Fru Minimalists ord 2016

Tidigare har vi berättat att vi brukar nyttja långledigheten över jul- och nyår till att gå igenom årets mål och sätta nya mål för kommande år. Fru Minimalist skriver även ett årsbrev till sig själv, utdrag från ett sådant brev kan du läsa här.

Vi brukar fokusera på endast ett fåtal mål inom ett par olika kategorier eftersom det enligt forskning ökar sannolikheten att målen som sätts uppnås. Det är heller ingen idé att sätta mål utan att ha en actionplan för hur implementeringen av målen ska gå till i praktiken. Bara för att du säger eller skriver att du ska träna tre gånger i veckan, så frigörs det inte per automatik tid i kalendern för denna aktivitet. Du behöver alltså en plan för vad du kan göra avkall på för att få tid för träning. Målen du sätter ska även vara mätbara och gärna kunna delas upp i delmål under året för att upprätthålla motivation och senare veta om du nådde målet eller inte.

Förutom mål och årsbrev brukar vi även ange ett par ord som ska följa med oss under året och genomsyra våra handlingar just det året. Under 2015 hade exempelvis Fru Minimalist ord som ”positiv” och ”närvarande”.

 • Positiv: Jag visste att första halvåret skulle bli tufft med en förlossning då jag är otroligt förlossningsrädd och därefter en period av konstant sömnbrist. Jag insåg att jag skulle behöva tänka positivt i många nya krävande situationer.
 • Närvarande: Jag ville fokusera på att vara närvarande med vår dotter eftersom folk säger livet rullar på dubbelt så fort efter barn. Jag läste exempelvis boken Mindfulness för föräldrar som jag även recenserade här på bloggen, för att skapa mig verktyg för att vara mer närvarande i vardagen.

Vilka är då Fru Minimalists ord som ska genomsyra år 2016?

 • Långsamhet: Det kanske är ett märkligt ord att ha som ledord för året, men låt mig förklara. Jag är en person agerar snabbt, talar snabbt och ofta tar snabba beslut, för mig är sträckan från tanke till handling otroligt kort. På gott och ont. Ofta är det positivt då det gör att jag tar action, ser till att saker händer, driver projekt, kommer framåt etc. Men allt har en baksida. Ibland tar jag action och beslut för fort, svarar utan att tänka eller känna efter mm. Om jag är lugn och ger mig själv tid att tänka efter talar jag dessutom långsammare vilket är mer behagligt för mottagaren. Dessutom fattar jag mer välgrundade beslut om jag ger mig själv tid att tänka efter en extra gång.

Konkreta exempel på när snabbheten varit negativ är dels de gånger jag märker att jag talar snabbt och ser att folk har svårt att uppfatta vad som sades. Eller när vi fått erbjudande om att låna vänners bil, men snabbt men artigt tackat nej för att inte vara till besvär. Istället för att stanna upp och fundera om det finns något konkret behov av bil närmsta veckorna, vilket det oftast gör för en barnfamilj utan bil med vänner och familj utanför stan.

 • Närvarande: Under 2016 vill jag återigen fokusera på att vara närvarande, både i relationer med vänner, medarbetare och familj. Inte för att det gick dåligt under 2015, utan för att jag fortfarande anser det vara viktigt. Jag tror även att långsamheten kan hjälpa närvaron och vice versa.

Konkreta exempel på när jag lyckats vara närvarande under 2015 är dels under flertalet av amningsstunderna och lekstunderna med Bebis Minimalist, men framför allt när familjen gick på två kurser i babysim. Där var det närvaroträning på hög nivå och det var en härlig känsla att under 30 minuter enbart vara fokuserad på det som sker här och nu.

Det är sant som folk säger att livet rullar på snabbare med barn, men varje dag ges jag möjlighet att träna på att vara närvarande och långsam i exempelvis diskussioner på jobbet, i telefon med vänner och tillsammans med familjen.

Vilka ord vill du ska symbolisera ditt 2016?

6 tankar kring ”Fru Minimalists ord 2016

 1. Jeanette Sandelin

  Långsamhet är ett gott epitet. Jag har LUGN som är ungefär detsamma. Ingen stress och ingen oro – allt ordnar sig. Planerat ligger ett sparande på 10 000 kr var till döttrarnas konto under året – som därefter fortsätter – till körkort, studiestöd och flytta hemifrån, och ett annat sparande efter det (flytta till Göteborg om 4,5 år). Utöver om ekonomin tillåter: ett nöjeskonto: mc Donald’s och bio med flickorna t ex.
  Mer grönsaker, mer ekologiskt, blodgruppsmat för min del och att äta upp maten.
  GLAD fortsättning på det nya!

  Svara
 2. whitemaskgirl

  Fina epitet. Mitt ord för 2016 är lycka och relationer. Efter två år med skildmässa, flera dödsfall och 2 personer nära döden så behöver jag fokusera på de saker som gör mig glad och lycklig.

  Svara
 3. Evelina

  Intressant! Det där med långsamhet ska jag också försöka mig på. Jag är snabb som en blixt ;-) på att tacka ja när jag borde tänka efter till exempel – sen ångrar jag mig och får ångest. Jag gör samma saker om och om igen. Notorisk ja-sägare och snabb-besluts-fattare. Har påbörjat mitt köpfria år och har hängt här inne ett ganska bra dag utan att kommentera. Tack för en fantastisk blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, och det gäller att påminna sig själv varje dag om långsamheten när man som du och jag är snabba personer. Nu ett par veckor in på året inser jag att jag borde påminna mig själv då och då under dagen om långsamheten, ta ett djupt andetag och göra allt i ett långsammare tempo. :)

   Lycka till med det köpfria året!

Lämna ett svar