Att sälja ärvda ting

Här om dagen var det två år sedan min mormor gick bort. Vid bouppteckningen ett par månader senare fick jag bland annat en klassisk servis från Hackefors med blomman Linnea, så här skrev jag om servisen då:

Klassisk Hackefors servis Linnea i 12 delar med kaffekoppar, kaffefat och assietter. Med tanke på att jag och Herr Minimalist aldrig dricker kaffe så är överflödig ett milt uttryck. Jag önskade få ärva denna servis när jag var tio år och nu får jag stå mitt kast. Samvetet säger spara medan förnuftet säger sälj.

För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att sälja servisen. Sedan den kom in i hemmet för knappt två år sedan, har varje kopp, fat och assiett stått varsamt inslaget i tidningspapper i en plastkasse. Jag kände att de förtjänade bättre än så, att någon annan säkerligen skulle ta hand om servisen bättre och förhoppningsvis även använda den. Som vi tidigare skrivit i inlägget Om jag vore en pryl:

Om jag vore en sak så skulle jag vilja användas så mycket som möjligt för det ändamål jag är avsedd för, men samtidigt självklart hanteras respektfullt utan slit och släng-mentalitet. Den dag jag av en eller annan anledning inte längre är aktuell vill jag ha kommit till maximal nytta under min verksamma tid.

Servisen kom inte till maximal nytta hemma hos oss och under överskådlig framtid skulle den heller inte göra det eftersom ingen av oss tycker om kaffe. Jag gick även igenom våra tips om hur du bäst hanterar minnessaker som vi skrev i inlägget Nostalgi och minnessaker, men inget där var direkt applicerbart på servisen.

Här kommer kruxet och knepet att kunna sälja saker du har byggt upp nostalgisk ränta kring, och prylar du ärvt och därför känner mer hänsyn och ansvar för. Gör något särskilt för pengarna du säljer saken för. Låt dem inte bara bli en del av familjens allmänna vardagskonsumtion, om du inte har det enormt knapert för tillfället förstås. Om det handlar om större summor kan du och/eller familjen göra någon minnesvärd aktivitet tillsammans. Ett annat bra alternativt är att låta pengarna bli ett bidrag till barnens sparkonto.

Vad vi gjorde för hundralapparna som servisen gav? Jo, vi satte in dem på Bebis Minimalist nyöppnade sparkonto i samband med dopet. På så vis blev pengarna från servisen som en gåva till Bebis Minimalist från gammelmormor, vilket kändes fint.

Har du några nostalgiska och/eller ärvda saker som inte används och som skulle kunna säljas?

19 tankar kring ”Att sälja ärvda ting

 1. Sara

  Så klokt resonerat och vad fint att gammelmormor fick ge något till sitt barnbarnsbarn trots att hon gått bort <3

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, övriga i familjen har redan sina favoritserviser som de använder, den skulle möjligtvis kunnat få stå och damma i någon annans skåp ett par år. ;)

 2. Eva

  Nja, har inte ärvt något som skulle gå att sälja, har aldrig ärvt något alls ännu vad jag kan komma på. Om det vore svårt att sälja om jag hade något vet jag inte. Det beror kanske på om relationen till givaren varit bra och avslutad, då skulle det nog gå finfint. Som jag ser det så är det just de oavslutade relationerna som skapar knepigheter. Man kan bli överdrivet nostalgisk eller tvärtom inge något mer negativ känsla.

  Nu har du sålt men jag reagerade på det citat av dig själv där du skrev ”Samvetet säger spara men förnuftet säger sälj.” Blev paff men ändå inte. Idag styrs ju folk kanske mer av förnuftet än samvetet. Det är synd för förnuftet är så informationsbegränsat i sin analys av en situation medan samvetet vet mer då det tar hela ens person i beaktande och detta även i relation till andra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande samvetet och förnuftet, så var det ju hur det kändes för snart två år sedan. Med lite distans till det hela har förnuftet tagit över. :) Och jag har andra ärvda saker från min mormor som vi, tillskillnad från servisen, använder regelbundet. Exempelvis en vas och serveringsskål med lite speciell design i glas. Den sistnämnda användes så sent som på dopfikat vilket kändes fint.

