Därför har vi sponsrade inlägg

Som flertalet läsare säkert uppmärksammat har det dykt upp två sponsrade inlägg på bloggen och i detta inlägg tänkte vi berätta lite om vad och varför.

Vi har gång på gång under de 3,5 år vi bloggat fått diverse förfrågningar om samarbeten men alltid tackat nej då vi föredragit att hålla bloggen helt fri från reklam. Av och till har vi på eget initiativ nämnt företag, produkter och tjänster för att vi gillar dem. Häromdagen kom vi dock fram till att om vi kan få någon form av ersättning för något vi ändå gärna skriver om genom att lägga till prefixet ”Sponsrat inlägg” i rubriken så kan vi lika gärna göra det.

Vi har därför bestämt oss för att testa att ha sponsrade inlägg under ett halvår framåt. Det kommer att röra sig om ungefär ett inlägg i månaden. Vi kommer enbart samarbeta med företag vars tjänster eller produkter vi redan nyttjar (som exempelvis MatHem) och/eller som vi kan stå bakom till 110% (som exempelvis Bundling). De ska såklart vara förenliga med en minimalistisk livsstil, gärna ha en stark miljövänlig koppling samt leverera produkter vi kan stå för. Och det kommer aldrig vara aktuellt med fula banners eller annonser på vår blogg.

Om ett halvår utvärderar vi hur vi tycker det varit, hur läsarna reagerat och ser om vi vill fortsätta med sponsrade inlägg eller inte. Känner vi att samarbetspartners omvandlar bloggandet från en lustfylld hobby till ett kravfyllt arbete så blir det inga ytterligare samarbeten.

För dig som blev lite besviken eller tycker det är irriterande så vill vi sätta det i perspektiv. Utöver varsitt heltidsjobb samt ett i övrigt intensivt liv med två småbarn lägger vi dagligen tid och mentalt fokus på bloggen samt vårt Instagramkonto, helt gratis. Enbart för att vi vill göra positiv skillnad i våra läsares liv, tror på vårt sätt att leva, samt vill berätta om och inspirera med vår resa. Den lilla ersättning vi får framöver kommer aldrig vara en primär drivkraft för bloggen, bara en liten bonus. 

Samma person som irriterar sig på ett sponsrat inlägg i vårt flöde, läser kanske sedan en annan blogg där det finns smygreklam och produktplaceringar utan att ens reagera för att det inte märks ut. Det finns tyvärr en attityd som missgynnar ärliga bloggare och gynnar fuskarna.

För dig som avskyr inlägg med någon form av reklam har vi ett enkelt tips; strunta i att läsa blogginläggen vars rubrik börjar med ”Samarbete” eller ”Sponsrat inlägg” så slipper du ta på dig de kritiska reklamglasögonen vid varje nytt blogginlägg. :)

22 tankar kring ”Därför har vi sponsrade inlägg

 1. Ulrika

  Klokt resonerat av er. Er blogg gör skillnad och inspirerar mig och många många andra. Om ni har sponsrat inlägg någon gång så är det klokt av er för jag inser att ni lägger mycket tid på er blogg och instagram. Min livsstil är långt från eran men ni har fått mig att ändra mitt tänk i mångt och mycket. Keep on blogging :)

  Svara
 2. Helen

  Det är er väl unnt att få lite pengar för allt jobb ni lägger på att driva bloggen och instagram! Ni gör ett fantastiskt jobb och era inlägg, sponsrade eller inte, är alltid innehållsrika, välskrivna, lättlästa, tänkvärda och har snygga, skarpa bilder. Dessutom lägger ni ju mycket tid på att läsa och svara på kommentarer. Så jag säger go for it, så länge innehållet är relevant för bloggen (och det är ni ju noga med, det både skriver ni här och visar genom de två sponsrade inlägg vi redan sett) så har jag absolut inget emot sponsrade inlägg, tvärtom! Kan ni tjäna lite på bloggen är ju chansen större att ni fortsätter och att vi läsare därmed får njuta av bloggen mer!

  Svara
 3. Bella

  Jag har inget emot sponsrade inlägg, så länge det inte blir i stort sett enbart sådana och framförallt så länge det handlar om inlägg som passar med bloggens innehåll i övrigt. Det tycker jag absolut att era gjort hittills.

  Det som kan göra mig besviken vad gäller många av ”storbloggarna”, är dels att de i många fall verkar ha samarbeten för att bibehålla en helt sjuk nivå av konsumtion och för att det i en del fall känns som om det blir en salig röra av produkter, helt utan koppling till bloggens syfte och innehåll i övrigt. Det och det faktum att jag (trots att jag bara kikar in ibland hos några av de största bloggarna), ofta ser flera bloggar lovprisa samma produkt i nästan exakt samma ord inom några dagars tid. Visst kan det vara ett helt fantastsiskt smör de plötsligt vill prata om, men märkligt nog syns aldrig det där smöret igen sen på deras ”vanliga” måltidsbilder…

  Svara
 4. Ekot

  Jag uppskattar tiden ni lägger ner på er blogg, och förstod direkt hur ni tänkt om de sponsrade inläggen. Jag uppskattar även dem, hade ingen aning om Bundling så lärde mig något, även om jag nu har stora barn. Kör på som det passar er, jag kommer fortsätta läsa, den som ogillar kan ju hoppa över. Lyckliga företag som blir utvalda av er, se till att ta bra betalt och gör något bra med pengarna!

