Är du redo för delningsekonomin?

Föreställ dig ett samhälle där inga verktyg samlar damm i förrådet, inga lägenheter står tomma över semestern, inga leksaker ligger och skräpar på vinden och ingen kör en tom bil några längre sträckor. Det är tanken med den snabbväxande trenden från USA som kallas delningsekonomi och som förhoppningsvis även etableras i Sverige inom en snar framtid.

Delningsekonomin och delningssamhället går ut på att människor istället för att äga eller kunna allt hyr ut och lånar både saker och kompetens.

Vi som är minimalistiskt lagda och uppväxta i villaområden där varje granne ägde ett helt arsenal av verktyg och prylar som på sin höjd användes någon gång per år och där alla dessutom skulle ha både tid och kunskap att fixa det mesta på egen hand, tycker att den här trenden är jätteintressant. Det finns enligt oss massor av positiva effekter som till exempel:

 • Minskad resursförbrukning och konsumtion, vilket såklart är miljövänligt.
 • Ökat nyttjande av olika människors specialkompetens.
 • Bredare utbud av enkla småjobb för exempelvis ungdomar och pensionärer.
 • Minskat behov av att äga prylar och stora förvaringsutrymmen.
 • Mer kontakt med sina grannar och andra nya människor.

Men om det ska fungera i praktiken så krävs det nog investeringar och förbättringar inom följande områden:

 • Förtroende att låta mer eller mindre främmande människor använda mina prylar, bo i mitt hem och köra mina dyra och personligt utvalda leksaker som bilar och båtar.
 • Hög kvalitet så att exempelvis slagborren som tidigare användes en gång vart tredje år tål att användas varje vecka.

Om trenden slår igenom ska det bli intressant att se hur företag som specialiserat sig på ett köp- och slängsamhälle eller vars affärsidé bygger på att var och en ska äga en egen uppsättning verktyg och liknande, får anpassa sina affärsmodeller.

Några intressanta exempel är företaget Vint som kopplar samman människor som vill träna med andra personer, och företaget Taskrunner som kopplar samman uppgifter som klippning av gräsmattan, hundpassning eller inoljning av staketet med ungdomar som är villiga att utföra arbetet.

Andra intressanta företag som redan sett trenden komma och med framgång anpassat sina affärsmodeller är till exempel Airbnb som gör det möjligt för människor att hyra lägenheter av varandra när de är bortresta samt företag är Toolpool och Streetbank där du kan både erbjuda utlåning och efterlysa saker du skulle vilja låna.

Vad ser du för fördelar, nackdelar och utmaningar med en delningsekonomi?

32 tankar kring ”Är du redo för delningsekonomin?

  1. Fru Minimalist

   Timebanking lät väldigt intressant. Kanske skulle det fungera i bostadsrättsföreningar av lagom storlek?
   Med tanke på vad viss del av våra skattepengar går till idag tycker jag inte staten ska lägga sig i sådana småpengar som detta handlar om.

 1. Kati

  Jag är verkligen redo för delningsekonomin! Numera kan man ju även hyra skidkläder. Perfekt att slippa äga saker man använder sällan.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det låter ju jättebra att det till och med går att hyra skidkläder och inte bara utrustning nu för tiden. När det gäller kläder blir det då extremt viktigt med hållbarheten och kvaliteten då kläderna kommer användas och slitas i betydligt större omfattning.

 2. frivid42

  Tänk vad mycket mer kvalitet det skulle kunna vara på alla grejer om man inte köpte så mycket, tänk vad härligt att ha riktiga proffs verktyg de gånger man ska göra ett arbete men inte behöva köpa dem (eller bara köpa några få som man själv lånar ut till andra) och framförallt inte behöva ha dem hemma skräpande hela tiden. Läste någonstans att nästan varje svensk har en slagborr (som de använder 15 minuter om året i snitt…). Ett litet verktygsset och en skruvdragare tror jag att jag skulle vilja äga själva och sen låna resen skulle vara grymt bra!!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, verktygslåda är verkligen något som känns överskattat utifrån hur pass skrymmande och dyra dessa saker är, i förhållande till hur ofta, eller snarare sällan, de kommer till användning. Ungefär lika sällan som den där slitna t-shirten vi sparar år efter år och ska ha när, eller snarare om, vi behöver måla något :)

