Minimalisterna fyller 1 år

För exakt ett år sedan, den 30 april, skrev vi vårt allra första inlägg på bloggen. Vi hade då under ett par månader funderat på att börja experimentera med en mer minimalistisk livsstil. Under en nästan sju veckor lång utlandsresa i mars-april samma år hade vi tid att såväl tänka, som diskutera och planera för en bloggstart. Resan gick bland annat genom fattiga och miljömässigt hårt exploaterade länder, vilket gav oss flera tankeställare, men vi fick också uppleva känslan av att bara leva med det vi behöver för att klara oss.

Ett par veckor efter hemkomst skred vi till verket och köpte en domän, en plats på ett webbhotell, installerade och konfigurerade upp WordPress och skrev vårt första blogginlägg.

Våra förhoppningar var att bloggandet om minimalism skulle leda till bättre fokus på det som är viktigt i livet, en minskad negativ inverkan på vår natur samt en bonuseffekt i form av en positiv inverkan på vår ekonomi. Vår ambition var redan från början att skriva om både praktiska åtgärder samt mer filosofiska tankar kring iakttagelser och beslut och på så vis skapa tillfällen att tänka igenom och formulera våra tankar, idéer och beslut samt få eventuell feedback på dessa från läsare.

Så hur känner vi och vad har vi lärt oss så här ett år senare?

Till att börja med kan vi varmt rekommendera alla som funderar på att genomföra en någorlunda intressant förändring att blogga om den. Det är både billigt och enkelt att sätta upp en blogg samt ett fantastiskt bra sätt att hålla sig själv ansvarig för sina handlingar och sätta ord på sina tankar och prioriteringar.

Vi upplever även att bloggen är bra för vårt förhållandet då det är riktigt roligt och givande att göra något kreativt tillsammans, bolla idéer och sträva mot gemensamma mål. Dessutom har vi utvecklat vår skrivförmåga vilket naturligtvis även smittat av sig på arbetsrelaterad kommunikation.

De förhoppningar vi hade om fokus, miljö och ekonomi har även de till stor del införlivats. Idag lever vi ett lugnare liv med färre måsten och mer plats i kalendern för saker vi faktiskt vill fokusera och lägga vår tid på. Vårt hem är mer rogivande och harmonsikt än någonsin, och vi har mer pengar kvar i slutet av månaden. Utöver våra flygresor som ibland ger oss dåligt samvete, har vi garaneterat en mindre negativ påverkan på miljön idag än för ett år sedan med vårt nya fokus på mindre konsumtion, mer återanvändning och mer ekologisk och närodlad mat.

Något som däremot varit en överraskning är hur snabbt bloggen vuxit när det gäller läsare samt alla fantastiska, insiktsfulla och positiva kommentarer vi får. Feedback är bland det roligaste och mest givande med att blogga och flertalet kommentarer har lett till nya bloggidéer. Vi läser samtliga kommentarer och svarar på de allra flesta. Vill du förresten prenumera på bloggens kommentarer, som ofta står för minst halva värdet av blogginägget, så kan du lägga till följande adress i din RSS-läsare.

Det enda negativa vi kan se med att blogga, vilket inte har med minimalism i sig att göra, är att det tar betydligt mer tid i anspråk än vi räknade med från början. Vi tycker dock att alla värden samt den energi och glädje som bloggandet ger väger upp kostnaden av tid.

Slutligen vill vi tacka alla läsare för året som gått och vi ser fram emot ännu ett minimalistiskt år tillsammans! :-)

Trevlig Valborg!

28 tankar kring ”Minimalisterna fyller 1 år

  1. Liie

    Grattis på er ettårsdag! Ni har gjort det riktigt bra med många tänkvärda inlägg under det här året, tack för all inspiration och hoppas ni fortsätter blogga länge till :)

    Svara
  2. Tobias Sjösten

    Stort grattis! Ni har blivit ett trevligt inslag i min RSS-läsare och jag läser med intresse varje nytt inlägg. Fortsätt hålla den höga nivån! :)

    Av nyfikenhet; hur mycket besökare har bloggen numera?

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Tack så mycket Tobias!

      Vi håller vår besöksstatistik hemlig men vi kan iallafall avslöja att vi ökar ordentligt månad efter månad. Riktigt kul och motiverande. ;)

  3. H

    Grattis på födelsedagen! Jag uppskattar mycket era genomtänkta och välmotiverade inlägg, som ger mig en skjuts i rätt riktning. Så glad att jag hittade er blogg.

    Svara
  4. Anna-Karin

    Jag hittade hit via en kommentar från er på Per Penningsblogg.

