Alla dessa bebissaker

I inlägget Sammanfattning av 2014 noterade vi att hela 101 saker som tillhör bebis minimalist eller är relaterad till Fru Minimalists graviditet har kommit in i vårt hem under året. Trots att vi anser oss vara minimalister är det betydligt fler prylar än vi trodde och förmodligen betydligt fler än vi i slutändan kommer att behöva och använda.

Detta beror till största del på att vi fått och ärvt majoriteten av sakerna vilket gjort att vi tagit emot betydligt fler saker än om vi skulle köpt dem själva. Exempelvis hade vi förmodligen inte köpt en liggstol, resesäng eller babygym redan innan bebisens ankomst, eftersom vi inte vet om bebisen kommer att behöva dessa saker under sina första månader eller om ens någonsin. I vissa fall har saker erbjudits med devisen ”vill ni inte ha det nu så skänker/slänger/säljer vi det nästa vecka” och då har vi tacka ja eftersom vi med stor sannolikhet behöver införskaffa dem inom överskådlig framtid.

I många fall har vi fått en hel kasse med bebiskläder och bebisprylar där vi själva fått rensa och skänka det vi inte velat ha till Stadsmissionen eller liknande organisationer. Ungefär hälften av alla bebiskläder och leksaker vi fått har skänkts vidare, och än så länge har vi ratat alla plastleksaker.

Nedan följer en sammanställning över vilka typer av saker vi valt att köpa helt nya, begagnade, ärvt och fått.

Följande bebissaker har vi köpt nya:

Följande bebissaker har vi köpt begagnade:

Följande bebissaker har vi fått av vänner eller ärvt:

 • Bebiskläder (strl 50-68)
 • Leksaker i tyg
 • Böcker i tyg
 • Spjälsäng
 • Sängkläder
 • Skötbord
 • Babynest
 • Babybjörn bärsele
 • Babysitter
 • Resesäng
 • Barnmatstol
 • Åkpåse barnvagn
 • Babygym

Framöver kommer jag skriva ett par mer ingående inlägg om hur vi tänkt vad det gäller bebisens kläder, sovplats, skötbordet och leksaker ur kemikalie- och ekologisk synvinkel.

Om vi istället kikar på prylarna ovan ur en ekonomisk synvinkel så har vi hittills köpt bebissaker för ca 9 000 kronor där barnvagnen står för över halva kostnaden. Under början av detta år tillkommer kostnad för barnförsäkring samt den kanske allra största ”kostnaden” i närtid – Fru Minimalists föräldraledighet.

Har du något tips för att hålla nere kostnaderna relaterade till bebis eller föräldraledighet?

31 tankar kring ”Alla dessa bebissaker

 1. Elin- kristen feminist

  Det korta svaret är nej, det är svårt att hålla nere kostnader. När barnet blir äldre så behövs också mer kläder och de kläder som är till salu begagnade är ofta antingen ganska slitna eller så är de helt nya och säljaren vill ha ganska höga priser för dem. Rea har för oss visats sig mest prisvärt och enkelt och man har då mer valmöjligheter.

  Det som fortfarande bär sig för oss (nu har min dotter storlek 92-98) att köpa begagnat är ytterkläder och vinterskor. Sommarskor tycker jag blir så pass slitet att det oftast inte är värt att köpa begagnat utan jag tar emot om jag får men lägger inte ut pengar på det begagnat utom om det rör sig om någon 20-lapp eller så.

  En annan sak jag rekommenderar är att när barnet blir lite större att mäta kläderna mot varandra om ni köper i affär, ibland är storlekarna så nära varandra att man kan köpa varannan storlek men låta barnet bära kläderna längre utan att de blir obekvämt stora. Barnbyxor i yoga-modell går ofta att ha flera storlekar, först med mudden uppvikt, sedan som vanligt.

