En månad utan alkohol

Det är lustigt hur den här månadens utmaning, att inte titta på tv, bara flöt på utan att jag direkt tänkte på det. Det känns som ett tydligt tecken på hur lite jag tittar på tv i vanliga fall.

Samma anledning, att jag inte tänkte på utmaningen, gjorde dock att jag en kväll misslyckades. I utmaningen ingick att jag inte fick titta på tv-serier, filmer eller liknande på datorn, iPaden eller mobilen. En kväll när jag låg och läste bloggar i soffan, tipsade Ekomorsan om en norsk tv-serie om textilarbetare i Kambodja. Det var 5 avsnitt á 10 minuter och efter att ha sett ett avsnitt var jag fast och tittade på de andra avsnitten av bara farten. Först dagen därpå insåg jag att detta inte var i linje med min månadsutmaning, men serien var tänkvärd och rekommenderas!

Utöver ovannämnda har det inte blivit något tv-tittande eller film. När Herr Minimalist tittat på tv-serier har jag läst bloggar, en bok eller skrivit blogginlägg. Jag kände mig inte särskilt begränsad mer än att vi fick låta bli att ha filmkväll någon enstaka kväll. I mitten av månaden skrev jag att jag hoppades läsa ut den bok jag höll på med och detta har jag nu gjort.

Idag är det första dagen på en ny månad och därmed dags för ny månadsutmaning. Så här efter min 30-årsfest och inför stundande sommar och semester tänkte jag utmana mig själv med en vit månad, det vill säga en månad utan alkohol.

I vanliga fall dricker jag alkohol 1-3 gånger i veckan, ett till ett par glas per tillfälle och jag kan knappt minnas när jag hade ett längre uppehåll från alkohol senast. Inte ens inför lopp som Stockholm maraton eller liknande brukar jag ha något längre uppehåll innan. Det kan komma en och annan AW eller sommarfest där jag kommer behöva välja ett alkoholfritt alternativ. Blir vi bjudna på middag hos vänner planerar jag att köpa med mig någon god alkoholfri dryck från Systembolaget för att inte krångla till det och samtidigt inte känna mig tråkig genom att dricka vatten.

När hade du en vit månad senast?

29 tankar kring ”En månad utan alkohol

 1. Storugglan

  Får jag turnera frågan: Varför dricker du alkohol?

  Inte ofta den frågan ställs, varför jag alltid varit nyfiken på svaren som kan komma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, hör och häpna men det smakar faktiskt gott :-)
   Ett glas rosé en vårig onsdagskväll efter jobbet tillsammans med tjejkompisar och en god bit mat, eller ett kallt glas vitt på fredagskvällen tillsammans med lite nötter i väntan på att Herr Minimalist lagar middagen, eller ett gott mustigt rött vin på lördagskvällen tillsammans med god mat i goda vänners lag.

   Sen kan jag erkänna att jag tycker alternativet vatten känns väldigt tråkigt och ofestligt att dricka vid en finare middag, men idag finns det ju många alkoholfria alternativ som jag nu har möjlighet att få upp ögonen för denna månad.

 2. Eva

  Såg också lite av den där norska serien du tipsar om efter att ha tittat in på Ekomorsans blogg. Verkligen starkt berörande!

  När hade jag en vit månad senast? Hmm låt oss räkna…under 2014: hittills 4 mån, under 2013: 11 mån, 2012: 11 mån osv. Blev helt ställd av din fråga. Tänker liksom aldrig på alkohol då det knappt existerar i mitt medvetande då det nästan aldrig dricks sådant varken av mig eller nästan någon jag känner. Kanske ovanligt. Men vanor är så olika. Är uppvuxen i en släkt där det knappt någonsin förekommit alkohol, inte ens på fester eller bröllop. Men när hade jag en koffeinfri månad? Öhh, inte sedan 19-årsåldern… ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vanor är verkligen olika. Vi har middagar med vänner ett par gånger i månaden och då förekommer det alltid vin i olika färger och former. Därav finns det i princip alltid en öppnad box eller flaska som ”behöver” drickas upp hemma hos oss :-)

   Och nu efter 30-årsfesten har vi tre öppnade vinboxar för att inte tala om det välfyllda vinförrådet med alla presentflaskor :-)

 3. Petra

  Nackdelen som kvinna att välja alkoholfritt (utan att köra bil) är att folk kan tror att du är gravid ;-)

