Den perfekta garderoben är en utopi

I inlägget där jag presenterade min capsule wardrobe, nämnde jag att antalet plagg hade kunnat bli lägre än de utvalda 33, om det hade varit något ändamål i sig. Det är lätt att stirra sig blind på antalet plagg, likaså att försvåra projektet genom att ställa höga krav på sig själv och sin garderob redan innan. Att tänka: ”Nu ska jag få till den perfekta garderoben”.

Den perfekta garderoben är en utopi som inte existerar i verkligheten. Den är en dröm i likhet med det perfekta setet, och är därför meningslös att sträva efter. Mindre perfektion betyder oftast mer glädje och att du vågar mer. Stressen över att få till den perfekta garderoben, capsule eller ej, är just det, stressande. Det kan få dig att köpa kläder som inte är du eller passar din livsstil. För ett par svarta kostymbyxor borde ju alla ha i sin garderob, eller?

Jag är nöjd med min capsule wardrobe, men den är långt ifrån perfekt. Det har tagit mig ett par år att hitta min nuvarande stil. Vilka plagg och märken jag trivs med och som känns som ”jag”. För fem år sedan hade jag en annan stil, dyra plagg från små svenska designers som gärna stack ut i designen. Idag vill jag ha stilrena plagg som gärna får ha någon snygg detalj, de ska vara i bra och kvalitativa material.

Med min första capsule wardrobe lät jag perfektionismen stå åt sidan till förmån för att testa konceptet och våga välja fel plagg. Likaväl som jag tidigare växt ifrån plagg mental, kan jag komma att göra det igen. Jag förväntar mig inte att alla utvalda plagg kommer hålla eller användas för alltid. Dessutom saknar min capsule wardrobe vissa plagg som står på min långsiktiga inköpslista, och som jag håller koll på om det dyker upp vid något tillfälle. Vid varje ny tremånadersperiod har jag chans att byta ut några plagg, och göra min capsule wardrobe lite bättre. Aldrig perfekt, men bättre. :)

Här är exempel på några plagg jag saknar i min capsule wardrobe:

Ballerinaskor. Sedan vintern 2013 har jag varit ute efter ett par ballerinaskor att ha på kontoret eller under vår/sommaren. Jakten fortsätter… :)

Gummistövlar. Vissa dagar när regnet vräker ner vore det väldigt praktiskt med ett par gummistövlar, gärna ett par snygga som de på bilden till inlägget. Likaså den enstaka dagen per år när vi kommer oss för att gå ut i skogen. Än så länge för få tillfällen för att motivera ett köp. Kanske kommer de till användning oftare när man har barn?

Stickad tröja. En hyfsat enkel snyggt stickad tröja i grått eller mörkblått, som sitter bra och håller formen, liknande denna klassiker från Gant eller den här från Peak Performance.

Klänning. Jag saknar en enklare klänning som inte känns för mycket business som de nuvarande, eller är lika festlig som nyårsblåsorna. Den kan vara allt från randig till enfärgad, kortärmad eller långärmad, i något skönt material.

Kofta. Tre koftor finns i höstens capsule wardrobe, en är dock väldigt sliten och har ett litet hål som gör att den inte fungerar på jobbet. I övrigt är den dock väldigt fin. Jag skulle gärna ha en kavajliknande kofta, alternativt en kopia av en stickad kofta jag redan äger, fast i en annan färg.

Topp. En snygg, enkel och kvalitativ kortärmad topp i någon ljus färg som passar att ha under en kavaj likväl som klarar sig ensam till en snygg kjol.

Vit skjorta. Den vita skjorta jag äger har fått en svart fläck på sig som tycks omöjlig att få bort. Den ligger numera nerpackad och påväg ut, men skulle helst hitta en bra ersättare först.

Vilka plagg saknar du i din garderob?

