361 dagar utan konsumtion

Att ha ett års köpstopp är något vi funderat över till och från sedan vi startade bloggen. Med två graviditeter, amningsperioder och barn tätt, det vill säga stora förändringar i livet, har det dock inte känts som rätt tid att genomföra ett sådant projekt.

Med minimalism i fokus under senaste åren har vi ändå förändrat våra konsumtionsbeteenden. I blogginlägget ”Sammanfattning av år 2016” skrev vi att 172 saker hade kommit in i hemmet när vi summerade våra in- och ut-listor för året. Majoriteten av dessa 172 är ärvda kläder till barnen. Vad som inte syntes i den ihopklumpade statistiken var att jag, Fru Minimalist, haft 9 av årets 12 månader utan något på in-listorna vi sammanställer varje månad. Inte heller syntes att jag endast köpt totalt 14 saker till mig själv under året, varav 10 var ett tio-pack strumpor. Motsvarande siffra för Herr Minimalist var 29 saker.

Åter till de 14 saker som jag, Fru Minimalist, shoppat under året. I det här fallet kan det breda ordet saker preciseras till kläder; 10 par likadana strumpor (!) som du kan läsa om i inlägget ”Hur många strumpor behöver du”, 3 par gravidrelaterade plagg som du kan se och läsa om i inlägget ”Fru Minimalists capsule wardrobe våren 2016” samt 1 par löparbyxor som jag suktat efter sedan innan graviditeten med Storasyster Minimalist 2014, se bild nedan. Totalt hade jag alltså 361 dagar då jag inte köpte något under år 2016 (som var ett skottår med 366 dagar)

Att jag bara shoppat under 5 av förra årets dagar är dock en sanning med modifikation. För ett par saker har jag köpt till det gemensamma hemmet som då hamnar under rubriken ”Minimalisterna” i våra in- och utlistor, men inte heller det uppgår till särskilt många.

Att ha ett uttalat köpstoppsår skulle inte ha särskilt positiv inverkan i dagsläget. Det skulle snarare göra det som vi inte vill att minimalism ska leda till, nämligen att det begränsar våra liv och snarare leder till en känsla av ofrihet. Men om jag ändå bara shoppar under 5 av årets dagar utan ansträngning, så gör det inte så mycket.

Har du någon gång funderat på att ha ett köpstoppsår? Kanske kan du börja med en månad och se hur det känns, kanske blir det två eller tre månader av bara farten. :)

17 tankar kring ”361 dagar utan konsumtion

 1. CJ

  Jag började det här året med en tanke att inte köpa några kläder eller skor på ett år (och i princip inte heller köpa något smink, ”onödiga” krämer eller ”onödiga” saker till hemmet, men där tänkte jag inte vara så strikt), men eftersom jag inte köpt några plagg sedan oktober 2016 tänkte jag att året kunde få börja där istället för att strikt begränsas till kalenderåret 2017.
  Tanken uppstod när jag i samband med en flytt gjorde en ordentlig rensning hemma och insåg att trots att mycket sålts, skänkts eller återvunnits borde jag inte behöva köpa ett enda plagg eller något par skor på ett år. Allt jag behöver borde finnas i min garderob redan nu. Just kläder och skor har varit min konsumtions-akilleshäl och något jag lägger oproportionerligt mycket pengar på. Samtidigt har jag alltid prioriterat kvalitet framför kvantitet, och mode är ett av mina största intressen.

  Under mellandagsrean upplevde jag det som en lättnad. Affärerna lockade inte ens eftersom jag redan hade bestämt mig för att inte handla något. Ibland är det lättare att avstå helt från något än att bara försöka diffust försöka minska konsumtionen. Men det beror kanske på om man är en allt-eller-inget person eller om man har lätt för måttfullhet.

