Minimalisternas frågestund – Svar del 2

Här kommer del 2 med svar på frågor som ställdes under vår frågestund under Kristi Himmelsfärdshelgen. I vissa fall har vi valt att korta ner kommentaren/frågan och bara tagit med det mest väsentliga i frågeställningen.

Hur gör ni för att stå emot all input från omvärlden i form av reklam, tv-program mm där dom gör om hem och inreder med massa nytt och onödigt? Det är ju lätt att blir sugen och man får lust att kasta ut allt man har än fast det är helt, fungerande och ser okej ut och istället köpa nytt och genomtänk och få en viss stil i sitt hem.

Dels tittar vi i princip aldrig på tv, mer än på köpta serier eller filmer, så tv-reklam och den typen av tv-program du nämner går under vår radar. Sen är det klart att vi ändå påverkas och får input från andra håll, men numera är vi väldigt behovsorienterade och ser igenom sådant som bara är snyggt men inte fyller någon funktion eller löser ett problem vi verkligen har. Herr Minimalist har skrivit lite om fenomenet i inlägget Romantiserad behovsanalys, även om det då inte gällde en inredningsdetalj. Vi har även berört ämnet i blogginläggen Vart tog reklamen vägen? samt Reklam utan köpsug.

Jag undrar hur ni ska göra med föräldraledigheten? Hur länge ska ni vara hemma och hur delar ni? Sparar ni på dagarna för att få mer tid med bebisen under hela uppväxten eller ska ni ta ut allt med en gång?

Vi delar ganska lika på föräldraledigheten som planen är nu. Fru Minimalist har varit hemma sedan mitten av januari och kommer vara ledig till mitten av september. Under sommaren har vi sex veckors ledigt tillsammans. I september går Herr Minimalist på föräldraledighet och kommer vara hemma till mars då vi hoppas få förskoleplats till bebis minimalist. Är hon eller vi inte mogna för förskola redan då så försöker vi lösa det då. Vi försöker spara en del dagar för att möjliggöra långledighet vid kommande somrar och julhelger de närmsta åren. :)

Jag undrar hur det ser ut i er hall? Vår år lite svår att hitta i just nu och jag funderar på hur vi ska göra för att det ska bli bättre. Hur gör ni? Hur många par skor och jackor har ni framme och var har ni alla vantar, mössor, halsdukar, solglasögon, skohorn, cykelhjälmar och reflexer?

På hatthyllan har vi tre i familjen en varsin låda där vi förvarar vantar, mössor, halsdukar, reflexer etc. I bebis minimalist låda ligger även de ytterkläder som är aktuella i storlek för tillfället. Vanligtvis har vi bara en varsin jacka framme åt gången. Skaljackor mm har vi i en garderob som är till höger i bilden nedan, medan vinterjackorna förvaras i en garderob i källarförrådet när de inte är i säsong.

De skor som används åtminstone varje vecka har vi framme på skohyllan, det brukar vara 3 par vardera varv ett par joggingskor var. Övriga skor ligger i skolådor i garderoben till höger i bilden nedan. Skohorn hänger på en krok och cykelhjälmar har vi nere i förrådet under vintern och i garderoben i hallen på sommaren, alternativt på hatthyllan.

Se bild nedan från vår hall, bredvid till höger finns en garderob där vi förvarar skor och jackor som används mer sällan samt även babyskyddet (bilbarnstol). Som synes har vi inte heller många galgar hängandes framme i onödan utan tar fram extra när vi väntar flera gäster.

hatthylla

Har ni någon plan för hur mycket mat ni har hemma? Vårt skafferi svämmar över med alla roliga ingredienser jag skulle vilja använda, snart…

Här kan vi bli bättre även om vi försöker göra matplanering för de flesta av veckans middagar. Något vi försöker göra med jämna mellanrum när det, just som du beskriver, svämmar över med roliga ingredienser, är att välja en ingrediens vi vill bli av med och hitta ett recept där det ingår. Nu i veckan googlade vi fram recept på både kikärtsbiffar och en god linssallad då vi hittade ingredienser till detta som vi tyckte stått i skafferiet lite väl länge utan att användas.

Hur stor del av er inkomst sparar ni ungefär per månad? Hur gör ni med ekonomin, har ni delad, gemensam eller procentuell?