  När barnet blir äldre när det gäller leksaker så kommer barnet sannolikt också börja ha egna idéer och det är inte säkert att enbart trä och plåt kommer att gå vägen utan favoriten blir Hello Kitty eller Cars eller något sådant och då får man bestämma sig hur man ska göra. Jag är inte anti all plast men jag försöker hålla det nere och till riktigt små barn tycker jag det är helt onödigt men samtidigt tycker jag också att barn måste få ha en del i vad de ska leka med. Av plastleksaker tycker jag att både Duplo och Lego är fantastiska leksaker som kan användas till spännande innovativa lekar som främjar många bra egenskaper och det skulle jag aldrig avstå i plastsaneringens namn. Leksaker kan man köpa bra begagnade men man bör ha mycket tid för att hitta det man vill ha.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant att höra hur ni upplever det att köpa begagnat vs på rea, ska ha det i åtanke och jämföra lite själv när det blir aktuellt.

   Jag tycker redan nu att man märker att vissa storlekar knappt stämmer, vissa kläder i storlek 56 tycks vara lika små som storlek 50 och så vidare, kanske har de krympt i tvätten eftersom de är begagnade. Smart att köpa byxor som går att vika upp och ner i mudden! :)

   Lego och Duplo är även något vi kommer överväga att ta in i hemmet trots att det är plast. Jag är stor legofantast själv och vet att allt mitt lego från 80/90-talet står på föräldrarnas vind och väntar…i sina originalkartonger och med instruktionerna kvar. Är man perfektionist så… ;) Även om det tar emot lite att det just är gammal plast…

  2. Elin- kristen feminist

   Det stämmer att storlekar varierar även när de är små men i ännu högre grad när barnen går över från bäbis till barn. Dessutom är det ju också den där dumma idén att flickkläder ska vara mindre i modellen också vanlig så tex kunde min dotter ha vissa tröjor i 92 från flickavdelningen redan när hon hade 74-80 medan vissa tröjor i större modell kan hon ännu ha i 86 fast hon nu har börjat växa ur 92 nu och använder fler och fler i 98. Hon använder redan två plagg i 104 och hon är bara strax över 90 cm så det borde inte passa.

 2. Ulrika

  Lokala köp och säljsidor på Facebook för bebisgrejer finns det gott om! Sen jag upptäckte det har jag knappt köpt något nytt. Perfekt att bara slänga ut en förfrågan efter babypulkor, Vyssan lulltassar till spjälsängen mm. Och massa kläder förstås.

  En tanke/tips. De flesta leksaker och böcker i tyg är gjort i polyester och stoppade med polyester, alltså är även detta plast. Kanske inte lika ”farlig” som hård plast, men ändå värt att tänka på. I början var jag mer nitisk, och köpte dyra ekologiska gosedjur (typ den fina från geggamoja ovan), men folk kom med så vansinnigt mycket gosedjur i present när sonen väl var född så jag hade inte hjärta att slänga dem. De får åtminstone ta ett varv i tvättmaskinen innan han får gå lös…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även om man köper begagnade bebisgrejer så blir det ju som nytt för en själv och barnet!

   Vi kommer försöka hålla nere antalet gosedjur just för att många kan vara flamskyddsbehandlade etc. Men jag gissar att det är lättare att säga i teorin nu innan än att vidhålla i praktiken framöver. :)

 3. Malin

  Problemet med bebisar och prylar, som ni redan märkt, är att det finns massor av saker man kan skaffa sig. Gör ett studiebesök i närmaste baby-butik och ni kommer att förundras över hur mycket det finns att köpa. Det gäller dock att köpa prylen så fort behovet finns för om ni väntar några veckor finns inte behovet längre. Bebisar växer och utvecklas snabbt och många saker finns bara behov av under en kort period, kanske endast någon månad. Det är därför det oftast går bra att låta bli att köpa prylen. Det är också det finns mycket begagnade, nästan oanvända, bebisprylar på Blocket.

  Nästa ”problem” är att alla barn är olika och att det som en bebis älskar (babygym till exempel), ratas av en annan bebis. Det är därför svårt att handla saker i förväg och vet att de kommer till användning. Därför kan det vara bra att prova leksaker, bärselar och babysitters hos en bekant med bebis, på BVC eller på öppna förskolan för att se hur bebisen reagerar innan ni handlar. Det förhindrar felköp.

