Vårstäda och få pengar tillbaka

Under 2013 gjorde jag mig av med 73 klädesplagg och köpte 16 stycken nya, om vi räknar från det datum då vi startade bloggen och samtidigt började räkna, det vill säga i slutet av april 2013.

Ungefär en tredjedel av kläderna har jag gjort mig av med på Tradera till ett snittpris om ca 70 kronor. Per plagg är detta inte speciellt mycket med tanke på att de flesta var reltativt dyra märkesplagg men eftersom det rör sig om ganska många plagg så blir det trots allt en del pengar, vilket kan eliminera eventuell retroaktiv shoppingångest. Och jämfört med alternativet där de bara låg och skräpade i garderoben så är alternativet att skänka eller sälja dem vidare så att de kommer någon annan till glädje såklart mycket bättre. Win-Win helt enkelt.

Jag är dock inte den enda som har massor av oanvända kläder i garderoben. Enligt en undersökning som Tradera gjort har svensken i genomsnitt oanvända kläder till ett värde av 11 566 kr i sin garderob!

Men varför skriver jag det här? Jo, för jag vill uppmärksamma dig på att Tradera just nu har en kampanj där du får 50% rabatt på deras provisionsavgiften. Kampanjen sträcker sig fram till 18 maj 2014 så passa på att vårstäda garderoben och hemmet och tjäna en slant på köpet! Detta inlägg är för övrigt inte på något sätt sponsrat av Tradera, om nu någon undrar, utan bara mitt sätt att ge dig en liten spark i baken. ;)

Vad i ditt hem kan du tänka dig att sälja idag?

13 tankar kring ”Vårstäda och få pengar tillbaka

 1. Kati

  Tack för tipset! Jag har redan lyckats få bud. Skönt att sälja det man inte längre använder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad bra, kul att höra! :) Hoppas du blir nöjd och inte upplever det allt för tidskrävande med den administrativa hanteringen som är den tråkiga delen av Tradera. Jag tycker dock de positiva sidorna väger upp!

 2. samara

  I fjol köpte jag bara 3 tröjor, 2 på Lanzarote och en på Dressman i Sthlm ( med Florida motiv ) sen var det en gubbe i kyrkan som sa : har du varit i Florida ?
  Nej i Sthlm ! :)
  Har de Floridatröjor där ? sa han i en förvånad ton.

  så jag ler varje gång jag tar på mig den nu och tänker på hur förvånad han lät.

  Jag rensade bort massor av kläder i fjol, ingen aning hur mycket, men jag fick inte mycket för dem, typ 20 kr plagget, de flesta gav jag bort, men jag köper heller inte dyra kläder.
  Får jag fråga vilken prisklass det är på dina kläder när du köper dem ?

  Jag köper bara på rea, typ 50-100 kr plagget, dels av snålhet och dels för att jag vill hellre spara pengar till en ny bil än att lägga ut på kläder.
  Senaste 2 åren har jag haft köpstopp på kläder inom kommunen, vilket gick bra eftersom min favoritloppis ligger ca 4 mil härifrån, bara nån km in i nästa kommun.
  I år är jag grym med mig själv, jag har köpstopp på kläder inom Sverige .
  I april köpte jag ett par byxor för 20 euro i Finland, helt ärligt så behövde jag byxor, så det var ett genomtänkt inköp.

  Sen ska vi till Danmark i sommar så jag får se om jag köper nåt, men jag behöver inga mer kläder just nu. Och jag behöver en ny bil, min är 18 och och väldigt rostig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Min prisklass för kläder ligger nog på runt 1000 kr för en tröja, skjorta, byxa eller kjol. Oftare några hundralappar över tusenlappen än under. Jag köper hellre ett fåtal kvalitativa plagg per år, gjorda av bra material (jag kan exempelvis inte alls med polyester som hela MQ:s butiker är fyllda med).