  Själv har jag inte rört alkohol på hela året. Under nyår blev det för mycket, gjorde bort mig totalt och har därför ”ett vitt år”. Vet inte om jag någonsin kommer dricka igen, alla får känna sig själva. Jag tycker också att alkohol är gott, problemet är att ett glas lätt blir två, två lätt tre osv. Jag känner att jag är ärlig mot mig själv. Dessutom sparar jag mycket pengar på att inte dricka och värnar om min hälsa. Då vi har bil är min sambo glad, då det nu alltid är han som får dricka och jag som kör bilen hem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, den nackdelen är ju oerhört vanlig för alla kvinnor mellan 28 – 40 år som väljer att avstå alkohol en kväll, oavsett anledning. I Stockholm hjälper det inte ens att köra bil för att folk ska tro på dig när du avfärdar gravidmisstankarna :-)

   Jag vet inte hur gammal du är men jag har också haft liknande kvällar i ung ålder, sedan en sådan blöt kväll kan jag exempelvis inte dricka öl över huvud taget. Och det sitter i så här 15 år senare, på gott och ont. Vin lärde jag mig dock dricka när jag började jobba och det var det som serverades på alla AW och konferenser och nu tycker jag det kan vara riktigt gott med ett eller ett par glas.

 4. By Siri

  Oj, har druckit ett halvt glas öl sen året började, ingenting jag reflekterar över då pojkvännen inte dricker (alls) och jag oftast fikar med vännerna numera. De gånger någon frågat om vi ska dricka vin t.ex. har jag inte varit ett dugg sugen och sagt att de gärna får dricka det men att jag kommer dricka kaffe alternativt vatten/bubbelvatten för festligare/färskpressad juice. Förut drack jag ofta flera gånger per månad men ja .. jag kommer att dricka när jag är sugen; blir troligen en efes här i turkiet på något café en kväll, kanske fler kvällar men annars alkoholfritt, jag känner mig sä mycket fräshare i kroppen utan, framförallt att slippa känslan av att kroppen är i obalans dagen efter vilket sker redan efter 2öl och utan fylla :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker inte ett glas vin gör någon skillnad på hur fräsch och pigg jag känner mig i kroppen, så därför reflekterar jag inte så mycket över det, men det är ju väldigt olika för olika personer. Vi har middagar med vänner ett par gånger i månaden och då serveras det alltid alkohol, så det finns liksom alltid en box eller öppnad flaska här hemma :)
   Ha det fortsatt skönt i Turkiet!

 5. johanna

  Jag har ett vitt år nu, men tror knappt min lever märkt nån skillnad mot förut egentligen. :) Jag tycker inte att alkohol är speciellt gott, så det är sällan jag saknar det. Det skulle mer vara för att det är den sociala normen att dricka, som det kan kännas trist ibland, just det här med att man blir lite utanför eller ifrågasatt. (Hemskt att det ska var så!) men å andra sidan har jag haft längre uppehåll än så här förut, så de flesta i min närhet vant sig (och gravidfrågorna har upphört).

  Jag tycker det känns ganska bortkastat att dricka alkohol om jag ska vara helt ärlig. Dels ställer det till elände i ganska många fall, både på individ- och samhällsnivå. Och allt blir så mycket smidigare när man kan köra och inte måste krångla med övernattning eller betala dyr taxi när man ska hem. Och pengar som alkohol kostar lägger jag gärna på annat istället, särskilt nu när jag är student och har det lite knapert. Och för att inte tala om hur vad skönt det är att slippa bakis/ångestdagar efteråt…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är tråkigt att man ska behöva bli ifrågasatt, men så är det ju med allt där man har en avvikande åsikt från normen eller det samhället och media tycker att man ska tycka och göra.

   Den ekonomiska aspekten är helt klart väsentlig. Middagar på restaurang med/utan alkohol skiljer sig ofta med flera hundralappar. Och att se restauranger ta ut 120 kr/glas för ett vin som jag vet kostar 79 kr flaskan på Systembolaget kan göra mig lätt irriterad, även om man så klart betalar för lokalen, servicen etc när man äter ute och inte bara själva vinet.

   Vi äger ju ingen bil och har inte tillgång till bil, så för oss har det aldrig varit aktuellt att någon ska behöva vara nykter för att kunna köra hem. Och i och med att vi inte lägger pengar på egen bil kan vi ta taxi hem från middagar med dåliga kommunala förbindelser ett par gånger per år utan att få dåligt samvete eller känna att det är slöseri med pengar.