  Mitt råd är alltså att ha lite is i magen. Oftast behövs inte så många saker som man tror och det är inte säkert att bebisen och ni gillar de saker som andra haft nytta och glädje av.

  Ett sista råd: Om ni har utrymme så tacka ja till begagnade kläder i större storlekar redan nu, om någon i bekantskapskretsen erbjuder er det. Barn växer som sagt var fort och det är skönt att ha ett lager att hämta ur. Min erfarenhet är att barnen växer ur kläderna över en natt, de vaknar en morgon och alla byxor är för korta. Mitt klädlager har räddat mig många gånger.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis, vi har haft det i åtanke att alla barn är olika och därför är det väldigt få saker vi har velat lägga pengar på och köpa själva. Märker vi att vi inte använder prylen av någon anledning eller att bebisen inte tycks gilla den, så har vi i alla fall inte lagt några pengar på den utan kan enkelt lämna iväg till välgörenhet.

   Vi har inget stort lager kläder men tillräckligt bra basgarderob för att klara det första halvåret. Förmodligen behöver vi komplettera med några specifika plagg i vissa storlekar, men det märker vi väl i så fall efterhand när behovet uppstår tänker jag. Liksom om vi har för lite kläder generellt för att vi råkar få en bebis som kräks och dreglar väldigt mycket, sådant man inte kan veta innan.

 4. Onkel Tom

  Jag tror faktiskt att jag varnade för det här med gåvor när ni skrev om bäbisen första gången. Det är så lätt att vara smart och som tack få massor av kläder, skor och prylar hem. Men hur mycket pengar lägger man ut i kläder på ett barn i storlek 62?

  Minns också att jag varnade er för familjeliv.se! Om ni känner ett behov av att diskutera bästa resesäng eller vilket leksaksmärke (Brio eller Lego) som ger bäst pedagogiska förutsättningar av de saker som nämnts så långt i tråden på just familjeliv.se så får ni göra om blogghuvudet till ”Trivialisterna, en barnblogg om vikten av barnprylar” och det vore synd. Väldigt synd faktiskt! Men resesängen är en bra bit på väg! :)

  Ska ni spara pengar så tycker jag barnförsäkring kan ifrågasättas. Läs gärna mitt inlägg från sommaren. http://onkeltomsstuga.blogspot.se/2014/08/att-gor-sig-av-med-forsakringar.html

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja du varnade oss, men det är ju lite roligt också att bebisen har kläder man själv köpt till syskonbarnen tidigare eller sett dem i etc. Just till småbarn slits ju inte kläderna så mycket så känns faktiskt ganska onödigt att köpa helt nya kemikaliestinna bebiskläder. Och visst kanske det inte handlar om mer än en tusenlapp eller två för kläder i storlek 50, 56 och 62 till en vinterbebis, men jag sparar gärna dessa tusenlappar och framför allt tiden det skulle tagit mig att springa runt i diverse affärer, onlinebutiker etc och köpa allt detta. Nu har vi en toppenbra basgarderob och kan köpa ett fåtal plagg om vi märker att vi saknar något särskilt.

   Vi har lydigt ditt råd och hållit oss borta från Familjeliv :) Dock hamnade vi där och fick hjälp när vi hade problem med att få ihop vår resesäng. Det såg ut ungefär som i filmen nedan i 15 minuter med tillägg av lite fula ord innan vi googlade oss till hjälp och hamnade på just Familjeliv med flera som haft samma resesängs-problem. :)
   https://www.youtube.com/watch?v=yQqKQJTG4gg

   Tack, vi ska läsa ditt inlägg om försäkringar och ta oss en funderare! Jag brukar vara skeptisk till försäkringar och har i dagsläget endast hemförsäkring, trots att nuvarande arbetsgivare inte erbjuder någon sjukförsäkring som min tidigare gjorde och som jag då till och med behövde nyttja ett par gånger. Jag vill nog gärna ha en barnförsäkring, det vill säga försäkra det absolut dyrbaraste jag har (kommer ha), men hoppas på att aldrig behöva nyttja den :)

  2. Susanna

   Barnförsäkringar är praktiska vid tex. tandskador då de (åtminstone vår från Trygg-Hansa) ersätter kostnader för tandvård upp till 26 års ålder om de är orsakade av en tidigare (anmäld) skada. Det kan vara ganska viktigt eftersom sådan tandvård kan bli väldigt dyr.

