Bouppteckning och prylar in

Tidigare i somras förlorade jag min mormor som jag hade en väldigt nära relation till. Vi har tidigare skrivit om svårigheten att veta vad som ska sparas vid en bouppteckning. För ett par veckor sedan blev bouppteckningen klar och de saker jag tingat i somras levererades hem till oss.

Det var betydligt fler saker än jag minns det och genast sköljde en våg av ominimalism över mig samt lite ångest över att behöva ha så mycket på in-listan denna månad. :-)

Mormors saker

Som du kan se på bilden var det en salig blandning av prylar som nu kom in i vårt hem och jag tänkte redogöra för ett urval av dem nedan.

Glasskål. En skål som varje julmiddags efterrätt serverats ur och nu är det dags för mig att hitta en god efterrätt att servera ur densamma så att den kommer till användning ofta.

Bägare från Frimurarna. Detta är den enda minnessak jag har från min morfar som jag aldrig hann träffa då han gick bort innan jag föddes. Det känns som en annorlunda, personlig och unik minnessak och jag ser den framför mig med vitsippor i om våren.

Mahjongspel. Mina föräldrar reste en del när jag var liten och jag bodde då hos min mormor. Om kvällarna spelades det ofta mahjong med vänner och jag fick sitta och titta på när de slängde sig med konstiga uttryck som ”Grön drake”, ”Sitter på en sten” och ”Nordan”. Självklart fick även jag lära mig spelet så småningom samt terminologin, och nu har spelet från 1952 gått i arv till mig.

Glasvas. Perfekt storlek för en ros eller fem. Genast åkte den billiga variant vi tidigare ägde ut. En in – en ut.

Servis Linnea. Klassisk Hackefors servis Linnea i 12 delar med kaffekoppar, kaffefat och assietter (alla delar är inte uppackade på bilden). Med tanke på att jag och Herr Minimalist aldrig dricker kaffe så är överflödig ett milt uttryck. Jag önskade få ärva denna servis när jag var tio år och nu får jag stå mitt kast. Samvetet säger spara medan förnuftet säger sälj.

Eventuellt kommer vissa av sakerna från bouppteckningen att säljas på nätet eller loppis. Jag föredrar att ha ett fåtal minnesvärda saker som vi verkligen använder och kan glädjas av, men till en början får de alla komma in i hemmet.

Hur stor del av det du fått i arv har du behållit och hur stor del har du kunnat göra dig av med efter en tid? Vilken typ av saker har det i slutändan blivit kvar från arvet?

11 tankar kring ”Bouppteckning och prylar in

 1. Camilla

  När min farmor dog tog jag en del saker. Men var mesta delen kökssaker tex en stekpanna, ugnsform, bakform med avtagbar kant och sånt som jag behövde. Sen tog jag en hög tallrikar också eftersom jag strax efter skulle ha födelsedagskalas och själv ägde 4 st. Men de ska åka iväg till myrorna nån gång eftersom de inte alls är min stil. Nån minnessak blev det inte alls eftersom det mesta inte passar in i mitt hem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hade nästan önskat att jag/vi behövde lite ugnsformar eller andra gedigna kökssaker till hemmet, men eftersom både jag och Herr Minimalist haft varsin bostad en längre tid och hyfsat nyligen flyttat ihop så har vi redan hunnit skaffa oss det vi behöver och valt ut ”det bästa” från två världar i samband med flytten :-)
   Duktigt av dig att inte ta någon minnessak om det inte var din stil!

 2. A

  Knivigt! Jag hade nog börjat med att höra mig för hos familjen och släkten först om någon var intresserad av att ta emot sakerna därefter sälja/skänka dem till utomstående. Nu vet jag iof inte hur bouppdelningen har gått till i ert fall.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, bra idé att höra med släkten först! Det har varit en okomplicerad bouppteckning då vi är en liten familj och dödsboet var utan saker av stort värde, så alla har fått sätta lappar på det de saker och möbler de vill ha. I de fall det blev flera lappar på samma sak/möbel drog vi helt enkelt lott.

 3. Yve

  När både min pappa samt min farmor gick bort samma vecka, blev det känslomässigt väldigt jobbigt då jag hade en nära relation med båda. Många saker tog jag med hem och eftersom jag bor i ett stort hus fick mycket plats.

  Men allteftersom åren går gör jag mig av med fler o fler av de sakerna. Känner också att det inte är så mycket i grejerna mina minnen finns. Har nu bara ett par budda figurer samt en mässingsklocka som jag minns från min barndom hos farmor samt pappas elefanter och ett snidat träskrin från hans resor i Fjärran östern. Jag har haft både stolar, byråar, tavlor och en massa andra saker.

