Kognitiv dissonans och minimalism

En del av det som vi räknar in i minimalism kan anses vara kontroversiellt. Det vill säga något som potentiellt strider mot politiska, samhälleliga, religiösa eller kulturella normer, värderingar, seder eller bruk. Något som kan orsaka stora motsättningar och häftiga diskussioner. Men varför blir så många provocerade?

En teori är att kontroversiella åsikter ofta ses som kritik mot just dem som anser dem kontroversiella. Om man inte direkt kan avfärda någons avvikande åsikter som rent nonsens finns det en risk att man själv har, och kanske hela livet, tänkt och agerat felaktigt. Det mentala tillstånd som uppstår i denna sitaution kallas ofta kognitiv dissonans.

När kognitiv dissonans uppstår har man två val. Man kan förändra sitt beteende alternativt förneka den insikt som ligger i kollisionskurs med sitt nuvarande beteende. Eftersom de flesta människor varken gillar att ha fel eller att genomföra större förändringar blir valet ofta förnekande och reaktionen häftig.

Ju aggressivare den åsikt som orsakar kogintiv dissonans framförs destå häftigare blir oftast även motreaktionen. Är argumentationen riktigt fundamentalistisk och åsikterna väldigt olika kan resultatet i värsta fall bli krig. Ett bra exempel är alla dess väpnade konflikter världen över orsakade av religösa meningsskiljaktigheter.

Det är en av flera anledningarna till att vi i våra inlägg anstränger oss för att inte låta nedsättande eller skapa dåligt samvete hos de läsare som väljer att inte leva på samma sätt som vi. Vi vill maximera chanserna till insikt och förändring så predikande och fördömande är garanterat en dålig strategi men samtidigt måste vi ju kunna stå för våra åsikter, vilket gör det till en balansgång.

Nu tror vi inte att vi kommer att orsaka väpnad konflikt men vi försöker trots det smeka in vår filosofi genom att sakligt, och av och till emotionellt förmedla, de personliga och globala fördelar som vi ser med en förändring i minimalistisk riktning. En helt klart klurig men rolig utmaning! :)

Men varför skapar minimalism kognitiv dissonans och upplevs som provocerande för många? Troligen av den enkla anledningen att de flesta människor faktiskt är så pass kloka att de inser att vi människor inte kan fortsätta konsumera och leva som vi göra idag men att alternativet samtidigt känns alltför utmanande, främmande och till och med skrämmande.

Tänk dig ett liv eller ändå läskigare en värld där fokus inte längre primärt kretsar kring nästa lön, konsumtion, tillväxt eller fokus på att skaffa sig personliga fördelar mot sina medmänniskor. Varken nuvarande samhällsstruktur eller ekonomiska system skulle överleva under de förutsättningarna och något helt annorlunda skulle behöva växa fram i dess plats.

Omställningen skulle troligen, precis som alla större förändringar, vara långt ifrån smärtfri och livet efteråt skulle troligen inte vara fullt så bekvämt som det vi i västvärlden lever idag. Ett liv som bara kungligheter kunde drömma om så sent som för 100 år sedan och som majoriteten av jordens befolkning fortfarande drömmer om. Men det innebär inte att livet efter en omställning till ett mer minimailstiskt liv behöver vara sämre. Personligen tror jag att majoriteten av alla människor skulle vara både lyckligare, må fysiskt bättre och återigen se på framtiden med ökad tillförsikt. Det vill säga uppleva samma resa som vi just nu gör. :)

Vad orsakar minimalism för kognitiv dissonans hos dig?

22 tankar kring ”Kognitiv dissonans och minimalism

 1. TJ

  Känner igen det här. Det är samma problem som när man argumenterar för att människor borde äta mindre kött, köra mindre bil (i storstaden) och inte tvinga på sina barn könsstereotypa leksaker och beteenden. Vissa tar det som en personlig förolämpning. Kanske för att argumenten bakom är starka (utgår från allmänt omfattade värderingar om minskat lidande, jämlikhet och miljö). Ingen skulle ju bli förolämpad om man argumenterade för att människor borde hoppa på ett ben hela tiden, man skulle bara rycka på axlarna åt knäppskallen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, bra exempel. Själv har jag en nära vän som blir otroligt provocerad av människor som inte kollar på TV och som inte dricker kaffe eller rödvin. Han tycker TV-bojkot är att försöka vara förmer och att kaffe och rödvin hör till att vara en vuxen människa. :)

 2. Narcissa

  Känner verkligen igen detta! Jag tycker det är sååå jobbigt när folk predikar om att man ska vara vegan, för jag vet att det är etiskt fel att äta djur, och jag älskar djur. Men det känns jobbigt att byta livsstil. Det är mycket roligare när folk inspirerar lite försiktigt ”Testa min goda soppa, förresten är den vegansk!” Helomvändningar är alltid svåra.

  Bra inlägg!

  Svara
 3. Rust

  Viljan att framföra sina åsikter behöver inte vara påträngande, för mig som Apple användare i ett PC dominerat klimat blossar det ofta upp ren nonsens och trams av PC användare varför de skulle vara så ”överlägsna” med sitt val av system. Jag bryr mig inte ett smack de får hålla på bäst de vill, jag har kört alla OS och föll för just OSX då det passar mig bäst.