    Grattis på ettårsdagen!

    Svara
  5. Rebecka

    Härligt, det känns som att vi har följts åt hela tiden eftersom jag också började rensa ordentligt för ett år sedan. Det är alltid lika intressant att läsa era inlägg. :)

    Svara
  6. storijapan

    Jättekul med ett år! Bra jobbat att hålla uppe bloggandet och glädjen i skrivandet. Kul också att det varit en så lyckad minimalistresa för er.

    ps. jag lyckas inte logga in för att kommentera via wordpress, men det kanske är något med min dator.. ds.

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Japp, än så länge känns det enbart roligt att blogga och personligen har jag en ”pipe” med nästan 200 ämnen vilka jag ser fram emot att skriva om så ideer råder det knappast brist på. Tiden är det lite värre med ibland. :)

      Oklart vad som orsakar problemen med inloggning, testa att besöka sidan med ”Incognito Window” i Chrome och se ifall det gör något skillnad. Kanske är det någon add-in i din webbläsare som spökar? :)

  7. Lisa

    Jag är inte den som kommenterar men älskar att läsa er blogg. ni har kloka tankar och man bli taggad över att sträva efter förändringar för en hållbar utveckling och inte helt onödigt slit och släng i all stress och vad det medför. Så jag hoppas att ni aldrig slutar skriva, jag vet ingen i min närhet som gjort ett klokt val som er så det är svårt att diskutera det för folk håller inte helt med när man pratar om kvalite, värde och saker som är onödiga. osv.. men det är skönt å läsa er blogg, fortsätt med det bra skrivandet :) kram på er från en 21 årig tjej.

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Tack så mycket för det fina omdömet Lisa! :)

      Jag kan tänka mig att du är lite före din tid som 21-årig tjej. Inte sjutton tänkte varken jag eller majoriteten av mina vänner på miljö, kvalite och framtiden då jag var i den åldern. Då var det mest tjejer, fest och att ha allmänt roligt som gällde.

  8. ninja

    Grattis på ettårsdagen :)
    Tycker det är så kul att läsa er blogg, många funderingar som man haft själv men inte haft någon annan som riktigt förstår, förens nu. Många i min omgivning är väldigt medvetna konsumenter när det gäller att köpa ekologisk mat, eller bra kläder, men ingen kan tänka sig att dra ner på konsumtionen, och ingen förstår min fallenhet för att äga färre saker. Kände mig ganska udda på just den punkten fram tills nu när jag läst både era inlägg och läsarnas kommentarer :)
    Extra plus för att inläggen är igenomtänkta och välskrivna.

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Tack så mycket och vad roligt att du tycker att inläggen är välskrivna! :)

      Ja, det där är lite konstigt att så pass många faktiskt bryr sig om att köpa ekologiskt och rättvisemärkt mat men inte kan tänka sig att dra ned på onödig konsumtion. Jag antar att det är lite som att vara Stockholms-vegetarian dvs att inte äta kött… förutom fisk, fågel och skaldjur. Det vill säga man väljer att implementera de bitar som gör samvetet bättre och samtidigt är relativt lätta att tillämpa. ;)

      Det skulle vara roligt att se statistik på sånt här dvs hur många förstår att det är en god ide att dra ned på onödig konsumtion? Hur många trivs bättre då det är avplockat i hemmet? Hur många är medvetna om att de bara använder 20% av sina kläder osv? Troligen är andelen som har insett det ovan rätt stor men den del som faktiskt tillämpar väldigt liten. Det är skillnad på att veta vad som är rätt och göra rätt. :)

  9. M

    Det är ungefär ett halvår sedan jag hittade hit, och i och med er ettårs-dag så började jag läsa alla inlägg från början igen. Finns många ämnen som tåls att läsa en gång till och tänkas på igen såhär flera månader efteråt. Och så tycker jag att det är väldigt rofyllt att få läsa många inlägg efter varann, som en tidning ungefär :) En sak som jag har tänkt på medan jag läst, är undrar hur det gick med detta? och detta? t.ex. posten. Ni kom fram till att ni skulle prova få in vanan att gå igenom den varje kväll, hur gick det? Och om jag minns rätt så hade ni som jag själv problem med att det bildas klädhögar fastän man helst inte vill ha några, löste det sig? Nu när min sambo jobbar utomlands i två månader och jag är själv hemma har jag verkligen insett hur mycket det krävs för att hålla efter så att det inte ska skapas högar. Det räcker med att jag inte tar tag i disken direkt efter frukost så har det bildats ett diskberg vid lunch. Eller att jag åker bort över helgen (vilket händer ofta nu när jag är själv) så hopar det sig med både tvätt och städning. Fastän jag är helt själv och inte borde skapa så mycket oreda! :)

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Vad roligt att du började läsa om från början. Man kanske får ett annat persektiv då man kan läsa flera inlägg samtidigt? Lite som då man är hemma sjuk och får för sig att pressa en hel säsong av en TV-serie istället för att se ett avsnitt i veckan.

