Mer eller bättre – vilken väg väljer du?

I skolan fick vi lära oss att en ökning av BNP är entydigt positivt och ett självklart mål hos politiker och samhället i övrigt. När vi några år senare kommer ut i arbetslivet används mantrat tillväxt det vill säga företaget ska växa och ha tillväxtmål som alla medarbetare ska känna delaktighet i och arbeta mot.

Mer pengar, konsumtion, vägar, byggnader, prylar etc finns med i majoritetens målbild av ett framtida bra samhälle. Inställningen är att den dag jag dör ska det finnas mer av ”allt” som produceras av människan jämfört med den dag jag föddes.

Men kommer detta synsätt verkligen att hålla år efter år, sekel efter sekel, generation efter generation? Under tiden som BNP ökar, företag växer och människor ökar sin konsumtion, så händer det negativa saker med vårt natur, omgivning och atmosfär. Vi glömmer ofta bort att tänka på och ta hänsyn till hur vårt beteende påverkar miljön i ett större och längre perspektiv.

Vilket slutmål vill du ha och i vilket skick vill du lämna över planeten till dina barn och barnbarn? Filmen The Story of Solutions kanske kan hjälpa dig med svaret.

3 tankar kring ”Mer eller bättre – vilken väg väljer du?

 1. Eva

  Såg den här filmen tidigare. Den är verkligen tydlig och pedagogisk. Jag är verkligen för demokrati men i detta fall borde vi inte ha något fritt val, vi borde vara tvungna att prioritera bättre framför mer. Vad majoriteten tycker och vill är inte alltid relevant när det gäller riktigt långsiktiga frågor som gäller överlevnad och livsvillkor för kommande generationer.

  I denna sak bör man inte ens ställa frågan om folks åsikt då det signalerar att tyckandet är relevant. Jag är så omodern nu och påstår helt fräckt att folks åsikt om detta är ointressant. Däremot är det alltid relevant med olika människors verklighetsbeskrivningar. Då avslöjas alla våra brister i perspektiv och helhetssyn. Utifrån ökad insikt om dessa kan man börja arbeta, mindre med åsikter och mer med de fakta vi har.

  Svara
 2. Frihetssökare

  Först vill jag ge ”cred” för en bra blogg!
  Jag gillar tanken med ett bättre samhälle/mer hållbart samhälle, också även om jag föredrar frivilliga former. Egentligen gå bakåt historiskt, inte tillverka massa skit osv. Leva enklare etc.
  Eva här tycker inte ens att jag ska få ha en åsikt, hmm.. läskigt. Påtryck ovanifrån. Tyranni. Nej tack! Jag lever väldigt hållbart redan idag, men skulle alla leva som jag så skulle skulle samhället kollapsa (tror jag).
  Jag gillar inte för mycket lagar som tar bort frihet. Problemet som jag aldrig ser dessa filmer tar upp är vad vi ska göra med allt överflödigt folk? Jag menar i ett sådant här samhälle kommer många bli arbetslösa och få svårt att försörja sig. Vad har man för lösning på detta? Andra problem kommer uppstå till mänskligheten har anpassat sig. Detta håller man tyst om i sådana här filmer, antagligen för att man inte har någon lösning.

  Mvh

  Svara
 3. TBIT

  Jag tror att basinkomst (också känt som medborgarlön) är ett bra sätt att komma till rätta med att alla inte behöver jobba 40h/vecka.

  Om ni gillar detta tema så rekommenderar jag att ni lyssnar på min nya idol Stefan Hyttfors, om ni får (eller googlar upp) chansen!

  Svara

Kommentera