10 saker Bebis Minimalist lärt oss

Imorgon skiftar vi föräldraledighet. Efter 7,5 månad hemma är det motvilligt dags för Fru Minimalist att gå till ett nytt jobb och Herr Minimalist att ta över heltidsjobbet här hemma, inkluderat ständig jour och nattpass på det. :)

Det vi hittills lärt oss genom känslostormar, oro, eufori och episk trötthet under Bebis Minimalists första drygt 7 månader är främst dessa 10 saker:

1. Att vi har något att vara tacksamma över varje dag resten av våra liv. När vi gör vår kvällsrutin med tacksamhet säger vi i princip varje kväll till varandra att vi är tacksamma över Bebis Minimalist. Det blir aldrig uttjatat eller överskattat.

2. Att få perspektiv på vad som verkligen är viktigt och betyder något i livet. Karriären känns plötsligt oerhört sekundär och det här med familj oerhört viktigt och prioriterat. Även vissa prylar känns mindre viktiga och lättare att göra sig av med.

3. Att bli motiverade att försöka göra världen lite bättre. Att ens barn och eventuella barnbarn ska få en fungerande kultur och värld att växa upp och leva i, och att själva ha gjort något för att åstadkomma detta. Som att exempelvis inspirera och sprida budskap om minimalism, miljön, konsumtionens påverkan med mera, genom att blogga, samt att leva som vi lär. :)

4. Att bebissaker inte behöver vara överflödiga utan kan underlätta vardagen med bebis. Hur klarar man sig utan babynest, babygym, babysitter, barnvagn och bärsele undrar vi? :) När barnvagnen är för otymplig att ta med åker bärselen på, när babygymmet blev tråkigt blev babysittern plötsligt en favorit. Och babynestet har Bebis Minimalist legat i på matbordet, i vår säng, utanför duschen, i soffan, på vardagsrumsbordet, i spjälsängen…you name it! :)

5. Att många bebissaker är överflödiga och att du och din bebis klarar sig utan en hel del av det. :) Vi har exempelvis fortfarande inte börjat använda täcke till Bebis Minimalist. Blöjhink har vi skippat, hoppgunga och bumbostol likaså. Istället för att köpa babyvakt har vi använt oss av appar som löser samma problem men utan att behöva köpa någon fysisk sak. Än så länge har vi heller ingen badbalja, men börjar sakna det nu när hon kan sitta. Alla bebisar och familjer är unika med olika behov och intressen vilket såklart ska styra vad som behövs i bebishemmet.

6. Att en liten bebis behöver väldigt få klädesplagg det första halvåret. Vi har insett att vi klarar oss på 3 omlott-bodys, 2 par byxor och 2 pyjamas i de första fyra-fem klädstorlekarna. Sen är det roligt att ha någon klänning och ett par strumpbyxor vid festligare tillfällen, men det behövs inte i varje storlek och för det vardagliga är det oerhört överskattat även om det är sött.

7. Att det är ett slags fars med all packning när man har barn och åker iväg några dagar, även som minimalister. Vi har bara ett barn, eller snarare en bebis, och ändå är hyrbilen fullastad på såväl bredden som höjden när vi reser. Babyskydd, barnvagn, skötväska, babynest, bärsele, ibland resesäng…och så lite kläder och vår egen packning då. När Fru Minimalist åkt tåg till mor- och farföräldrarna ensam med Bebis Minimalist ett par gånger har minimalism dock rådigt med en 9 liters ryggsäck, bärsele och babyskydd som enda packning. Men då håller man också tummarna för att det inte blir förseningar eller ”bebis-strul” under resans gång. :)

8. Att det inte är särskilt dyrt med en bebis. Alla bebissaker finns att köpa begagnade till cirka halva priset på andrahandsmarknaden även om de inte är särskilt slitna. Kläder kan du hitta helt oanvända på exempelvis Tradera till en bråkdel av nypriset. Vi har haft turen att ärva en hel del bebissaker, och frågar du runt så har säkert någon kollega eller granne bebissaker de gärna blir av med. Om några år är det vi som ständigt har annonserar med bebissaker ute på Blocket, vi har redan skänkt en hel del kläder till Bebis Minimalist en kusin som föddes i dagarna.

