Det perfekta setet

Drömmer du om det perfekta setet? En uppsättning prylar som tillsammans utgör en komplett, perfekt och optimerad enhet. Till exempel en perfekt komponerad garderob, en optimal kombination av bild- och ljudutrustning eller den perfekta uppsättningen köksutrustning?

Drömmer du även om hur enkelt och trevligt livet kommer att vara när det perfekta setet är på plats? Då garderoben är komplett och du äntligen känner dig redo att ta nästa steg i karriären, när bild- och ljudutrustningen är på plats och du äntligen kan bjuda hem vänner på filmkväll eller då köksutrustningen är fullständig och du äntligen kan komma igång med matlagningen på allvar!

Om du känner igen dig i någon av beskrivningarna ovan eller kan applicera samma sätt att tänka på något annat område i ditt liv, så är du troligen precis som de flesta andra människor, mig själv inkluderad. Det verkar finnas en längtan hos de flesta efter att ”sätta setet” det vill säga att bli helt färdigkonsumerad inom ett visst område. Att bli klar.

Vad är då bra med att fokusera på det perfekta setet?

 • Det är roligt att planera och drömma. Även om det är betydligt sundare att finna glädje i livet via annan stimulans än konsumtion så är det roligt att planera och drömma om det perfekta setet.
 • Det ökar chansen för medvetna inköp. Eftersom setet bör vara så komplett, perfekt och optimalt som möjligt så tenderar köpen på vägen mot det perfekta setet att bli mer genomtänkta och av högre kvalitet jämfört med annan mer spontan konsumtion.

Vad är möjligen dåligt med att fokusera på det perfekta setet?

 • Det perfekta setet är en illusion. Du når i praktiken aldrig fram till det perfekta setet under någon längre tid. Så fort du satt setet börjar du fundera på vad som kan bytas ut och optimeras ytterligare.
 • Det finns alltid ett nästa set. Även om du för stunden blir färdig med ett set så finns det alltid ytterligare ett set att planera och drömma om. Du blir helt enkelt aldrig helt klar, precis som med allt annat i livet.
 • Det är en ursäkt för att inte komma igång. Det perfekta setet används ofta som en ursäkt för att inte komma igång med något du borde ta sig för. Till exempel löpträningen du absolut inte kan komma igång med förrän du har ett par nya löparskor, en pulsklocka, löparbyxor och reflexväst.
 • Det rättfärdigar onödigt konsumtion. Ofta klarar du dig utan det kompletta, perfekta och optimala setet. Många delar av setet kommer du i praktiken aldrig att använda eller behöva alternativt så har du faktiskt redan fullgoda prylar som tillfredställer dina behov.

Vilka perfekta set har du identifierat i ditt liv och hur skulle livet bli annorlunda om du färdigställde dem? Och om du faktiskt har färdigställt några set, på vilket sätt blev livet annorlunda?

14 tankar kring ”Det perfekta setet

 1. TJ

  Det här fångar mig på pricken. Istället för att fokusera det som är viktigt i tillvaron (meditation, motion, äta rätt, sömn) distraheras jag ofta av att saker är suboptimala (smutsig disk, möjligheten att hitta en perfekt tv via prisjämförelsesajter). Det är som en författare som inte kommer vidare efter att ha skrivit första sidan utan som ständigt reviderar denna och därför inte blir klar med sin bok. Ibland måste man acceptera ofullkomlighet i det lilla och fokusera det som är viktigt i det stora.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Bra liknelse med författaren och hens bok. Är målet att något ska bli perfekt är det inte bara mycket jobbigare att komma igång utan även snudd på omöjligt att komma i mål. :)

 2. Eva

  Känner igen detta med ”Det perfekta setet”-tänket hos flera män jag mött, har dock aldrig märkt av det bland kvinnor. Måste erkänna att jag är lite vaksam mot sådana män, de tenderar att vara kritiskt lagda till även andra ofullkomligheter än de man ser hos simpla prylar. Man lägger perfektionskravet utanför sig själv i sin omgivning… ;) Men uppskattar det medvetna, kvalitetsinriktade och praktiska ordningssinnet! Motsatsen är…ja finns det någon vedertagen benämning? Oavsett namn så är det dock inte önskvärt.

  Själv känner jag igen mig i författarexemplet. Målet är att jag själv ska prestera perfekt, annars får det vara. Det är orsaken till att jag ännu inte skrivit min bok eller startat min blogg. Men påstår nu inte att inre och yttre perfektionsambitioner motsäger varandra. Har märkt att jag får snällare krav på mig själv ju mer jag ordnar det yttre livet. Har ofta uppfattats som ”duktig flicka”, dock inte i mina egna stränga ögon.

