Allt eller inget

Ibland tror andra att leva minimalistisk och enklare innebär att leva väldigt spartanskt och begränsande. Att man exempelvis måste leva med max 100 saker eller på minsta möjliga antal kvadratmeter. När det egentligen handlar om att leva med det som är viktigast för var och en, och låta minimalismen förenkla livet, inte försvåra det.

Visst finns det minimalister som fokuserar på att leva med ett specifikt antal saker, eller som vill kunna bära med sig alla sina tillhörigheter i ett par väskor. Men de flesta av oss minimalister är nöjda med att leva med färre saker än vi hade tidigare. Beroende på familjestorlek, minimalistisk syn, fas i livet, med mera, kommer du antingen ha fler eller färre prylar än din minimalistiska vän.

Att leva med färre prylar är inte en tävling där den som har minst prylar när hen dör vinner. Syftet med att förenkla och rensa ut mindre viktiga saker, är att skapa tid och utrymme att använda och uppskatta det som betyder allra mest. Att reducera distraktioner och göra det lättare att fokusera på det väsentliga i just ditt liv.

När du börjar fokusera på det som är viktigt för just dig, kan du lära dig mer om dig själv. De prylar du väljer att behålla speglar vem du är som person och vad du tycker om. Du är inte dina prylar, men de bidrar till bilden av och berättelsen om dig. I vårt hem har vi exempelvis tavlor på väggarna, gjorda av foton från ett par av våra resor, vilket dels ger en bild av vad vi gillar, men också ger oss fina minnen varje gång vi tittar på dem. Och brinner du för hemmaträning kommer du förmodligen ha fler träningsprylar i hemmet än någon som har motsvarande förkärlek till att baka surdegsbröd.

Kom ihåg att det är ett stort hopp från allting till ingenting, från alla saker till inga saker, med väldigt många stopp emellan. Välj det stopp som passar dig bäst, vilket kan variera med tiden och livets faser.

Skulle du själv titulera dig minimalist, varför/varför inte?

33 tankar kring ”Allt eller inget

 1. Karin

  Nej, än kan jag inte kalla mig minimalist. Jag har ett minimalistiskt tänk, men för många överflödiga prylar än så länge. En minimalist i vardande kanske man skulle kunna säga. Jag gillar er inställning till minimalism – att det är en glidande skala där man kan ha olika mycket saker utifrån ens egna behov och preferenser.

  Svara
 2. Jonas

  En minimalist för mig är någon som eftersträvar att ha så få saker som möjligt. Själv anser jag mig mer vara essentialist (om det finns något sådant), vilket för mig innebär en strävan mot att fokusera på att ha de viktigaste sakerna och göra mig av med resten.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det låter som du är en minimalist om du vill göra dig av med allt onödigt och strävar efter att bara ha kvar det viktigaste som du använder och behöver. :)

 3. whitemaskgirl

  Skulle inte kalla mig minimalist då jag är en maximalist till min natur. Men jag försöker rensa, bo litet och bara ha saker jag älskar och använder hemma för att dra ner på min resursförbrukning. Sen att ekonomin blir bättre är ett stort plus.

  Svara
 4. Maria

  Hei minimalistene! Jeg inspireres av bloggen deres, og dette er nok første gang jeg kommenterer her. Herlig med en skandinavisk minimalismeblogg blant alle de engelskspråklige!
  Jeg har kalt meg minimalist helt siden jeg bestemte meg for å bli en minimalist for ca 5 år siden. Jeg tenker at reisen er målet, at den personlige innstillingen er det viktigste – ikke antall saker eller hvor ”perfekt” man lever. Selv om jeg absolutt ikke oppfyller alle minimalismekriterier, hjelper identifiseringen meg til å fortsette å ta minimalistiske valg og skape rom for det essensielle. For meg har ”minimalisme” en positiv klang og en følelse av potensiale heller enn begrensninger. Dessuten er det en spennende samtalestarter. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också fastnat för den minimalistiska livsstilen. Det är verkligen resan som är målet och minimalism är i vår mening inget man ”blir klar med”. Vi har skrivit lite om det i inlägget ”Att leva minimalistiskt är som att skala en lök”:
   http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

   Det är helt klart ett spännande samtalsämne även om vi är försiktiga med att nämna det allt för högt och tydligt bland vänner, men ofta går det att prata kring ämnet utan att nämna just ordet minimalism. :)

 5. Tanja

  Jag är definitivt ingen minimalist och strävar heller inte efter det. Det finns saker jag rent materialistiskt älskar att äga, antingen för att de är vackra eller för att de är funktionella (har tex ännu fler löpstrumpor än Fru Minimalist då jag ofta springer till och från jobbet och vill ha rena strumpor varje gång för att undvika blåsor). Tycker dock, som minimalisterna och många andra, att det är bra att utnyttja det minimalistiska tänkesättet för att förenkla vardagen och göra den ekologiskt hållbar.

