En månad utan att småhandla

Så var den alkoholfria månaden över och jag kan åter avnjuta ett kallt glas vin i kvällssolen på balkongen. En månad gick snabbare än jag trodde och det var bara vid ett fåtal tillfällen jag kände att jag behövde göra valet att avstå från alkohol. För ovanlighetens skull hade vi ingen middagsbjudning med vänner denna månad, vilket underlättade det hela, utan enbart bruncher och fikastunder som av naturliga skäl var alkoholfria.

Jag avstod vid ett tillfälle från att delta på en sommarfest, inte enbart på grund av den vita månaden, utan även för att festen krockade med ett alkoholfritt alternativ som lockade minst lika mycket. Vid två after work fick jag dock välja alkoholfria alternativ. Vid det ena tillfället berättade jag att jag hade en vit månad så här efter min 30-årsfest och inför sommarens alla rosékvällar. Vid det andra tillfället beställde jag en alkoholfri drink och jag tror knappt någon av mina vänner kring bordet la märke till att den var alkoholfri.

Herr Minimalist har som vanligt druckit ett glas vin till maten ett par kvällar i veckan och jag har då valt andra typer av måltidsdrycker. Det har känts lite mindre festligt men inte på något vis varit svårt att avstå.

Jag nämnde i halvtidsinlägget mina fyra anledningar till att detta blev månadens utmaning. Närmare bestämt hopp om bättre träningsform, en förväntan kring mindre utgifter, nyfikenhet kring omgivningens reaktioner samt eventuell abstinens.

Träningsmässigt har jag inte märkt någon större skillnad, men heller ingen försämring. Det har dock varit skönt att inte känna sig seg dagen efter som ett par glas alkohol kan få mig att göra.

Den ekonomiska aspekten har varit positiv eftersom jag inte behövt lägga pengar på alkohol och alkoholfria drycker vanligtvis är billigare, dock är det marginellt och inget jag märkt av i plånboken eller på månadens kontoutdrag.

Det är ingen som har kommenterat, givit gliringar eller ifrågasatt mitt val, men kanske har det gjorts tysta antaganden och kommentarer bakom min rygg kring eventuell graviditet.

Den sista anledningen var kanske det mest intressanta. Skulle jag överhuvudtaget sakna att dricka alkohol? Spontant skulle jag kunna svara nej på den frågan. Jag har inte direkt saknat alkoholen eller känt något större sug när andra druckit alkohol i min omgivning. Dock skulle jag känt mig tråkig och kanske lite utanför om jag aldrig drack alkohol vid middagar med vänner och liknande tillställningar. Och eftersom jag tycker de flesta viner är goda så ser jag ingen större anledning till att låta bli vin helt. Jag dricker dessutom inte läsk så de alkoholfria alternativen blir ofta väldigt få.

Ny månad betyder ny månadsutmaning och denna månad tänkte jag utmana både mig och Herr Minimalist med att inte småhandla. Under årets första fem månader har vi varit och handlat i matvarubutiken 13, 14, 15, 14 respektive 17 gånger per månad, det vill säga i princip varannan dag enligt Ica-kortets kontoutdrag. Två av månaderna har vi dessutom haft en vecka med matkasse som levererats till dörren, vilket konstigt nog inte verkar ha påverkat antalet matbutiksbesök över huvud taget.

Det kommer krävas matplanering och mindre spontanitet för att klara denna månads utmaning. Vi har som mål att inte gå till matbutiken mer än maximalt två gånger per vecka dvs ungefär halvera antalet besök. Vi hoppas spara pengar men framförallt tid.

Hur ofta handlar du matvaror?

