Reklam utan köpsug

Det närmar sig första advent, hemmen ska julpyntas och julklappsinköpen påbörjas. Med en månad kvar till jul vill alla större butiker fokusera dig på allt fint de har att erbjuda dig och ditt hem samt övertyga dig om att just de har den perfekta julklappen till dina nära och kära. Ett knep företagen använder för att åstadkomma detta är att skicka ut reklamkataloger.

Tidigare var liknande kataloger en inspirationskälla till shopping för oss och ett första steg i att hitta de rätta julklapparna. Det bläddrades, intressanta sidor fick hundöron och noteringar gjordes på önskelistan.

Kataloguppslag

Med ett mer minimalistiskt tankesätt och livsstil så ser vi på dessa kataloger med nya ögon. Varken jag eller Herr Minimalist blir längre speciellt nyfikna, intresserade eller inspirerade. Har vi ett behov av konsumtion så känner vi nästan garanterat redan till det och väldigt få kataloger kan numera få oss att spontankonsumera eller plötsligt upptäcka nya konkreta behov.

Samma sak gäller julklappar till nära och kära. Numera försöker vi låta bli att köpa fysiska saker utan fokuserar istället på andra typer av gåvor som upplevelser och förbrukningsartiklar i form av spännande mat, dryck och liknande.

Det resulterar i att vi på sin höjd bläddrar igenom katalogerna lite snabbt innan de åker i pappersåtervinningen. Jag upplever att vi sparar både tid, energi och inte minst pengar. Dessutom är det roligt när det blir så påtagligt att det skett en förändring i fokus och inställning sedan vi började med minimalism.

Finner du inspiration och ser nytta med reklamkatalogerna eller går de oftast raka vägen ned i pappersinsamlingen?

13 tankar kring ”Reklam utan köpsug

 1. Eliza

  Vi läser inga reklamkataloger. De som händelsevis ramlar igenom vår reklamspärr hamnar direkt i återvinningen. Med åren blir jag mer och mer motståndare till reklam och speciellt vid jul. Julen är så mycket mer än konsumtion!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är julen så mycket mer än konsumtion. Det här blir första julen som vi firar utan julklappar för alla utom två små barnbarn i familjen och jag hoppas att det istället blir fokus på umgänge, god mat och mysig stämning. Ännu en anledning att inte titta i de kataloger som slinker förbi ”Ej reklam”-skylten ;)

 2. Josefin

  Jag har börjat maila och be dem sluta skicka reklamen – sånt slöseri när de ändå slängs direkt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är ett jättebra initiativ. Låter de bli att skicka kataloger etc då? Tycks som vissa i kommentarsfältet inte lyckats få stopp på utskicken trots önskemål om detta.

 3. Amelia

  De brukade gå raka vägen ned i pappersinsamlingen ;) Nu har jag sagt upp mina medlemskap i diverse klubbar, typ H&M, ICA, Åhléns och dylikt. Tillsammans med en lapp på brevlådan som lyder ”Ingen reklam, tack” så slipper jag de flesta reklamkatalogerna.

  Jag kände att det var onödigt slit för både naturen och mig att få reklam som aldrig kom till användning. Jag köper ändå bara det jag behöver och vill ha, så om det skulle vara extrapris på någonting någon gång så får jag mig en trevlig överraskning ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Strongt gjort att gå ur klubbarna, heja dig! :) Vi handlar så pass mycket på ICA då det är vår närmaste matbutik att det känns givet att ha medlemskort där. Även vi har en ”Ej reklam”-skylt på postlådan, jag inbillar mig att vi skulle få gå i skytteltrafik till tidningsinsamlingen annars :-)

  2. Amelia

   Ja, hade jag handlat på en och samma butik oftast eller alltid så hade jag nog haft ett kort där :)

   Haha, jag undrar hur de utan ”Ej reklam”-skylt pallar. Jag minns när jag bodde i lägenhet och på grund av lathet struntat i att sätta upp min lilla reklamlapp. Åkte på semester och när jag kom hem var det nära att jag halkade och bröt nacken på reklamberget som låg innanför dörren ;)

 4. piah

  För några år sedan rev jag ut reklamsidorna i en känd irnedningstidning. Knappt 1/3 var artiklar. Och då hade jag inte räknat halvsidorsreklamen…får en att morra. Idag har jag ingen reklamskylt på brevlådan och sagt upp flera tidningar…en kvar nu. Åker nog snart den med. ;)
  Behöver ringa några företag och nixa reklam på min mail också. / *piah*

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Just nu prenumererar vi inte på någon tidning alls, jag har fullt skå att hinna läsa de gratistidningar som kommer genom medlemsskapå i ICA, Åhlens och Coop ;)
   Kan man nixa reklam som skickas via mail?

 5. Eva

  Har försökt att bli av med för mig ointressant adresserad reklam och ”prenumerationer” (adresserade gratismagasin) genom att maila företagen. De har har varit tackmail för allt jag fått under åren men tydliga med att de nu är oönskade. Har varit hård så att jag framstår som jobbig. Men resultatet? De verkar inte bry sig. Magasinen fortsätter komma i brevlådan.

  Måste dock erkänna att kataloger av typen på bilden är kul att titta i. Vill ej heller än så länge, som Amelia gjort, göra mig av med medlemsskapen i diverse kundklubbar (som bidrar till vissa kataloger.) Amelia gör rätt men jag är inte mogen för det steget ännu. Katalogerna är även inspirerande till annat än köp. Man ser stilar, frisyrer osv…ja det rent estetiska inslagen och de speciella texterna avslöjar intressanta tecken i tiden. Jag vet, det är ett ohållbart argument men tja, det enda jag har… ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Irriterande att de inte bryr sig! Det borde vara lika självklart att kunna avregistrera sig från fysiska utskick som det är för elektroniska nyhetsbrev och liknande som ska ha en länk till att avprenumerera sig längst ner i nyhetsbrevet.

   Jag är inte heller mogen att göra mig av med medlemsskap där jag känner att jag fortfarande drar nytta av att vara medlem. Men kanske kommer det en vacker dag framöver när jag känner mig mogen för det ;)

Lämna ett svar