Herr Minimalist lägger undan ungefär 50% av sin inkomst och Fru Minimalist ungefär 30% av sin inkomst, innan hon blev föräldraledig. Det är dock lite olika från månad till månad eftersom vi tidigare, innan vi fick barn, reste utomlands på semester flera veckor per år.

Vi har inte delad/gemensam ekonomi. Vi delar dock lika på boendekostnad samt för över pengar till ett gemensamt matkonto varje månad. I övrigt har vi separerad ekonomi trots att vi tjänar ganska olika.

Har ni några bra bloggtips om minimalism? Är ganska ny här på er blogg och är verkligen helt uppslukad och taggad. Känner dock att man ibland behöver lite extrainspiration, så jag undrar hur ni främst får er inspiration ifrån?

Den enda minimalistblogg vi följer är Joshua Beckers Becoming Minimalist. Det finns en del andra utländska minimalistbloggar som du kan googla för att se vad du gillar. Vi följer ett par bloggar utöver denna, men som inte handlar om minimalism. Vi får det mesta av vår inspiration från vår egen vardag och omgivning. :)

Har ni några tips på hur man skapar ett minimalistiskt kök när det redan är väldigt litet? Jag har följt era tips att slänga ut allt jag inte behöver, men det känns fortfarande överbelamrat, speciellt inne i skåpen. Jag förvarar så mycket som möjligt på andra ställen än köket.

Det känns redan som du gör mycket ”rätt” ur en minimalistisk synvinkel. Som att rensa ur det onödiga och förvara saker som inte måste vara i just köket på andra ställen. Kanske äger du några redundanta normalprylar eller specialprylar som du egentligen kan göra dig av med? Eller har mer porslin än du egentligen använder och behöver? Eller dubletter av något? Att lägga vissa saker i en tremånaderslåda kan också få dig att inse att du faktiskt klarar dig väldigt bra utan dem. I ett av våra skafferier där vi förvarar mycket småpåsar med olika nötter, frön, kokos, mjöler etc, har vi en låda där alla småpåsar står. Då är det bara att ta ut hela lådan när något ska användas, istället för att irriteras över att behöva lyfta, rota och skapa oordning för att hitta rätt påse. Här är några länktips till blogginlägg för mer läsning och inspiration:
Redundanta normalprylar för oftaanvändning
Redundanta specialprylar för sällananvändning
Rensning i köksskåpen
En av varje räcker
Vi testar tremånadersregeln

Jag skulle gärna vilja läsa om hur ni ska göra med barn och alla presenter som kommer in och allt som barnen önskar. Har ni någon plan för hur ni ska bemöta det i framtiden?

Vi tänker att barnet/en får en varsin förvaringsmöbel, exempelvis två leksakslådor. När de får nya leksaker och lådorna svämmar över, så måste de rensa ut något så att allt får plats igen. Kanske gör vi det till en återkommande aktivitet att rensa inför varje jul så att det tomten kommer med får plats. Personer som står barnen nära skulle jag gärna se att de hellre gav barnen en upplevelse att göra tillsammans, än fler prylar. När barnen blir lite större kanske vi även kan prata med dem och få dem att hellre önska sig ett fåtal större saker som en ny cykel, skidor etc. Kanske kan du hitta ytterligare tips kring ämnet i kommentarsfältet tillhörande blogginlägget Bebisens leksaker ur ekologisk synvinkel.

Jag har läst hela er blogg, och om jag minns rätt så började ni delvis intressera er för minimalism när ni flyttade ihop och hade dubbelt av mycket, stämmer det? Finns det redan ett inlägg om det som jag glömt? Annars vore det intressant att höra mer om hur ni började och hur ni kom på idén att blogga om det. :)

Det stämmer att det var när vi flyttade ihop som vi insåg att vi hade väldigt mycket saker. Någon månad senare åkte vi på en sju veckor lång resa tillsammans i Nya Zeeland och Asien. Då pratade vi mycket om det här med prylar, hur de tar tid och energi etc. Någonstans i vår husbil längs de krokiga vägarna på Nya Zeeland, föddes tankarna på att starta en blogg om minimaism och att själva börja leva mer minimalistiskt. En månad efter hemkomst var bloggen igång och vi började förändra vårt liv. :)

Ni skriver om det perfekta setet vilket jag känner igen mig i, men jag har även fastnat i den perfekta förvaringen. Tänkt ni kunde tipsa om det hur man organiserar på smartaste, smidigare mest logiska sättet för de prylar man ändå äger. Jag vill komma på det ultimata stället, sättet att förvara t.ex. vinterkläder, extra sängkläder, säsongprylar osv. Hur tänkte ni med organiseringen och förvaring av era saker?