 5. Onkel Tom

  Jag förstår nog varför du vill ha barnförsäkring men motivet svarar nog inte mot erbjudandet som försäkringsbolagen ger. Barnförsäkringen skyddar inte ert barn från olycka. Det hjälper er att hantera en del konsekvenser som olycka för med sig. Om man behöver köpa något för detta eller inte måste man beakta utifrån sina behov, inte sin kärlek till sina barn.

  Er blogg är riktigt bra, men reflektera gärna över det ni själva sagt under lång tid i relation till det du bland annat säger ovan. Naturligtvis spara ni pengar (åtminstone tror dom flesta det) på att lagra kläder i ert hem. Men den möjligheten gäller era egna plagg också. Men å andra sidan gäller samma skäl som för er egna garderob barnens. Det blir ”clutter” av smartheten och sedan är sparkdräkten i storlek 68 för liten när ni ser den nästa gång.

  Resesäng behöver ni inte! Jag får obehagskänslor när jag läser om sådan här :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Va, skyddar inte barnförsäkringen mot olycka?! :)
   Var och en får gå till sig själv när det gäller försäkringar. Om det ger personen/familjen en trygghet och gör att man sover bättre om natten, så kanske det inte är en så dyr utgift ändå. Medan andra ser pengarna som en totalt onödig utgift och hellre köper prylar, en resa eller sparar dem till annat mer värdefullt. Det är så olika vad som skapar tillräcklig nivå av trygghet.

   Nu är det inte några stora mängder kläder vi lagrar i vårt hem. Hittills rymms bebisens kläder i de tre första storlekarna i en byrålåda och en påse. :)

   Vi har nära vänner som använt sin resesäng väldigt frekvent, vid allt från de senaste årens nyårsfester som vid veckorna och helgerna i sommarstugan. Och eftersom båda våra föräldrar har sommarstugor med väldigt begränsat antal sängplatser samt att vi själva gärna reser land och rike runt, så hoppas vi på att den kommer till användning. Men vem vet, kanske säljer vi den billigt på Blocket till någon nybliven familj som resonerar likadant om ett år? :)

 6. Anna/notonmusic

  Tänker tillbaka och kan konstatera att ett litet barn behöver mycket mycket mindre än allt det vi får/skaffar men tror också att det är en del i förberedelsen i att bli förälder. Det är ju ofattbart egentligen att det växer en liten människa i magen på en!!! Barnförsäkringarna fick vi ”nytta” av då två av våra fyra drabbades av sjukdomar som krävde specialistvård. Bästa tipset på att spara pengar kom nog min man med när vi väntade nr 1. Barnvagn. Vad ska vi med det till? Vi tar en tygkasse och klipper hål för benen. (Skämt) Men faktum är att han alltid bar henne istället för att använda vagnen. Och fyran hade jag alltid i bärsele, så då hade det nästan blivit som den där tygkassen :-) Och tänk vad ni får känna er glada sen när ni får fylla på rensa-ut listan över allt ni inte behövde. Så bekymra er inte över att ni drar på er lite nu. Ha en fin start på det nya året :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det är en del i förberedelsen. :) Och hade vi behövt köpa sakerna hade det aldrig blivit i närheten av så många, men nu har vi chansen att få testa oss fram till vad som fungerar för oss själva och bebisen. Så vet vi vad vi gillar till nästa gång, även om alla barn är olika.