  Hur som helst, nu börjar den här idén om att inte köpa något kännas begränsande. Men jag har samtidigt byggt in en mental spärr som gör att jag knappt kan med att ta upp plånboken och faktiskt slå till på något.
  Jag inser också att jag har andra beteenden kopplade till konsumtion. Som modeintresserad inser jag att när jag har köpt ett nytt plagg jag verkligen tycker om har jag en tendens att vilja gå ut och bli sedd i plagget i fråga, och tenderar då att aktivera mig mer. Jag ringer en kompis och frågar om vi ska gå ut och ta ett glas vin, jag sätter mig själv på ett café med en bok. Jag har roligare på en fest om jag tar på mig en klänning jag är jättenöjd med än om jag har letat fram något ur garderoben som inte känns helt rätt. Ett nyinköpt läppstift får mig att samtidigt återupptäcka ögonsmink jag redan har. Man kan givetvis tycka att det låter tragiskt att saker har en sådan betydelse för hur jag lever mitt liv. Men jag kan inte låta bli att känna att köpstoppet får mig att fastna mer i ett slentrianbeteende, och mitt liv är redan ganska mycket ekorrhjul med ett jobb som tar otroligt mycket tid. Är det något ni kan relatera till?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant reflektion det där med att du socialiserar mer etc när du köpt ett nytt plagg. :) Jag kan inte relatera till det fullt ut, men delvis kan jag känna när jag köpt ett nytt plagg på senare år när det skett hyfsat sällan och mer genomtänkt, att det plagget blir en favorit som jag sträcker mig efter om och om igen i garderoben. Lite som en stark förälskelse, och efter 3-4 månader brukar den stormande förälskelsen ha lagt sig och plagget hamnar på en lite mer sund användningsnivå tillsammans med övriga plagg i garderoben. :)

   Vad tror du skulle hända om du slutade ha köpstopp?

 2. Ani

  jag har infört köpstopp på saker som jag vet att jag lätt bunkrar upp onödigt stora lager av. Saker i sig är jag redan återhållsam med, men med förbrukningsvaror som jag använder måste jag fundera på hur jag lägger upp lager. Jag får inte lägga upp lager som riskerar att bli dåliga eftersom jag inte hinner använda allt innan sista förbrukningsdatum….. då spelar det ingen roll hur bra produkter det är, eller hur bra erbjudande det är. Det känns som en insikt jag skulle fått för länge sedan- men bättre sent än aldrig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter väldigt klokt att fokusera på att använda upp det du har först. Tänk vad mycket plats som plötsligt kanske uppdagar sig i skåp och lådor allt eftersom flaskor, burkar, förpackningar tar slut. :)

 3. Kajsa

  Är det köpstopp för hudvård också?
  Eller vad inkluderas/exkluderas i köpstoppet?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lite oklart vem den här frågan var avsedd för…?
   Men oavsett så brukar man sätta sina egna ramar och regler för ett köpstopp eftersom alla lever så olika liv och har olika vanor och behov. :)

 4. veggiehäxan

  Jag håller på med ett köpstoppsår. För min del handlar det mycket om att använda av det jag har och inte handla en massa onödigt. Även att ändra mitt köpbeteende. Någon lyxkonsumtion har det inte varit innan . Har blivit medveten om att jag har lätt att hamstra braåha. Det är oftast inget onödigt men jag kan använda det jag har hemma först. Jag skriver mycket men behöver inte 150 bläckpennor! Kan vänta med nya tills antalet fungerande pennor ryms i en pennburk. Likaså med diskborstar, svampar mm. Sånt som är braåha och lätt hamnar i korgen. Det är småsaker i vardagen jag börjar bli medveten om och vill ändra på.

  Svara
 5. Hanna

  År 2015 hade jag ett ”köpstoppsår” -isch. Köpte sånt man äter, hygien-produkter osv, men inga ”prylar” och nästan inga kläder. Jag köpte dock ett linne och ett par leggings i ekologisk bomull till mig själv inför ett dop. (Har efteråt använt båda frekvent) Och jag köpte födelsedags-presenter och julklappar till familj. Tyckte inte det var särskilt svårt. Snarare skönt o en lättnad. Men det blev svårt året efter när jag insåg att jag behövde något nytt klädesplagg, det var jobbigt att handla…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant att du byggde upp ett motstånd mot att handla under köpstoppsåret. Kanske något alla borde testa och få uppleva. :)

 6. Flipp

  Är både tacksam och frustrerad över min nya kräsenhet :) Basgrejer, underkläder och sånt, har jag köpt när det behövs men inte så mkt vanliga kläder. Men i helgen var jag i Göteborg och var en runda på stan och hade bestämt att jag ”fick” köpa en fin klänning (ev tröja) som ska funka på jobb osv. Men får jag bara köpa en så måste den ju vara perfekt! Så där står jag, får köpa och har ju numera en betydligt bättre budget eftersom jag inte köpt ngt annat men nä – hittade inget värt priset.

