Vad har du i din junklåda?

Var förvarar du saker som exempelvis utländska pengar, extra hänglås, ditt pass, oanvända nyckelbrickor, gamla glasögon och medlemskort av typen som måste innehas fysiskt men som används mer sällan (Ikea Family, skipass/liftkort, Europeiska sjukförsäkringskortet, Svenska Turistföreningen och liknande)?

För min del hamnar dessa saker i min ”junklåda”. En låda som jag som strävar efter att vara minimalist skäms lite över att ha och har för avsikt att göra mig av med på sikt. I min junklåda förvaras, utöver det som räknats upp ovan, även en uppblåsbar resekudde, squash-bollar (ja alltså för sporten squash), regnponchos, slanglås, överblivna passfoton, nyckelband, skidlås med mera.

Jag har försökt identifiera vad som kännetecknar innehållet i min junklåda och kommit fram till följande tre karakteristika:

1. Saknar tydlig tillhörighet. Saken saknar en given plats i hemmet och hör inte ihop med tillräckligt många andra prylar för att tillsammans få en egen plats. Exempelvis har vi en låda för brev och dylikt, där vi förvarar oanvända födelsedagskort, vykort, kuvert och frimärken, då dessa utgör en tillräckligt stor mängd för att tillsammans fylla en egen låda. Kanske skulle jag kunna göra en liknande låda med reserelaterade saker från junklådan, det tål att tänkas på.

2. Fysiskt liten. Saken tar ingen större plats och känns därför inte värd att få ett helt eget utrymme i en låda eller på en hylla. Exempel på detta är squash-bollarna och överblivna passfoton som är så små att de lätt skulle komma bort om de låg bland träningskläderna respektive bland övriga foton.

3. Används sällan. Det rör sig antingen om saker som inte används varje vecka utan vid specifika tillfällen som utlandsresor, squashmatch, Ikea-besök eller skidåkning. Eller av extrautrustning som inte behöver ta plats där nuvarande sak som används mer frekvent förvaras, som exempelvis oanvända nyckelband, nyckelbrickor och extra hänglås.

Junklådan var betydligt mer välfylld tidigare då den redan genomgått en utrensning det senaste året. Tidigare förvarades även visitkort, frimärken, medaljer, usb-minnen och skrivbordssaker som färgpennor, lim, sax och tejp i lådan. Som nämnt har jag som mål att på sikt göra mig av med junklådan. Den som följer bloggen får se huruvida jag lyckas.

Har du en eller flera junklådor och vad förvarar du i så fall i dem?

14 tankar kring ”Vad har du i din junklåda?

 1. Familjeekonomen

  Hihi, känner så väl igen mig. 95% av de beskrivna föremålen finns även i min junklåda. Jag har å andra sidan inget problem med att ha en sådan låda för så länge sakerna är där så vet jag var de är :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Roligt att igenkänningsfaktorn är hög! Kanske har vi alla en sådan låda, vad gör de andra annars med denna typ av prylar? ;)
   Å ena sidan håller jag med dig, det är väldigt skönt att ha allt junk på ett och samma ställe. Och andra sidan gör det ont i minimalisthjärtat varje gång jag öppnar lådan och ser hur det ser ut där i. :-)

 2. Annika

  Hallå, tack för er suveräna blogg. Läser och blir inspirerad. När jag var på Ikea förra gången hade jag glömt mitt familykort. Fick då info om appen skipp, då behövs ej kortet! /Annika

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset om appen Skipp! Jag laddade ner den och den hittade mitt Ikea Family kort, så nu kan jag göra mig av med det fysiska kortet. Jag tyckte det var synd dock att appen inte hade möjlighet att registrera flera vanliga medlemskort utan exempelvis krävde att jag hade Stadium Konto istället för betydligt vanligare Stadium medlemskort. De flesta medlemskort är ju dock registrerade på personnumret numera vilket är smidigt.
   Kul att vi lyckas inspirera dig! :)

 3. Per-Gunnar

  Jag känner också igen mig väldigt mycket. Har också i princip samma saker som du nämner :) Ja utom squashbollar dådå. Sånt ligger uppe på vinden (fast squashbollar saknas helt.
  Har också en skrivbordsjunklåda, där ett överflöd av pennor, tejp, clips, linjaler, passare ja du hajar, allt tänkbart man kan behöva om man ska skriva.

  Tog faktiskt och renska ut lite överflödiga pennor häromveckan.

  En annan överflödjunklåda är köksredskapjunklådan, används i princip aldrig, men kanske någon gång behövs den där silen. Har rensat den från överflödiga skedar, bestick en gång, men har dock kvar skiten. Grejerna är ju bra att ha någon enstaka gång.