   Det kanske låter lite konstigt, men precis som du är inne på ser jag faktiskt fram emot att kunna rensa ut vissa av sakerna framöver när vi fått när vi har bättre koll på vad som fungerar. :) Och bara spara de allra finaste kläderna som fortfarande är fräscha i storlek 50/56 till kommande syskon och skänka iväg resterande. Det kommer göras med glädje :) (och förmodligen lite trötthet)

 7. Lisa

  Barnförsäkring tycker jag absolut ni ska ha, framförallt om barnet i unga år skulle drabbas av en olycka och bli invalidiserad, och kanske aldrig kunna arbeta. Det kan bli mycket knapert ekonomiskt för barnet i vuxen ålder då, men vetskapen om att försäkringen ger ett engångsbelopp på x antal hundra tusen ger ändå en viss trygghet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, som jag skrev ovan. Alla får gå till sig själva och känna efter hur nojig man är och vad som ger en trygghet. Om man sover bättre om natten genom att ha en barnförsäkring så tycker jag man ska satsa på det.

 8. ninja

  Jag har varit inne flera gånger och sneglat på madrassen ni köpt. Hur verkar den? Velar fram och tillbaka. Min farhåga är att den ska vara hård att ligga på, vad är er uppfattning? Luktar den mkt?

  På tal om kostnad så har jag nog främst hållit nere den genom att inte köpa saker, däremot har vi köpt vissa prylar som vi verkligen vill ha, istället för att handla billigaste varianten, för att slippa irritation i vardagen :) (tex vagnar som är bökiga att fälla ihop).
  Och så följde jag ert råd om att faktiskt handla i förväg så att ev kemikalier hinner vädras ut. Hade inte en tanke på det innan.

  Jag tänker att man kommer spara in pengar under föräldraledigheten genom att man lagar mer mat hemma, att inte ha gymkort i början utan istället vara ute mer på promenader, och jobbkläder/ skor har jag skjutit upp att handla tills jag börjar jobba igen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om jag trycker på den upplever jag den lite hårdare än den madrass vi själva sover på, men vi är ju också betydligt tyngre. Har för mig jag läst att bebisar ska ha ganska fast/hård madrass, förutom i början då det kan orsaka platt-huvud, men i början kommer den ju inte sova på den madrassen ändå. I alla fall inte utan att ligga på sitt babynest. Bovetemadrassen luktade lite speciellt precis när vi packat upp den, och det står på hemsidan att man ska vädra den. Vi lät den först ligga ett dygn i vardagsrummet medan vi tvättade madrassöverdraget, sedan hängde vi ut den på balkongen 2-3 timmar och därefter har den inte luktat något alls.

   Ja, å ena sidan lagar man mycket mat hemma, men å andra sidan kanske det blir en del föräldra-fikor och mamma-lucher på stan etc. Inte första månaden men sedan när livet rullar på och man vill och orkar vara lite mer social om dagarna. Jag äter inte lunch ute mer än 1-3 gånger i månaden idag så risken är att det till och med blir mer pengar som går till just utemat/fika under föräldraledigheten.
   Mitt gymkort måste man tyvärr frysa i minimum 3 månader så jag har låtit bli eftersom jag fortfarande hänger på gymmet ett par gånger i veckan och hoppas kunna göra så inom 3 månader efter förlossningen.
   Kläder däremot kommer jag också låta bli att köpa. Nu har jag ju ändå inte använt plaggen i den normala garderoben på jättelänge så det kommer kännas som jag har jättemånga nya plagg när jag väl börjar använda dem igen. :)

   Lycka till med förberedelserna inför er bebis! :)

 9. Maria

  Hur har ni tänkt hantera den ofta stora mängd presenter som en bebis får vid födseln och eventuellt dop? Självklart inte kul att få saker man inte vill ha men samtidigt inte särskilt artigt att ”beställa” presenter. Eller känner familj, vänner och kollegor till er inställning till materiella ting och kommer begränsa sina inköp? Har inte barn men har försökt begränsa mängden födelsedagspresenter och julklappar jag får, går sådär.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle hellre se att de ger pengar som kan bli ett körkort eller insats till lägenhet istället för saker. Vi kommer starta ett sparande till bebisen ganska omgående nämligen. Den närmsta familjen tror jag kommer ha förståelse och antingen ge pengar eller ”beställda” presenter, inte minst så länge vi bor kvar i vår tvåa eftersom vi då alltid kan skylla på det begränsade utrymmet. :)

