Färre matinköp ger mer fritid

Månadens utmaning att inte småhandla har nu pågått i två veckor. Det känns som en bra vana vi skulle kunna behålla för att spara tid och kanske även pengar i vardagen. Hittills har vi hållit oss till att handla mat vid två tillfällen vardera vecka, precis i linje med målet. Igår fuskade vi visserligen och köpte färska jordgubbar på torget nedanför där vi bor då vi skulle på en utflykt, men det räknas knappt. :)

Vi har egentligen inte gjort några större förändringar för att lyckas mer än att låtit bli att köpa något som plötsligt tagit slut eller som vi spontant varit sugna på för kvällen. Tyvärr har vi inte blivit särskilt mycket bättre på att planera i förväg vad vi ska äta i veckan, det är helt klart en punkt vi kan förbättra, men eftersom kyl och frys varit väl påfyllda har vi kunnat laga bra mat varje kväll ändå.

Något vi däremot såväl innan som efter denna månad är duktiga på är att alltid använda oss av appen Anylist för vår inköpslista. Det blir extra viktigt att komma ihåg att skriva upp matvaror som tar slut när det kan dröja flera dagar till nästa inköpstillfälle. Den effektiviserar dessutom matinköpen eftersom båda kan kryssa av på listan och ha en spegling av kvarvarande varor i sin egen mobil i realtid.

Det mest positiva tycker jag är att fler kvällar blivit helt lediga och fria. Eftersom vi tidigare handlade ungefär varannan kväll så gick det alltid åt lite tid och energi även om vi har Ica bara fem minuters promenad från lägenheten.

Under maj månads utmaning, att inte dricka alkohol, blev jag intervjuad av tidningen Accent Magasin. De hade efteråt en uppföljande intervju med frågor om hur jag upplevde min vita månad, vad som varit svårast, om jag behövt försvara mitt ställningstagande med mera. Du hittar den uppföljande intervjun här.

Nu ska jag sätta mig och planera veckans middagar och sedan gå och handla för andra gången denna vecka. Ha en fortsatt skönt söndag!

8 tankar kring ”Färre matinköp ger mer fritid

 1. Granntanten

  Jag har skrivit ett vanligt worddokument med rubriker utifrån hur min favoritmataffär ser ut. Den tanken uppstod när jag väntade Minior och maken fick ta över handlingsansvaret och inte hittade alls i butiken, men sen har den hängt med förbi både blöjor, läs- och skrivinlärning och nu nästan uppe i tonåren. Den lär bli kvar tills way beyond hon flyttat hemifrån också, för det är otroligt praktiskt.

  Den sitter på kylen och där skriver man upp det som fattas – när man inser det – under rätt rubrik. Då blir det inte bara nerskrivet utan bidrar också till att man (jag – nu igen) bara behöver gå genom affären ETT varv. Inget mer oj-jag-glömde-xxx-när-jag-var-på-den-avdelningen – för allt kommer ju i ordning.

  DET är att spara tid! =)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som att du helt har missat den oumbärliga appen Anylist (se länk för vårt tidigare inlägg om den nedan). Då behöver du ingen lapp på kylskåpet, du och din man kan skriva in saker på listan när helst under dagen ni kommer på dem (inte bara när lappen är i närheten). Går maken och handlar direkt efter jobbet och du upptäcker att något saknas hemma som inte är med på listan, så lägger du helt enkelt till det eftersom appen synkas hela tiden med den/de personer du valt som också har appen.

   Medan man handlar ”stryker” man över det man har tagit. Vi handlar ofta tillsammans och då stryker jag för det jag hämtat och Herr Minimalist det han hämtat, och eftersom listorna synkar så tar man inte dubbelt av något. Inköpslistan är uppbyggd med kategorier och dessa kan du naturligtvis justera så att de ligger i ”rätt” ordning utifrån hur din butik är uppbyggd :) Eller varför inte lägga in favoritrecepten i appens recept-del så du lätt kan kolla av vad som behöver köpas hem för att kunna laga just den rätten?

   Det sparar tid och är minimalistiskt! :)

   http://minimalisterna.se/apptips-anylist/

 2. Eva Maria

  Jag försöker också att handla två gånger per vecka. Jag har olika veckomatsedlar som jag använder men oftast planerar jag in några maträtter i taget innan jag handlar. Vi har haft matkasse under en lång period men nu har vi uppehåll under sommaren. Främst är det för att jag inte är så förtjust i att handla och tycker det är jobbigt att behöva åka till affären ofta! Jag är hemma med barnen mycket och de har kompisar hemma så då är det så smidigt att ha ingredienser klara till mat o mellis! Sen är det lite tufft att ha med barnen i affären, de vill gärna handla såpbubblor och tidningar och annat som inte blir en middagsrätt! Appen ni tipsar om låter jättebra! Sommarhälsningar Eva Maria /www.rensaut.nu

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har inga veckomatsedlar men däremot har vi skrivit ner ett tiotal lämpliga vardagsrätter på en lista som vi kikar på ibland när fantasin tryter. Jag kan tänka mig att detta med planering av middagar och matinköp blir ändå viktigare och skönare att ha gjort när man har barn.

 3. Eva Maria

  Intressant intervju om din vita månad! Jag reflekterade över det på midsommarafton när vi var bjudna på en liten fest hemma hos goda vänner. En gäst som kom var nykterist och tackade nej till alkohol och min första tanke var att det var bra och kändes helt naturligt. Alla som tackar nej har sina egna anledningar och jag tycker inte att man behöver veta varför, det kan ju vara privata saker som man inte vill prata om med folk man inte känner så väl. Men de andra gästerna reagerade med att fråga honom varför och försökte ändå bjuda honom, vilket jag tyckte kändes respektlöst. Någon frågade honom om han skämtade eller verkligen menade allvar att han inte skulle dricka på midsommarafton!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller helt klart med om att man inte behöver veta varför någon väljer att avstå alkohol, särskilt om man inte känner personen väl. Det kan ju finnas alkoholproblem i släkten eller att någon nära varit med om en olycka med alkohol inblandat, eller helt enkelt att man inte är så förtjust i alkohol. Oavsett vilket ska man inte behöva hålla något försvarstal, särskilt inte inför främlingar.

   Så här säger Magdalena Ribbing om ämnet :)
   http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Livsstil/En-god-vard-serverar-aven-alkoholfritt/

 4. ansi

  Intressant att du uppmärksammats för en vit MÅNAD. Det säger en hel del om vårt samhälle idag och att det anses så självklart med socialt drickande. Jag har ofta flera vita månader i rad, av den enkla anledningen att jag inte dricker alkohol särskilt ofta numera

  Svara

Lämna ett svar