Vad har du i din handväska?

Många män skulle nog bli förvånade om en kvinna vände upp och ner på sin handväska och visade allt som ryms där i. För väldigt många kvinnor får nämligen plats med väldigt mycket saker i sin till synes lilla handväska. Lika många kvinnor skulle nog bli förvånade över hur lite jag har i min handväska. :)

En läsare berättade att hon hade 55 saker i sin handväska, för mig låter det oerhört mycket. Sedan jag rensade bland mina väskor i höstas varierar jag i princip mellan två väskor till vardags, en brun Fiorelli och en hemsydd jeansväska. Knappt en gång i veckan har jag min ryggsäck Osprey Talon 11 då jag joggar hem från jobbet. Så vad har jag egentligen i dessa väskor?

Då jag varierar mellan dessa tre väskor har jag förenklat det genom att ha ett ekologiskt läppbalsam i vardera väska, två från Naked Lips och ett från Burt’s Bees, så jag slipper flytta runt dem varje gång jag byter väska. Utöver detta finns det till vardags följande saker som byter plats varje gång jag byter väska: 

 • Nycklar
 • Plånbok
 • Passerkort
 • Mobiltelefon
 • Hörlurar
 • Matlåda

Detta är standarduppsättningen, det vill säga totalt sju saker. Utöver detta kan även följande saker förekomma i handväskan av och till:

 • Ray-Ban glasögon med fodral vid soliga dagar
 • Ett par tamponger vid röda dagar
 • Något enstaka kvitto då min minimalistiska plånbok knappt rymmer sådant
 • En Amazon Kindle vid längre tid på kommunala färdmedel, dock ej till/från jobbet

Av ren vana plockar jag oftast ur alla saker förutom läppbalsamet ur den väska jag använt under dagen när jag kommer hem från jobbet eller ärendet. Jag och Herr Minimalist har varsin hylla i vår bokhylla där vi lägger saker som nycklar, Kindle, solglasögon, plånbok, hörlurar etc. Den delen av bokhyllan har trädörrar och sakerna syns ej utifrån. Kvällen innan eller strax innan vi åker till jobbet går vi till hyllan och plockar ner det som ska med för dagen, och när vi kommer hem åker det vanligtvis tillbaka på samma plats igen. Detta gör att det aldrig blir något letande eller irrande i sista stund efter nycklar, plånbok eller passerkort som annars har en förmåga att gömma sig i olika jackfickor, väskor, hyllor etc.

Hur många saker har du i din handväska? :)

30 tankar kring ”Vad har du i din handväska?

 1. Carolin

  Är också minimalist i detta avseende, nycklar, plånbok, mobil, passerkort, matlåda följer alltid med. Beroende på om jag har barnen eller inte kan ett ombyte kläder finnas i väskan. Försöker gå på jobbet varje dag som jag inte lämnar barnen.

  Btw för röda dagar, har du funderat på menskopp? Revolutionerade min värld och jag märker knappt att den finns!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du har ungefär lika lite och samma typ av saker som mig i handväskan! :)

   Ja, jag har testat menskopp. De första två åren fungerade det perfekt. Sen köpte jag en ny menskopp och den fungerar inte alls och jag slutade därav med det. Vet inte vad det kan vara för fel på modellen för den ser likartad ut i storlek och form som den som fungerade, men jag får helt enkelt inte den nya att sitta skönt eller ”rätt”. Tyvärr, för jag håller med dig om att det var ett jättesmidig grej. Kanske borde köpa ytterligare en ny och ge det en chans till… ;)

 2. ninja

  Vad roligt att se att du har en lika minimalistisk plånbok som mig :)
  Mina prylar är nog lika få, dock med tillägget en kleen kanteen vattenflaska. Ställer in den i kylen på kvällen så blir metallen iskall och håller kylan länge under dagen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag förstår verkligen inte de som har en större plånbok med massa kvitton, kuponger och dylikt som tar upp plats. Jag tycker denna fyller alla mina behov.

   Vi har också en varsin Kleen Kanteen vattenflaska :) Dock följer de inte så ofta med i handväskan om vi inte ska ut på längre dagsturer, och självklart även vid våra fjällvandringar.

