Därför köper vi saker vi inte vill ha

Har du funderat över varför du egentligen konsumerar? Jag läste om en undersökning i Storbrittanien som visade att 1/6 ångrade sina köp under Black Friday. Det man ångrade mest var kläder, surfplattor, tv-apparater och kaffemaskiner (såklart, britter är ju tedrickare, vad ska de med kaffemaskiner till? =D ).

Men hur kommer det sig egentligen att vi köper saker vi inte ens vill ha? Som vanligt när ett beteende är svårt att förklara logiskt handlar det ofta om att det är känslor istället för rationellt och logiskt tänkande som styr. Här är tre anledningar som jag tror påverkar oss att konsumera saker vi inte behöver eller i vissa fall inte ens vill ha, vid exempelvis mellandagsrean eller Black Friday:

  • Jakten på den grymma dealen. Många människor motiveras till köp av att göra en riktigt bra affär snarare än att tillfredsställa konkreta behov. Det är jakten på ett riktigt bra pris och tillfredsställelsen av att ha fyndat som driver konsumtionen vilket kan resultera i att det köps nya saker av helt fel anledningar och utan en ordentlig behovsanalys. Dealen som verkade så bra initialt blir med andra ord en ganska dålig affär, speciellt om du inte hade planerat att köpa prylen alls från början. Här är alla typer av tillfälliga reor, utförsäljningar och prissänkningar extra farliga.
  • Emotionella drivkrafter. Konsumtion påverkar oss emotionellt. Shopping ger oss energi, tröst, hopp, trygghet, mod och andra egenskaper vi människor ofta önskade att vi hade mer av. Men det aktiverar även hjärnans belöningssystem genom att trigga utsöndring av signalsubstansen dopamin, vilket gör att vi upplever ett litet rus av att konsumera. Reklamen är väldigt duktig att spela på just våra känslor för att skapa habegär som är svåra att motstå. Jag brukar ha som regel att skulle jag inte köpa det till ordinarie pris (fullpris) så är det inte tillräckligt bra för att köpa på rea heller.
  • Låg tröskel. När det gäller just prisdumpningar vid specifika och ofta begränsade tillfällen så sänks den redan låga tröskeln till konsumtion än mer. Låga priser får oss att tro att vi gör en bra affär och ger en känsla av att vi är smarta konsumenter. Det kan till och med upplevas som att vi sparar pengar på att shoppa på rea, trots att vi de facto spenderar pengar. Så är naturligtvis inte fallet och kicken vi fick av att fynda varar i de flesta fall inte mycket längre än hem till tröskeln.

För att kunna bryta mönstret av överkonsumtion kan det vara bra att förstå varför vi konsumerar utan faktiska behov. Fundera över dina senaste inköp, varför skedde de just där och då? Minns du ens vad du fyndade på mellandagsrean eller Black Friday förra året? Om inte är det kanske ett tecken på att hoppa över dessa tillställningar i fortsättningen. ;)

Har du funderat över varför du konsumerar vid reor och andra passa-på-tillfällen? Har du ändrat ditt beteende mot hur du konsumerade tidigare?

12 tankar kring ”Därför köper vi saker vi inte vill ha

  1. Harmagedon

    Så kul att ni skriver om det just idag.
    Jag var tvungen att bryta mitt köpstopp i dag. Ok, inte tvungen som att jag eller någon jag älskar skulle dö om jag gjorde det. Men jag tränar karate och för graderingen på lördag måste jag ha vissa grejer. Japansk tradition, respekt för mästaren och sporten jadada… så efter en intervju jag varit sjukt nervös inför och laddat hårt för gick jag och köpte dräkten. På vägen hem så ringer de och ger ett positivt besked från intervjun. Och efter att inte tänkt på shopping på flera månader så gick mina tankar genast till att jag skulle unna mig något fint från Tradera för att fira. Kom på mig själv när jag satt o ❤️ Sidenblusar… Sjukt! Visste faktiskt inte ens att jag brukade beköningsshoppa förut. Trodde att mina största fällor var bekvämlighet och bra att ha shopping.

    Svara
  2. Engiftfribarndom

    Ändrat shoppingvanorna helt! Mycket tack vare er och andra influencers. Inte för att jag nånsin varit intresserad utav vare sig mode, smink eller smycken, men kunde shoppa nån bok jag såg i bokaffären eller en målarbok till barnet som var med, roligt pyssel på Panduro eller nån köksgrej på Cervera. Barnspel på loppis är en svaghet.