Vi tror tyvärr inte det finns något smartaste, smidigaste och mest logiskt sätt att förvara alla saker som fungerar för alla. Det bästa tipset är att inte ha så mycket saker och inte så många uppsättningar av allting, och sen utgå från hur en eget boende ser ut och vilka förvaringsmöjligheter som finns. Exempelvis är det varken smidigt eller optimalt att ha våra kläder i två byråer i vardagsrummet, som även fungerar som tv-bänk, men i och med att vi behövde utrymmet i sovrummet till spjälsängen så fick det bli så. :) Många har ett linneskåp med handdukar, sängkläder, dukar etc, men för oss fick det bli en garderob i hallen där vi även förvarar väskor och träningskläder. Och det fungerar utmärkt för oss, men det känns inte som det mest logiska.

Bor du litet är det ofta skönt att inte ha allt i lägenheten/huset utan kunna förvara exempelvis vinterjackor, resväskor, friluftsutrustning, extra kuddar etc någon annanstans. Dessa saker har vi i källarförrådet där vi även ställt in en garderob för att underlätta förvaring. Vi inspireras av smarta förvaringslösningar, exempelvis inbyggda lådor under sängen för att förvara lakan, kuddar, täcken etc, eller att utnyttja ytor effektivt som utrymmet under en trappa, eller ha skåp som går ända upp till taket.

Jag är lite nyfiken på minimalism-tips kring saker jag inte själv tänkt på ännu. När jag sorterat köket, lådorna och garderoben… Sen då? Det där du sa om pennor är ju en sådan grej, liksom strumpor. Ibland går man ju förbi en massa olika ”samlingshögar” utan att tänka på att just det området blivit en samlingshög.

Det enklaste är att gå igenom alla utrymmen, lådor, skåp, garderober, rum för rum, så hittar du nya saker och ställen i hemmet att rensa bland. Liksom att följa vår blogg. :) Det förstnämnda kanske känns övermäktigt om du bor i ett stort hus, men börja då med ett rum och gå igenom utrymme för utrymme där, och låt det ta den tid som krävs. Förmodligen har det tagit dig flera år att fylla rummet med saker, låt det få ta tid att rensa också.

Jag funderar också på det här med inköp av mat, hur tänker ni där? Tycker att det lätt blir en samling av olika buteljer och burkar som man inte använder varje dag (soja, sweet chili sås, ketchup, senap, oliver, olika mjölsorter, pesto, tacosåser…) och plötsligt är det mögligt och gammalt och måste slängas, eller så står det och samlar damm på hyllorna vecka efter vecka. Måste man välja en stil eller en sorts mat för att undvika sånt här?

Vi tycker inte du behöver välja en viss sorts mat eller stil för att undvika detta, men däremot måste du hålla koll på denna typ av udda förpackningar och se till att de tar slut. Det bästa tipset är att göra veckoplanering över vad du ska äta, och inte alltid utgå från vad du är sugen på, utan börja titta i skåp, kyl och frys och utgå från vad som finns och behöver ätas upp. Vi har skrivit en del om mat och matvanor i inlägget Minimalisternas diet och matvanor.

Det kan även vara bra att ha några maträtter där du kan ha i lite vad som helst. Exempelvis kan vi steka laxfiléer eller räkor soja, teriyakisås eller sweet chili sås. Olika mjölsorter blandar jag hejvilt i vissa bröd för att bli av med mjölrester. Pajer är också en utmärkt maträtt där du kan blanda i lite vad som helst som behöver ätas upp som pesto, oliver, köttrester mm.

På tal om mat, skulle det vara intressant att höra hur ni tänker kring hämtmat eller att äta ute. Vi upplever portionerna som stora eller fel proportioner med mycket kolhydrater. Samma med hämtmat, man får ofta med såser och grejer som man inte begärt eller vill ha, dessutom ofta i många små miljöovänliga plastförpackningar – hur tänker ni kring detta?