27 tankar kring ”Den perfekta garderoben är en utopi

 1. Malin

  Tänk att du måste ha kläder som matchar bebis minimalist. Om ni köper gummistövlar till bebis behöver ni det också. Samma sak med varma vinterkläder, regnkläder mm. Det är nämligen så att ni kommer att behöva göra bebis sällskap på lekplatsen, i pulkabacken etc och då gäller det att ni också har kläder som håller borta väta och kyla. Ni behöver nästan varmare kläder för till skillnad från bebis minimalist som springer omkring och leker är sannolikheten stor att ni står mer still och därför inte blir lika varma.
  Jag talar av egen erfarenhet ;)
  Vad gäller gummistövlar så köp ett ordentligt par i en jakt- eller friluftsbutik. De är gjorda för att hålla och brukar också ha lite kraftigare sula så att man inte fryser så mycket i dem.

  Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag trodde först att du skojade när jag läste första meningarna. Att vi behövde köpa kläder och skor som matchar Bebis Minimalist i färg och mönster :)
   Men jag förstår vad du menar. En bra vinterjacka står på inköpslistan till denna vinter, inte bara med det du nämner i åtanke utan också för den jag inte är så varm och ogillas av andra skäl. Den kommer nog skänkas till någon annan.

 2. Patricia

  Jag kan rekommendera gummistövlar av finska Nokian. Har haft mina egna nu i ca 25 år….

  Svara
 3. Ninni

  Håller med ovanstående om att ett par gummistövlar är bra att ha. Bebis Minimalist kommer vilja ha sällskap när hon hoppar i vattenpölarna! Jag rekommenderar även ett par regnbyxor/vattentäta skalbyxor, av samma anledning. Det blir så mycket roligare för hela familjen om alla kan delta i lekarna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är sant. Regnbyxor har jag ett par, dock fick de inte vara i min capsule wardrobe för denna höst. Än så länge är det inte så mycket leka ute för Bebis Minimalist, men till våren och nästa höst är det nog vardag. :)

 4. MD

  För vardags- och stadsbruk tycker jag det funkar utmärkt med mina stövlar från ICA Maxi för 130 kr. Kvalitetsgrejer är ju bra, men bara om det gör skillnad och man dessutom utnyttjar den skillnaden det gör.

  Svara
 5. Jenny

  Ja, visst är den en utopi – och så skönt det är att inse det! Att komma till läget där man tänker good enough och faktiskt slutar vänta på att lyckas skapa den perfekta garderoben och istället gör det bästa av vad man har och sätter upp lite långsiktiga köpmål.

  Min garderob behöver kompletteras med ett par grå kostymbyxor och en snygg blus som funkar till kjol och både med och utan kavaj. Men viktigast är ett par bruna höstskor med klack, så det får nog bli höstens köp. Sedan skulle jag gärna vilja ha en enfärgad grå eller blå Odd Molly-kofta, men det är mer vilja än behov så det får liksom vara. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis, annars går man bara och är missnöjd i all evighet med att garderoben aldrig får den där perfekta uppsättningen kläder.

   Odd Molly har verkligen många mysiga och fina koftor! :)

 6. Paula

  Efter en ordentlig viktnedgång saknad ungefär allting i garderoben men jag har ingen brådska att bygga upp den, väntar på rätt plagg!

  Svara
 7. Maria

  MQ hade ett par olika kavajliknade koftor när jag var där för några veckor sedan, köpte en grå med mörkblå kanter. Hittar den inte på deras hemsida men där fanns å andra sidan flera andra fina kavajkoftor.

  Svara
 8. Snålcoachen

  Kanske inte exakt en kavajkofta men jag har en svart Busnelkofta, klassisk med guldknappar, som hängt med i tre-fyra år nu och den känns alltid lika rätt i jobbsammanhang. Man blir väldigt varm dock så den funkar bara på vintern.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, Busnel-koftor är ju jättefina! Nu när du säger det var jag inne på att köpa en sådan för något år sedan. Jag tvekade lite över om jag ”försvinner” i dem då jag är ganska liten, och med det priset måste man ju känna sig säker. ;) Tack för tipset, ska prova igen nästa gång jag är i stan!