  Läste någonstans tipset att istället för att fundera på exakta mängder kan man bestämma hur mycket plats något får ta. Det har hjälpt mig mycket i kampen mot överflödet. Vi spelar tex mycket traditionella sällskapsspel hela familjen. Världen är full av fina spel som utvecklar barnens matematiska tänkande, möjligheten att leka med ord, lära sig om strategier odyl. Vi har bestämt att alla spel och pussel ska rymmas i ett skåp. Så det är en in och en ut som gäller eftersom skåpet är fullt. Skulle dock aldrig kunna tänka mig att bara äga ett spel och ett pussel.

  Jag gillar även att sticka yllesockor och om jag hittar favoritgarnet i fina färger på rea köper jag ett eller ett par nystan trots att jag inte har ett behov just då. Har en låda för garn och finns det plats får jag köpa, är lådan full måste jag sticka bort lite först.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag som tyckte jag hade många löparstrumpor. Jag kan också skylla på att jag tidigare joggade till/från jobbet ett par gånger i veckan. :)

   Intressant det där om att låta något ta en viss plats. Lite så har vi det med våra nostalgilådor/evighetslådor där vi samlar saker som inte går att slänga men som inte behöver finnas i hemmet, som gamla dagböcker, vissa foton mm. Men det får max vara en flyttkartong vardera med sådana prylar.
   Likaså har jag en tanke om något liknande med leksaker till barn, att det får rymmas i x antal lådor, och när det svämmar över så rensar vi ut och gör plast för nya.

   Kul att du ni spelar mycket sällskapsspel/brädspel, det gillar vi med! :)

 6. ninja

  Jag vill nog kalla mig minimalist, pga att jag i det mesta strävar efter enkelhet i vardagen, frigöra tid och energi. Jag rensar regelbundet och ser till att göra mig av med saker som inte använts på ett tag. Sen lever jag inte spartanskt, tycker mängd prylar jag har är så nära optimal som det går att komma utan större ansträngning. Men helt optimalt blir det nog aldrig, och nivån varierar över tid, just nu har vi fler prylar an tidigare pga bebis, medan jag inte fyllt på med jobbkläder, och gjort mig av med en hobby som jag för närvarande inte hinner utöva.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det sista du nämner att en bebis ofta gör att det kommer nya prylar etc in i hemmet, men också att det minskar eller inte kommer in lika mycket på andra håll eftersom fokuset, tiden och prioriteringarna har ändrats. Och många bebisprylar är ju tillfälliga och inget som kommer finnas i hemmet för evigt.

 7. Ninni

  Jag försöker regelbundet göra mig av med sådant som inte används, och tänker noga igenom innan jag gör nya inköp. Vill ändå inte kalla mig minimalist eftersom vi bor i ett stort hus med trädgård, men en strävan efter ett något enklare och mindre materialistiskt liv finns där trots allt.

  Jag har en fråga till er: Ni har sagt att ni är tedrickare båda två, så jag undrar hur ni gör med teer. Påste eller löste? Hur många sorter har ni hemma? Jag dricker också te och det blir lätt väldigt många olika burkar. Just nu har vi ”bara” sju olika sorter hemma, efter att jag har gjort en ordentlig rensning där också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi är kräsna tedrickare och kör därför allt som oftast med löste. :)
   Ekologiskt Earl Grey finns alltid hemma, sedan experimenterar och varierar vi med några andra tesorter både svarta och gröna. Räknade nu och vi hade fyra olika sorter, men då var det hallonbladste i en burk sedan Fru Minimalist graviditet, kanske inte man bjuder gäster på. :)
   Vi kan eventuellt skriva ett inlägg framöver kring detta för som du säger så tenderar sorterna att bli många och burkarna lika så.