9. Att tygblöjor är betydligt enklare att använda än vad många påstår. De som hävdar att tygblöjor är jobbiga måste ha haft en ”bajs-bebis” alternativt inte provat själva utan kommer med förutfattade meningar. Senaste tiden har vi utökat användandet av tygblöjor här hemma och även provat frottéblöjor utan att bli avskräckta. Det återstår att se om tygblöjsanvändandet går upp eller ner nu när Herr Minimalist tar över ansvaret för största delen av blöjbytena. :)

10. Att EC/babypottning är roligt och fungerar. Vi hade aldrig hört talas om det innan vi fick bebis och fick en kommentar på bloggen om det. Efter att ha läst på och testat med Bebis Minimalist ett par gånger var vi alla tre helt sålda på konceptet. Tänk vad glad man kan bli av att se sin fem månaders bebis sitta på pottan och trycka, och numera är det vår vardag.

Jag läste nedanstående text för ett tag sedan. Det stämmer redan väldigt bra och jag tror det kommer stämma ännu bättre om några år. :)

Tänk att man varit en helt perfekt förälder! Ja innan man blev just förälder alltså. Då visste man ju allt om barnuppfostran och skötande, livspussel och egentid.

Har du någon lärdom att dela med dig av som du fått sedan du fick barn?

31 tankar kring ”10 saker Bebis Minimalist lärt oss

 1. Ewi

  Det som jag äntligen lärde mig lagom till andra barnet, men som är otroligt lätt att glömma bort, även nu när de är 3år och 6år, är att det är verkligen inte bråttom någonstans. Låt saker ta den tid det tar, vill de amma en halv dag, så amma en halv dag. Vill de hoppa i alla pölar hela vägen hem eller slänga sten i varje brunn så låt dem hållas. Det lugnare tempot mår i slutändan samtliga i familjen bättre av.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det låter som en bra lärdom och något jag kommer behöva jobba på. Tålamod. :)
   Jag planerar att gå ner i tid när det är dags för förskola för Bebis Minimalist med delvis detta i åtanke, jag vill inte känna att jag stressar överallt och föra över den känslan på vår dotter.

 2. Test2

  Jag har lärt mig att det är få (ingen?) som vågar prata om att det kanske inte är värt insatsen att skaffa barn. Få (ingen?) säger att hen ångrar sig.

  Svara
  1. M

   Att säga att man ångrar att man fått barn är en ännu hetare potatis än att som barnfri säga att man inte vill ha barn, vilket jag kan förstå – inget barn ska ju behöva höra att föräldrarna önskar att barnet inte fanns.

  2. Fru Minimalist

   Kan det inte vara så att majoriteten tycker att det är värt insatsen? Särskilt i efterhand när de flesta jobbiga minnen bleknar? Jag vet själv hur slut jag var de första tre månaderna och hur vi pusslade om kvällarna med ”skiftarbete” för att stå ut med Bebis Minimalist kolik. Men de minnena har börjat blekna på bara ett halvår och nu minns jag istället alla mysiga amningsstunder, promenader med vagnen, långa sovstunder etc. ;)

  3. M

   Jo, fru Minimalist, det är nog så, både med bebisar och annat jobbigt som att flytta eller renovera, när man är igenom det värsta minns man bara det bra.

