Sammanfattning av år 2016

Innan vi blickar framåt mot 2017 års möjligheter, börjar vi med en tillbakablick och summering av bloggens höjdpunkter under året!

Bloggen fortsätter att växa sig större vilket är otroligt roligt! Vi har skrivit nästan lika många blogginlägg i år som förra året och snittar 2,5 inlägg i veckan. Det känns bra med tanke på att vi i likhet med år 2015 fick äran att bli föräldrar och numera har två små barn.

Vi har intervjuats i Svenska Dagbladet, Dagens Industri samt omnämnts i vår egen favoritpod Träningspodden (nummer 55 Träningsfeminism) liksom i ett inägg hos Bloggkommentatorerna.

Under sensommaren 2015 startade vi vårt instagramkonto Minimalisterna där vi är lite mer personliga än på bloggen samt svävar ut lite mer från minimalistfokuset med recepttips, fina foton, blandat med en hel del rensnings- och miljötips. Vi har för avsikt att uppdatera dagligen på Instagram och på julafton 2016 blev vi 4000 följare, en siffra som ökar för varje dag.

De 10 mest lästa inäggen under 2016 hittar du nedan. Du vet väl att du hittar samtliga våra tidigare inlägg på arkivsidan?

Alla kommentarer är guld värda och vi läser varenda en av dem, även nya kommentarer på äldre inlägg, samt försöker besvara majoriteten av kommentarerna även om tiden inte alltid räcker till och vi har högre prio på att skriva nya inlägg.

I likhet med föregående år har vi dokumenterat balansräkningar med in- och utlista varje månad och även gjort noteringar kring de saker vi köpt in eller rensat ut. Totalt har vi sålt, skänkt och slängt 283 saker av varierande storlek och emotionellt motstånd (föregående år 325).

Totalt antal saker som kommit in i hemmet är 172 saker (föregående år 179). Majoriteten av sakerna, är kläder eller saker till Storasyster Minimalist som snart fyller 2 år samt Lillebror Minimalist som är dryga halvåret.

Vi har bestämt att göra en förändring på in-listorna till 2017. Saker och kläder som ärvts kommer vi inte redovisa på in-listan, det kommer främst vara kläder i barnens listor detta påverkar, möjligtvis även någon leksak. Rätt eller fel kan diskuteras, men det har känts lite märkligt att ibland skriva in saker på in-listan som ärvs från oss föräldrar, de är ju på sätt och vis våra redan. Nu gör vi det enkelt för oss och tar inte med detta.

Nytt för 2016 är att vi testat att ha ett par sponsrade blogginlägg. Vi har bestämt att vi ska prova att ha ett sponsrat inägg i månaden under ungefär ett halvår och sedan utvärdera. I inlägget Därför har vi sponsrade inlägg kan du läsa mer om hur vi tänker kring ämnet.

Vi sammanfattar ännu ett bra minimalistiskt år och ser fram emot alla utmaningar och spännande aktiviteter och vägskäl som den minimalistiska resan tar oss på.

God fortsättning och ett underbart 2017 önskar Herr och Fru Minimalist!

15 tankar kring ”Sammanfattning av år 2016

 1. Form

  Jag har rensat länge innan jag började lösa er blogg men alltid bra med inspiration!

  Min senaste taktik är att plocka ut allt ur ex. ett skåp och sen bara plocka tillbaka det man vill ha. Det blir mer utrensat helt enkelt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är en jättebra strategi! Inte minst när det gäller garderobsrensning. Och då gäller det också att plocka fram alla plagg, även de som förvaras i en låda på vinden, eller i garderoben i hallen, eller i barnens byrålåda etc. :)

 2. AnnaI

  Tack för ytterligare ett år med er inspirerande blogg! Fråga: vad går gränsen mellan vad som kommer med in på in och ut listorna? Vad är pryl och vad är förbrukningsvara? Jag funderar själv på detta, därav frågan. ☺️

