Vad sparar man vid en bouppteckning?

Efter onsdagens mycket fina och personliga begravning av min kära mormor, besökte vi på torsdagen hennes lägenhet. Vi är tre familjer som ska ta hand om kvarlåtenskapen och var och en får sätta post-it-lappar med namn på ägodelar man vill ha. Är det flera som vill ha samma föremål drar vi lott om det.

Jag hade otroligt svårt att välja vilka saker och prylar jag skulle sätta en lapp på. Vad är typiskt mormor, vilka saker förknippar jag med henne och vad kan jag själv ha nytta av och använda?

I grunden är det inget vi direkt behöver till vårt hem och jag vill inte ta för mycket prylar som bara blir liggandes i en låda i förrådet eller ståendes oanvända i ett skåp. Jag är dock rädd att många av mina minnen kommer blekna om jag inte har något som påminner om mormor, vår relation och allt vi upplevt tillsammans. Jag har fått rådet att hellre spara för många saker än för få, det går alltid att rensa om ett år men däremot inte att ångra det jag inte behöll. Min minimalistiska grundsyn gör att den ena delen av mig enbart vill ta hand om saker som jag vet med säkerhet att vi kommer att använda i vårt hem eller exempelvis smycken som jag kan och vill bära. Den andra delen vill spara alla möjliga saker som jag förknippar med henne, allt från skålar och vaser till serviser och foton.

Vad jag till slut behöll får ni se när vi summerar månadens in och ut i juli eller augusti, beroende på när vi hunnit skifta ut sakerna. Jag har en känsla av att en av dessa månader kommer ha en övervägande del på in-sidan av förklarliga skäl.

Vad har du sparat för föremål från nära släktingar eller vänner som gått bort och hur tänker du i processen?

3 tankar kring ”Vad sparar man vid en bouppteckning?

 1. S. med punkt

  Får man kommentera så här långt efteråt? Håller på att läsa mig igenom arkivet.

  Det viktigaste jag sparade efter min mormor var ett kakfat. Inte för att vi hade behov av fler kakfat, utan för att det var det kakfatet som mormor alltid använde, både till vardag och fest.

  Det känns bra att plocka fram det under våra bjudningar, som en liten hälsning till mormor. Våra andra kakfat har blivit mer överflödiga.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, självklart får du kommentera långt efteråt, vi ser och läser även de kommentarerna. :)
   Förstår precis vad du menar! Jag kände likadant med en större glasskål jag sparade som mormor alltid använde till bär, frukt eller grädde när det vankades efterrätt. Nu har vi själva använt den vid större bjudningar med efterrätt, Storasyster Minimalists dop och 1-årskalas mm. Känns precis som du beskriver, som en liten hälsning till mormor! :)

 2. Hanna

  Känner igen mig i Era funderingar. Fick mycket när farmor och farfars hus rensade, endel ligger tyvärr nerpackat hos mina föräldrar men en sak som jag är väldigt glad över att jag tog med är något så enkelt som en smörkniv! En fin sådan med svarvat handtag. Använder den så gott som dagligen och varje gång påminns jag om de trevliga, lugna stunderna i deras kök :)

  Att läsa igenom arkivet tar tid, men jag är samtidigt glad över det då jag inte kommer att ha tid för ordentlig rensning förrän i sommar så toppen att kunna läsa mycket insp innan!

  Svara

Kommentera