Årsbrev och mål 2015

Både jag och Herr Minimalist brukar under julledigheten sätta mål för det kommande året, samtidigt går vi igenom och utvärderar målen för året som varit. Utöver detta började jag vid förra årets slut med att även skriva ett årsbrev till mig själv.

Dokumentet med mina mål för året är kortfattat, konkret och tydligt med en mening per mål och där målen är formulerade SMART. Jag har läst någonstans att ju färre mål du har desto större är sannolikheten att de uppnås. Med fokus på 1-2 mål under en begränsad tidsperiod kommer de med ca 99% sannolikhet uppnås, medan 6-10 mål under samma tidsperiod ger en måluppfyllelse som understiger 10% och då med stor sannolikhet även ger en känsla av misslyckande.

Målen delar jag upp i olika kategorier som exempelvis självutveckling, träning, ekonomi, vänner, harmoni, familj, bloggen, karriär etc med totalt 4-6 mål per år. Dock är inte alla mål under samma tidsperiod, exempelvis är årets träningsmål att komma i form efter graviditeten och springa milen under 55 minuter, men med fokus först under andra halvan av året. Jag delar även upp mina mål i prioriteringsordning.

Årsbrevet är mer visionerande med 2-3 sidor drömskt berättande om det jag önskar ska ha hänt ett år senare, utan att för den delen bli utopiskt. Även årsbrevet delar jag upp med liknande rubriker och kategorier som målen ovan. Det är roligt att sätta visioner för året, det får dig att tänka till om det är något särskilt du vill ska hända och som du bör fokusera på de kommande månaderna.

Årsbrevet låter jag ligga ett år utan att läsa det, men årets mål går jag igenom då och då under året för att säkerställa att jag kommer ihåg dem, är på rätt spår och har rätt fokus. Vanligtvis finns målen jag satt upp med även i årsbrevet utan att vara lika kortfattade och specifika som i måldokumentet.

Under julledigheten läste jag för första gången på ett år igenom mitt årsbrev över vad jag hoppades att 2014 skulle ha att erbjuda. Jag förvånades över att mycket av det som stod där skulle kunna vara skrivet av mig idag som en sammanfattning av året som gått. Det vill säga många saker har under året utvecklats precis så som jag hoppades för drygt ett år sedan. Nedan tänkte jag dela med mig av ett utdrag av texter från mitt årsbrev som skrevs i slutet av 2013 avseende mina förhoppningar för 2014:

Jag jobbar fortfarande på X och sedan sommaren känner jag mig trygg i rollen och vet vad jag ska göra. Jag har lärt mig otroligt mycket under året och känner att min utbildning kommer till nytta på ett annat sätt än jag gjorde de sista åren på X. Jag känner tillhörighet och har blivit väl omhändertagen av mina nya kollegor. Jag ser rollen som X som något jag kan tänka mig att arbeta som även framöver antingen på X eller på andra företag.

Det nya jobbet har gjort att jag utvecklats som person genom att jag lärt mig nya saker, lärt känna nya personer, fått ta ansvar och fått förtroende. Jag har blivit mer vuxen i min yrkesroll jämfört mot tidigare och har nu en betydligt tydligare bild av vad jag vill bli när jag blir stor. :)

Efter att jag fick en tillsvidareanställning försökte jag och Herr Minimalist bli gravida och lyckades inom kort, vi väntar nu vårt första barn under vintern/våren 2015. Allt har sett bra ut på ultraljud och övriga kontroller och jag mår oförskämt bra. Vi ser tillsammans mycket fram mot den nya fas i livet som väntar.

Bloggens antal läsare ökar stadigt och vi har numera ett läsarantal på omkring X personer om dagen. Vi har varit med i ett par tidningsartiklar där vi kommenterat kring konsumtionssamhället och hur vi tänker kring minimalism. Jag och Herr Minimalist driver bloggen som ett team och hittar hela tiden nya infallsvinklar och ämnen att ta upp.

Om 2013 var ett tufft år med mormors bortgång, pappas sjukdom och att jag inte trivdes på jobbet, så har 2014 varit ett toppenår där jag gått från klarhet till klarhet när det gäller såväl jobb, som personlig utveckling och relationer. Livet känns roligt igen och det känns verkligen som att vi lever livet! :-)

Det är många som sätter upp mål för året men jag skulle verkligen vilja rekommendera dig att även skriva ett årsbrev. Sen om du väljer att göra som jag, att inte läsa det förrän ett år senare, det är en smaksak, men det var väldigt roligt att läsa hur tankarna och förhoppningarna såg ut för ett år sedan.

