Minimalisternas frågestund – Svar del 1

Här kommer del 1 med svar på de frågor som ställdes under vår frågestund under Kristi Himmelsfärdshelgen. I vissa fall har vi valt att korta ner kommentaren/frågan och bara tagit med det mest väsentliga i frågeställningen.

Jag skulle vilja se mer hur och var ni förvarar alla era kläder, prylar, husgeråd, säsongskläder, handdukar etc. Även papper, tidningar, kontorsgrejer och sånt. Bilder på det.

Kläder förvarar vi i varsin garderob samt i två byråer som även fungerar som tv-bänk, se bild i inlägget Höstens trender i minimalisthemmet. Säsongskläderna förvaras varsin säsongslåda som står på våra garderober i sovrummet, se bild nedan. Det är tygklädda lådor från Ikea. Vi har likadana förvaringslådor på garderoberna i hallen och där förvarar vi picknickfiltar, väskor, necessär och andra saker som används mer sällan. I inlägget Säsongslådorna får sig en omgång har vi skrivit lite mer om våra säsongslådor.

säsongslador sovrummet

Vinterjackor förvarar vi i en garderob som vi ställt i vårt källarförråd. Handdukar och lakan i en garderob i hallen. Kontorsgrejer förvaras dels i en skrivbordslåda och dels i vår bokhylla där vi även har vår återsamlingsplats för dagliga prylar. Du ser bild på bokhyllorna i inlägget 9 kg lättare med feng shui, och det är alltså bakom dörrarna på nedre delen av bokhyllorna som en del kontorsgrejer förvaras, som papper, pärmar, olästa tidningar mm. Se bild nedan.

Bokhyllan nedre delen

Jag är nyfiken på hur ni resonerar kring mat och matinköp.

Vi försöker köpa ekologiskt i stor utsträckning samt att laga mycket mat själva och ha med matlåda till jobbet de flesta av veckans arbetsdagar. Sedan vi fick barn har vi tillåtit oss att ha mer hämtmat för att underlätta vardagen. Vi har skrivit en del om matvanor och matvaror i inäggen:
Minimalisternas diet och matvanor
Vardagsfavoriter på minimalistbordet
Bebisens matplats ur ekologisk synvinkel

En del som bloggar om minimalism verkar ha som långsiktig plan att genom sin minimalistiska livsstil kunna sluta lönearbeta och äga sin egen tid. Har ni också en sådan önskan och plan, eller trivs ni med era jobb och vill arbeta fram till 65-årsåldern?

Snarare en önskan än en plan. Att kunna göra så är inget mål vi har, men jag tror och hoppas att vi inte behöver jobba heltid fram till 65-årsåldern. Vi sparar en del pengar för att ha en rejäl buffert, samtidigt tycker vi om att resa mycket och räknar med att gå ner i tid under småbarnsåren, vilket gör att sparandet går ner. Jag tycker vissa siktar för mycket på livet om 10-20 år när de ska vara ”fria”. Då försöker vi mer leva och njuta här och nu, utan att för den delen glömma bort att blicka framåt ibland.

Jag skulle vilja veta om ni har funderat på att göra som många andra amerikanska minimalister har gjort, att åka runt och förespråka minimalismen via diverse events och medier? Eller vill ni fortsätta hålla er identitet privat?

Tanken har såklart funnits där, men som det känns just nu så har vi inga sådana ambitioner eller planer utan håller gärna vår identitet privat ett tag till. :)

Jag är lite nyfiken på att få reda på hur ni kom in på den minimalistiska banan? Var ni båda två lika engagerade till en början eller var det den ena av er som drog med sig den andra?

Vi var lika engagerade och utan den ena eller andra av oss hade bloggen inte bivit av. Det började med att vi flyttade ihop och insåg vad mycket saker vi hade trots att vi båda bodde relativt litet. Några veckor senare åkte vi på en sju veckor lång resa till Nya Zeeland och delar av Asien. Då började vi diskutera det hela mer ingående och insåg att vi hade samma syn och ville göra en förändring som innebar färre prylar och distraktioner. En månad efter att vi kommit hem från resan startade vi bloggen.

Har ni någonsin rensat bort något som ni inser ett tag senare att ni behöver igen och tvingats köpa? Hur tänker ni och känner runt sån konsumtion i så fall?