 3. Händelsevis

  Yes, nu vet vi! Imponerande att du klarar dig utan allt krafs jag släpar på. Ska skriva ihop en målbild för min handväska så kanske det blir bättre. Ditt system med att ta ut allt på kvällen verkar också bra. Då kan man ju inte göra som jag gör just nu. Om jag hittar något som jag inte får tappa bort eller som inte har en naturlig plats slänger jag ner det i handväskan för där hittar jag ju i alla fall det någon gång. Ytterst tveksam metod. Hur motstår du frestelsen att slänga in överflödiga grejer på din hylla?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Min mamma bär också runt på en massa krafs. Hon har en liten handväska i handväskan där jag tror man kan hitta ALLT man önskar, från chokladbitar och halstabletter till anteckningsblock och gamla utgångna rabattkuponger :)

   Jag har en hylla under den ordningssamma hyllan där jag lägger saker av mer to-do-karaktär. Kanske en faktura som ska betalas eller något annat som kommit med posten som jag vill kika närmare på i helgen när jag har mer tid än just där och då. Utöver det så har vi i grunden ett tankesätt som lyder ”allt i hemmet har en plats” och då ska ju saken läggas där och inte på någon av mina hyllor om det inte hör hemma där :)

 4. Amelia

  Plånbok, mobil, anteckningsblock och penna. Behöver inte nyckel då jag bor i ett kollektiv där minst en person alltid är hemma. Svinskönt ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, det låter ju väldigt skönt att inte ha någon nyckel att oroa sig över eller den klassiska ”jag låste väl dörren?” :)

 5. Camilla

  Etui för 3 kort, sl-kortet som inte brukar få plats i etuit, almanacka, 2 mobiler(1 jobb och 1 privat), hörlurar, en liten ”väska” där jag har lite blandade saker som min jobbskylt, en tofs, 2 pennor, nåt plåster, läppbalsam sen har jag nycklar, matlåda och ev vattenflaska. Det tror jag var allt. Kan ha glömt nån småsak.
  Jag tror att om man växlar mellan olika väskor så blir det mindre saker för att man då tömmer den och flyttar över sakerna. Har man samma hela tiden så låter man bara allt ligga kvar i väskan och de fylls gärna på med annat som man egentligen inte behöver. Inte rensar man den lika ofta heller.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du har nog rätt i att det finns en poäng med att variera mellan ett par väskor för att hålla båda urplockade och rena.

   Herr Minimalist har också ett liten väska/plånbok/etui där han har saker som näsdukar, lite småpengar och läppbalsam, det vill säga saker han alltid vill ha med sig och nu enkelt kan flytta från väska till väska. Inköpet är mer beskrivet och kommenterat i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/manadens-in-och-ut-mars-2014/

 6. Misan

  Eftersom jag har väldigt många olika aktiviteter, så har jag ett system med en liten liten handväska som exakt rymmer: plånbok, almanacka (gammelmodig, jag vet), penna (till min gammelmodiga almanacka), nycklar, mobil, liten tub fet hudkräm (funkar i nöd till allt). Denna väska flyttar jag sedan runt till mina större väskor som innehåller vad aktiviteten kräver. Golfbag, jobbväska, träningsväska, cykelväska m fl som i princip innehåller vad som krävs för aktiviteten. Många väskor blir det tyvärr…. Ibland har jag förstås bara min lilla handväska med mig som har axelrem och en hake så att det går att haka fast väskan på någon annan väska.
  Funkar för mig och tycker det är minimalistiskt.

  Svara
  1. ninja

   låter som en riktigt bra idé dedär, kanske skulle vara något att ta efter :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag fick en bag-in-bag från min tidigare arbetsgivare men använde den aldrig. Dock har Herr Minimalist en sådan lösning med en liten väska/plånbok/etui där han har saker som näsdukar, lite småpengar och läppbalsam med mera som flyttas runt beroende på vilken väska han har för dagen. Inköpet är mer beskrivet och kommenterat i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/manadens-in-och-ut-mars-2014/

 7. Ekorren

  Plånbok, mobil, minigrip påse med 2 st blöjor o resewetwipes, ask med 6 kex (ibland behöver jag muta mina 3 barn). Nycklar har jag i fickan. Med första barnet använde jag skötväska, men den har jag skippat för jag bar runt på en massa onödiga saker.

  Har du testat bag in bag? Vill själv skaffa en sån, men har inte kommit mig för än.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag skrev även i ett inlägg ovan så fick jag en bag-in-bag från min tidigare arbetsgivare men använde den aldrig. Tyckte inte jag behövde något sådant och den var nog lite för stor för mina små behov :)

   Dock har Herr Minimalist en sådan lösning med en liten väska/plånbok/etui där han har saker som näsdukar, lite småpengar och läppbalsam med mera som flyttas runt beroende på vilken väska han har för dagen. Inköpet är mer beskrivet och kommenterat i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/manadens-in-och-ut-mars-2014/

 8. ekomammaistan

  Var tvungen att hämta väskan och kolla. Det jag brukar ha är plånbok, mobil + headset, nycklar, ett cerat, en handkräm, en hopvikbar påse (en sån här alltså: http://envirosax.com/) för när jag handlar på vägen hem. Just nu är jag förkyld så jag har dessutom halstabletter och nässpray i väskan.