   Rolig variant på köpstopp du kör, men jag skulle känna att risken är att man känner att man ”måste passa på att shoppa” när man väl är utomlands och att valet av plagg inte blir lika väl genomtänkt samt lite synd att behöva lägga tid på shopping på din utlandssemester :)

 3. Eva

  Fru Minimalist:

  Det skulle vara intressant med ett inlägg om detta med kläders pris kontra kvalitet och hållbarhet vid omorgsfull skötsel och tvätt. Har tänkt en hel del på det senaste tiden. Kanske har ni skrivit om det på bloggen men jag missat det.

  Har sällan köpt kläder (ytterkläder inte inräknat) som kostat 1000kr/styck eller mer, bara jeans (eftersom jag är en riktigt jeanstjej, jeans är bästa kläduppfinningen!) Däremot har jag inget emot att betala 1000 kr eller lite mer för plagg som verkligen är tidlösa, som håller sig snygga i flera år och som man vet att man kommer att gilla länge också. Men finns det verkligen sådana plagg? Vill absolut inte betala 1000 kr för ett plagg som blir osnyggt efter 2 år, är för snål för det!

  Jag har mycket enkel smak, lite sportigt, mest naturligt/klassiskt ska det vara. Tips? Har letat bättre plagg på second hand men trots de fina märkena är de ofta slitna så de inte ens är värda de 200-600 kr de kostar i andra hand och dessutom inte så tidlösa som man skulle önska (jag menar de har ju lämnat in dem av en anledning, de har blivit hopplöst omoderna!) Men gjorde förra året ett grymt fynd, hittade oanvända perfekta jeans från Filippa K på Myrorna för 60 kr. Har fyndat annat också under årens lopp men det är sällan trots allt springande på second hand.

  Min bästa och tidlösa H&M-tröja i ull från 2009 för ordinariepriset 249 kr är fortfarande nästan som ny trots flitig användning varje vinter. Högt pris = hög kvalitet? Det är frågan…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för ditt tips på inlägg, det är alltid kul! Jag ska spåna vidare på det.

   Jag tycker det finns en hel del sådana plagg som du beskriver att du vill ha. Jag köpte tidigare mycket kläder från Tiger of Sweden blandat med MQ. Nu tycker jag dock Tiger är för mycket ”kostym” och jag behöver inte sådana kläder där jag jobbar idag, och MQ:s alla polyesterkläder har jag svårt för då min kropp inte är gjord för kläder som inte andas. Jag dras mer och mer åt kläder från Gant och Peak Performance. Tycker de har en bra blandning av kvalitet, tidlös design och sportigt men ändå snyggt.

 4. Eva

  Ursäkta att detta är lite utanför ämnet i inlägget…men här har vi ett bra exempel (om nu länken funkar):

  http://www.gant.se/dam-tr%C3%B6ja/gul-wl-sweat-tr%C3%B6ja/7349

  Tröjan, enkel och typiskt i min smak, är i 100% bomull och kostar 999 kr. Är den värd det? Håller den sig fräsch i minst två år? Tveksamt. Kanske, kanske inte. Som jag ser det så är denna typ av tröja en bra exempel på köp av annat än tröjan, nämligen ett köp av social markör. Detta kan ha ett värde men behovet av sparande är högre än status i mitt fall. Dessutom är den knappast mer miljövänlig och rättvist tillverkad än billigare tröjor av samma sort. Men jag kan ju ha fel…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle kanske inte lägga så mycket pengar på en så pass vanlig och enkel tröja som inte direkt har några särskiljande och utmärkande detaljer. Jag tror dock att den skulle hålla sig fräsch i två år, tycker generellt att Gant håller hög kvalitet på sina plagg.

   För att ge ett annat exempel så har vi denna kofta från samma märke som jag då tycker är mer värd sina pengar för att den har fina detaljer som flätstickningen:
   http://www.gant.se/dam-stickat/bl%C3%A5-cotton-cable-crew-kofta/7480

   Kläder av lägre kvalitet upplever jag tänjer sig och inte håller formen efter ett par tvättar, vilket jag inte står ut med för när jag köper ett plagg planerar jag kunna använda det länge. Ofta ligger det en genomarbetad behovsanalys och research bakom köpet.