 6. Kati

  Jag dricker alkohol en gång i månaden ungefär. Och då två glas vin. Gillar både smaken och det lilla ruset. Varför dricker jag inte oftare? Vill ha en hälsosam livsstil, inte dricka bland barn, sova gott om natten och orka med tidiga morgnar med barn. När jag levde utan barn drack jag betydligt mer och oftare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan tänka mig att det blir stor skillnad den dagen man har barn, helt klart. Att man dels vaknar tidigare än önskat och att då känna sig trött och seg, kanske inte motiverar de där glasen vin kvällen innan. Just därför kan jag känna att jag njuter extra av mina x antal glas vin i veckan nu, innan den där barnperioden kommer någon gång i framtiden :)

 7. Rust

  Skulle nog ha svårt att avstå alkohol en hel månad, för mig finns det inget godare att ta till maten än en finare ölsort eller ett riktigt gott glas rött, vatten dricker man ju ändå alltid till allting i vardagen. Oavsett ett minimalistiskt eller ekonomiskt leverne bör man kunna unna sig något gott då och då. Är det nåt jag skall försöka avstå en hel månad så är det snus, måste få bort det ur mitt liv, planen är att ta tag i det på sommar ledigheten :)

  Trevlig helg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att äntligen hitta en likasinnad, jag började nästan känna mig som en alkoholist med alla kommentarer om hur lite alkohol alla dricker :-)

   Jag varken röker eller snusar och dricker heller inte kaffe, kompenserar med desto mer te och är oerhört svag för choklad, så de två sistnämnda skulle bli en stor utmaning att hålla sig ifrån om jag av någon märklig anledning skulle bli tvungen.

 8. Bella

  Jag brukar kalla mig själv nykterist för att sluta behöva svara på frågor men jag har inte druckit alkohol på flera år. Smuttat lite på Cava vid nån enstaka festlighet. Senaste gången jag var berusad var över 10 år sedan. Jag mår inte bra av alkohol, känslig mage, så jag slutade helt enkelt. Nu har min omgivning vant sig men det är ett provocerande ämne som väcker många åsikter. Programpodd nr. 2 av ebbakitty handlar om alkohol. Värt att lyssna på!
  Många skulle nog behöva ta en vit månad för att fundera över sina alkoholvanor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag inbillar mig att det är lättare att avhålla sig någonting när man vet att man inte alls mår bra av det, som med känslig mage eller om man är allergisk. Det känns som mer legitima och accepterade anledningar när man tackar nej.
   Tack för podd-tipset, den ska jag lyssna på! :)

 9. Anna

  ”Blir vi bjudna på middag hos vänner planerar jag att köpa med mig någon god alkoholfri dryck från Systembolaget för att inte krångla till det och samtidigt inte känna mig tråkig genom att dricka vatten”

  Försvinner inte lite av utmaningen då? Man kan väl vara ”tråkig” och vem bedömer det?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, jag tycker inte det förtar utmaningen. Det känns mer som normalt hyfs att antingen förvarna mina vänner eller förenkla för dem genom att köpa med mig något annat. Jag likställer det med när personer inte äter kött, fisk etc, bättre att säga det innan eller erbjuda sig att ta med något alternativ.
   Det är jag som känner mig tråkig om jag vid en fin middag sitter och dricker vatten, men det kan verkligen vara en vanesak. Det känns betydligt festligare med något annat drickbart i glasen, oavsett om det är alkoholdryck eller ej.

 10. MariaZ

  Gillar utmaningen att inte dricka alkohol på en månad! Jag jobbar på Accent, IOGT-NTOs medlemstidning och skulle gärna vilja ställa lite frågor om det här till er. Hur det går och – efter en månad – hur gick det? Hör av er!

  Svara
 11. S.F.

  Hade faktiskt ett vitt år på gymnasiet då jag kände att det blivit lite för mycket festande för mig under en lång period (!). Det var oerhört provocerande för mina vänner. När ett år hade gått hade faktiskt de flesta försvunnit och nya kommit till. Nåväl. En kommentar jag fick under det året var ”varför vara ett föredömme i avhållsamhet, när man kan vara ett föredömme i måttfullhet”. Klokt, och något jag tog till mig och nu lever efter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tråkigt att förlora vänner för att man inte vill dricka alkohol, men starkt av dig att stå på dig och vännerna var kanske inte så mycket att ha om de försvann så pass lättvindigt.
   Vilken bra kommentar, den ska jag anamma när min vita månad är över! :)

 12. samara

  Jag är 41 år och har varit nykterist hela mitt liv.
  Min man är 46, han blev nykterist för 15 år sen när han började jobba som busschaufför, så att om chefen plötsligt ringer och säger : nu är det många sjuka, kan du rycka in ? du kan han svara ja, och inte : nej tyvärr, jag drack nyss en öl.
  och om du undrar, ja han är nykterist även på 5 veckors semester, han tycker att det är ett val han har gjort :)