  På samma sätt som minimalism, jag predikar inte inför omgivningen om dess fördelar, kan t o m dela entusiasm och glädje över en väns senaste investering utan att trycka i näsan på dem att var det verkligen nödvändigt… alla gör vi våra egna val :)

  Viktigt att inte titta så mycket på vad alla andra gör utan göra det som känns rätt för sig själv.. folk har alltid åsikter om allt så det är bättre att välja de strider som är värda att ta, materiella ting är inte en av dem för mig iaf =)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Debatten mellan användare av Mac och PC eller iPhone och Android och de olika systements förträffligt är bekant. Även jag har testat det mesta och landat i att jag föredrar Mac och iPhone. Dock skippar jag numera den diskussionen eftersom den är så fundamentalistisk i båda riktningarna. Det är dock fortfarande underhållande att höra då andra går loss på varandra med emotionella argument. :)

   Att föregå med gott exempel är kanske en av de bästa sätten av påverka i vardagen. :)

 4. Linda

  Jag vill bara skriva att jag uppskattar denna blogg så. Tack för att ni delar med er! Själv bor jag med man, två barn och en katt i en tvåa. Det är något som provocerar kan jag lova. Särskilt som vi inte heller känner oss det minsta trångbodda (tack vare vårt minimalistiska tänk).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra! :)

   Vad intressant det vore att få höra mer hur er vardag ser ut och hur ni löser eventuella utmaningar med att bo på en sådan liten yta.

   Vi har börjat leka med tanken på att ha gäst-minimalister som skriver om sina liv, sin resa eller inspiration på bloggen framöver. Det kanske vore något för dig? :)

  2. Linda

   Det skulle ju vara jätteroligt! Jag kan skriva ett utkast och maila er så får ni se om det är något ni skulle vilja ta med framöver. Allt gott!

 5. Josef Boberg

  ”Men varför skapar minimalism kognitiv dissonans och upplevs som provocerande för många? Troligen av den enkla anledningen att de flesta människor faktiskt är så pass kloka att de inser att vi människor inte kan fortsätta konsumera och leva som vi göra idag men att alternativet samtidigt känns alltför utmanande, främmande och till och med skrämmande.”

  Det kan ligga en del i det.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det kan iallafall vara en av anledningarna. Sedan tycker nog många att det skulle vara ruskigt tråkigt att inte shoppa så mycket som de redan gör. :)

 6. TBIT

  Som anhängare av lågkolhydratskost så känns detta bekant! :-)

  Men det jag känner är viktigast är att göra det som känns rätt för mig och min familj.

  Att ha en enkel förklaring för mitt beteende när någon undrar är också bra.

  T.ex:

  – Varför äter du inte bröd?
  – Min mage mår mycket bättre utan!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Även vi äter lågkolhydratkost, eller lchf för att vara mer specifik. Detta i kombination med att vi köper ekologiska produkter tycks många bli provocerade av.

   Jag upplever att det underlättar att svara precis i likhet med det du skrev att ”jag mår bra av det här”. Då kan ingen säga så mycket mer. Det är också en fördel att vara påläst och kunna ge bra och tydliga svar utan att vara dömande.

 7. Vegout Sjösten

  Intressant att se Narcissa skriva om motsatsen till min egen första reaktion till ert inlägg. Jag är vegetarian sedan fem år och vegan sedan ett halvår tillbaka. Min erfarenhet, som jag vet att jag delar med många medveganer, är att vi *väldigt* sällan predikar.

  Jag älskar dock att få frågan om varför jag inte använder animaliska produkter. Det är något magiskt i att ”öppna locket” för oinvigda och enkelt förklara hur våra medvarelse behandlas och varför jag vill ställa mig utanför.

  Helomvändningar är svårt, helt klart. Men innerst inne vet nog de flesta om att det inte går att jämföra med svårigheten i att vara ett slaktdjur. Och därav den vanligen häftiga backlashen.

  Tack för att ni gav mig ett ord — kognitiv dissonans — för fenomenet!

  Svara
 8. Eva

  Att minimalism skulle utmana t ex en kristen religiös norm är ett tecken på att den provocerade då då är rejält dåligt påläst.

  ”Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.” Bibeln, Matteusevangeliet kap 6

  Enkel tolkning:
  Samla inte på prylar utan på det som har verklig betydelse och som ingen kan ta ifrån dig. Dina prioriteringar kommer att styra på vilken nivå ditt hjärta kommer att befinna sig.

  ”Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret.” Matteus kap 6

  Enkel tolkning:
  Om man låter sina ögon skåda enbart det som fördärvar vår verklighetssyn, perverterar våra behov och önskemål påverkar det vårt mentala fokus och i förlängningen även den fysiska hälsan. Om nu det ”ljus” man har enbart består av den kunskap och förståelse och tolkning av verkligheten som tillhandahålls genom t ex konsumtionskulturen, kanske man inte ska förvåna sig över varför vissa människor mest upplever mörker…

  Och det finns massor av fler exempel. Och ja, jag har läst teologi och är uppvuxen i delvis frikyrklig miljö så därav mitt refererande till Bibeln.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag menade inte att minimalism på något vis är på kollisionskurs med tex kristendomen utan beskrev enbart ordet kontroversiell i det inledande stycket. :)

   Spännande med citat från bibeln för övrigt för mig som aldrig tagit mig tid att läsa den. :)

Lämna ett svar