Möjligtvis några strumpor till bebis minimalist. Vi lämnade en stor andel kläder vi fått till välgörenhet, men nu har vi upptäckt att vi inte har några strumpor för en drygt 3-månaders bebis och framåt, så det behöver vi köpa. Kanske låg det några i någon av klädpåsarna som åkte iväg av bara farten. I övrigt skulle jag säga nej. Kanske beror det på att vi rensat mycket pö om pö och låtit det ta sin tid.

Gör du en behovsanalys och upptäcker att du faktiskt behöver saken/plagget, så är det ju så. Det kan ju även vara någon omständighet som ändrats som gör att saken plötsligt blir nödvändig men inte var det när rensningen skedde. Gör ett bra och medvetet val vid det nya inköpet och gräma dig inte någon längre stund över något som rensats ut felaktigt.

Jag skulle vilja veta på vilka butiker ni handlar era kläder? Händer det nån gång att ni handlar på butiker som säljer kläder som kanske inte håller 50-60 tvättar år ut och år in. Alltså budgetkläder med en sämre kvalitet.

Herr Minimalists favoritmärken är: Ströms och Peak Performance.
Fru Minimalists fravoritmärken är: Gant och just nu Boob (gravid/amningskläder).
Vi handlar en del på nätet eftersom det är tidsbesparande och vi lärt oss storlekar och modeller på de märken vi använder mest. Baslinnen köper dock Fru Minimalist på H&M och Herr Minimalist har ett amerikanskt t-shirt märke som favorit och som också tillhör budgetsegmentet. Båda dessa håller dock såväl färg som form förvånansvärt bra. De tvättas dock max 20 gånger per år. Vi använder majoriteten av våra plagg mer än en gång innan tvätt, samt försöker vädra kläder i den mån det går.

Hur tänker ni kring material när ni köper nytt? Till exempel kläder till er och barnet, köket, möbler osv. Ekologiskt, öko-tex, naturmaterial osv? Eller går ni mer efter att det ska vara långsiktigt hållbart och passa olika funktioner, mer det miljötänkandet? Plastbantar ni?

Vi försöker helt klart i stor utsträckning göra bra materialval när vi köper nytt, oavsett vad det är som köps. I klädväg har vi ärvt mycket till vårt barn och då har vi inte brytt oss om huruvida det varit ekologisk bomull eller ej, utan sett fördelen med att det är kläder som redan tvättats många gånger. De få plagg som köpts nya har dock varit av ekologiska material. Vi skulle nog säga att vi försöker med en kombination av att det ska vara bra materialval och långsiktigt hållbart. Och ja, vi plastbantar. :) Här kan du läsa mer kring detta:
Bebisens kläder ur ekologisk synvinkel
Den farliga plasten
Step by step

Vårt problem är allt materiellt som rör våra tre barn i åldrarna 1 – 5. Jag vet inte om vi har en ovanligt köpsugen omgivning, men barnsaker fullkomligt dräller in från alla möjliga håll, vid födelsedagar och storhelger inte minst, men också vid helt vanliga besök. Detta resulterar i en enda röra som tar oerhörd tid och kraft i anspråk som vi hellre skulle vilja lägga på att umgås med våra barn. Har ni några tips på hur ni hanterar eller kommer att hantera en eventuell liknande problematik är jag er evigt tacksam?

Vi skulle ge släkt och vänner konkreta tips på vad de kan ge i födelsedagspresent istället för leksaker. Exempelvis om ni behöver kläder i någon viss storlek, eller att ni önskar att de ger barnet/barnen en upplevelse. Föregå själva med gott exempel, vi har exempelvis tagit med Fru Minimalists syskonbarn på bio, Skansen, Junibacken etc som födelsedagspresent eller julklapp. Detta blir dock svårare nu när vi själva har barn.

Jag tycker även det kan vara bra att tidigt innan exempelvis jul prata igenom hur alla vill ha det, och då begränsa antalet julklapper som får ges per barn, eller vara tydliga med vad de faktiskt behöver. Vi har ett stundande dop för de närmaste, och till de som frågat har vi varit tydliga med vad vår bebis önskar sig, eller snarare behöver. :) Vi har även öppnat ett ISK-konto där vi sparar till vår dotter och där vi har för avsikt att sätta in eventuella pengar hon får. Att skylla på den begränsade boytan tycker jag är helt okej för att motivera varför ni/barnen inte behöver fler leksaker.