   Och som du är inne på har jag också reflekterat över om de är för varma för en dag på kontoret. Å andra sidan kanske de då även kan rycka in som sommarjacka en kylig midsommarkväll för mig som inte har någon sommarjacka. ;)

 9. K.A.L

  Ett lite bortglömt alternativ till gummistövlar är annars glaoscher! Bortsett från att det är ett roligt Pippi Långstrump-aktigt ord :) är det ett användbart skodon. För den som inte vet så är det som en gummistölvelliknande lågsko som man trär över sina andra skor, för att skydda dem vid spöregn. DET är något som jag har på min inköpslista som ett steg mot den perfekta garderoben :)

  Mina gummistövlar har börjat läcka så de behöver bytas ut men när jag blev påminnd om galoschernas existens insåg jag att de fyller mina behov bättre. Det är sällan jag traskar runt i träskmarker (det har förvisso hänt men mer sällan nu för tiden) utan oftast behöver man skydd mot väta på väg till och från jobb och då brukar i alla fall inte jag dra fram gummistövlarna.

  De finns både i lite finare skobutiker, hos skomakare men faktiskt även på Clas Ohlsson för en liten slant. Jag tänkte börja med ett par från sistnämnda butik för att se hur de håller och om jag kommer använda dem som jag hoppas/tror.

  Vet inte om de är rätt alternativ om man vill skutta i vattenpölar med sitt barn? Det får ni som har erfarenheten bedöma :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tänk vad roligt det vore om galoscherna blev populära igen, det är ju som du nämner ett smidigt plagg egentligen. Du kanske startar en ny era! ;)

  2. K.A.L

   Ajdå jag stavade visst tokigt, det heter såklart galoscher :)

   Hihi, ja tänk om det kom en ny galosch-era! Fast jag tror den börjat redan lite smått utan min hjälp :) Finns i en massa färgglada varianter. Såg även att det finns en damskovariant – med hål för klack. Ajaj, blir lite för många ha-begär för att vara minimalistiskt nu! ;)

 10. Händelsevis

  Många fina saker på din önskelista!
  Min är ganska lik:
  Ballerinas – hade inga i somras och saknade dem mer än jag trodde.
  Lättare höstkängor utan klack – klackar är ju snyggt men börjar bli för praktisk för att orka med klack varje dag
  Koftkavaj – har en i min gravidlåda men den är ju inte aktuell just nu. Letar efter en i siden eller nått slags mjukis.
  Svarta jeans – kanske löser sig snart för en kompis har lovat mig ett par av sina gamla
  Sidenbyxor – oklart dock om det verkligen är min stil men ska prova, det verkar ju så skönt.
  Underställ – det jag har är 15 år gammalt och resåren är inte värd namnet längre
  Skalbyxor – för all slags utelek med hjärtegrynet under hösten/vintern/våren när jag bara fryser i stället för att leka. Fånigt att missa allt kul för att ett klädesplagg saknas. Ersätter mina halvskruttiga regnbyxor som bara läcker. Skaffas denna höst!

  För övrigt: lätt värt att skaffa gummistövlar inför att bebis lär sig gå! Leta efter några i gummi och inte PVC. Tretorn brukar vara bra på detta. Finns ofta second hand om man orkar leta.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att läsa din lista, och bra att du har en lista så varje köp är lite mer genomtänkt och inte bara sker spontant.

   Tack så mycket för tipset om Tretorn. De hade en hel del fina och färgglada gummistövlar! Jag vill gärna ha en glad och fin variant om det ska vara. ;)

 11. Carina

  Jag har också svårt att få till min garderob! Hittar mest en massa fina sommarklänningar vilka används max tre månader/år. Min svarta kavaj trivs jag inte i däremot koftor är mera ”jag”. Skulle behöva inhandla toppar i bra kvalitet i olika (milda) färger för att variera och pigga upp mig! :) Dessa kunde jag ha under mina två koftor.
  Jag jobbar vidare… ;)

  Svara
 12. Linda

  Jag har hund och två barn och äger inga gummistövlar. Ett hett tips: vattentäta walkingskor!! De sitter bra och funkar i hur många sammanhang som helst!