Sedan bebis minimalist kom till världen har vi tillåtit oss att äta hämtmat någon kväll i veckan för att underlätta vår vardag. Gällande proportioner och portioner med stor andel billiga kolhydrater som ris och pasta, så handlar det om att välja ”rätt” maträtter. Det är sällan värt att köpa en pastarätt som hämtat, då lagar du säkert bättre pastarätter själv. Däremot köper vi gärna libanesisk meze eller riktigt bra sushi.

Har du några favoritställen där du gärna köper hem mat från, så lär du dig vad som ingår och kan be dem låta bli att skicka med den där såsen som du vet att du aldrig kommer röra. De omiljövänliga plastförpackningarna är dock ett gissel. Då är nog tipset snarare att undvika att köpa hämtmat i så stor utsträckning som möjligt och istället äta på plats vid de tillfällen du är sugen på den typen av mat. :)

Zero waste. Eller på svenska avfallsfritt. Det är väldigt svårt med all plast och kartonger som finns överallt. Hade vart kul med tankar om det.

Det vore intressant experiment, men är något som känns svårt i den vardag vi lever idag. Ett steg i rätt riktning vore om tillverkarna tog ansvar, idag är det många produkter och matvaror som är förpackade med både dubbla och trippla lager av plast och kartong etc. Ekobananer har nyligen slutat säljas i plastpåse i vår butik, äntligen!

Använder ni multifunktionsprodukter? Tex schampo och tvål i ett. Har börjat använda Dr Bronner, men den fungerar tydligen inte så bra till håret. Sen är det ju det här med balsam också. Det ultimata vore ju en flaska till allting, hygien, städning mm.

De multifunktionsprodukter vi använder är kokosolja som används både i matlagning och som hudkräm. Liksom ättika som används som rengöringsmedel och i mat. Herr Minimalist använder schampolöddret från huvudet som tvål till huden. Fru Minimalist kör fortfarande balsammetoden och använder ytterst sällan schampo, du kan läsa mer om det i inlägget Halvvägs utan schampo. Det är de produkter vi kan komma på på rak arm.

Jag skulle vilka höra lite om hur ni tänker kring tv/facebook/bloggar mm. Om ni har några tips kring o banta ner tiden där kanske? Vet inte om det hör till minimalism egentligen men skulle gärna höra era tankar o tips.

Det hör helt klart till minimalism! :) Det du är inne på handlar till stor del om att minska distraktioner och tidstjuvar i vardagen. Det generella tipset kring minskning av denna typ av tidstjuvar kallas medvetenhet. Bli medveten om hur mycket tid du lägger på det och fundera över ditt beteende och vad du hellre skulle lägga tiden på. Kanske kan du börja med att ha en skärmfri dag eller kväll i veckan? Du kan läsa mer kring detta och våra tankar i följande två blogginlägg:
Kan vi leva utan tv
En månad utan Facebook

Jag säljer mycket av det jag rensar ut via lokal köp- och säljsida på facebook. Detta tar ju dock lite tid att lägga ut, hålla koll på eventuella köpare, skicka info, komma överens om dag att hämta osv. Hur ser ni på sånt internetanvändande?

Vi skrev lite om hur tankar kring framför allt annonser på Tradera tidigare i inlägget Skänka eller sälja. Du ska känna att det är värt tiden du får lägga ner på aktiviteten. Den eventuella förtjänst eller härliga känsla och energi som det genererar bör överstiga nedlagd tid och energi. Känner du snarare att du hellre hade tränat, spenderat tid med familj och vänner, men att du inte hinner för att du lägger flera timmar på den typen av internetanvändande så är det dags att lägga ner. Eller åtminstone ta en paus från det under några månader.

Du hittar samtliga frågor från frågestunden i sin helhet här, samt del 1 med svar på frågorna här.

13 tankar kring ”Minimalisternas frågestund – Svar del 2

 1. Eva

  Det var intressant att läsa om att ni har separerad ekonomi trots att ni bildat familj. Samtidigt är ni inte heller gifta. Det är ett upplägg där den ena tjänar på dealen oavsett och den andra tar risken. Nu vill jag inte ha barn men skulle själv inte acceptera detta upplägg. Tur att alla får välja och göra som de vill. Det är absolut inte tänkt som kritik mot er!!! Det är kanske ganska vanligt att göra som ni trots allt. Förmodligen är det stora portnyckeln till varför jag är singel… ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, vi får se hur länge vi har det så här, men det har fungerat hittills. Det kanske inte är det mest rättvisa, men livet är ju inte rättvist ;) och nu som föräldraledig blir det kanske ändå mer snedvridet när man knappt har någon inkomst alls.