  Svara
 5. Ingrid

  Om de sponsrade inläggen ger er en extra gnista till att blogga tycker jag det är toppen. Gillade inlägget om att beställa hem mat.

  Svara
 6. BySiri - the life of a creative mind

  Synd att ni känner att ni måste motivera varför ni väljer att bli sponsrade, det är ett tråkigt klimat i bloggvärlden idag när det gäller samarbeten och sponsring och jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden.

  Folk klagar över det i bloggar när dessa innehåller 90%+ högkvalitativa osponsrade och genomtänkta inlägg, bilder osv och mycket mindre annonser än alla de tidningar som säljs för 50kr styck varje månad och består till största del av reklam/produktplacering men det är så inarbetat hos en att betala för det att folk inte reagerar.

  Hur många timmar har ni inte lagt ner på bloggen? Ni skriver väldigt bra inlägg som glädjer många och lämnar relevanta kommentarer på andras bloggar istället för att spamma runt (det märks faktiskt :) ) att företag fått upp ögonen för er är ju bara jättekul och ni framstår ju verkligen inte som människor som skriver ett inlägg i utbyte mot en cocacola.

  Svara
 7. Petra

  Uppskattar inte alls de sponsrade bloggposterna här. Speciellt det inlägg som rörde MatHem var pinsamt fjäskande i tonen och helt olikt hur ni annars skriver. Men att det är trevligt att tjäna pengar är inget konstigt. Och det är er blogg. Vi som inte uppskattar de sponsrade inläggen i den form ni givit dem får väl bara låta bli att läsa.

  Svara
 8. Jenni

  Tror inte ni kommer att tappa mer än någon enstaka läsare pga det. Läser man bloggar är man van vid fenomenet. Så länge det är tydligt och ärligt är det helt ok. Roligare om bloggen växer. Jag tycker det vore kul om ni tack vare de sponsrade inläggen kunde lägga mer tid på bloggandet i framtiden så att den uppdateras oftare. Skulle ni kunna tänka er att utveckla bloggandet, ge ut en bok eller föreläsa om ämnet osv? (Med all respekt för att småbarnsåren inte är den bästa tiden…) Tack för en bra och inspirerande blogg! Extra roligt att ni båda bidrar tycker jag!

  Svara
 9. Linda

  Hihi det blir lite dubbelmoral på något sätt, ena blogginlägget handlar om att minimalisera hemmet, det andra om saker vi ska köpa och fylla på hemmet med! Jag tycker inte om sponsrade inlägg. Men så länge det bara är ett i månaden förstår jag er! Det handlar ju ofta om pengar i slutändan, i de flesta lägen tyvärr…

  Jag har slutat klicka in på blondinbellas blogg för i princip varje inlägg handlar om vad jag inte själv har men såklart helt plötsligt behöver! Jag hoppas slippa få den känslan här, och bli ”lurad” till att konsumera mer. För det är ju faktiskt det som sponsrade inlägg handlar om, att få läsarna till att konsumera. Jag har för mig att ni själva har nämnt det, all reklam som vi dagligen blir överrösta med. Som vi ska försöka minska ner på… Men som sagt, så länge det är på en lagom nivå så ?.

  Svara
  1. Maria

   Men de två sponsrade inläggen de har haft hittills handlar ju knappast om mer konsumtion, det ena var om ett företag som hyr leksaker från och det andra var från hemleverans av mat.

  2. Helen

   Nu förstår jag inte riktigt hur du tänker, inget av de två sponsrade inläggen handlar om att köpa saker och fylla hemmet. Det ena handlar om ett fiffigt sätt att ge barnen tillgång till bra och varierade leksaker genom att hyra dem istället för att köpa och det andra handlar om ett sätt att handla mat (som vi ju alla behöver!) som funkar bra för minimalistfamiljen. Hur får du det till att det uppmuntrar till konsumtion? Visst, tjänsterna de skriver om kostar pengar och det är klart att företagen tjänar på få synas, men att det skulle vara dubbelmoral från minimalisterna håller jag verkligen inte med om! Tvärtom, de har skrivit tidigare om att det kan vara värt att betala lite för en bra tjänst som innebär att vardagslivet underlättas och att man kan undvika att köpa på sig saker (i de här fallen en egen bil för att storhandla och en massa leksaker till barnen).

 10. Bo

  Jag har läst de allra flesta artiklarna från starten och kikar nu och då om det kommit något nytt. Det är en välskött blogg som står i en klass för sig själv både till sak, personliga detaljer och sansad layout. Detta skapas inte utan tid och engagemang. Er tydliga policy vittnar om ett genomtänkt beslut. Jag jämför all tid jag lägger i en ideell förening. Inte skulle jag tacka nej till en fri måltid på ett årsmöte. Det är bara gratulera Minimalisterna till att på ett snyggt sätt få något mer än en klapp på axeln.