  Jag har åtskilliga sådana här bra att ha junktställen (tex elektronikprylar i form av lödtenn, och små instrument, lödhållare, lödkolv plus massa elektronikkomponenter, även om jag kastat det mesta vid det här laget.

  Sen har vi nyckellådan. Alla nycklar här och tvärs som jag knappt vet var dom går.. Har börjat rensa lite smått, men ska nog våga kasta lite fler nycklar (som jag aldrig använder)

  Tack för inspirationen, bra blogg! :)

  Svara
 4. Eva

  Intressant att många bevisligen har junklåda. Visste inte. Brukar ju ej vara något samtalsämne direkt. ;)
  Har också en sådan låda, i hallen, och den innehåller normalt ungefär samma som er låda minus pass (en värdehandling, väl gömd!), plus gamla reflexer, skovårdsprylar och kvitton. Målet är väl att den ska rensas då och då. Tidigt i höstas vände jag den upp och ned på golvet efter att ha fyllts okontrollerat i ett par år. Ca 70% rakt i soporna. Skönt!

  Tror att junklådan faktiskt fyller en funktion som transitläger för smågrejer. Kanske är en lösning på problemet som ändå följer med den att klart bestämma vad som faktiskt har sin rätta hemvist där och vad för junk som där ej har besittningsrätt. För vad vore alternativet?

  Rör inte min junklåda! ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det känns som junklådan med alla prylar är lite av ett gömställe för värdehandlingar :)
   Skovårdsprylar har vi i en egen påse i en garderob i hallen där vi förvarar skorna och kvittona har vi i en varsin pärm.
   Alternativet ser jag är att göra sig av med de prylar i junklådan som jag har en extra av och saker som näst intill aldrig används, samt som i mitt fall, lägga allt som är reserelaterat eller på annat sätt korrelerat på ett och samma ställe i en egen låda istället för bland massa annat junk. Men kanske har du rätt i att junklådan faktiskt utgör en inte helt oviktig funktion.

 5. Jenny / Ekomamma i stan

  Vi har sedan vi flyttade också fått en junklåda. Framför allt är det saker som var uppsorterade i små lådor i en sekretär (som vi valde att göra oss av med i flytten) som ännu inte fått någon tillhörighet. Måste ta tag i att rensaupp den lådan och hitta platser för sakerna. Eftersom vi klarade oss utan junklåda i gamla lägenheten så borde vi ju kunna göra det här med.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som att sekretären fungerade som någon form av strukturerad junklåda som nu har blivit till en enda stor junklåda. Men rensning, uppdelning och struktur för att hitta gemensamma nämnare över innehållet kan ni säkert få till det på ett bra sätt även i ert nya hem.

 6. piah

  Junket har jag sorterat upp i ett litet skåp i köket. Tre korgar håller pennor/papper,glödlampor och värmeljus. Skoputssaker finns i en liten korg i hallen. Var sak på sin plats…underlättar mycket. Har rensat ut massor sedan vi flyttade till huset. Men just småjoxet är svårt. *piah*

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Just de saker du nämner har även vi ganska bra ordning på. Pennor i begränsat antal i pennställ i skrivbordslådan, glödlampor i städskåpet, värmeljus i en låda i köket tillsammans med övriga typer av ljus, skoputs i påse i en garderob i hallen där vi även förvarar skor. Att vi (du och vi) har så bra struktur på dessa saker tror jag gör att vi har stor potential att även komma till rätta med småjoxet ;)

 7. Liie

  Jag tror det är väldigt svårt att komma ifrån att ha en junklåda, blir spännande att se om du lyckas :) Jag förvarar mitt junk i en väldigt bred kökslåda som jag delat in i mindre delar där jag har medlemskort i ett fack, nycklar som inte används i ett, rabattkuponger i ett annat osv, så det är ändå lite organiserat. Men jag kallar det ändå junklåda, för där samlas även annat som måste städas ut då och då. Kommer inte försöka ta bort den, letar jag efter något som inte har sin givna plats så ligger grejen oftast i den lådan, så man vet nästan alltid var man har grejerna även om det är lite halvstökigt så man får leta ett tag.

  Svara
 8. Karin Svensson

  Ni kallar er låda för ”junklåda” hos mig heter den ”allt-lådan”
  Om någon söker något så brukar jag svara: Det ligger i allt-lådan.

  Jag har fotografiskt minne så jag kan se framför mig
  var sakerna finns, även de saker som ligger i allt-lådan.

  Svara

Lämna ett svar