Den farliga plasten

Turkisk yoghurt, granola, bröd, smör, ost, kalkon, kaviar, salt, te, grädde. En uppräkning av min frukost idag, minus ägg. Men också en uppräkning av varor som har hela eller delar av förpackningarna gjorda av plast. Även ägg kan du köpa i plastförpackning numera, även om vi inte brukar göra det.

Partiklar från plasten vi använder i vår vardag är ett av de nya hoten mot havets ekosystem. Farliga mikroplaster tas upp av havens djur och förs via fiskar vi äter tillbaka till oss människor. Även fåglarna får i sig plast i tron om att det är mat. Vi vet att flera olika plaster är farliga för oss människor, men inte hur farliga eller vad de gör med oss och vår miljö på lång sikt. Idag återvinns eller deponeras ungefär hälften av den globala plastproduktionen. Resten används fortfarande eller återfinns i vår natur som nedskräpning. Plast är något som aldrig kommer försvinna från jorden då stora delar av den aldrig kan brytas ner.

För vår egen och naturens skull behöver vi minska plastkonsumtionen. Men hur lätt är det när tillverkarna envisas med att plasta in många av våra vardagliga matvaror? Och när plast blivit så vanligt förekommande i så många olika varianter att vi inte längre tänker på att det är just plast?

Plaststol

Det sägs att det tillverkas en sådan här plaststol var 40:e sekund, samt att det finns lika många sådana plaststolar som det finns människor på jorden. Galet!

Sakta men säkert försöker jag och Herr Minimalist byta bort våra plastvaror i hemmet, och vid nyinköp tänka på att köpa varor av alternativa material som är bättre, exempelvis trä, stål, plåt, glas, porslin, papper och tyg. Här är några konkreta exempel på vad vi gör och har gjort för att minska på plasten, stort som smått:

 • Bytt ut alla vattenflaskor i plast mot dito i rostfritt stål från Klean Kanteen.
 • Köper inte vatten på flaska.
 • Införskaffat nappflaskor från Klean Kanteen.
 • Tar med tygkassar till mataffären.
 • Tackar nej till plastpåsar i klädbutiker och dylikt när det är lämpligt.
 • Undviker att köpa kläder som innehåller polyester.
 • Bytt ut majoriteten av köksredskapen i plast mot liknande varianter i trä eller stål.
 • Bytt ut majoriteten av plastmatlådorna mot matlådor i glas.
 • Bytt ut förvaringslådor för matrester mot motsvarande i glas.
 • Undviker engångsmuggar, glas, bestick etc.
 • Använder fåtal rengöringsprodukter vid städning i hemmet.
 • Köper möbler i trä.
 • Ratat skumgummimadrass i spjälsängen till förmån för bovetemadrass från Bovete.
 • Införskaffat PVC-fri skötbädd.
 • Har för avsikt att använda tygblöjor i viss utsträckning till bebis minimalist.
 • Använder fast tvål istället för flytande tvål i plastförpackning.
 • Inte tagit emot leksaker i plast.
 • Köper underhållning digitalt. CD-skivorna är sedan länge utrensade och vi äger inte en enda dvd-film. 

Vad har du gjort för att minska plasten i hemmet eller i din vardag?

23 tankar kring ”Den farliga plasten

 1. Maria

  Intressant! Vi plastbantar också förutom lego, förvarar det mesta i glasburkar osv. Jag undrar hur ni gör för att undvika ta emot leksaker i dålig plast? Barnen får ofta det i present och vi vill inte vara oförskämda, tycker det är jättejobbigt och speciellt om barnen fäster sig. (Vi smusslar iväg grejorna efter ett tag och sparar i källaren om dom blir efterfrågade senare men det känns inte bra)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vår dotter är ju inte ens två månader ännu så vi har inte stött på problemet i någon större utsträckning :) Här har vi skrivit en del om hur vi tänker kring leksaker dock:
   http://minimalisterna.se/bebisens-leksaker-ur-ekologisk-synvinkel/

   Vi skrev i ett mail till närmaste släkten som vi misstänkte skulle vilja köpa något vid hennes födelse, att vi dels inte direkt behöver något, men om de ändå ville köpa något så fick de gärna undvika plast samt tänka på naturen i val av present. Jag tror vi kommer skriva något liknande till dem vad gäller eventuella presenter vid hennes dop.

 2. ANNA

  En viktig aspekt i det hela, som NI verkar ha förstått men många andra som kör plastbantning INTE fattat är att det inte är någon bra grej att ta 100 fungerande saker i plast och slänga ut dem från sitt kök för att minuten efter köpa 100 NYA saker och trycka in hemma. Visserligen saker i andra material men…

  Jag slängde ut våra sista smörknivar i plast för ett tag sedan men köpte inte fler nya i trä utan de i trä som vi redan har får räcka. Jag tror att det är viktigt att man tänker så också och INTE ersätter och köper massor av nytt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för en klok och bra synpunkt!

   Visst är det viktigt att göra sig av med saker pö om pö, och heller inte kasta ut fungerande saker utan lämna till välgörenhet när så är möjligt. Jag kan tänka mig att en fördel med att vara minimalist och plastbanta, är att man inte vill ha så många saker, så även om man gör sig av med 100 fungerande saker i plast, så köper man ”bara” 50 stycken nya i andra material ;)

   Vi har också ett par smörknivar i trä, skapade av Herr Minimalist i slöjden för x antal år sedan ;) samt ett par smörknivar i stål.

