Framtiden är enkel

I måndags var vi på magasinet Caminos stora hållbarhetsdag – Framtiden är enkel. En oerhört välfylld och inspirerande dag, om minimalism som trend och huruvida vi blir lyckligare av att äga mindre. Men också om minimalism och enkelhet ur ett bredare perspektiv, hur en sådan utveckling påverkar samhället, företagen och oss individer.

Höjdpunkten för oss minimalister var naturligtvis att höra minimalistgurun och bloggaren Joshua Becker. Vi har följt hans blogg Becoming minimalist länge samt läst några av hans böcker. Förutom historien om hur han upptäckte minimalism, berättade han även om hur fokus flyttats från att rensa ut saker, till minimalism på flera plan, att eliminera onödiga distraktioner och på det stora hela leva ett enklare liv. Det han tar upp på föreläsningen är inte nytt för oss som följt honom länge och själva försöker leva minimalistiskt, men ändå sitter vi där och lyssnar hängivet och blir otroligt inspirerade att fortsätta vår minimalistiska resa. Och att gå hem och rensa ytterligare såväl fysiskt som psykiskt, med Joshuas manifest ekandes i huvudet:

Minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of everything that distracts us from it.

Efter respektive föreläsning fick publiken via sina mobiltelefoner göra sin röst hörd genom att rösta och kommentera kring olika frågor baserade på innehållet i föreläsningarna. En av frågorna berörde vilket av fem tecken på den minimalistiska utvecklingen och vårt ökade behov av förenkling, som vi tror har störst möjlighet att leda till ett hållbart samhälle. Alternativet delningsekonomi fick överlägset flest röster, det vill säga att ha tillgång till saker utan att själv behöva äga dem. Ägandet av saker innebär också skötsel, förvaring och underhåll som tar såväl energi som tid i anspråk, detta är något som gjort att själva ägandet har tappat status. Vill du läsa mer om delningsekonomi har vi tidigare skrivit om det här.

Dagens stora antal utställare och deltagare tyder på att minimalism ligger i tiden och har framtiden för sig på många plan. Vi blev positivt överraskade av det gedigna och genomtänkta innehållet och upplägget, och kommer garanterat besöka dagen även nästa år!

UR Samtiden var på plats och filmade eventet så hade du inte möjlighet att närvara men är nyfiken så kommer största delen av dagen gå att se på nätet om någon månad. Vi försöker hojta till när programmet finns tillgängligt!

Besökte du Caminos stora hållbarhetsdag och vad tyckte du i så fall?

Camino magasin

2 tankar kring ”Framtiden är enkel

 1. BackstageiMammalivet

  Intressant att läsa hur fler känner lusten efter att ha rensat mer fysiskt i sina liv börjar rensa mer andligt, leva mer spirituellt. Jag känner igen mig i den processen, har själv börjat yoga, äter vegetariskt (plus fisk minus gluten), tid för återhämtning /mindfulness.

  Jag tycker det är spännande med stora globala samhällstrender som inte går att styra utan det gäller bara (för företag, staten etc) att försöka följa med. Att människor förändrar sitt sätt att se på status etc och då förändras konsumentbeteenden.

  Jag tror också på en delningsekonomi, där man lånar vad man behöver när man behöver det. Lyssnade på open class föreläsningar på Berghs om att i framtiden kanske vi betalar för upplevelsen, live-event, att få träffa någon, lyssna på någon, få mer kunskap, inspiration. Att kultur blir större… att vi kommer konsumera annorlunda. Förhoppningsvis av mer kvalitet! Intressant!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror minimalism ofta börjar med rensning av prylar för att det är konkret och enkelt, men att det sedan övergår till något större och bredare för de allra flesta.

   Vad gäller delningsekonomi och konsumtionsmönster, så är jag inne på samma spår som dig. Vissa tror ju att ekonomin skulle krascha om vi blev mer minimalistiska, men jag tror bara konsumtionsbeteendena skulle ändras. Människor kommer alltid spendera pengar och konsumera, men mer på upplevelser, kultur och några få kvalitativa plagg etc.

Lämna ett svar