 3. Händelsevis

  Vårt gryn lär oss saker om livet varje dag och jag ser ingen nedtrappning på det så det lär pågå hela hans uppväxt och säkert efter det med. Ibland är det enkla saker som att jag måste ta reda på vad alla maskiner på vägarbetet heter och gör och hur de fungerar (tack och lov för snälla ”jobbargubbar” som gärna pratar asfaltsfräsar med en 2,5-åring) Ibland är det saker om mig själv, som hur jag reagerar när jag blir emotsagd 300 gånger i följd, ibland är det hur tidigt ett litet barn lär sig saker (bre sin egen macka är en favorit här just nu, oj vad kladdigt) Ibland är det stora saker som hur mycket jag kan älska denna lilla pojk och hur viktig han är i mitt liv. Ibland blir jag bara så fascinerad av att han är den här egna lilla människan som på något sätt var inuti mig och en del av mig och nu så uppenbart är en helt egen liten individ med en egen vilja, en egen agenda och ett helt eget liv :-)
  Många stora ord här men jag upplever verkligen att mitt liv är så mycket bättre tack vare min familj. För mig är det verkligen livets mening att få barn även om det så klart finns stunder som är kämpiga också.

  Fint inlägg ni skrivit och bra lärdomar. Jag skriver under på alla utom 9 som jag tyvärr inte provat än. Och underbar liten fin bebis på bilden!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Åh vilket härligt svar och härliga lärdomar och insikter din son tycks komma med! :)

   Jag känner precis som du att barn verkligen känns som livets mening! Då har jag ändå varit pojk-flicka ganska långt upp i åldern och inte sett mig själv som mamma eller längtat efter barn mer än de senaste åren. Och nu känns det så självklart! Jobbet har visserligen inte börjat ännu men spontant känns det plötsligt som ett ställe jag går till för att få pengar till att vara med familjen, och få äta lunch i lugn och ro. ;)

 4. Ett fattigt landskap

  Håller med Händelsevis om att en stor sak är att barn tvingar en att upptäcka nya sidor. Tålamod, någon? Man härdas (även om ordet klingar negativt) och blir oftast en bättre version av sig själv. Jag kan sova i en-timmes intervaller i fem timmar och ändå kliva upp på morgonen i hyfsat skick. Jag kan sätta gränser enklare eftersom det är mig mina barn förlitar sig på. Jag läste en studie som visade att barn inte gör människor lyckligare. Kanske är det så, men jag tror helt klart att de ger livet en ny, meningsfull dimension.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Imponerande att bli fräsch efter sådan intervallsömn. Det påminner om min syster som säger att de bara vet vilken säng var och en av barnen och de vuxna somnar i, aldrig vilken säng var och en vaknar i efter nattens rokad och circus. ;)

   Intressant och förvånande studie om att barn inte gör människor lyckligare. Jag känner mig otroligt mycket lyckligare med barn och att det är fler små tillfällen i vardagen som gör mig lycklig än tidigare. :) Och många som av en eller annan anledning är barnlösa eller har väldigt svårt att få barn, tycks kunna bli väldigt olyckliga.

  2. MD

   Barn gör säkert de som vill ha barn lyckligare, men det finns fler saker än barn som gör folk lyckliga. De som inte vill ha barn och därför inte skaffar några bör ju rimligtvis uppnå de andra saker som gör dem lyckliga istället. På så sätt är det säkert inte barnen i sig som gör människor lyckligare, utan att ha uppnått vad det nu är som gör den enskilda personen lycklig.
   Och såklart man blir olycklig av ofrivillig barnlöshet – vill man ha barn är man la en av de som blir lycklig av barn och familj. Men jag tror också man kan komma över det med tiden och hitta annat som ger nya meningsfulla dimensioner.

  3. Fru Minimalist

   Kloka ord och jag tror du har helt rätt i det du skriver. Tyvärr är ju barn inte en rättighet, vilket är otroligt orättvist. Framför allt när vissa som inte borde fått barn skaffar barn till höger och vänster. Jag har haft ett par i släkt och annan närhet som inte fått barn, och när de kommit över det finns det helt klart många andra saker i livet som ger minst lika stor lycka och meningsfullhet.

 5. whitemaskgirl

  Barn lär en så mycket och jag vet inget roligare än att vara med min son. När det gäller bad är diskhon guld värt. Badbalja behövs inte tycker jag.