När det gäller förvaring av barnens alla leksaker tänker jag att de får en varsin förvaringsmöbel, exempelvis två leksakslådor. När de får nya leksaker och lådorna svämmar över, så måste de rensa ut något så att allt får plats igen. Kanske kan du hitta fler tips bland kommentarerna till blogginlägget Bebisens leksaker ur ekologisk synvinkel.

För nästan ett år sedan skrev ni ett inlägg om fördelarna att göra er av med tv:n Hur blev det med det till slut, är tv:n kvar? Ge motivering till att den är kvar/borta. :)

Tv:n är kvar. Vi diskuterar dock fortfarande hur det skulle vara om vi inte hade tv:n. Skulle vi spara tid, vad skulle vi göra istället etc. Vi tittar ju i princip aldrig på tv-kanalerna, utan på någon serie eller film vi köper hem. Så rent teoretiskt kan vi lika gärna se det på datorskärmen, även om den skulle kännas väldigt liten i jämförelse och ljudet bli sämre etc. Kanske skulle vi då helt sluta kolla på serier och film, bio känns ju inte lika aktuellt nu med bebis här hemma. Här är inlägget där vi skrev om fördelarna med att göra oss av med tv:n: Kan vi leva utan tv?

Har ni mycket saker som porslin eller annat som ni fått ärva och förvarat någonstans som ni inte riktigt kan göra er av med?

Fru Minimalist ärvde en kaffeservis när hennes mormor gick bort för snart två år sedan, den syns på bild i inlägget Bouppteckning och prylar in. Eftersom vi inte dricker kaffe kändes den onödig från början och den har tidigare legat ute till försäljning på Blocket utan att bli såld. Just nu ligger servisen inslagen i tidningspapper i Fru Minimalists evighetslåda i förrådet. I samma veva ärvde Fru Minimalist en dalahäst samt en bägare från Frimurarna, dessa har vi dock som prydnadssaker i vår bokhylla så de ”används”.

Jag är ruskigt nyfiken på hur nöjda ni är med er barnvagn!

Det kortfattade svaret är att vi är ruskigt nöjda! :) Vi kan inte komma på något negativt med den, utan snarare blir vi mer och mer övertygade om vilket bra köp det var ju mer vi använder den. Möjligtvis hade en större varukorg varit underlättat när vi handlar mat eftersom vi inte har någon bil, men i övrigt har den allt vi önskar och lite till. :)
Här har vi skrivit om vår barnvagn: Det stora valet

Jag skulle vilja se hur ni löst det rent praktiskt hemma med de få saker ni faktiskt behöver förvara. Gärna fotografier som illustrerar. Finns det något område i hemmet som är ett ”svart får” där ni har svårt att minska på antalet?

Du ser en del foton under svaret till första frågan som också gällde förvaring av prylar. Herr Minimalist har svårt att rensa böcker, medan Fru Minimalist äger max ett 30-tal böcker numera. Herr Minimalist har minst tre gånger så många, och då har han ändå en Kindle läsplatta med mängder med böcker. Du ser bild på alla våra böcker i inlägget 9 kg lättare med feng shui.

Fru Minimalist har haft kläder som svårighet att minska på antalet. Det har dock gått bättre och bättre att rensa med tiden. Insikten att hon faktiskt inte behöver så många plagg samt att utgå från konkreta behov, snarare än bara vilka plagg som är snygga, har underlättat enormt.

Vad har ni för minimalt köksporslin och glas, extra nyfiken på val av kaffekopp!

Vi har en blå Höganäs Keramik servis. Praktiskt nog hade vi båda samlat på oss delar från samma blåa nyans av servisen innan vi träffades. Så när vi flyttade ihop fick vi många delar av den, som vi rensat ut lite allt eftersom när något blivit kantstött. Eller när vi insåg att vi hade betydligt fler tallrikar än vi behövde. Vi har skrivit om köksporslinet samt visat bild i blogginlägget Rensning i köksskåpen.

Ingen av oss dricker kaffe därav valde vi att göra oss av med de fåtal kaffekoppar vi ägde, som även de var i denna Höganäs Keramik servis. Numera får de gäster som vill dricka kaffe göra det ur våra tekoppar. Än så länge har ingen klagat öppet. :)

Vi har dock funderat på att köpa glas där du både kan ha varma och kalla drycker, märket Bodum har några sådana. Det känns å ena sidan minimalistiskt, men å andra sidan behöver vi då dels konsumera och dels göra oss av med befintligt fungerande glas och tekoppar.