23 tankar kring ”En månad utan att småhandla

 1. Rebecka

  Ofta, varannan dag, ibland varje. Så blir det när man bor granne med Ica, bor nära willys och är två vuxna människor som är usla på att planera maten…hmm, det är verkligen en grej jag borde haka på, att inte småhandla. Att ”småhandla” brukar oftast resultera i att man får med sig betydligt mer än det planerade hem, iallafall är det så för mig…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi bor också granne med Ica och jag passerar även en liten Icabutik när jag promenerar från jobbet till tunnelbanan. Farligt och så pass bekvämt att man ”inte behöver” planera. Och precis som du säger, det följer oftast med något oplanerat hem vid alla dessa småköp.

 2. PG

  Handlar i en matbutik ca en gång i veckan. (Mjölken till kaffet brukar hålla ca en vecka). (vet att det finns mjölk som håller sig längre, men den är inte lika god). Att handa en gång i veckan fungerar bra. Behöver normalt inte kasta någon mat.

  Tycker det är ”waste of time” att springa och handla ofta. Behöver tiden till annat.

  Lycka till med utmaningen! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är imponerad och avundas hur mycket tid du måste spara på detta tillvägagångssätt :)

   Planerar du veckans middagar och matlådor på helgen och storhandlar i samband med det eller vad har du för tips och råd? :)

  2. PG

   Är ingen fantast av att planera (även om jag inser mer och mer att det kan vara bra om man vill saker gjorda).

   Tråkigt nog får jag erkänna att det mest är rutin. Har inte mycket till tips.. :) Är ingen finsmakare utan äter det mesta.
   Äter ungefär samma mat vecka efter vecka (lika bra att vara ärlig). Ser till att alltid ha basvaror hemma.. såsom kyckling, ägg, lax, potatis, ris, spaghetti, bulgur. Behöver mycket kolhydrater för att vara pigg på träning. Diverse lågkvalitativ korv och köttbullar äts också. Ibland slinker även onyttig mat såsom strips och hamburgare ner.. Köper alltid från salladsbaren också, men dålig hållbarhet tyvärr.
   Försöker alltid att åka och handla mätt, annars åker det med för mycket onyttigt skit, såsom lösgodis, glass osv..

   Kan beställa mat på lönearbetet om saknar matlåda (sker på arbetstid).

   Förstår att man lätt slinker in till matbutiken om man bor närma… och handlar från salladsbaren om man inte orkar laga någon mat. Gottit.

   Gillar enkla lättlagade rätter :) Förpassar inte heller blodpudding då det ger bra med järn.

   Frukter, grönsaker, tomater, purjolök mm får handlas varje vecka.

   Ser också till att också ha ett skapligt förråd av konserver såsom bönor, makrill, tonfisk, sardeller, gulaschsoppa, ärtsoppa, kokosmjölk, olika fröer till frukost etc. Tonfisk och makrill är bra att ta när man behöver äta snabbt eller för att fylla på med protein efter träning.

   Åker till Lidl för att enkom köpa favoritmuslin och köper då 10-15 st. påsar åt gången. Dom brukar hålla sig drygt något halvår så då hinns dom käkas upp.

 3. Anna

  En gång i veckan.
  Lägger mycket pengar på mat fast vi inte småhandlar. Två vuxna och två tonårspojkar och vi snittar en matkostnad på 5-6 tusen i månaden. Ser andra bloggare med ungefär liksstort hushåll som lägger betydligt mindre pengar på mat. Undrar ibland om de bara äter gröt?
  I vår peng ingår all mat – även lunchlådor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det låter som en ganska rimlig matkostnad. Vi snittar 4 000 kr i månaden på mat och vi är två vuxna personer i hushållet som visserligen äter ganska bra och ”dyr” mat eftersom vi köper mycket ekologiskt och inte äter så mycket kolhydrater. Gröt, blodpudding eller falukorv hittar du sällan på våra tallrikar :)

   Men däremot är vi medvetna konsumenter som kikar på extrapris i närbutiken och försöker köpa kött och fisk de veckor det är förhållandevis billigt erbjudande, och frukt och grönsaker utifrån säsong.