 8. Peter

  Jag klassar nog in i minimalisttermen. dock ser inte jag heller det som ett självändamål att leva med lite prylar. Ett enklare liv består av så mkt mer än att bara leva med få saker.

  mitt jobb är allt annat än enkelt, det är väldigt komplext.
  Men det är klart att jag strävar efter att ha lite saker, och även olika konton, andra kontrakt, enkelt bankengagemang, inget facebook, inget twitter, inget pinterest, jag har inte ens ett googlekonto. jag har en arbetsmail, ingen privat telefon, ingen egen dator. ingen tv. Lockas ibland av att öppna en blogg men jag behåller mina skrifter för mig själv.

  vad gäller relationer så trivs jag i min ensamhet, jag har tillräckligt med kontakter i jobbet.
  Jag lever ensam och är singel. jag har enkel hobby som inte kräver ngt mer än träningsställ och böcker.

  jag har 86 artiklar i mitt hem, men då har jag inte räknat mat eller tvål o dyl. så visst jag är nog minimalist.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du är minimalismens minimalist med dina 86 artiklar! :)
   Hur många av dessa 86 artiklar är böcker om det är ett av dina intressen? Eller lånar du mest på den fantastiska biblioteket?

 9. Fredrik

  Jag skulle kalla mig minimalist. Jag bor i en hyresrätt på 22kvm. Jag har spartsamt inrett och inga onödiga prylar. Varje sak av de få jag har, har en egen plats. Jag håller det ljust och välstädat. Jag rensar konstant och ifrågasätter alltid mina grejer om jag verkligen behöver dem. Att berätta vad jag har och inte har känns tror jag är rätt ointressant för andra, så jag skippar det. Snart flyttar min fästmö in tillsammans med mig så då blir vi 2 personer på 22kvm vilket kommer fungera till en början, men även jag inser att det antagligen är för litet för 2 personer i längden.

  Svara
 10. Eva

  Först vill jag bara säga att denna text var väldigt fin, Fru Minimalist. Kändes ödmjukt på något sätt. :)

  Kallar mig inte minimalist då jag lägger in detta med inställning till det materiella i definitionen. Har aldrig upplevt mig ha sådant habegär och framför allt fokus på att minsann spara eller ta vara på vissa saker som nu sedan 2013 ungefär när jag börjat ”leka” minimalist. Rensningar i bl a garderoben har lett till upptäckten av överraskande ”lik”… Men det är kanske av godo så de stackars osaliga skeletten i sinom tid äntligen kan få en värdig begravning. ;)

  Svara
 11. Händelsevis

  Det var en välskriven text det! Som vanligt!
  Jag vill gärna rensa mer och blir i perioder galen på alla prylar. Ibland vill jag bara slänga ut allt och leva med bara vad jag kan ta med i en liten väska. Under ett par utlandsresor levde jag så och det var fantastiskt! Men att gå från idé till handling verkar ta lite tid för mig.
  Mitt mål är inte att kunna bära allt själv, jag bara inspireras av tanken!
  Jag kallar mig inte minimalist även om jag håller med om många idéer. På något vis stör det mig med alla fack man kan placeras i. Genast uppkommer frågor om vem som ”förtjänar” att kalla sig det ena eller det andra. Jag har det problemet när det kommer till kost. Nu säger jag inte längre att jag är vegetarian utan hellre att jag föredrar att inte äta kött. Jag upplever att jag blir mindre ifrågasatt då.
  Jag vet ju att ni inte säger privat att ni är minimalister men jag undrar ändå om även ni känt av samma problem?
  Kanske är jag larvig och borde stå på mig mer men energin som finns att tillgå är ju begränsad (särskilt om man vill använda den till att rensa) och jag har därför valt bort att ta vegetarianfajten varje gång. Det spar mig mycket tid och tankekraft.

  Dock blir jag alltid imponerad av folk som tydligt står upp för sin övertygelse och orkar argumentera och försvara om och om igen, som ni alltså :-) Tack för det och tack för all inspiration!