 3. Maja

  Hej, jag undrar hur ni gör gällande påsar till hushållssopor? Vi brukar använda dem man köper i samband med inhandling av mat. Skulle med kunna tänka mig tygpåsar om det finns något bra alternativ att använda till soporna?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Än så länge använder vi fortfarande plastpåsar till brännbara sopor, dock källsorterar vi mycket så det blir numera allt mindre vanliga sopor som slängs, borträknat blöjor som vi slänger i en särskild lite mindre påse. Har vi begagnade plastpåsar vi fått från någon butik etc så använder vi dessa till hushållssoporna, men annars köper vi plastpåsar på rulle eftersom det är billigare än att ta en plastpåse varje gång vi handlar mat, då vi även som nämnt använder tygkassar. Källsorteringen har vi i papperskassar som vi använder om och om igen tills det inte går längre.

 4. M

  Även fast vi har haft med oss egna påsar i flera år när vi handlar mat och inte tar fler än nödvändigt vid andra inköp (alltså köper vi något och det ryms att lägga i en befintlig påse så gör vi det), så har jag ändå ett lager av påsar till de vanliga soporna. Jag tror det beror på tre saker: 1. när man sorterar allt som går så hamnar nästan ingenting i de vanliga soporna (vi är bara två i hushållet) 2. eftersom så lite hamnar i de vanliga soporna så kan vi även använda de små påsarna som vi plockat frukt i., de är små men då får vi anledning att ta ut soporna oftare. 3. Jag skulle aldrig nånsin slänga en påse utan att ha använt den, såvida den inte är sönder, därför har jag också ett stort lager.

  Låter väldigt pretto hör jag, men det ligger så undermedvetet hur jag behandlar våra påsar så det är såhär det fungerar hos oss. Kommer säkert gå fler nu när vår första bebis kommer i veckan :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inte pretto alls, du/ni har precis samma filosofi och användningssätt för påsar som vi! Eller så är vi också pretto och då kan vi väl vara det tillsammans då :)

   Förutom att vi inte använder fruktpåsarna till vanliga hushållssoporna, dock till blöjor. Fyller en fruktpåse med blöjor på 1-2 dagar, så dessa går jag ut med ofta :) Men övriga sopor mer sällan. Precis som för er så har jag märkt en drastisk minskning av vanliga hushållssopor sedan vi började källsortera allt mer.

   Lycka till med er bebis och välkommen till det nya livet!
   Lås in er och njut av bebisbubblan de första veckorna, den är helt underbar att vara i! :)

 5. ekomammaistan

  Jag tänkte på det idag när jag handlade och tittade ner i min varukorg. Jag handlar nästan bara ekovaror och ändå var det fullt av plast plast plast som omslöt dessa varor. Denna del är svårast att plastbanta tycker jag. Det mesta andra är sådant som finns alternativ i metall, trä eller naturtyger, men just dessa plastförpackningar är så himla svåra att undvika!

  Svara
 6. Johan

  Det finns biologiskt nedbrytbara ”plastpåsar” såsom biobag ex. För att länga sopor i.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, haha, ja det har jag faktiskt :) Endast menskopp dock. När jag hade en i rätt storlek och bra modell för min kropp så var det toppen! Hade den under x antal år men ville sedan byta ut den till en ny och ”fräsch” och ersättaren var inte alls lika bra. Måste valt fel storlek eller modell för min kropp för det fungerade inte alls, och jag började då använda vanliga tamponger istället. Något halvår senare blev jag gravid och har sluppit tänka på det hela. Menskopp var jättebra under de år jag hade en bra sådan, våga prova! :)

 7. Lina

  Hej! Tack för en superbra blogg. Jag undrar hur ni gör med stekpanna. Jag använder tyvärr teflon idag men vill såklart göra mig av med den. Det känns dock som en djungel att försöka hitta en vettig stekpanna utan teflon. Ha det gott och grattis till bebisen

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, inte enbart, men det känns som det vanligast använda materialet i de kläder jag kommer i kontakt med. Jag försöker även undvika andra material som akryl, liksom plagg som innehåller väldigt många olika material.
   Vilka andra plaster har du i åtanke?

 8. Jack

  Inga specifika i åtanke. Finns t ex nylon och andra polyamider. Många sportkläder innehåller en hel del plast.

  Svara
 9. spartankar.com

  Sverige är tyvärr lite efter när det gäller platspåsar i affären. Deras tyg/hårdplastpåsar är mest en sätt att tjäna pengar, inte att minska användning av plastpåsarna.

  1996 tog Leclerc bort fri påsar. Man fick betala 1 kr för en riktigt kasse (lite mer nu) MEN man fick byta den gratis när det var gammal. I sverige betalar man 2 kr för en engångskasse.

  Leclerc har alltid varit framme på miljösida.
  Några av sina kampanjer för att övertyga kunder att de skulle köpa plastkassar: http://www.sircome.fr/Leclerc

  De flesta affärer gör det nu.

  Svara

Lämna ett svar