 4. Granntanten

  En gång i veckan handlar jag. Butiken ligger en halvmil bort, på vägen till pendlarparkeringen, så det är egentligen ingen omväg att svänga förbi där, men jag har verkligen inte tid att handla oftare. Nån enstaka gång får grannfarbrorn ta med ett par liter mjölk, om familjens kalvar hinkar mer än genomsnittligt och därmed saboterar planeringen. Oftast klarar vi oss bra på en gång i veckan dock. =)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande att ni klarar er med bara en handling i veckan. Vi är nog för dåliga på att planera så pass många maträtter för att det ska hålla. Kanske blir vi bättre den dag vi får barn och därmed såväl mindre tid för att handla som högre krav på att maten ska stå på bordet relativt snabbt.

 5. Sara

  En gång i veckan på stormarknaden med kriskompletteringar på närbutiken (på närbutiken snittar vi nog en gång i veckan. Mjölk och frukt brukar behöva fyllas på). Veckoplanerar alltid. Vi är två studenter i hushållet som köper 90% ekologiskt (alt närproducerat, beroende på vara) och kommer undan för ca 2500-3000kr i månaden. Inklusive matlådor. Så himla grundläggande sak när det gäller att planera och storhandla är att kolla vad som finns i skåpen. Utgå alltid från det som finns hemma, så slipper gammalt slängas också. Vill man komma undan med lägre kostnad är kål sjukt underskattad mat, gott i nästan allt!

  Att lägga en halvtimme för att planera vad som ska ätas den kommande veckan är en av dom bästa stunderna på veckan!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra att du tycker det är så kul att planera veckans middagar! :) Själv kan jag ha svårt att veta vad jag kommer vara sugen på till middag i övermorgon vilket ibland skapar problem. Ibland gör vi en matplanering för måndag-torsdag, men allt som oftast är det någon middag som får stryka på foten för någon spontan AW, ett kvällsmöte eller helt enkelt för att vi inte är sugna på det vi planerat att äta ;)

 6. Eva

  Handlar ungefär tre, fyra dagar i veckan. Småhandlar alltså men så blir det ju lätt om man bara har sig själv att tänka på. Men har alltid då i åtanke vad jag har hemma redan och hur man kan kombinera saker och ta reda på rester. Framförallt tänker jag alltid att varje mål ska vara näringsmässigt så välbalanserat som möjligt och att månadskostnaden helst inte ska överstiga 2000 kr vilket lyckas ofta men inte alltid.

  Min pappa berättade nyligen att han (som är ensamstående) handlar max två gånger i veckan på stormarknad och ändå aldrig för mindre än 3500 kr i månaden! Tror det beror på idén om att kyl och frys alltid ska vara proppfulla som verkar vara vanlig bland vissa som alltid har lager av ”allt” och har nollkoll på det och därför lätt köper mer av det som redan finns. Han såg ytterst tveksam ut åt min uppgift att jag kan äta för 2000 kr/mån. I min summa ingår även uteluncher och kafébesök.

  Tror att man kan få ned matkostnaden om man håller sig till några få olika rätter och nästan samma frukost varje dag. Man spar tid, köptillfällen och ju färre gånger man hamnar i affären desto mindre chans till spontanköp av icke planerade varor! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror du har helt rätt i att vissa personer alltid vill ha en full kyl och frys. Jag har fått intrycket att mina föräldrar är likadana. Spontant tror jag att de skulle kunna leva minst ett halvår på att bara äta den mat som finns i deras två stora frysar och skafferier, eventuellt med några små kompletteringsköp av mejerivaror :)

 7. ninja

  Jag handlar kanske 2-3 gånger i veckan, tycker det är tråkigt att handla och handlar hellre för mycket än saknar något där hemma efter någon dag. Tyvärr så slänger jag en hel del mat pga detta, både dumt för miljön och ekonomin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tjaa…rolig fråga :) Vi har vanligtvis inga direkt stora lager av matvaror varken i skafferier eller kyl och frys, utan köper matvaror som vi planerar att använda. Det enda vi köper proaktivt är lax eller kyckling när det är väldigt bra pris en viss vecka och lägger i frysen, men så är nog dessa två våra vanligaste proteinkällor vid en vanlig middag så det går alltid åt.