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra fråga. Vi har egentligen ingen definierad gräns för vad som kommer på in- och ut-listorna tyvärr. Det är lite från fall till fall. Vi tycker precis som du att det är svår gräns mellan pryl och förbrukningsvara. Strumpbyxor (tunna hudfärgade varianter) är exempelvis en sådan grej som jag velat om huruvida det är förbrukningsvara eller ej.
   Likaså är en svår fråga hur många komponenter vi ska dela upp exempelvis ett bilköp i? Vi skrev bara ”bil” på inlistan, men naturligtvis kunde vi ha delat upp bilen i fler detaljer, exempelvis 4 sommardäck, 4 vinterdäck, liksom isskrapan som låg i dörrfacket när vi köpte bilen etc. Just där och då tänkte vi faktiskt inte ens på det, mycket för att vinterdäcken förvarades 25 mil från var bilen befann sig, så de kändes inte som vi köpte dem där och då. ;)
   Inget direkt svar på din fråga, men du är inte ensam med problematiken. :)

 3. Maria

  Jag kanske har läst slarvigt, men jag undrar viken app det är som Herr Minimalst använder för att se sin surftid. Tack för en mycket välskriven och inspirerande blogg!

  Svara
 4. Karin Svensson

  Jag har också plockat bort sådan som jag inte använder eller som jag kanske aldrig kommer att använda. Har en otrolig ordning på allt, vet exakt var allt finns.
  Nu får jag väl erkänna att en orsak till ordningen är att jag hyr ut min lägenhet under sommarmånaderna och då behöver det inte finnas så mycket saker, bara det som är absolut nödvändigt.

  Härom dagen så passade jag en hund och då helt plötsligt insåg jag att … nä, jag har ingen bunke som han kan få sin mat i.. men det löste sig för han kan ju faktiskt äta ur en kastrull.

  Nu när jag har sådan ordning är det svårt att handla något, jag har gjort en ordentlig utrensning bland mina kläder också, finns inte ett plagg som jag inte använder.
  Skor och överblivna kläder har gått till insamling.

  Jag har trots allt ett problem kvar, i mitt jobb måste jag använda svarta eller mörka överdelar (jobbar som teckenspråkstolk) så när jag går i pension om sisådär 160 dagar då står jag med en garderob som är kolsvart… inte en ljus tröja i sikte.
  Så där kommer jag att bli tvungen att inhandla lite nytt för färgens skull.
  Ska bli så kul att få ta på sig en tröja i färg eller med ett mönster :-)
  Tack för en upplysande blogg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, när mina föräldrar är på besök som har hund brukar hunden få äta mat eller dricka vatten ur en av våra rostfria bunkar/skålar som vi har i två olika uppsättningar.

   Intressant med garderobens svarta innehåll. Har den format din stil även privat så att du trivs bäst i mörka klädesplagg?

  2. Karin Svensson

   Det är nog tolkjobbet som gör att jag även privat bär svart eller mörkt.
   Någon gång har jag köpt ngt med färg … men se det har inte fungerat
   så bra… efter 20 år i yrket så blir man nog lite skadad. Jag umgås även
   med döva och då vill man inte ha för grälla färger… sen att döva har
   alla möjliga färger är sånt vi andra får ha överseende med.

  3. Anne-Maj

   :) om svarta/mörka kläder. Själv har jag mest mörka kläder pga mina dövblinda vänner, att göra det lätt för mig och att jag undervisar blivande tolkar. Praktiskt må jag tycka o erkänna. man får förtroende för tolken på ngt sätt om de har mörka kläder, liksom. Sen hår det bra med gryta som min dotter gjorde häromdagen för min ledarhund. :)

 5. Anne-Maj

  Det är en år sedan jag började följa er och jag vill tacka för alla tänkvärda och insipprande inlägg på min minimalistiska resa. Minimalism är inte ändamålet utan själva resan. Tankesättet har ändrats efter nya insikter tack vare er. Det är viktigt ur alla aspekter, miljö som tillexempel men framförallt min dövblidhet har det underlättat mycket. Varmt Tack!!!

  Svara
 6. Hanna

  Tack för alla era inlägg dessa år o alla andras kommentarer. Har börjat den minimalistiska resan redan förra året men det kommer bli en rejäl rensning nu i vår iom flytt från kollektiv till samboliv.

  Svara

Lämna ett svar