Vad har du för målsättningar och prioriteringar för 2015 och har du skrivit något årsbrev till dig själv någon gång?

9 tankar kring ”Årsbrev och mål 2015

 1. Bella

  Intressant det här med årsbrev. Har inte hört talas om det tidigare. Jag brukar analysera och fundera över nya mål. Jag älskade en månad utan/med och tänkte fortsätta med månadsmål. 12 st fokusområden, 2015 för att vända min karriär – söka nytt jobb!

  För 2015 har jag även bestämt mig att ha ”sträva efter att känna flow”, kreativitetsflow, både på jobbet och fritid. Sträckläsa en bok, måla, skriva – gå upp i mig själv!

  Jag skrev ett bebisbrev med, jag skrattar högt åt att saker ”jag aldrig skulle göra”, ”mitt barn ska aldrig…”

  Jag avundas er att få uppleva ”att få barn” – wow vilken upplevelse!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det bästa med ”en månad utan/med” tycker jag är att det blir fokus på ett mål i taget. Som jag skrev i inlägget är det då större chans att man klarar av sitt mål. En annan positiv sak är att om det är en jobbig utmaning så kan du snabbt se slutet på målet eftersom det max är 3 dagar bort. :)

   Det låter kul med ett bebisbrev, det har jag inte tänkt på! :) Det fick mig att tänka på den här länken som jag fick från min syster med kommentaren att jag skulle läsa det nu innan bebisen och tänka att nej, sådär illa kommer det inte bli för oss. Men sedan läsa igen några år senare och istället nicka igenkännande. :)
   http://loppi.se/10-saker-du-onskar-att-du-hade-vetat-innan-du-blev-foralder/

 2. Martina

  Årsbrev var nytt för mig också.
  Vi har också en liten på väg, och många målsättningar handlar så klart om hen. Vi ska båda vara hemma i tre månader tillsammans, så vi hoppas kunna få in knycken med EC, tygblöjor och annat som överambitiösa förstagångsföräldrar gör :)

  Min man kom precis in och berättade att han var äcklad över våra sopor. På två månader har vi ackumulerat tillräckligt med förpackningar och annan återvinning för att fylla bilen. Jag hade gärna handlat mer i bulk, men det finns för lite sådant där vi bor.Men det är tydligen ett nytt årsmål – mindre sopor. Tur jag gjorde eget maskindiskmedel igår!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad skönt att ni får så lång tid hemma tillsammans! Vi kommer ta ut lång ledighet tillsammans i sommar istället, men även mer än de tio dagarna nu i början.

   Vi har börjat reagera på vad mycket plastsopor det blir hela tiden. ”Allt” är förpackat i plast och/eller inslaget i plast när man väl kommit in i pappersförpackningen. Vi har ingen bil så vi har svårt att handla riktigt stora förpackningar etc, däremot börjar vi snegla på att köpa mat via internet, men det lär ju inte per automatik leda till mindre sopor…

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, gör det! Så här ett år senare var det mycket roligare att läsa än jag kunnat föreställt mig när jag skrev det. :)
   Lycka till!

 3. Angelica Alm (@AngelicaeAlm)

  Jag tycker att det finns så mycket klokskap hos er, och jag älskar att ni får med hela kakan med personlig utveckling, ekonomi och alla mjuka värden som gör livet värt att leva. Fortsätt i samma anda!
  /Angelica, Nordnetbloggen.se

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra, tack så mycket! :) Jag kan tycka att de mjuka värdena underskattas ibland i målformulering, även om de kan vara svårare att mäta så är de ändå värda att fokusera på, särskilt i vissa perioder i livet.

 4. Hilda

  Tack för inspirationen! Jag har satt mig ner och knåpat ihop 2-3 SMARTa mål under var och en av kategorierna träning/hälsa (fysisk såväl som mental), relationer och – minimalism! Ett mål är att rensa ut i snitt 2 saker/dag under hela året. Jag är redan uppe i 160 stycken! Jag gjorde det dock lätt för mig och började med att rensa ut 75 pennor och 25 hårsnoddar. :)

  Svara

Lämna ett svar