 5. Samara

  Jag tänker inte att jag ska passa på att shoppa utomlands, utan jag har ju mer kläder än vad jag behöver, just byxor behövde jag visserligen och kollade i 3 butiker i Finland innan jag hittade dem,men det gick snabbt. Jag skulle egentligen kunna ha totalt köpstopp men just utomlands är det så skoj att kunna köpa kläder, i kyrkan när nån säger : åh så fin du är, och jag kan svara Tack, jag köpte kjolen i Paris , det är skoj. Mode intresserar mig inte, jag gillar kläder, men köper inte en lila tröja för att lila är modernt osv, utan jag har kläder tills de blir försmå, tappar formen eller att jag tröttnar osv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan hålla med dig om att det finns en viss charm med att köpa ett plagg utomlands. Ofta är ju utlandsresor kopplade till positiva upplevelser och jag kan tycka att det då följer med i känslan kring plagget. Och jag glömmer aldrig ett plagg som jag köpt utomlands utan kan verkligen peka ut att den klänningen köpte jag i Hong Kong, den i London osv. Även om plaggen är från märken som även finns i Sverige :)

 6. Eva

  Tack Fru Minimalist för givande svar! :)

  Du har nog rätt i att just den koftan är mer värd sitt pris. Den är ännu mer användbar dessutom. En riktig räddare i nöden när man ska se välvårdad men ledig ut men inte vet vad man ska ta på sig. Den innehöll nylon om än lite…har för mig att det inte direkt andas…nåja. Håller med om att Gant och Peak Performance har riktigt snygga kläder och ok du har erfarenheten att de håller kvalitet i förhållande till pris.

  Polyester i MQ:s kläder? Har aldrig märkt det. Ratar sådant material. I min garderob äger akryl och polyester ej tillträde (av samma skäl du angav). Dessvärre är polyamid inte bättre men det är svårt att ha tunna knä- och strumpbyxor annars.

  För övrigt vill jag göra en bekännelse: Kläder, stil och design är ett betydligt större intresse hos mig än någon kan ana när de ser mig eller mitt hem men det är en sak som jag aktivt förtränger då jag har en stark idé om att det är ytligt och onödigt fokus av min uppmärksamhetsenergi.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag äger faktiskt den koftan från Gant själv :) Och skulle kunna tänka mig att köpa en till. Precis som du säger är den en räddare i nöden som fungerar till mycket, allt från att ha skjorta under till ett linne eller över en klänning. Och varieras beroende på om man har den uppknäppt eller inte. Den känns aldrig fel oavsett om jag är på jobbet eller har den privat.

   Bara för att du lät tveksam känner jag att jag måste bevisa att MQ tycks ha gift sig med Polyester :) Det är framför allt deras märke Stockh lm, som jag annars tycker har mycket fint rent designmässigt, dessa tog jag bara snabbt från deras hemsida och alla innehåller 100% polyester och de är inte ensamma:
   http://www.mq.se/article/lillith_blouse?attr1_id=2480
   http://www.mq.se/article/eda_blouse?attr1_id=6062
   http://www.mq.se/article/vega_bow_blouse?attr1_id=7574
   http://www.mq.se/article/rama_blouse_6230184?attr1_id=6332

   Kul med bekännelsen! Jag gillar också kläder, stil och design så där har vi ytterligare en gemensam nämnare :)

 7. Eva

  Minsann, ja uppenbarligen har bröllop ägt rum. Men äktenskapet kan ju knappast ingåtts av kärlek utan av ren och skär beräkning, dvs med förhoppning om högre vinstmarginal. En obetänksam MQ-kund är beredd att betala dubbelt så mycket för polyesterblusen än om liknande (men möjligen inte lika snygga modeller) hängt i en H&M-butik.

  Kommer då ihåg den gången jag köpte en snygg och ovanlig topp i Estland. Vid hemkomst var jag dagarna efter på MQ. Exakt samma topp (kollade alla detaljer och lappar) såldes där för fyra gånger priset på Stockmann i Tallinn. Vilken tur sade jag till personalen (typiskt mig) för min trasade sönder totalt i sömmarna vid första tvätten…

  Och för att återknyta till blogginläggets ämne så har jag sålt kläder och pengarna betalade mina nya ursnygga, väl valda och välbehövliga vårskor! :)

  Svara

Lämna ett svar