  Svara
 9. mammasvardag91

  Har alltid med mig plånbok (med busskort i), mobil, nycklar, gummisnodd, alvedon, visitkort, läppbalsam, anteckningsblock och minst två pennor. Nu under sommaren förekommer det ibland en pocketbok, solkräm och en vattenflaska också.

  Kram Sanna

  Svara
 10. Martina Olsson

  Har alltid med mig penna, kalender, mobil, börs, tuggummi, busskort och concealer . Använder i stort sett alltid samma handväska, så ibland åker det ner kamera, pocketbok och solglasögon/försvarets hudsalva. Jag har en ganska liten handväska (30 cm), men den räcker för en övernattning! En liten burk kokosolja, en liten burk bikarbonat, tandborste och ett par trosor är allt som behövs!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   För 1-3 övernattningar kan jag rekommendera ett linsetui (se länk nedan för bild) som tar minimalt med plats för exempelvis bikarbonat, sminkborttagning, rengöringskräm, hudkräm eller hårvax, beroende på vad som är viktigast för dig att få med. Jag använde linser innan jag gjorde en ögonlaseroperation för ett par år sedan och linsetuierna har jag numera kvar för dessa ändamål.

   https://www4.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=250855

 11. Hanna

  Cerat
  Huvudvärkstabletter
  Näsduk
  Plånbok
  Nycklar
  Tuggummi
  Solglasögon på sommaren. Vardagar även jobbnycklar och passerkort.
  I jackfickan har jag cykelnyckel och mobil med hörlurar. Vill minska grejerna i väskan, men dom här är viktiga för mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag får sällan någon enorm huvudvärk ”i farten” och därför har jag nöjt mig med att det finns huvudvärkstabletter hemma och även på jobbet. Tar jag någon gång med mig en huvudvärkstablett klipper jag alltid ur en tablett ur kartan istället för att ta med mig hela förpackningen.
   Tugummi hade jag också för ett par år sedan men det har jag i princip helt slutat med. Jag tyckte det var mycket av en vanesak.

 12. Anne

  Använder inte handväska! Plånbok (liten i tyg från Indiska), mobiltelefon och nycklar direkt i jackfickan. Enkelt och alltid på plats. På helgerna brukar jag inte ha med telefonen, då får den ligga avstängd hemma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   I Stockholm blir man dock nojig över alla ficktjuvar och jag gillar inte att ha saker som plånbok, mobil och nycklar i fickorna några längre stunder, även om fickorna har ”lock”.

   Kul att höra att du ”vågar” lämna telefonen avstängd hemma. Det gör jag bara när jag ska ut på kortare ärenden som en joggingtur eller liknande. Än så länge i alla fall ;)

 13. piah

  Jag har fått ner innehållet i väskan till 6-8 saker . Byter väska ganska ofta.Viktigast är plånbok,mobil,nycklar,kalender,liten väska för mediciner mm.

  Svara
 14. Josefin

  Å vilken drömväska! Min sambo frågade idag hur jag står ut med min röriga väska – dax för förändring.

  Svara
 15. Pingback: Handväskan | Händelsevis

 16. Less is more!

  Nycklarna borde kunna bli mer minimalistiska.
  Nycklar och en SSF-bricka – det är allt som behövs.

  Svara
 17. Ida

  Hej! Jag råkade hamna på er blogg och efter mycket klickande hamnade jag här och reflekterade över tampongerna i din handväska. Vill tipsa om menskopp som jag anser vara en väldigt bra investering. Bra för både snippyn, plånkan och miljön!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Menskopp är toppen! Jag började använda det redan 2007 när det var väldigt nytt på marknaden, i samband med att jag behövde byta ut en menskopp kring 2012 hittade jag aldrig någon som passade. Senaste 2,5 åren har det varit graviditeter och amningsperioder som gjort att jag inte behövt någon. När mensen kommer igång efter barn nummer två är jag väldigt nyfiken hur produkten eventuellt utvecklats och vill hitta en modell som passar mig igen! Tack för påminnelsen och tipset för andra läsare om int annat! :)

Kommentera