 3. Elin- kristen feminist

  Den är jättevacker och förhoppningsvis kommer den dit den kan uppskattas till fullo. Jag har försökt att inte ta emot saker från familjen som jag faktiskt inte vill ha och använda men har det ändå blivit så har jag inget problem med att göra mig av med dem. Jag funderar på att sälja några av de smycken jag ärvde av min mamma tex.

  Svara
 4. cl

  Hade en släktservis från 40-talet som min brorsdotter -som ska flytta hemifrån- blev glad att överta. Annars hade jag sålt den alternativt skänkt till välgörenhet.

  Svara
 5. Minimalist G

  Helt rätt beslut fattat, bättre servisen kommer till användning hos någon annan och bebis minimalist får en liten extra skjuts på sparkontot för framtiden :)

  Tog själv över 1/3 av ett helt bohag för ca 7år sedan som jag nämnt i en eller ett par tidigare kommenterar här över åren och som redan minimalist i en 1:a med vinds- och källarförråd blev det fullt.. och det tog mig ända till våren 2014 innan jag jag lät Gengåvan komma och hämta nästan allt, det var en så stor befrielse, sen har jag dock även under det senaste året sett över mina egna ägodelar och minimerat det till det absolut nödvändigaste. Ang. de ärvda tingen så har jag sparat några få kanske (4st objekt vad jag kommer på nu) och ang. mina egna endast det absolut nödvändigaste :)
  Det senaste jag gjorde mig av med var microvågsugnen för kanske 3månader sedan, bästa jag gjort sedan jag sålde TVn för 6-7månader sedan.. inga mer lätta lösningar som fryst micromat trött efter jobbet i affären längre, betydligt mer frukt och grönsaker sedan dess.. Vilket leder mig in på nästa fas, nu när jag inte har en pryl mer att avvara i hemmet.. hälsan är mitt nästa projekt i form av kost och välbefinnande, initierade detta redan i början av året och kommer så att fortsätta =)

  Sedan jag nedgraderade bilen förra sommaren till en liten miljöbil (Audi A3 TDI) så kan jag spara mellan 6-10tkr i månaden, vilket kommer bli en bra buffert för jag vet inte exakt vad än.. men det kommer nog till nytta någon gång.. men som minimalist överväger jag även att avveckla bilen helt på sikt vilket med busskort skulle göra att jag kunde spara kanske 1-2månadslöner till per år.. men steget dit är tämligen stort av flera skäl, så tillsvidare är det en prioriterad utgift som är i snudd på klass som boendekostnaderna..

  Ha de bra!

  Svara
 6. Leena

  Bra jobbat med försäljningen av servisen! Synd bara att så fina saker inte ger mer än hundralappar.

  Jag gör precis som ni, investerar pengarna i nåt fint istället för att låta det gå till vardagskonsumtionen. För ett tag sedan sålde jag några av mina kära muminmuggar som hade blivit för många. Under semestern blir pengarna till en överraskningsresa för min man, som tack för allt stöd jag fått sedan hjärnblödningen. Det känns som ett bra sätt att spendera pengarna jag tjänat genom att sälja något jag tyckt mycket om i många år.

  Svara
 7. Karolina

  Att sälja servisen verkade vara rätt i ditt fall men hur gör man om man som jag har fått farmors servis som mamma och pappa köpt till mig? Jag är rädd för att såra mina föräldrar om jag säljer den men helst vill jag inte ha den kvar, vad gör man då?

  Svara
 8. Johan

  Lite OT kanske, men jag hoppas att ni med ”sparkonto” inte menar ett traditionellt sparkonto med ränta, med tanke på att detta är ett mycket långsiktigt sparande. Ett sparkonto ger idag knappast mer än 1 % ränta, medan börsen i genomsnitt ger 8 % per år. Det blir en mycket, mycket stor skillnad med tanke på ränta-på-ränta-effekten under flera årtionden. För långsiktigt sparade (mer än 3-4 år) är det bara börsen och ISK-konto som gäller. Och man behöver inte vara expert eller kunna något om aktier. En billig indexfond (max. 0,4 % avgift) är en stabil, långsiktig sparform som passar alla. Det finns till och med gratisfonder helt utan avgift.