   När jag fyllde 30 år förra året ville inte jag heller ha ”saker” och då gjorde jag så här vad gäller presenter:
   http://minimalisterna.se/hur-man-firar-en-minimalist/

 10. M

  Vi tittade först vilken säng och skötbord vi ville ha och köpte sedan tidigt i graviditeten när det kom ut på blocket. Vagnen har vi köpt helt ny när de reade ut 2014 års modell på Emmaljunga. Den har vi lagt mest pengar på men räknar med att kunna använda till kommande barn också. Från början hade jag tänkt sy babynest, köpa en spelmobil till sängen, sy/köpa amningskudde men allt eftersom sänglinnen och kläder kommit in i lådorna så insåg jag att jag inte ville ha något av de andra. Sängen ser mycket mer fridfull ut utan mobil som hänger över den, babynest har jag förstått att det är väldigt bra om man har det men att det finns andra lösningar som funkar lika bra. För oss blir det nog den tjocka babyfilten jag sytt med kudde på sidorna om det behövs. Jag kände mig väldigt mättad på alla babysaker som finns och bestämde mig för att inte ta in mer saker utan se vilket behov vi sedan har. Tycker jag att vi behöver ett babynest så får man snabbt tag på det via Facebook-grupper eller blocket. Det vi har sparat mest pengar (och kemikalier) på är att sy om våra egna sängkläder och lakan till spjälsängen, inte de vi använder nu men de som främst mamma pratat om att rensa bort då hon haft mycket dubbelt. Av de som vi haft mycket av inom familjen har mamma även sytt massor med tvättlappar och jag ska själv sy om några handdukar. Från början så tyckte jag verkligen att jag behövde passa på att handla så fort något bra kom upp i Facebook-gruppen vilket stressade mig men jag har fått träna mig på att inse att sakerna kommer finnas kvar sen också och också försöka skilja på verkligt behov och skapat behov :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker det låter som ni resonerar sunt och klokt.
   Vi har också sytt om underlakan som mina föräldrar skulle rensa ut till mindre varianter till spjälsängen, liksom klippt gamla handdukar till tvättlappar, mer om det i kommande bebisrelaterade inlägg :)

 11. minimalist80

  Det fina med att vara minimalist är att man kan investera tid och pengar i det som är viktigt så kör på, allt går ju att justera över tid om det visar sig att det finns för mycket saker/kläder etc.. :)

  Ha det gott!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det håller jag helt klart med dig om! Vi gillar ju att rensa och göra oss av med saker så skulle vi behöva göra oss av med några bebissaker det närmsta halvåret så kommer inte motståndet vara starkt direkt :)

 12. Josefin

  Mitt bästa tips för att leva billigt under föräldraledigheten är att man inte hela tiden ”ses på en fika i stan” det slutar ofta med att man fikar upp massa pengar och gärna hittar något man behöver köpa :)

  Jag har även lite som sport att sälja barnsaker för att bekosta nya, det funkar bra för mej.

  Gällande barnförsäkring så har vi den bästa. Det har varit viktigt för oss :) tänk även på att teckna den innan läkarundersökningen då bebisen skrivs ut på bb, då täcker den även eventuella ”fel” som upptäcks där istället för att det blir begränsningar i den ;)

  Svara
  1. Susanna

   En gravidförsäkring som går över i en barnförsäkring hade/har vi, då täcker den även medfödda fel etc.