  Svara
 13. ekomammaistan

  Jag börjar bli omvänd nu när det gäller kapselgarderod, tror att jag ska köra konceptet trots allt nu inför att jag byter sommargarderob mot höst (vi hade en sen semestervecka utomlands så därför har jag inte bytt än utan det blir först till helgen när jag hoppas få lite tid över).

  Jag saknar faktiskt flera saker som du också har på listan:

  En koftkavaj. Jag har en som jag köpte på Tradera för några år sedan, men den är så tjock att den inte funkar under någon jacka, istället har den för tjänstgöra som sommarjacka. (såg tipset om me&i:s och ska kolla in den.)

  En enkel stickad tröja i grått eller svart. (Har länge tänkt att jag ska sticka en själv men det blir ju aldrig av). Såg en fin på Ströms rea som jag ångrar att jag inte köpte…

  En randig klänning med svart/mörkblå bas. Jag hade den perfekta tills jag i våras fick en stor fläck mitt fram som vägrar gå bort. Sedan dess har jag letat…parallelt med att jag försökt få bort fläcken. Helt hopplöst. Jag vill inte ha med dragkedja i ryggen och det verkar vara det som gäller nu.

  Ett par toppar i ljusare färg. Har en väldigt svart-baserad garderob och när jag tar bort de ljusa sommarplaggen så blir det väldigt…svart. Har faktiskt hittat en grå topp jag gillar som jag tänkte införskaffa inför höstgarderoben.

  Ett par byxor. Jag har ett par jeans och ett par somriga chinos men det är allt i långbyxväg jag äger (oinräknat mjukisar). Har dock inte sett några andra byxor än blåjeans som jag gillar, skulle gärna vilja ha några mer dressade men tycker att det är svårt att hitta i naturmaterial och som dessutom sitter bra.

  Om du letar efter en tunnare kofta så här de här en favorit hos mig: http://shop.bruunsbazaar.dk/showmodel/?model=19261-3458&color=-0183&size=0&addbread=CARDIGAN&addbread2=ELSBETH&currentimage=1&selectedmi=a1_INDEX_2&prev=27101B2350&next=27018B2342&collection=BB&gender=W

  Svara
 14. Camilla

  Måste tipsa om soft goats kabelstickade tröjor. Verkligen i superkvalitet och blir bara mjukare med åren! Tror min äldsta ät 5 år och ser helt ny ut! Handtvätt dem iof med ulltvättmedel men det går himla fort och vädrar man dem emellanåt blir det inte så ofta. Älskar hur de både värmer och andas om man blir varm.

  Svara
 15. Anne

  Hej och tack för en jättebra blogg! Jag har tänkt ett bra tag på att rensa ut i garderoben och när jag läste om capsule wardrobe här så tänkte jag att jag hänger på! Sagt och gjort, det blev ungefär 30 plagg kvar i garderoben, resten i lådor från IKEA; en för säsongskläder och en för kläder som jag inte har med just nu i min garderob. Och flera kassar och lådor som ska till Röda Korset.
  Sen började jag fundera på vilka plagg jag saknar och vill komplettera med – tex en snygg stickad enfärgad tröja. Gick ut på stan och började prova – och jag tror jag provade alla stickade tröjor i hela stan…:) Nu när jag tänkte att jag skall hitta några få plagg som håller länge och kan matchas med mycket, så blev det en sådan lång kravspecifikation för plaggen så jag var på väg att tappa orken. Jag försökte att hitta Tröjan med stort T liksom. Nån som känner igen sig? Det blir ett större beslut för varje plagg – kommer denna verkligen bli min favorit och hålla i många år och inte tappa formen och matchas till de där byxorna etc etc – så att det kändes svårare och tråkigare nu att shoppa än när man gick i affärer på måfå och plötsligt hittade nåt snyggt…
  Sen hittade jag efter mycket provande en snygg tröja som jag köpte och som jag hoppas blir min favorit.:) Kul i vilket fall med kapselgarderob! Enklare att matcha och bra med överblick över vad man gillar. Tack igen!

  Svara

Kommentera