Minimalisterna och julklappar

Så här två veckor innan julafton är affärerna fulla med stressade människor på jakt efter den perfekta julklappen till allt från föräldrar, far- och morföräldrar, syskon, kusiner, barn och barnbarn. Och om man inte kan hitta den perfekta julklappen så är det minsta mottagaren kan förvänta sig något hen inte redan äger och dessutom blir glad över att äntligen få in i sitt hem. En helt klart svår och stressande uppgift för givaren!

Men hur gör egentligen Minimalisterna med julklappar i praktiken? Jo, vi kör numera samma upplägg som vi redan tillämpar på gåvor generellt men det har vi inte alltid gjort.

Fru Minimalist är uppväxt med en traditionsbundet julfirande med stora släkten, det vill säga 12-15 personer som firar jul ihop där alla köper julklappar till varandra. Detta har inneburit mängder med julklappar för jultomten att dela ut. Detta trots att det inte har funnits någon person under 18 års ålder på plats de senaste tio åren.

De julklappar som jag, Fru Minimalist, fått har oftast bestått av en blandning av saker jag inte har något behov av, saker som snabbt blivit hyllvärmare och saker som stått på en inköpslista, en så kallad önskelista. Så har det alltid varit fram tills denna jul för i år blir det förändring. Nu har nämligen vi vuxna äntligen kommit överens om att inte ge några julklappar till varandra utan endast ge till de två små syskonbarn som numera finns i släkten.

I Herr Minimalists familj har man kommit lite längre vad gäller julklappar och bland de vuxna har det inte delats ut några julklappar alls de senaste tre åren. Numera finns det syskonbarn även i den familjen och dessa får naturligtvis julklappar, oftast betydligt fler än de har möjlighet att uppskatta, men de är numera de enda.

Herr Minimalist har förresten berättat om första julen utan julklappar. Det var han som föreslagit att de skulle skippa klapparna och kände dagen innan julafton ett enormt dåligt samvete och var riktigt nära att ge sig ut och attackshoppa den 23:e för att inte göra alla andra besvikna. Men när julafton väl infann sig visade det sig att alla med glädje följt hans uppmaning och inga julklappar delades ut. Faktum var att alla var riktigt lättade och tacksamma över att slippa både julklappsshoppandet och den anspänning själv klapputdelningen innebär. Nu är hela julafton en trevlig dag med sällskapsspel, avspänt umgänge och god mat utan ett laddat prylantiklimax strax efter Kalle Anka.

Om din familj fortfarande har traditionen att köpa julklappar till varandra så är mitt tips att antingen köpa något i kategorin förbrukningsvaror eller upplevelsepresenter, vilka även går att anpassa utifrån person och prisklass. Finare viner, dessertostar, exklusivare choklad, teer, charkuterivaror och annat ätbart går alltid hem. I upplevelsekategorin kan jag till exempel rekommendera biobesök, teater, konsert, massage och hotellövernattningar.

Även barn uppskattar upplevelsepresenter, exempelvis ett besök på ett barnvänligt museum, en djurpark eller varför inte gå på bio tillsammans. Det kan ge minnen för livet, bygga på relationen och vara betydligt mer uppskattat än ytterligare en leksak.

Kanske är det för sent i din familj att minska ner på julklappar till denna jul men jag föreslår ändå att ni tar er en funderare och vågar lyfta frågan om ni kan tänkas ha ett annat upplägg till nästa år. Många julklappar, tomte med skägg och konsumtion i all ära, men det viktigaste med julen är ändå att umgås med nära och kära.

Hur gör ni med julklappar i din familj, är det en konsumtionsorgie utan dess like eller har ni ett mer minimalistiska tillvägagångssätt?

13 tankar kring ”Minimalisterna och julklappar

 1. Bella

  Vi har dragit ner på julen rejält de senaste åren men det brukar alltid bli nån enstaka julklapp per person. I år bestämde jag mig trots att jag inte brukar köpa julklappar till alla familjemedlemmar men till syskonbarnen så ska alla i år få en solidarisk julgåva. Tänkte börja en egen liten tradition och skänka bort julklappar till ex. Läkare utan gränser, Unicef, barncancerfonden – olika och passande till alla. Tex. Får syskonbarnen skolmaterial (men till barn i Sydamerika)

  Mitt barn kommer av mig få några större paket av bättre kvalitet som en brio tågbana o duplo. Skulle kunna inhandlas second hand. Till mig har jag köpt en nyårsresa till min lilla familj. Inte så minimalistisk varken pengamässigt eller för miljön men eftersom barnet är halvspanjor finns släkt, vänner i andra länder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilen jättefin tradition att skänka bort julklappar! Många organisationer har ju också att man kan slå in en julklapp och ge till barn i familjer som inte har det så bra ställt i Sverige, det tycker jag är jättebra.

   En annan fördel med att inte köpa julklappar, utöver minskad stress, är ju att man sparar pengar, som då kan användas som bidrag till en resa om så önskas. I år kommer vi åka utomlands över julen för första gången någonsin och det känns oerhört lyxigt och skönt.

 2. Anna

  I år har vi bestämt att istället för att alla köper till alla köper man bara till en person. Alla skrev en till tre önskningar för runt 500 kr och la i en skål, och sen lottade vi vem man ska köpa till. Smidigt, alla får något men garanterat något man önskat sig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det skulle inte förvåna mig om vi gör någon liknande kompromiss tillslut i vår jultradition framöver. I år blir ett prövo-år på att inte ha julklappar över huvud taget till de vuxna, men jag skulle egentligen tycka att det var okej att alla köper en juklapp av förbrukningskaraktär eller upplevelse för ett visst belopp och så lottar man på något sätt ut dessa. Visserligen riskerar man att få något som inte var precis det man hade velat ha, men så länge det handlar om en sak och det går att förbruka/uppleva så är det ju inte hela världen tycker jag.