    Shopping idag ger lite ångestkänslor – ännu en pryl, pengar försvinner…

    Jag försöker hitta allt jag kan second hand. Black week och Black friday struntade jag blankt i men sen på söndagen så upptäckte jag att jag var i behov av vinterskor. Ville ha Kavats ekologiska och de är dyra. Därför passade jag på att köpa de på rean samma dag. Resonerade som så att jag slapp välja ett billigare, sämre par dagen efter rean.

    Annars är nyköp ekologiska ullplagg och kavatskor till barnen om jag ej lyckas finna i gott skick begagnat.

    Har nu när jag är hemma för utmattning märkt att när jag får ångestkänslor då vill jag shoppa nåt och där ser jag verkligen hur det är kopplat till att må bra för stunden.

    Svara
    1. Harmagedon

      Förstår verkligen att du spanar reor för sånna saker. Det är svindyrt med barnskor och man vet liksom att behovet kommer så det är bara att planera väl och köpa när det funkar bäst. Det tycker inte jag är att gå i någon reafälla. Om du inte använder det du ”sparar” till något onödigt förståss.

    2. Annie Nilsson

      Engiftfribarndom, har du några tips på influencers med hållbart tänk utöver minimalisterna (som alltid kommer vara minimalismens svenska urmoder för mig ;) ?

    3. Engiftfribarndom

      Instagram: saraseviga, levagiftfritt, ekoklok och ett_enklare_liv för att nämna några.

  3. Magda

    Idag har jag handlat massor jag inte vill ha! Rätt frugalt iofs och av sociala skäl där jag inte vill va sniken. Men egentligen helt onödigt och inget jag saknats annars. Som idag var vi på lussefirande såklart o då gick ett par hundra på fika – hemmabakat o fixat av föreningen som ordnade – självklart vill jag bidra men glöggen o pepparkakan kunde ju åtminstone kroppen vart utan..
    Och en vän som hade flyttloppis när våra barn lekte ihopa innan. Så det blev en titt och hoppsan en plastgran och en hopvikbar madrass som sympatiköp. Ja, en tusenlapp idag för att stötta beteenden – gemenskap/community o återvinning/begagnatmarknad. Glad ändå att de inte blev mera utsläpp o lite mer hållbar konsumtion. Men inte så rationellt kanske. Hur gör en riktig minimalist i såna lägen?

    Svara
    1. Linda

      Svar: Vi köper inte. Varken fika för flera hundra eller saker för att vara snälla. Det finns andra sätt att stötta initiativen än att handla mer än kanske en kopp kaffe (som att hjälpa till att arrangera evenemang, lämna grejer till insamlingar eller skänka pengar direkt till en organisation.)

      Det kanske låter hårt men onödiga inköp gynnar varken dig eller någon annan, för någon annan kanske hade använt sakerna mer som nu kommer stå använda hemma hos dig och ta upp plats, och tusenlappen du spenderade hade gjort mer nytta på banken eller hos valfri organisation.

  4. Björn Pettersson

    Jag brukar inte spontanhandla under reor, men när jag har ett planerat inköp ca vart tredje år för ny dator så brukar jag kolla priser i god tid för att se om man kan spara en liten slant när det är dags att handla, om inte just min modell finns på rean så köper jag den ändå fast till ordinarie pris. Sedan säljs den gamla datorn någon vecka senare. Så sköter jag nästan alla mina större inköp, planering och behovsanalys, priskontroll och sedan köp och avyttring av äldre produkt.

    Köpte ny löparryggsäck förra helgen då behovet av att bära mer kapacitet kommer behövas till sommaren så det blev en 12liters, min gamla 6liters sålde jag idag.

    Svara
  5. Moa

    Jag tycker att reorna inte är så intressanta, det är sällan nåt man behöver eller så är priset fel. I år köpte jag dock en del smågrejer på Black Friday som jag blev nöjd med. Extra nöjd blev jag av att slippa gå i köpcentrum och istället köpa online. Mindre stress och därmed mindre felköp.

    Just stress tror jag är en orsak till felköp, reor bygger ju på att stressa oss att köpa genom tillfälliga reapriser. Många butiker har även snabb musik och annat för att driva på kunderna. Då kan det vara bra att komma dit med en inköpslista eller gå hem och sova på saken innan man köper.

    Svara
  6. Johannes

    ”Fear of missing out” tror jag har stor del i varför vi handlar ogenomtänkt.
    Köpte en fin TV på black friday som dock var planerat i förväg.

    Svara
  7. Pingback: Varför Köper Vi Så Mycket Kläder? - 2023, Needlewoman-broderi, garn och stickning

Lämna ett svar