Kom i form med minimalism

De senaste veckorna har jag snubblat över en hel del information på nätet på temat minimalistiska träningspass. Med minimalistiska träningspass menar jag lite kortare träningspass men som trots det ger bra effekt och vanligtvis består av olika varianter av basövningar som stimulerar flera muskelgrupper samtidigt. Jag tänkte att jag skulle ge några läs- och sevärda exempel.

Bloggaren Lofsan slog hål på myten om att du måste träna i minst 30 minuter för att det ska ge effekt i ett inslag för TV4 nyligen. Där berättar hon om den senaste forskningen som säger att 20 minuters hård träning tre gånger i veckan ger minst lika bra hälsoeffekt som 60 minuter medelintensiv träning lika många gånger.

I förra veckan skrev en av våra bloggrannar om 7 minimalistiska träningsformer med tips både för nybörjare och mer träningsvana personer som vill prova något nytt. Gemensamt för de flesta av tipsen är att de är högintensiva pass där flera muskelgrupper får jobba parallellt och på kort tid.

I dagarna hittade jag ytterligare ett inlägg på temat minimalistisk träning, den här gången hos bloggen nyttigt.eu, med rubriken Det minimalistiska tränandet blir alltmer populärt, där inlägget fokuserar på forskning kring kortare träningspass. Tydligen har bristen på träningsmotivation, inte bara hos amerikanarna, fått följden att träningsforskare över hela världen försöker hitta strategier för hur befolkningen ska kunna uppnå tillräckliga hälsoeffekter av träning fast på kortare tid.

Och för ett par veckor sedan skrev jag själv om löpning som minimalistisk träningsform just för att det är så enkelt att utöva, kräver minimalt med utrustning och kan börja så fort du knutit på dig joggingskorna.

För många, liksom för mig, är dock träningen så mycket mer än något jobbigt på en att-göra-lista som genomförs på kortast möjliga tid. För mig handlar det även om att släppa jobbtankar eller bara jobbiga tankar, få endorfinkickar, om möjligt vistas i direkt solljus och i naturen samt naturligtvis skapa en stark och hälsosam kropp som håller hela livet. Ett av inläggen ovan formulerar hur jag känner på ett bra sätt:

…det är inte bara promenaden i sig som stärker. Frisk luft, solljus och bara det att vi vistas i den gröna naturen påverkar hälsan positivt. Att pressa ner 30-minuters-promenaden i skogen efter jobbet till någon form av högintensiv träning under 10 minuter på arbetsplatsens löpband låter inte helt gediget.

Oavsett så är det enligt mig positivt att det forskas fram minimalistiska träningsformer som ger möjligheten att genomföra riktigt bra pass på kortare tid när det behövs. Den bästa träningen är trots allt den som blir av.

4 tankar kring ”Kom i form med minimalism

 1. Mia - I love ekonomi

  Själv har jag sjuk svårt att komma igång med träning, så minimalistisk träning skulle nog passa mig. Kombinerat med härliga promenader ute i friska luften, som jag gärna tar varje dag.

  //Mia

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, du får prova dig fram vad som fungerar för dig så hittar du nog din träningsgrej tillslut. Det är svårt att etablera en ny vana men när det väl blivit en vana så tar det istället emot att bryta den helt. Och motion i form av härliga promenader i naturen ska inte underskattas! De gör gott för både hjärta och själ.

 2. Yve

  Mycket bra och klok blogg. Älskar att röja o rensa och har på senaste tiden handlat mindre o mindre. Nu ska jag läsa ikapp allt ni skrivit. Vill själv leva enklare och mer ”minimalistiskt” Dock inte helt enkelt då familjen är stor och inte inne på samma linje tyvärr.
  Hälsningar Yve

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du gillar bloggen! :)
   Visst är det svårt när inte hela familjen har samma synsätt på att rensa, våga göra sig av med saker och köpa mindre. Kanske kan ni komma överens om vissa rum eller platser i hemmet där ni ska ha det rent, avskalat och minimalistiskt, och andra där det får vara lite rörigt och mer saker. Det är svårt att tvinga någon till ett ändrat beteende eller synsätt, men många kan bli inspirerade genom att föregå med gott exempel och prata om fördelarna.

Kommentera