Sammanfattning av 2014

Innan vi blickar framåt mot 2015 års möjligheter, börjar vi med en tillbakablick och summering av bloggens höjdpunkter under året!

Det är kul att se bloggen växa från månad till månad, lite som en bebis som utvecklas och växer sig större. Jämför vi antal sidvisningar och läsare under 2014 med föregående år så har bloggen växt med ganska precis 400% under 2014.

Under 2014 postade vi totalt 157 inlägg och trots att bloggen inom kort får konkurrens av just en bebis har vi ambition att fortsätta posta 2-3 inlägg i veckan även efter att familjen utökats. Alla våra tidigare inlägg hittar du förresten under arkivsidan tillsammans med de tio mest lästa blogginläggen under 2014 listade nedan:

Alla kommentarer är guld värda och under 2014 fick vi totalt 2339 ny sådana fulla med tips, råd och inspiration både för oss och våra läsare. Brukar du inte läsa kommentarerna så vill vi tipsa dig om dessa. Faktum är att många kommentarer väckte så pass mycket nyfikenhet att vi under året introducerade konceptet gästminimalister, det vill säga möjligheten för läsare skriva om sina upplevelser kring minimalism från sitt eget perspektiv och erfarenheter. Hittills har vi haft fyra gästminimalist-inlägg och hoppas att fler läsare vågar komma ut ur minimalistgarderoben under 2015:

 • Fru Granath – Livet med barn på liten yta.
 • Eva Maria – Från saksamlare till ett mer minimalistiskt tankesätt.
 • Angelica Alm – Minimalism ur investeringssynvinkel.
 • Karin Nordlander – Konkreta tips på hur du står emot julstressen.

Varje månad under 2014 har vi dokumenterat balansräkningar med in- och utlista där vi även gjort noteringar kring vissa av de saker vi köpt in eller rensat ut. Totalt har vi sålt, skänkt och slängt 596 saker av varierande storlek och emotionellt motstånd (föregående år 555).

Totalt antal saker som kommit in i hemmet är 175 saker (föregående år 87). Majoriteten av sakerna, 101 stycken, är till bebis minimalist eller på annat sätt kopplade till graviditeten och har kommit in under främst oktober, november och december. Bortser vi från bebissaker så har vi haft färre saker på in-sidan jämfört mot föregående år, trots att förra årets summerade in- och ut-lista endast avsåg sju av årets månader.

Vi har under året blivit intervjuande av både Advisa och Accent samt blivit tillfrågade av flera av Sveriges största dagstidningar och magasin om de fått intervjua oss. De senare har vi dessvärre tackat nej till då samtliga haft som krav att vi måste ange både för- och efternamn och därmed inte längre kan blogga anonymt.

Sammanfattningsvis har det varit ett riktigt bra minimalistiskt år och vi börjar känna att de saker vi fortfarande har kvar i hemmet enbart är saker vi verkligen tycker om samt använder frekvent. Kanske är det dags att börja fokusera mer på de mentala aspekterna med minimalism under 2015, vi får se hur året utvecklar sig. En sak är iallafall säker och det är att bebisens ankomst kommer att påverka våra liv, ambitioner och troligen även blogg mer än vi troligen kan föreställa oss.

God fortsättning önskar Herr och Fru Minimalist!

10 tankar kring ”Sammanfattning av 2014

 1. emma

  Har ej kommenterat tidigare men följt er blogg under detta år. Verkligen inspirerande och tankeväckande tips och reflektioner som jag tagit åt mig av själv och delat med vänner! Är en fröjd att läsa, stort tack för att ni gör detta och varmaste lyckönskningar med bebis minimalist!

  Svara
 2. Optimeralivet

  ”Tack för denna tiden” ville jag framföra utan att det låter som att man avtackar någon inför en pension, för jag hoppas på många blogginlägg även framöver! :)

  Kom på när jag läste rubriken ”Organisera inte det du kan rensa bort” att det var en av de första inläggen jag läste och att det verkligen satt sig i ryggmärgen på mig. Nu tar jag för vana att när jag städar passa på att rensa åtminstone ett område, för då vet jag att just det området blir mer lättstädat nästa gång, allt tack vare det inlägget. Vilket lyft för mitt hem och att minska städtiden, tack för en bra livsläxa!

  Svara
 3. Alexander

  Stort tack för det här året! Jag hittade er i början av året och det har varit roligt att se hur mycket bättre och inspirerande ni blivit. Minimalism var något jag behövde i mitt liv just när jag hittade er, sökte mycket på nätet. Lycka till med ert kommande nytillskott!

  Svara
 4. Hilda

  Jag är en av dem som har hittat till er blogg under 2014 och jag vill tacka för alla inspirerande inlägg! Jag har väldigt svårt att göra mig av med saker, främst eftersom man aldrig vet när de kan komma till användning, med när jag tänker på era ord om exempelvis dolda kostnader för förvaring, har jag kunnat börja rensa ut. Vilken lättnad!

  Jag har börjat sälja saker på Blocket, och funderar även på att lägga ut bland annat lite kläder på Tradera, och där har jag en fråga till fru Minimalist: Om jag minns rätt, skrev du i ett inlägg att du fick ungefär 70:- för ett plagg som nytt kostade 1000:-. Hur skickar du kläderna för att inte emballage- och portokostnaden ska äta upp hela priset? Hur ser du till att du inte går back på att sälja något? Sätter du utropspriset till portokostnaden?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kul att vi har kunnat inspirera och fått dig att tänka till och hitta motivation för att göra av med onödiga saker. Alla motiveras vi av olika saker. :)

   När du säljer via Tradera står köparen för frakten/portokostnaden, du anger hur mycket kostnaden för porto är när du lägger upp annonsen och vinnaren betalar in vinnande bud + porto. Du får väga kläderna/saken för att veta vilket portopris du ska ange i annonsen, men du lär dig ganska snabbt ungefär hur mycket portot borde bli om du säljer likartade saker, ibland höftar jag av ren lathet. Jag säljer i princip aldrig skrymmande saker via Tradera då jag tycker att portot blir så högt då samt att det är svårt att slå in sakerna. Kläder som går att vika och få in i stora kuvert är att föredra.
   Lycka till! :)

Lämna ett svar