Vad arbetar ni med? Arbetar ni hel/deltid och i så fall hur mycket procent? Har ni flextid på jobbet eller fasta tider?

Fru Minimalist är ekonom och arbetar som controller när hon inte är föräldraledig. Hon jobbar heltid men planerar att gå ner till 90% när bebis minimalist börjar på förskola om något år eller så. Hon har idag flextid till viss del men inte möjlighet att arbeta hemifrån eller liknande.

Herr Minimalist är ingenjör och jobbar med produktledning på ett IT-bolag. Även han jobbar heltid, minst. :) Han har dock flextid och möjlighet att jobba hemifrån ibland vilket underlättar.

Det var svaren på första delen av frågorna. Kom inte din fråga med i detta inlägg så håll utkik framöver då vi publicerar nya inlägg med fler frågor och svar.

8 tankar kring ”Minimalisternas frågestund – Svar del 1

 1. Ninni

  Kul att få veta lite mer om hur ni tänker!

  Angående tv:n: vi har kvar själva apparaten men inget tv-abonnemang. Vi tycker att det är roligare att titta på en stor skärm, men tittar bara när det passar oss. Dessutom slipper vi både reklam och nyheter.

  Om era släktingar är det minsta lika våra så hjälper inte detaljerade önskelistor. Vårt stora problem har varit allt som kommer mellan högtiderna, när folk hälsar på utan anledning. Det kommer ändå med nån liten leksak, gärna i plast och helt onödig. Så berätta gärna vad bebis Minimalist önskar sig, men också vad hon inte önskar sig och var tydlig med varför. Platsbrist är dessvärre inte ett argument som funkar på alla.

  Svara
 2. Matilda

  Roligt att läsa era svar, få allt samlat och att ni länkar till gamla inlägg! ☺

  Svara
 3. Anna Dahlen

  Kul inlägg!
  Tips för barnstrumpor, jag har 3 par till min 5 månaders bebis och har även en del strumpbyxor och byxor med fötter. Behövs inte så många mer än 3 par då. Sen har jag även börjat köpa en specifik färg på strumpor till de olika familjemedlemmarna, vi är ny fyra, för att minimera tiden det tar att sortera tvätt.

  Granits bodegaglas finns i olika storlekar och går även de att ha både varmt och kallt i. Vi har även börjat byta ut vinglasen till glas utan fot då dessa kan användas både till vin, öl och vatten

  Väldigt bra och inspirerande blog

  Svara
 4. Maria

  Hej!
  Har föjlt er blogg ett tag och tycker den är jätteintressant även fast jag inte är särskilt minimalistisk själv (har visserligen bromsat inflödet av nya prylar och kläder, men rensare inte så mycket). Förstår mycket väl att man vill rensa hemma, göra kloka val och minska sin konsumtion och därmed sin miljöpåverkan – men hur skulle minimalism fungera i större skala och hur skulle det påverka världsekonomin? Skulle fler bli arbetslösa (i förlängningen fattiga) om vi slutar handla billligt från Asien? Eller skulle upplevelseindustrin öka så mycket (eftersom vi ”rikingar i väst” skulle roa oss mer) att det kompenseras? Men är det en miljövinst för samhället i stort om man bojkottar billiga tröjor producerade i Asien men istället flyger långt bort några gånger per år?
  Jag är ingenjör och inte ekonom så kanske fru Minimalist har några tankar om detta? (eller så borde jag bara googla men då lär jag drunkna i olika svar).

  Svara
 5. Karin

  Det var intressant att läsa svaren. Jag sympatiserar med er önskan att leva här och nu, men samtidigt blicka framåt och ha en rejäl buffert. Om man avstår från allt för att leva sen så kan man ju bli grymt besviken. Tänk om man blir överkörd av en buss imorgon…

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Precis. Eller bara planerar för allt man ska göra med sina barn ”sen” när man är ”fri” och har tid, pengar och energi. Men när ”sen” infinner sig så är barnen så pass stora att de har egen vilja och inte alls vill umgås på samma sätt, eller till och med lever sina egna liv och har egna framtidsplaner.

Kommentera