  Svara
 12. Rebecka

  Är absolut ingen minimalist utan har en hel massa saker. Trivs med den ombonande känslan av en välfylld bokhylla och gillar mitt hem fyllt med prylar jag verkligen gillar. Däremot så rensar jag regelbundet ut och har precis som någon skrev ovan avsedda platser för allt som jag inte vill överskrida. Sällskapsspelen och pussel måste rymmas i kistan, böckerna måste få plats i mina två bokhyllor, handdukar på hyllorna i badrummet, pysselsakerna i min lilla sekretär osv. För mig är inte antalet det viktiga! Jag är dock ganska bra på att verkligen behovsanalysera det som ska komma över tröskeln och köper väldigt gärna begagnat. Både för att spara på miljön och ekonomin. Det är mycket sällan jag spontanköper något. Om jag köper något så har jag oftast rensat ut motsvarande innan. Vi har en stor loppis i stan där jag skänker en hel del. Ska jag tex handla några böcker så tar jag med och lämnar in en kasse med utrensade böcker först. Det känns extra bra att vinsten går till välgörenhet. Jag tycker ni har en toppenblogg och blir inspirerad av era tankar. Jag tänker också som så att om alla minskar lite på sin konsumtion så gör det tillsammans en stor skillnad. Det behöver inte vara allt eller inget för mig!

  Svara
 13. PG

  Nej, inte minimalist. Försöker gå i en riktning mot mindre ägodelar, aspirerande minimalist kan man säga, fast med tendenser att komplicera till saker.
  Använder enkelhet och minimalism som ledstång i alla fall. Min tidigare karaktär hade tendenser att fastna för nya intressen som gav mycket prylar. Kämpar med att hålla detta i schack nu. Personlig utveckling är svårt!
  Har alltså massvis av dubbletter inom vissa kategorier av prylar, men har också valt att avveckla många intressen till förmån för mindre prylintensiva.

  Håller med tidigare ”talare”, fint skrivet inlägg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Personlig utveckling är väldigt svårt och ju mer man läser i ämnet desto mer förstår man hur dåligt man känner sig själv och vad mycket det finns kvar att utveckla och lära. :)

 14. Marina

  Jag blev minimalist efter att ha upplevt en personlig tragedi. Födde en son 2014 som efter 11 mån på sjukhus tyvärr inte finns mer. Under året han levde bodde jag och min man på 12 kvm utan något som helst privatliv. Tillgänglig dygnet runt med personal osv som hjälpte oss med vår son. Det enda privata vi hade med oss var kläder, toalettsaker, dator och kamera. Var inte i behov av något annat…. Och allt annat var oviktigt.
  Fem dagar efter att vi äntligen kommit hem till vår stora lägenhet på 100 kvm sa vi upp den och flyttade till en stuga på 30 kvm. Vi magasinerade möbler, sålde det mesta och behöll enstaka böcker spel någon tavla.
  Saker och ting har ingen betydelse för mig längre. Känslor och välbefinnande desto mer.
  Tiden går och vi bor nu i hus men det är ytterst få saker som jag känner att jag behöver och var sak har sin plats hos oss.
  Slutligen.
  Den friske har många önskningar men den sjuka bara en.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt kloka ord och jag får tårar i ögonen av din berättelse. Sedan jag själv fick barn kan jag känna en sorg och orättvisa över andra som önskar men inte får uppleva detsamma, liksom över de som berövas den lycka de en gång fått, samt bli arg och ledsen över de som inte har vett att uppskatta sitt barn eller låter det fara illa på olika sätt.

   Det är märkligt att det så ofta är någon form av olycka, tragedi eller jobbig livshändelse som leder en in på minimalist-spåret.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Upplevelser, som exempelvis hotellfrukost, brunch, lunch, afternoon tea, middag…
   Vi får väl se vad Herr Minimalist bjuder mig på som första morsdagspresent. ;)

 15. Maria

  Är minimalist. Kollar mycket på youtube och googlar om det. Tycket det är väldigt intressant. Jag vet inte men det känns som att det är mer män som är minimalister än kvinnor, eller?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På vår blogg är det betydligt fler kommentarer från kvinnor än män, men det säger ju inte så mycket om vilket kön som faktiskt är dominerar bland våra läsare ;)
   Är det enklare för män än kvinnor att leva minimalistiskt? En intressant frågeställning, kanske kan det bli ett inlägg kring minimalism och kön i framtiden. :)

 16. peter

  Som svar till frun. Jag lånar mkt e böcker. Har en del ledarskapslitteratur som inte går att köpa i e format. Men jag har en del litteratur via jobbet också som inte är min privata.

  Svara

Lämna ett svar