  Faktum är att när jag nu har rensat mitt hem tar jag automatiskt mer plats socialt och kommer med krav på min ofullkomliga omgivning. Blev paff över mig själv när jag nyligen med indignation påpekade det äckliga med de otorkade borden på en restaurang med effekten att alla borden torkades på minuten. Skulle aldrig ha låtit så förut. Har aldrig varit blyg men att ta i så, ja dombdera liksom, hjälp, blev nästan rädd för min kraft! ;)

  För övrigt har jag inga perfekta set. Att skaffa det skulle kräva att jag bytte ut saker jag verkligen gillar. Det enda som kommer i närheten av perfektion är att garderoben enbart går i de neutrala och beständiga färger jag gillar; olivgrön, brun, marinblå, naturvit, beige och svart. Sedan kan man ju alltid förbättra typen av kläder…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, insiktsfull beskrivning av ”Det Perfekta Setet”-männen. Kvinnor är nog generellt lite mer förlåtande, precis som du säger. En balans är som vanligt bäst!

   Även jag och Fru Minimalist har lite perfektionstendenser, som du säkert gissat. Vad som varit bra för min del är att senaste åren ha haft en yrkesroll där jag inte haft en sportslig att hinna genomföra allt man borde och därför tvingats både prioritera, applicera ”good enough” och misslyckas en del. Det har slipat av tendenserna lite.

   Låter jättesunt att du börjat kommunicera dina krav och förväntningar på omgivningen så länge de är rimliga såklart. Det är många som går hela livet utan att få ordning på den biten.

   Precis, det perfekta setet är en illusion! ;)

 3. Henrik

  Intressant tanke och koncept. Det ultimata setet är enkelt, avskalat, tillräckligt bra och i någon bemärkelse tidlöst. Det finns också en mycket vacker tanke i att ha få saker men verkligen använda dem. Det blir lätt vulgärt att köpa nytt. Har de tankarna nu i reatider i elektronikhandeln. Lätt att lockas köpa men jag kan parera de tankarna med att tänka att det faktiskt är bättre för alla – utom för handeln och BNP – att köpa, behålla, slita och använda. Tänk klassisk brittisk överklass där den slitna Barbourjackan och den välanvända och välservade bilen står för bestående värden och att köpa nytt och det senaste anses brackigt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Många bra poänger i kort text Henrik, snyggt! Just tidlöst tillsammans med övriga attribut är något jag känner att jag velat nämnt i inlägget i efterhand. :)

   Ja, vad överraskande roligt det vore om det kunde bli status med välvårdade men samtidigt välanvända prylar och kläder. Det vore bra för alla utom just handeln och BNP, precis som du säger. :)

 4. Peter

  Har just börjat se över min garderob. Jag är ganska intresserad av kläder och stil. Men har funnit en plan för koordination av olika kläder. Kostymen är ett bra plagg som man kan kombinera på många olika sätt,

  Vill tipsa om Droners club,..

  Svara
 5. Pingback: Om att rensa för rensandets skull | Händelsevis

 6. Händelsevis

  Hej minimalisterna! Skrev just ett inlägg i min nya lilla ännu outvecklade blogg och länkade till detta inlägg! Vad säger ni om att rensa för rensandets skull? Gissar att ni är ganska bra på det…
  MVH
  Händelsevis

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Hej, tack för länkningen! :)
   Eftersom vi bara har levt mer eller mindre medvetet minimalistiskt under något år, så upplever vi att vi fortfarande har hyfsat stor rensningspotential i vår lägenhet. Som vi skrivit om tidigare kan vi få plötsliga rensningssug vissa helger eller kvällar och tycker än så länge att det är roligt och ger en känsla av tillfredställelse att rensa. Kanske kommer vi känna som du om ett något år eller två, men än så länge är vi inte där.

   http://minimalisterna.se/ett-ovantat-rensningssug/

 7. Pingback: Packning | Händelsevis

 8. Perfektionist!

  Perfektionisterna, de som bär vår västerländska kultur framåt, knäckte atomen, löste de medicinska gåtorna och förde människan till månen.

  Fatalisterna, oduglingarna och latmaskarna lever bara på bidrag och klarar inte ens av att lägga i backen i sin stulna BMW.

  Svara

Kommentera