  Svara
 11. Anna

  Jag tycker inlägget om mathem stack ut – eftersom jag fått för mig att ni beskrivit att ni hade ett ganska spartanskt skafferi. Men livet förändras när man får barn! Och det kanske är mer det som påverkade, än att ni blivit sponsrade. Jag tycker det är bra att ni får lön för mödan. Jag hoppas också att en hustillverkare vill göra reklam för ett minimalistiskt avskalat, enklare boende och erbjuder er ett prisvärt, större hem :-).

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi har nog fortfarande ett ganska spartanskt skafferi jämfört med många andra, men vi behöver ju trots det storhandla regelbundet. På 2 r o k får man inte plats med så mycket storpack eller extra matvaror ;) Men givetvis finns det skrymmande matvaror vi alltid ser till att ha hemma i skafferiet, allt från koksmjölk, pasta, makrill i tomatsås och krossade tomater, till havregryn, musli och diverse olika mjölsorter.

   Ja, en hustillverkare får gärna höra av sig snarast med lämpligt erbjudande till billigt pris. :)

 12. Yvonne

  Jag tycker ni har en fantastisk blogg, och ni lägger ner ett jättejobb på den så det klart att ni ska kunna ta emot ersättning. Hoppas ni orkar fortsätta länge till. ?

  Svara
 13. M

  Jag reagerade lite när jag såg rubriken sponsrat inlägg. Jag följer ungefär fem bloggar regelbundet och tycker helt klart att det är mer vilsamt att läsa er som är, framförallt, utan reklam, och utan sponsrade inlägg. Ungefär som när man tittar på ettan på teve :) samtidigt så håller jag med om att om det är produkter som ni tycker om, redan använder er av etc så är det egentligen ingen skillnad för oss läsare. Samtidigt så har det lite av en negativ klang. Att många skriver att det är rätt att ni får ersättning för att ni lägger ner så mycket tid på bloggen håller jag inte helt med om. Visst är det rätt att ni får en bonus, det tycker jag egentligen är jättebra! Men om jag pratar generellt så är väl detta något ni skapade till stor del för egen skull från början? Jag tänker att om man skriver om något som är något av en hobby samt att skrivandet i sig själv blir något av en hobby och man lägger ner jättemycket tid på det så är det förhoppningsvis fortfarande för att man själv tycker att det är givande och kul, och då är det inte självklart att man behöver få en ekonomisk ersättning för det, kanske som ni är inne på så kan det bli negativt. Inte helt okomplicerad fråga! Jag bara reflekterar högt nu. Tycker det är en bra idé att prova och sen utvärdera! I bloggvärlden nu så känns det som att det knappt är ok att man ska skriva gratis, att det är rättighet att tjäna pengar på det man lägger ner mycket tid på och delar med sig av. Jättebra att det finns de som kan leva på sina bloggar men kul att läsa de som skriver om riktigt intressanta saker också vid sidan om sina jobb, bara för att de vill! Jag är nog i slutändan ändå för era sponsrade inlägg! Något annat hade varit orättvist. Så länge de inte skiljer sig mycket från något som ni vanligtvis skulle skrivit om! :)

  Svara
 14. Mamma G

  Tycker gott ni kan ha lite sponsrade inlägg och det blir säkert i minimal omfattning. Jag blev jätteglad för tipset om sköna strumpor/sockar och har redan skickat efter vid två tillfällen, så jag har kunnat rensa ur lite slitna. Tack! De är jättesköna!

  Svara
 15. Maria

  Jag tyckte det var väldigt stor skillnad på de två sponsrade inlägg ni haft hittills. Medan inlägget om bundling kändes genuint och passade in i bloggen i övrigt, så var mathem-inlägget raka motsatsen. Det kändes konstlat och obekvämt, något som jag inte upplevt på er blogg tidigare. Även om ni är nöjda med tjänsten från mathem så gav inlägget ett väldigt krystat intryck. Det kändes som att ni fått betalt gör att skriva på ett annat sätt än ni brukar. Och det var nog det, mer än själva sponsringen, som gav mig en lite olustig känsla. Kändes som att ni försökte klämma in företagsnamnet så många gånger som möjligt, istället för att beskriva tjänsten. Ska de sponsrade inläggen vara som det för mathem så föredrar jag Google-annonser, definitivt! Men gör ni de sponsrade inläggen lika bra som övriga inlägg så, visst, kör på det.

  Svara
 16. Erika

  Gillar inte sponsrade inlägg men förstår er helt och hållet. Att ni är öppna och ärliga och endast väljer samarbeten av produkter och tjänster som ni redan använder er av känns ändå helt ok. Samt att det endast är ett inlägg i månaden. Tyvärr brukar de flesta bloggar tappa sin charm när dom börjar med sponsrade inlägg så va försiktiga.

  Svara

Lämna ett svar