 3. Caroline Jakobsson

  I min familj har vi slutat ge julklappar sedan jag och brodern vart 18år, är nu 36år. Det är endast barnen som får och jag är hård med en klapp per familj så allt säga. Tex. en från mormor/morfar osv. Blir ändå en del eftersom vi är rätt många. Och sen är jag en sån där ”jobbig” en som säger till folk vad de ska köpa. :) Fast den äldre generationen uppskattar det och jag köper det också till dem via internet, slår in och de pejjar. Blir lagom med leksaker utan satsar mer på kläder, spel, böcker, PS3 spel osv. När dottern tex fyllde 5år nu i nov fick hon en sparkcykel som kommer vara med i många år. Älskar er blogg förresten, fortsätt med det goda jobbet!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack, kul att du gillar bloggen!
   Jag tycker en klapp från familj till barnen låter sunt. Det jobbiga blir när alla barn (över viss ålder) och vuxna som firar tillsammans ska ge juklappar kors och tvärs till varandra, då blir det både hysteriskt vad gäller antalet julklappar och stressan att hitta en lämplig klapp till samtliga vuxna som ofta redan har allt och annars har råd att köpa det själv :)

 4. Nileas

  Sedan några år tillbaka har vi också slutat med det traditionella julklappsköpandet oss vuxna emellan i släkten. Istället drar vi lott runt 1:a advent där alla får ett namn på en person i familjen/släkten som man ska köpa julklapp till. Vi har också bestämt ett stående tema: något att läsa och något att dricka och ca 400 kr. Därmed får alla två paket var och det står givaren fritt att kombinera efter mottagarens tycke och smak; t.ex. en dyrare flaska vin eller bubbel och en pocketbok/tidning eller en dyr fin bok och gott te eller liknande. Fungerar fint och alla är nöjda och glada över julfriden som infunnit sig sen vi lade ner alla andra julklappsinköp.

  Svara
  1. engineerinpink

   Åhh, den idén har jag lust att sno, kanske dags att börja bearbeta familjen redan nu? Just kombinationen något att läsa och något att dricka är ju toppen. Har haft eget boende och ekonomi att köpa det jag behöver i många år nu så jag behöver inte fler prylar, men vill samtidigt inte sluta med julklappar eftersom jag tycker det är mysigt att gå ut och handla i december.

 5. Liie

  Jag firar två jular, den ena kör vi julklappsleken där alla köper tre klappar för sammanlagt 150 kr var och sen spelar vi om dem. Förra året var första gången vi gjorde det och förvåningen när alla klappar var öppnade, allt var användbart eller ätbart! Mycket positivt och dessutom hade vi riktigt roligt i två timmar när vi slog tärning och stal det vi ville ha av varandra ;) Det rekommenderas verkligen.

  På den andra julträffen köper vi en julklapp bara för 150 kr som vem som helst i sällskapet kan få, lite svårare där men ganska okej ändå, det är billigt och får man något man inte behöver så är det i alla fall bara en sak.

  Svara
 6. ekomammaistan

  Vi hade tidigare en lottning som den Anna skriver om ovan, att en summa bestäms och sedan lottas vem som köper till vem. På så sätt får alla en julklapp var. Men sedan vi fick barn har vi istället gått över till att bara köpa till barnen. Vi försöker att hålla nere julklapparna till dem med och har många ”nyttosaker” på önskelistan. Även om alla ”bara” ger ett paket per familj så blir det 7-8 paket per barn och det är mycket för en treåring.

  Eller i och för sig, att vi bara köper till barnen är sanning med modifikation, för vi vill gärna ge nåt tillbaka när barnen får så många paket, så de vuxna får kalendrar med bilder på barnen. Men det vet vi är uppskattat och att de används i alla fall.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har hört samma kommentar tidigare från familjer med barn att de gärna vill ge något tillbaka till de vuxna som köper något till ens barn, och jag kan verkligen förstå den känslan, och då tycker jag din julklapp i form av kalender är bra om den kommer till användning. Kan tänka mig att särskilt mor- och farföräldrar uppskattar den väldigt mycket.

   Det blir spännande att se i år om min familj lyckas hålla sig ifrån julklapparna. Min mamma älskar att köpa julklappar och min syster har samma dilemma som jag beskrev ovan med barn som får julklappar. Om ett par veckor vet vi hur det gick :)

 7. Älvan

  Förra året bestämde jag och maken att vi skulle ge varandra varsin bok i julklapp. Det blev väldigt bra (även om han fick en flaska whisky också och även jag fick något extra). Detta bestämde vi delvis för att vi båda fyller år på hösten men också för att vi faktiskt köper det vi behöver/vill ha själva nuförtiden. Det intressanta är hur många som blir avundsjuka när man berättar om det och hur många kommentarer av typen ”kan man göra så!?” man får.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Haha, att inte ge julklappar är nästan otänkbart för de flesta. Dock verkar de flesta jag talat med positiva till iden men tror att de andra i släkten/familjen skulle vara negativa. Om alla bara vågade tala med varandra om detta så skulle det säkert visa sig att överraskande många tänker och tycker samma sak. :)

Lämna ett svar