  Ibland får det nog ta lite tid så att man känslomässigt är med. Sen har även mina syskon några saker så jag ser minnessaker hemma hos dem med.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, du har nog helt rätt i det du skriver att ibland får man låta känsloarbetet ha sin gång. I vårt fall rör det sig ju mest om småprylar, inga stora möbler eller så som tar plats etc. Det blir faktiskt lite spännande att se vad jag har kvar för saker från mormor om 5 år :-)

 4. Rebecka

  Jag har tagit rostfria bunkar från mormors hus, hmm samt ett skrivbord, litet matsalsbord samt sex stolar och en jordglob. Men seriöst, det är bunkarna jag har mest glädje av, de används nästan varje dag. :) Farmor hade mycket mer prydnadssaker när hon flyttade från sitt stora hus, därifrån har jag flera vaser och skålar från Kosta Boda, vad jag ska göra med dessa vet jag inte. Sedan är det några skålar/fat till uppläggning av mat/grönsker som jag använder ibland som kommer från farmors föräldrahem. Du kommer nog ha mycket glädje av glasskålen även om du inte kommer att använda den så ofta. :) Jag har ett par av farfars hattar med. Han dog 1984 när jag var två år så jag minns inte honom men jag har visst ärvt hans längd och huvudstorlek så hattarna och några gamla (oanvända) snickarbyxor (han var snickare!) finns hos mina föräldrar. Ibland tar jag på mig tyrolerhatten bara för att det är lite roligt… tur att föräldrarna har plats. :) Det finns ju så mycket annat som man kan rensa ut innan man tar itu med minnessakerna, vilket jag tycker är bra. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att du har något som du använder nästan dagligen som påminner om din mormor! Även vissa saker som uppläggningsfat, skålar och vaser är ju väldigt användbara och fina arvegods, du hade ju förmodligen inte använt dem oftare om du köpt nya men ändå velat ha ett par vaser, uppläggningsfat och skålar i hemmet. Och visst finns det många andra ställen att rensa på innan man ger sig på de kanske mest sentimentala :-)

 5. Michel Larsson

  Hej! Tack för svaret jag fick i ”Frågestund- Svar del 1”. :) Ni länkade hit ang. att göra sig av med saker som man har fått ärva. Mina föräldrar lever som tur är, så jag har inte behövt berarbeta sorg, däremot är problematiken att jag fått med mig saker då jag flyttade hemifrån för ca 10 år sen. Bakgrunden till detta var att mina föräldrar skilde sig när jag var ca 4 år, så i högarna i min källare fick jag med mig på köpet. Lådorna består av deras minnen tillsammans som bl.a. brölloppspärmar, porslin etc. Har ni några råd som jag kan ta till mig? Vill ju egentligen ha en minimalistisk känsla i förrådet. Samtidigt kan det ju vara kul att ha bilderna kvar som minne. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det där med att få med sig saker när man flyttar…du har väl läst inlägget ”Tio års sparande till vilken nytta?” som visserligen berättar om en annan problematik än din, men ändå :)
   http://minimalisterna.se/tio-ars-sparande-till-vilken-nytta/

   Åter till din fråga. Jag skulle sparat några bilder och minnen, men inte allt om det var mycket saker. Ofta behöver du inte många olika saker för att minnas någon person eller händelse, utan någon enstaka väl utvald. Kanske kan du digitalisera bilderna på något sätt och göra dig av med de fysiska dito. Vi har en varsin ”evighetslåda” eller ”nostalgilåda” i förrådet där vi sparar minnessaker och dylikt, men begränsar det alltså till en låda innehållandes allt som ”måste” sparas men inte används, läs mer i inlägget nedan. Kanske kan du använda lite av porslinet och göra dig av med resten? Så länge det ligger i en låda i förrådet ger det dig väl varken glädje eller minnen tillbaka? ;)
   http://minimalisterna.se/nostalgiladan/

   Hoppas du fick några idéer utifrån tipsen ovan, lycka till!

 6. Michel Larsson

  Hej och tack för ett engagerat svar! Så tacksam :) Tror inte att jag har läst just det inlägget, men tror att ni har nämnt det i något annan inlägg. Det som fick mig att ”fastna” här var nog om alla rensnings tips kring saker och ting. Kan ju passa på att säga att mitt hem ser helt annorlunda ut sen jag börjat hänga här, vill att ni ska veta det :)

  Det här med att digitalisera gamla framkallade bilder har jag haft i bakhudet länge. Håller mest på med organisering av digitala bilder. När jag är ute och reser eller tar komponerade bilder som bröllops och photo shoots så kan det bli flera hundra bilder bara på en dag att gå igenom. Då får man verkligen tänka ”Less is more” ;) Så tipset om att skapa en minneslåda bygger ju på samma princip, att begränsa det speciella till en låda.
  Har väl egentligen samma dilemma med alla medaljer, diplom och pokaler som man har samlat på sig från tiden då jag var elitgymnast. Men just det ”problemet” har läst i ett inlägg. Det är det som är så kul med er, man kan känna igen sig så otroligt mycket.

  Keep going! Blir att bita i det sura äpplet nu och styra upp minnena :)

  Svara

Lämna ett svar