 13. Händelsevis

  Precis som någon ovan skrev så är kanske det lättaste sättet att spara pengar under föräldraledigheten att inte alltid fika på stan. I min mammagrupp började vi snabbt gå hem till varandra istället. Mycket billigare, och mycket trevligare! (Se dock upp så ingen börjar driva upp städplikten i början, har alla lite ostädat är det lättare)
  Alla andra pengaspartips verkar ni redan kunna :-) Ärva, second hand, hålla nere prylberget… Amma är ju väldigt kostnadseffektivt med om det funkar. Förutom alla andra fina fördelar det har då :-)

  Framåt sommaren har ni säkert tänkt börja med hemlagad barnmat, både billigare och roligare tyckte vi! Kokboken Mosa, Mixa, Mumsa önskade vi oss i dop-present och använde väldigt mycket under första året. Det kan ju vara ett bra present-tips, önska saker ni vet att ni kommer behöva om ett tag. Vi fick exempelvis förskoleryggsäck, massor med böcker (det kan man nog aldrig få för många av) kläder och skor i växa-storlekar.
  Önska er en stavmixer om ni inte har en och massor med små glas/plåtlådor att ha barnmaten i. Ett istärningsfack av stål är jättebra för de första smakportionerna.

  Barnförsäkring har vi också. Tycker det skulle vara drygt av oss att bestämma att vår son inte ska ha någon, han kan ju inte själv bestämma eller förstå vad det eventuellt kan innebära för hans framtida ekonomi.

  Svara
 14. Anne

  Min erfarenhet nu efter tre barn- är att pyjamaser (framförallt dom med fötter) är det mest användbara plagget. Våra bebisar bodde typ i dom första tiden, vi tog mest på body och byxor om vi skulle iväg nånstans ;) de bajsar ju mycket i början och med läckage så kan det gå åt många ombyten per dygn. Våra bebisar har alla vägt över 4 kg, så strl 50 var bara att glömma, 56 kunde de ha typ några dagar? Sen har strl 62-68 fungerat lite längre. Angående plast så är ju Duplo/Lego ABS-plast, den ska inte vara så farlig. Värre är PVC-trycken som känns svettiga som av nån anledning ofta dyker upp på barnkläder.

  Svara
 15. spartankar.com

  En tips för att spara pengar är att undvika barnvagn så mycket som möjligt när de börjar att gå. Mina franska vänner blev chockad när de kom till Sverige och såg 2-3-åringar i en barnvagn.
  Oftast är det mest föräldrarna som vill ha barnvagn för att de är stressad. En 2-åring kan gå mycket mer än man tror. Keep cool :-)
  Vår som använde inte barnvagn när han var 1,5 år (trots att han gick sen). Visst fick man bära honom. Under en kort period har vi använt en paraplyvagn när han var 2 år.

  Svara
 16. ekomammaistan

  Jag tycker att det funkar bra att köpa på loppis/i begagnatgrupper och gör det för de flesta kläderna även till dottern som nu drar storlek 98/104. Vissa saker upplever jag dock svårare att hitta begagnat och de köper jag på rea, t ex underkläder, nattlinnen, vinterskor. Jag har en excel där jag har listat alla klädtyper och så skriver jag upp vad jag loppishandlar. På så sätt kan jag ligga en storlek före och göra bra loppisköp eftersom jag inte har bråttom med något barnen behöver ha just nu.

  Någon som är ekonomiskt är också att inte köpa leksaker. ;-) Istället har vi samlat på oss bra ideer under året och sedan får barnen önska sig i julklapp och födelsedagspresent. Släkten köper så himla gärna och barnrummet blir himla snabbt fyllt. Undantaget är att jag köpt en del när jag sett bra leksaker på loppis. Kanske tänker en annorlunda kring leksaker om en har släkt som gillar plast men vår familj vet hur vi tänker och vill också gärna ha önskelistor som vi valt ut.

  Mitt mest ekonomiska tips förutom, eller kanske i samband med begagnat, är att sätta in sig och göra bra val. Genom att jag har koll på andrahandsvärden så har jag kunnat göra ”bra köp” av kvalitetsprodukter som jag sedan kunnat sälja av till ungefär samma pris när den perioden för barnen varit över eller när vi märkt att vi inte behövt prylen ändå.

  Svara

Lämna ett svar