Konsumtionshetsen peakar inför Black Friday

Black November, Black Week, Black Friday och Singles Day. Blixtsnabba deals, oemotståndliga priser och tillfälliga rabatter. Vi är inne i den största konsumtionshets-perioden på hela året och det gäller att se upp för att inte falla för frestelserna.

Enligt Expressens Dina Pengar shoppades genomsnittspersonen i Sverige för 2 980 kr för i samband med Black Friday år 2019. Om du inte behövde grejerna förra veckan, så behöver du dem heller inte i samband med Black Friday. :)

Många människor motiveras till köp av att göra en riktigt grym deal. Och ingen vill ju göra en dålig affär, så det är klart det är lätt att dras med och vilja fynda. Men jakten på den grymma dealen tenderar att bli dyr om behovet inte är konkret. Jag brukar ha som grundregel att skulle jag inte köpa det till ordinarie pris så är det inte tillräckligt bra för att köpa på rea heller.

En annan anledning till att många (över)konsumerar är att tröskeln är låg. Med en prisdumpning under en begränsad period sänks den redan låga tröskeln till att konsumera ytterligare. Se upp så att din främsta anledning till att konsumera, inte enbart är ett lågt pris… Då är risken stor för överkonsumtion under denna period.

Konsumtion påverkar oss emotionellt och kan ge oss energi, tröst, hopp och trygghet. Det aktiverar hjärnans belöningssystem genom att trigga utsöndring av dopamin, vilket gör att vi upplever ett litet rus av att konsumera. Risken med att få en positiv kick av att konsumera, är att forskning visar att den kicken är väldigt kortvarig, det räcker knappt till att du får in fynden över tröskeln där hemma. För att upprätthålla den härliga konsumtionskänslan måste du konsumera igen, och igen och igen…

Och du vet väl att det finns en plats där priset är lågt året om och där du alltid gör en bra och även hållbar affär? Nämligen när du handlar second hand. Därför finns det ingen anledning att överkonsumera just denna månad. Handla begagnat och hållbart när behov uppstår istället.

Brukar du fynda i samband med Black Friday och vad är det i så fall du köper?

5 tankar kring ”Konsumtionshetsen peakar inför Black Friday

 1. Natalie

  Jag såg ett avsnitt av historieätarna där dom pratade om ransoneringskuponger. Det fick mig att tänka på hur vi skulle kunna klara klimatkrisen. Tänk om alla fick ett tak för sitt årliga koldioxidutsläpp – så vi tvingades prioritera. En längre resa kanske bara går att göra var femte år om du avstår kött. Ska du köpa nyproducerade kläder varje månad måste du kanske avstå resande helt och cykla till jobbet. Det låter kanske lite väl Kubanskt, men det är inte en ekonomisk fråga utan det är för planetens överlevnad. Undrar om hög kvalitet skulle prioriteras vid tillverkning om vi t.ex bara fick köpa ett par skor om året. Det skulle ta död på fast fashion snabbt.
  Egentligen, varför ska några få förstöra planeten för alla levande varelser bara för att dom har råd att konsumera?
  Älskar det du gör och att du inspirerar till att handla second hand, allting finns ju där i perfekt skick!

  Svara
 2. Johan Karl Harry Granqvist

  Jag är inget fan av sporadisk shopping. Men jag brukar samla vissa icke akuta inköp på hög under hösten fram till Black Friday. På så vis hoppas jag spara en slant på grejer som jag ändå tänkt köpa. Får se om två veckor om jag lyckats spara något

  Svara
 3. Sofie

  Tidigare år har jag haft behov av att köpa t.ex. vattenkokare och brödrost. Kollade upp vilka jag skulle köpa i god tid och avvaktade till black friday. Döm av min förvåning när de va dyrare trots att det stod att det va nedsatt pris på dem.

  Svara
 4. Henrik

  Majoriteten av mina inköp är behovsbaserade och planerade, det förändras inte av reklam. Däremot kan tidpunkten anpassas efter de rabatterbjudanden som t.ex Black Friday erbjuder – 30% rabatt är trots allt en besparing om inköpet redan är budgeterat :)

  Svara
 5. Kemiläraren

  När vi väntade barn för 2 år sedan passade vi på att köpa babyskyddet på Black Friday. Det och en babyvakt som jag letat efter hela hösten begagnad men det inte dök upp något. Om jag köper något är det alltid något jag behöver och letat efter ett tag. I somras började vår kyl och frys (från ca 90 talet) ge upp så vi hade som plan att hålla utkik på blocket och om inget dykt upp innan black friday utvidga oss till den marknaden också. Men kyl &frys köptes på blocket för 1,5 månad sedan till mer eller mindre vrakpris!

  Svara

Lämna ett svar