      Vad det gäller posten så har vi blivit duktiga på att ta hand om den direkt. Vi har frigjort ett plan i varsin bokhylla med dörrar där vi lägger sådant som inte kan behandlas omedelbart. Samma sak gäller klädhögarna som numera ytterst sällan blir liggande mer än över dagen. Antingen är kläderna i bruk, i tvättkorgen eller tillbaka i garderoben. De enda högar vi fortfarande har som faktiskt blir kvar är dem med saker som vi rensat ut eller sålt och som skall ut ur vårt hem. De kan bli liggande i hallen lite för länge eftersom vi inte har egen bil att köra bort grejorna till tippen eller Myrorna osv med och kommunens ReTur-bil kommer bara förbi en gång i veckan.

      Det som verkligen gjort skillnad är att vi BÅDA tar tag i saker direkt och har förankrat de nya vanorna till ett snudd på omedveten nivå. Det bara flyter på som en automatisk del av vardagen. Det kanske har att göra med att saker och ting numera alltid har ett naturligt hem och att garderoben är så luftig att det inte uppstår ett klurigt pussel varje gång man vill trycka in ett ytterligare ett plagg. Hur som helst så upplever vi det inte som jobbigt alls.

      Du får gärna säga till om det är något speciellt du vill att vi utvecklar eller återkommer till. Våra tankar och ideer mognar hela tiden kring det vi jobbar med. :)

  10. M

    Skillnaden jag märker nu när jag läser inläggen andra gången är att första gången så läste jag dem som inspiration men nu känner jag mig redo att ta till mig informationen på ett annat sätt och implementera idéerna. T.ex. så tycker jag att Fru Minimalists galgsystem verkar som en väldigt bra idé och det ska jag nu prova. Mycket bra för att veta om plagget är använt också eller helt nytvättat.

    Och det här med att var sak har sin plats är ju verkligen helt underskattat. Tack o vare din ovanstående kommentar så införde jag en ny plats efter att ha reflekterat en stund. En plats för nytvättade kläder som väntar på strykning hittade jag i klädkammaren. Upphängda men separerade från de andra kläderna.Det känns skönt, för de två plaggen som låg på sängen och väntade på strykning stressade mig, nu kan de hänga i lugn och ro och vänta. Och jag slipper ta fram tröjan på morgonen för att först då upptäcka att den var för skrynklig för jobbet, vilket hände mig i veckan.

    Det känns verkligen som att jag fick en aha-upplevelse nu! Det är ju så självklart att var sak ska ha sin plats, och jag har för mig att ni har skrivit ett inlägg om det som jag har läst tidigare, men nu insåg jag att det verkligen är lösningen för att kunna hålla det bortplockat i hemmet. Om var sak har sin plats så kan man ju inte misslyckats? För det är nog svårast med de saker som man inte riktigt vet var man ska lägga. Pappret man inte vet var man ska sortera in. Det känns som ett bra mål just nu, att sträva efter att ordna en plats för det som inte redan har. Som ni gjorde med posten.

    (en annan sak slog mig också tidigare i dag, jag undertecknar alltid med M, men det står för Malin och inte för Minimalist vilket jag insåg att det kan misstolkas som. Även om jag snart kan räkna mig som minimalist :))

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Galgsystemet är kanon! Kompletterar man det med att lukta och okulärbesiktiga kläderna istället för att reflexmässigt slänga dem i tvätten efter en avändning eller två så kan man dra med på onödighetstvättandet och därmed även onödigt slitage på kläderna. :)

      Känner verkligen igen nyttan av att få undan saker, trots att de kanske fortfarande behöver åtgärdas, för att få mental ro. Jag jobbar likadant med min att-göra-lista. Så fort jag noterat ned något jag måste göra där så kan jag koppla av eftersom jag vet att den nu inte kommer att falla mellan stolarna trots att jag inte behåller uppgiften levande i minnet.

      De saker som inte har en naturlig plats har för övrigt ofta sin plats i junklådan har vi märkt och att skriva Malin med M är ju faktiskt rätt Minimalistiskt. :)

Lämna ett svar