 8. Ekorren

  Vi är 5 personer i familjen o äter tillsammans 10 måltider hemma/vecka. Brukar planera 4 maträtter som vi gör dubbelsats av för att spara tid. Vi handlar när det är slut i kylen/skåpen o använder alltid inköpslista. Ibland försöker vi äta tomt i frysen där vi har måtlådor för dagar vi inte hinner handla eller koka mat. Jag är mycket noggrann med planeringen så det är sällan vi behöver kasta mat.

  Svara
 9. Anne

  Postade ett inlägg nyligen om våra icke så minimalistiska matvanor =) http://mindreprylar.blogg.se/2014/may/mat-minimalism.html

  Är nu inne på andra veckan med matplanering, har veckohandlat på söndagen, sen fyllt på nån gång mitt i veckan med frukt och mjölk….även bakat bröd 3 ggr. Hittills funkar det bra, gäller bara att hålla i det i längden. Den största vinsten är nog att slippa ta ställnings till middagsplanering varje dag faktiskt, fast vi hoppas kunna minska matkostnaderna rejält också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul med ditt experiment med veckoplanering, hur har det gått så här ett par veckor senare?

   Jag brukar också baka eget bröd till oss, allt från scones på helgmorgonen till mer avancerade bröd. Ett tag bakade jag mycket surdegsbröd men jag har kommit ifrån det nu, kanske ska försöka komma igång igen efter semestern för det blev många goda bröd.

   Dock tycker jag att köpebröd kan vara väldigt gott ibland, men det är nog för att jag är uppväxt med enbart hembakat bröd och då blir det andra som man fick väldigt sällan väldigt gott :)

 10. samara

  Jag handlar en gång i veckan och ibland nån mer gång om jag glömt nåt och är i stan, vi har ca 1,5 mil till Ica Maxi, 2,5 mil till Coop Forum och Willys.
  Vi har Coop Konsum på promenadavstånd,men de är så dyra att fär handlar jag bara om det är kris eller nåt superbra erbjudande.

  Svara
 11. ChristianK

  Vår erfarenhet från att ha matkasse med färdiga middagsrecept varannan vecka är att småhandlandet har gått ned väsentligt. Även att stressen kring att planera middag försvinner är en stor lättnad. Matkassen är nog ett steg i minimalistisk riktning och mycket viktigt om man vill förenkla sitt liv..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det finns många fördelar med matkasse med middagsrecept. Precis som du upplevde vi det väldigt skönt att inte behöva planera middagarna, samt få lite ny inspiration till nya recept, men också att slippa tänka när man kom hem trött från jobbet. Det var bara att ta fram råvarorna som redan fanns hemma och börja läsa innantill och göra enligt punkt 1, 2, 3 osv. :)

 12. produktionsledaren

  Intressant utmaning, det ska bli kul att följa! Jag försöker vara så noggrann jag kan för att undvika alltför många besök i matbutikerna och tycker det funkar bra med den planering jag gör. Jag försöker göra större inköp en gång per månad och åker då till en större matbutik där jag fyller på med kyl-, frys- och skafferivaror. Sådant som inhandlas kan vara kaffe, ris, några konserver med krossade tomater eller liknande, frysta grönsaker, kött etc. Jag passar även på att fylla på med lite juice, smör, mjölk samt frukt och grönt när jag ändå är där. Detta varar sedan under hela månaden och jag besöker närbutiken max en gång per vecka för att fylla på med diverse färskvaror.

  Detta kräver såklart en del planering kring vilka middagar jag vill laga och vilka saker jag kan använda till flera olika rätter, men jag slipper också slänga en massa mat i onödan och lägger dessutom en mindre summa pengar på (bättre) mat än om jag skulle stressa in i närbutiken var och varannan dag :)

  Svara

Lämna ett svar