  Svara
 6. Sara

  Jag har en fråga om tygblöjorna, hur kände ni att det var dags att byta? Vi har också allt i ett blöjor, dock en annan sort än ni, och jag tycker det är jättesvårt då det inte är så tydligt som med ”vanliga” blöjor som blir som svampiga och till och med har indikator nu för tiden.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi känner med fingrarna i blöjan om vi är osäkra. Ofta blir vår dotter lite kinkig när det blir blött i blöjan och då går vi och byter. Det är det enda negativa med tygblöjor att vi ibland byter tre blöjor på en halvtimme… Då får man varva med en vanlig blöja så man får lite rast och ro, haha ;) Men eftersom vi pottar henne vid blöjbytena så är det oftast inte så pass ofta.

 7. Elizabeth

  Pratar vi om att bada barnet i samma diskho där disken sedan ska diskas? Ser inget annat i det än att det är väldigt ohygieniskt.

  Svara
  1. Elin

   Ja, ungefär lika ohygieniskt som att bada barnet i samma kar som föräldrarna. Allt är beroende på hur man rengör.

 8. Sofie

  Vilket fint inlägg! Men jag kan för mitt liv inte förstå hur ni klarar er med så lite kläder. Mitt barn smutsade inte ner sig som liten bebis, kräkte aldrig och kläderna höll sig rena länge. Men själva känslan av att inte ha så mycket kläder att välja på, jag hade tröttnat otroligt på de få plaggen. Jag tyckte det var så kul att få använda olika kläder när man skulle på musikstunder, hem till någon på fika, sagostund på bibblan osv. Just där har jag kanske extra svårt att bli mer minimalistisk :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag tycker det blir ganska många kombinationer ändå med olika bodys och byxor som kan matchas kors och tvärs. Det är ju inte lika noga med färgkombinationerna som för en själv. ;) Och de första storlekarna har de ju inte särskilt många veckor/månader i taget ändå.

 9. Elizabeth

  Men jag pratade inte om att det är ohygieniskt för barnet utan det att det är ohygieniskt att sen diska i nånting som en människa har badat i. Det blir inte rent igen av vanlig rengöring.

  Svara
  1. Elin

   Ehh, nu får du allt förklara hur det inte skulle bli rent av vanlig rengöring. Men är du väldigt rädd kan du klorinskura diskhon, det tar död även på vinterkräksjukevirus.

 10. Elizabeth

  Elin, det var inte på något sätt menat att du skulle ta åt dig av min åsikt. Jag bara anser att låta sitt barn bada i diskhon där man sedan diskar skulle vara som att rengöra toalettstolen och sedan diska där. Man vet inte hur mycket som försvinner när man skurar diskhon och det skulle kunna finnas kvar till exempel tarmbakterier och urin som man inte vill ha på sina bestick och tallrikar. Det kan vara så alltså och därför anser jag att det är ohygieniskt att diska i en diskho där kan ha funnits kiss och bajs mm. Inget som någon behöver ta åt sig av.

  Svara
  1. Elin

   Jag tar inte åt mig, jag vill bara inte du ska sprida felaktig information. Du vet alltså inte om det blir rent och utgår då från att det inte blir det och varnar. En bäbis är inte dränkt i kiss och bajs när den läggs i en diskho och även om den var det är det inte speciellt svårt att rengöra en diskho.

  2. Fru Minimalist

   Vi kan väl bara konstatera att som med många andra hygienområden så är det väldigt olika vilken nivå man vill lägga sig på. Vissa byter lakan, handdukar och städar varje vecka, andra en gång i månaden.

 11. Elizabeth

  Det är inte någon information jag sprider. Det är min åsikt. Men jag har full förståelse för om du inte förstår vad jag menar med ordet ”rent”. Det är helt ok.

  Svara
 12. Elisabeth S

  Hej! Jag följer er blogg och måste säga att alla era inlägg speciellt om barn och bebisar är fantastiska! Jag är min fästman ska bli föräldrar och jag har blivit så inspirerad av alla era inlägg och även sparat dem. Gärna mer av liknande inlägg! Så skönt att höra att man inte behöver så mycket! Mvh Elisabeth S

  Svara

Lämna ett svar