulle jag bara behålla fyra eller fem väskor men var inte fullt så hård så blev åtta i slutänden, samt två som faktiskt hängde framme.

  Behöver kanske inte strikt alla väskor men får försöka släppa på det lite i taget. Att jag ens gör mig av med en väska, även om den är trasig, skulle nog de flesta i min omgivning se som mer eller mindre otroligt…

  Mvh

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, men vilken jättebra och rejäl första väskrensning av dig! Ibland blir det för mycket att minska ner till minimum i en första omgång, men kanske återkommer du till väskorna om något halvår-år och inser att du inte använt någon av dem, eller inte längre tycker om den, och då kan göra dig av med den. Du har väl läst vårt inlägg om att minimalism är som att skala en lök? :)
   http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

 4. Sandra

  Roligt inlägg! Jag har tre väskor: en handväska som är praktisk att ha när det är varmt och jag bär kläder utan fickor; en ryggsäck som jag använder till jobbet och när vi handlar; samt en sportbag som fungerar som resväska och som jag använder när jag behöver frakta saker som inte får plats i ryggsäcken. Har ännu inte känt behov av att ha fler väskor, snarare känns det som att jag skulle kunna göra mig av med handväskan ibland, eftersom den mest används på sommaren och jag lika gärna skulle kunna använda min tygkasse, men jag gillar den så den stannar ett tag till :)

  Svara

Lämna ett svar