  En av mina kusiner sa för ett tag sen att hon är inte alls nykterist, inte hennes man heller, men de dricker vin kanske 2-3 ggr år bara.
  Jag vet att många av mina vänner dricker varje helg, så jag frågade henne varför de inte dricker oftare ?`Hon sa att det blev inte av, de tänkte inte på det så ofta, de tycker det är gott, men det är inte så att de är sugna så ofta.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycks vara väldigt olika hur mycket man dricker och mycket är det väl en vana. Gör vi en finare lördagsmiddag hemma känns det naturligt för oss att även dricka alkohol till, även om det bara är vi två hemma. Och nästan ändå mer naturligt de kvällar i månaden vi går ut och dricker. Har man småbarn har jag dock full förståelse för att antalet tillfällen minskar drastiskt, och då är det nog lätt hänt att nya vanor skapas under den tiden som inte innehåller i närheten av lika mycket alkohol som innan man fick barn.

   Strongt av er att vara nykterister, även om ni samtidigt går miste om mycket gott i dryckesväg :)

 13. Kim

  Fru Minimalist, får jag fråga hur du ser på cannabis? Om du inte vill svara på det så förstår jag det, men då du annars känns väldigt källkritisk, öppensinnad och analytisk i din personlighet vore det intressant at höra vad du tycker. Då det för många jag känner är ett alternativ till alkohol, i aspekten att kunna släppa all stress (som ibland får oss att inte vara helt närvarande) och njuta mer av ögonblicket :) Nu skriver du inget om just ”effekten” som alkohol faktiskt ger, även i små mängder, men jag antar att du ser den som positiv för dig, vilket jag också tycker gör månadsutmaningen extra intressant att få höra om :)
  Aldrig skrivit förut, men följer er Blogg och gjort en lång tid. Enormt stort tack till er båda för att ni vill dela med er av allt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi tycks ha lite olika vänskapskretsar för hos mig är det ingen som skulle se cannabis som ett alternativ till alkohol. Jag tror och hoppas att ingen som jag umgås med har provat eller använt droger i någon del av sitt liv. Och jag är helt säker på att ingen gör det idag.

   Kanske har vi blivit för gamla för att vara ute efter effekten som alkohol ger och dricker istället för att det är gott och trevligt i goda vänners lag. Det är sällan som människor i min närhet blir ”fulla” idag, det var cirka tio år sedan under gymnasiet och studentlivet vi höll på så på helgerna, möjligtvis på någon möhippa eller svensexa nu då.

 14. Isflingan

  Jag har precis som ni en umgängeskrets där vin oftast ingår vid en middagsbjudning. Och visst blir en riktigt fin middag godare med ett glas vin till. Och årets första öl på en uteservering är ju gudomligt härlig. Så när jag läste ert inlägg om en vit månad tänkte jag d ska jag oxå prova. Tittade i almanackan för att se när det skulle passa att börja och insåg att det redan gått 2mån där jag inte druckit en droppe alkohol. Hoppsan det var ju trevligt nu har jag redan gjort utmaningen dubbelt upp :) Och jag har under denna tid omedvetet tackat nej till vin på de middagar/tillställningar jag varit på för att det känns bättre. Så jag kommer nog fortsätta med det hädanefter. Men jag kommer oxå fortsätta att ibland njuta av ett riktigt gott glas rose :)

  Svara
 15. CJH

  Tror inte att jag har haft en vit månad sedan gymnasiet faktiskt. Jag gillar alkohol – eller närmare bestämt: Jag gillar berusningseffekten av alkohol, inte smaken av alkohol. Att låtsas något annat vore hyckleri. Jag dricker gärna starköl, speciellt vissa lager och ipa, men skulle aldrig få för mig att köpa lättöl eller alkoholfri öl. Gin & tonic är gott också. Men inte vin, gillar vare sig vitt, rött eller rosé. Och jag tycker att det är synd att slita på kroppen genom att dricka ett glas till mat, så då ”sparar jag hellre ihop” till en pubrunda. Speciellt eftersom kranvatten, juice eller Coca-Cola nästan är godare, även till finmat (=biff på minst 250 gram med pommes frites).

  Svara
 16. Helle

  Jag har en vit månad nästan alltid. Dricker 2-4 ggr per år. Det har också gått åratal i mellan. Hade en vit period på 10 år ☺. Tycker inte om smaken eller effekten. Vill inte dricka alls och så kommer det nog att bli.

  Svara

Lämna ett svar