  Svara
  1. Leena

   Det är lugnt Johan. Vi som läser bloggen slaviskt vet att Herr & Fru Minimalist har stenkoll på det där. Men bra heads up ändå.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du har helt rätt i det du skriver, och som Leena är inne på så har vi givetvis har vi ett ISK till Bebis Minimalist hos en av nätmäklarna :) Jag är aktienörden och tradern i vårt förhållande så jag ska försöka förvalta hennes portfölj väl med utvalda aktier och billiga fonder. Dock är börsen så ”dyr” och beloppen hon fått så pass små just nu att vi varit försiktiga med investeringarna så här långt. Även om jag innerst inne vet att ”tiden” är en av de viktigaste faktorerna historiskt sett, det vill säga att bara ge sig in och börja, inte vänta på ”rätt” tillfälle.

 9. ekomammaistan

  Vi har gjort liknande med den matservis vi fått av makens nu bortgångna mamma som vi framför allt inte använde då den inte gick att diska i maskin och med två små barn uppskattar vi verkligen alla hjälpmedel som ”skapar tid”. Vi har lagt undan dessa pengar för att köpa rejäla kvalitetsstolar av den typen som maken hade i sitt barndomshem. Jag kände att vi inte ville att dessa pengar skulle gå in i vardagsbudgeten utan bli något annat.

  Som ett ps läste jag kommentarerna ovan och jag skulle gärna läsa lite mer om hur ni sparar till bebis minimalist. Vi har ett sånt ”dåligt” vanligt sparkonto till våra barn men har öppnat ett ISK som vi ännu inte kommit igång med. Vi skulle generellt vilja bli bättre på att spara ”bra”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är nog skilsmässovarning att inte ha diskmaskin när man har barn, eller att ha för mycket porslin som inte kan köras däri. Det spar tid, energi och eliminerar onödigt vardagsgnabb. ;)

   Gällande sparande till barnen kan jag rekommendera att börja med blogginlägget nedan som jag håller med om i mångt och mycket, om än inte allt. Exempelvis kommer vi att köpa ett fåtal aktier som vi tror på med bra utdelning till Bebis Minimalist, liksom att vi har ett ISK som även kommer användas för sparande till eventuella kommande syskon.
   http://www.rikatillsammans.se/2014/11/26/borja-spara-till-barnen/

 10. Ulla

  Först blev jag lite provocerad (då jag ha samma servis och älskar den) men sen inser jag att även jag är lite av minimalist även om inte aktivt????
  Under min tonårstid samlade jag på Rörstrands matservis. Tunga tallrikar och med grön/blå rand. Skriker 70-tal. Har fortfarande kvar servisen minus en tallrik och använder den dagligen utan bli less på den och det är 36 år sedan jag flyttade hemifrån. Tala om kvalitet. Ang hackeforsservisen så började jag få den när jag tog studenten och har använt den vd födelsedagar, dop, student, begravning, jul mm. Senaste tillskottet för 15 år sedan var att jag fick ärva min mormors matservis. Den klassiska vita med guldkant. troligtvis inköpt på 30-talet på avbetalning. Okay jag har två matserviser.
  Jag tror mycket handlar om att dels finna de saker, ex porslin, man verkligen tycker om och känna sig nöjd med detta. Samt att vara så trygg i sig själv att man inte behöver hänga på alla nya trender som vi blir överrösta med i tidningar, TV, bloggar mm. Hhar man haft något tillräckligt länge så är det helt plötsligt modern igen.

  Svara
  1. Johan

   Ulla, minimalism handlar inte om att göra sig av med saker bara för sakens skull, det handlar om att göra sig av med onödiga saker som man inte använder, sådant som bara tar upp plats och samlar damm.

   Om du använder denna servis varje dag så är den uppenbarligen inte onödig för dig, så fortsätt att använda den du. Det Minimalisterna skriver om i detta inlägg är en helt annan situation, deras servis hade stått oanvänd i två år, så uppenbarligen var det för dem en onödig ägodel som de inte behövde behålla.

Lämna ett svar