  Annars är ju mitt tips att börja i de dyrare butikerna för när man väl kommer till de billiga där det är lätt att saker bara slinker med pga billiga/roliga/fina så räcker det med att känna på dem för att inse att kvalitet och passform är skit. Om man nu fortfarande går i butiker och shoppar :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Både Herr och Fru Minimalist tycker precis som du att det blivit svårare att köpa kläder när man känner att de måste vara så ”perfekta”, passa till mycket och av bra kvalitet, och gärna tillverkade någorlunda värdigt också.

   Samtidigt kanske vi behöver bli lite mer tålmodiga i vårt konsumerande, att bara för att vi identifierat ett behov eller blivit sugna på att köpa ett visst plagg, behöver det kanske inte ske idag, eller nästa helg. Utan när tillfälle ges och rätt plagg uppenbarar sig. Kanske dröjer det flers år som det gjorde med mina ballerinaskor :)
   http://minimalisterna.se/skorna-med-stort-s/

 7. Ekopaddan

  Hej!
  Fick hem Family-katalog i brevlådan idag. Satt och tittade i den och funderade ut inredningsdetaljer som reportage ofta tipsar om men som är helt onödiga som:
  Tidskriftsamlare
  Tvålpump
  Servettringar
  Nya knoppar till en befintlig möbel som är hel
  Köpta skolådor och inredningslådor till byråer

  Spara pengarna till innehåll istället!

  Svara
 8. Stina

  Jag inspireras av er blogg men är absolut inte minimalistisk. Däremot tycker jag om ordning, och det är svårt att ha ordning om man skaffar allt man tycker om. Därför har jag börjat rensa ur lite och skala ned på antalet saker.

  Det jag upptäckt är att mycket av min fritid förut gick åt till att shoppa eller att välja ut saker jag kanske ville köpa. Nu har jag valt bort det av flera skäl. Istället umgås jag med vänner utan att gå på stan exempelvis. Det känns som jag tjänar massa fritid på det här sättet.

  För tillfället har jag lite för många saker inom ett par områden; skönhetsprodukter och kläder. Jag har inte helt köpstopp men köper bara om något är slut och jag verkligen behöver eller saknar det. Så skönt det är att göra sig av med alla krämer genom att använda upp dem. Jag har produkter för en lång tid framåt och kommer sällan behöva köpa nytt. Det positiva är att det blir plats i lådorna när man har någon kräm istället för tio.

  Kläder ger jag till vänner som har det lite knapert, välgörenhet eller lämnar till försäljning. Men det är svårt med kläder för jag kan ta på mig en klänning som är femton år och någon tror att den är ny. Trivs man med kläderna så är de ofta svåra att släppa, även om det gått år sedan senaste gången de kom till nytta. Det gäller vissa typer av plagg, som festliga långklänningar och extrema strandplagg exempelvis. Jag använder dem, men sällan. Rätt som det är hittar jag ett tillfälle att använda plagget igen. Men jag har kommit fram till att vardagsplagg borde ta upp den största delen av garderoben, istället för att den mestadels består av sådant som är roligt men oanvändbart till vardags. Det känns som jag egentligen inte behöver köpa kläder på flera år, för det mesta finns redan i garderoben. Jag har nästan köpstopp där men skulle vilja skaffa en kofta jag trivs i för sommarhalvåret. Jag gör så att jag plockar ur flera plagg som jag gör mig av med och då tillåter jag mig köpa ett nytt. Då minskar det åtminstone och jag har en sak jag använder istället för sju som ligger där och känns fel.

  Ett bra knep är att inte ge sig själv totalt köpstopp för då kan effekten bli motsatt. Jag var med om det för något år sedan då jag tänkte ta ett år utan konsumtion. Då blev jag som besatt av att handla istället, bara för att jag förbjöd mig själv. Det gick inte alls bra.

  Men nu går det bra. Så fort jag får lön betalar jag alla räkningar. Sedan sparar jag undan ett par tusen och sätter mig och köper aktier. Så egentligen har jag bytt från att köpa saker till att köpa aktier. Men det är ju ett sparande som ger utdelningar och bättre ekonomi, det gör inte vanlig konsumtion. Aktierna tar inte massa plats i mitt hem, eller i mina lådor heller. De sitter snällt i fin ordning på mitt konto tills jag behöver dem till något vettigt. ?

  Tack för en trevlig sida.
  /Stina

  Svara

Lämna ett svar