 2. Natalie

  Jag tycker att det är supersvårt med hur man ska lägga upp det! Är uppvuxen med föräldrar som bara har ett gemensamt konto och som aldrig bråkat om pengar, så det är väl mest så jag trott att man ”ska” ha det.

  När jag och min sambo köpte lägenhet för ett år sedan så la jag in 1/3 av insatsen, sen öppnade vi ett gemensamt konto där vi la in 80% av lönen varje månad och ifrån detta kontot går alla utgifter min sambo anser vara vettiga – mat, lägenheten, bensin, busskort osv. Jag jobbade när vi köpte lägenheten (deltid på ett café) men enbart för att jag hade ett studieuppehåll på ett år, jag började plugga i januari och har ett år kvar nu. Min sambo tycker inte att jag ska ta studielån så han står för det mesta av våra utgifter just nu – och jag tycker att det känns lite dumt. Men dels har vi bestämt att vi ska amortera hela min lön när jag är färdigpluggad tills lägenheten är avbetalad och dels så skulle jag inte kräva något av det jag la in på insatsen om det ”skiter sig”.

  Jag tror det fungerar om man har samma inställning till pengar och samma mål.

  Svara
  1. Matilda

   Så har vi också gjort, fört över 70-80% av vår län till gemensamt konto till gemensamma utgifter. Tycker det känns toppen och mest rättvist.

  1. Fru Minimalist

   Ja det håller jag med om. Och timpenningen är otroligt låg, förmodligen bättre att jobba över en timme på jobbet någon gång i månaden i så fall.

 3. M

  Vi gör likadant som minimalisterna med ekonomin; sätter in pengar på ett gemensamt konto för gemensamma utgifter, och det vi har kvar använder vi som vi vill. Sedan ett år tillbaka är vi gifta och nu är jag mammaledig men det känns fortfarande mest naturligt att fortsätta som vi gjort innan. Personligen känner jag mig mer bekväm med att kunna spendera/spara min lön som jag vill när allt gemensamt är täckt.

  Svara
 4. Matilda

  Jag vill också ha lite ”egna” pengar men det ska vara procentuellt uträknat inte lika mycket tycker jag då man har olika inkomst.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag håller med om att betala fasta kostnader utifrån procentuell fördelning är det mest rättvisa. Får ta ett snack med Herr Minimalist om det. :)

 5. karin

  Jag har dels ett tips angående köket, att man kan ha multifunktionsprodukter även där. Jag har tex en stor sil (ikea) som funkar till allt som behöver sköljas, även som durkslag till pasta. Och vissa glas funkar till både kall och varm dryck. Fina skärbrädor är även grytunderlägg/uppläggningsfat.

  Sedan angående det där med barn och presenter så är det svårt då jag själv mins tydligt hur härligt det var att få just fina saker när jag var liten. Men det finns ju sjukt mycket på myrorna, särskilt nallar och böcker brukar vara jättefina. Nallarna kan man ju köra ett varv i tvättmaskinen om man är noggrann. Mina kompisar är medvetna och ingen har reagerat negativt på detta vad jag vet i alla fall, tvärtom.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack för bra tips på multifunktionsprodukter! Sedan vi köpte våra skärbrädor i trä så har de kommit fram på köksbordet som just uppläggningsfat för exempelvis finare bröd och ostar.

 6. Elin- kristen feminist

  Stor sil kan verkligen rekommenderas. Jag har en sådan och den är verkligen överlägsen durkslag. I mitt fall har det inget med minimalism och spara plats att göra, det var den jag fick medskickad från mamma när jag flyttade hemifrån och den visade sig bra så durkslaget åkte ut för jag använde det aldrig. Nu har jag ett durkslag igen sedan jag träffade min man men jag ska försöka övertala honom om att göra sig av med det, vi har även en gryta med två olika insatser med durkslagsfunktion som kan ersätta durkslaget för de få gånger per år då vi använder det.

  Svara

Lämna ett svar