 3. Samara

  Min bil vil jag ha i fred, jag skulle kunna tänka mig att låta en nära vän eller släkting låna den, men inte annars. Som Galenskaparna sjunger ” när jag kör till mitt jobb det är en och en halv mil, vill jag inte ha med mig nån mer i min bil ” ;)

  Svara
 4. johanna

  Lustigt! Jag tänkte nyss att jag borde tipsa er om att skriva ett inlägg om detta. :)

  Jag tycker collaborative consumption är superspännande så jag är redan med i Streetbank, men det är trögt att värva andra, tyvärr, så jag blev väldigt glad för att ni pushar för detta. Tycker det är lite av ett moment 22. Människor vill inte bli medlemmar om de inte redan vet innan att det fungerar, samtidigt som det inte kommer funka förrän tillräckligt många går med… Men när det väl kommer till den punkten att tillräckligt många är med och det finns ett stort utbud av saker att låna och människor med kunskaper som kan hjälpa varandra är jag övertygad om att det kommer bli fantastiskt!

  Svara
 5. Eva

  Är verkligen redo för delningsekonomin! Det är ju praktiskt att ha tillgång till allt men inte intressant att äga (= köpa dyrt & förvara). Jag är också uppvuxen i villa, på landet där alla hade egna grunkor av alla de slag och det trots att tilliten var stor, man behövde inte alltid låsa dörrar och cyklar. Ändå hade ingen jag vet kommit på att man kan dela gräsklippare, snöslungare osv. Kanske ansågs det fattigt istället för smart. På 80-talet ville väl vanligt folk fortfarande känna sig lite rika och man sneglade på grannen och skulle ha samma eller finare pryl…

  Vad ni Minimalister har koll på läget! I det här inlägget finns mycket helt nytt att klicka på och upptäcka. Spännande! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det kan helt klart vara en generationsfråga med delningsekonomin vs eget ägande. Och än så länge är delningsekonomin så pass outbredd att jag tror många i min bekantskapskrets skulle bli lite konfunderade om jag plötsligt började fråga om jag fick låna vissa ”vanliga” verktyg eller tjänster :) Tyvärr.

   Tack för komplimangen, jag (Fru Minimalist) tar åt mig största äran vad gäller länktipsen :-)

 6. ninja

  I teorin så är jag helt såld på idén. Supersmart både ekonomiskt och att slippa förvara sällanprylar.
  I praktiken är jag skeptisk, var med i ett bilkooperativ för ett antal år sedan, tycker det fungerade sådär. Man kunde hitta bilen man bokat fylld med gamla McD papper och annat skräp, bilar som inte var på sin plats tiden man bokat den, och en känsla av att folk helt enkelt inte brydde sig om det tex blev en repa, ”det är ju ändå inte min bil”. Det slutade med att jag efter den upplevelsen skaffade egen bil.
  Tycker däremot att det fungerat bra de gånger jag delat ägande om saker med nära vänner, och jag tror säkert jag skulle kunna dela saker med grannar också. Delar just nu bredband med grannen :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Intressant med din erfarenhet kring bilkooperativ. Vi funderar på att gå med i en bilpool, åtminstone i en period innan vi eventuellt köper egen bil, men jag hoppas det är vettigt folk som använder bilen som står i just vårt område.
   Oavsett om man delar med främlingar eller med nära vänner så gäller det att var och en tar sitt ansvar. Det kan bli en jobbig vänskap om motparten inte har samma syn på nivån av var och ens ansvar för exempelvis städning, reparation, försiktighet etc.

 7. Maria

  Som vanligt underbara lärorika ögonöppnade inlägg!
  Har varit med i två bilpooler och det har alltid varit toppen! Alltid städade bilar och inga tekniska problem.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack för komplimangen och kul att du har en sådan positiv bild av att vara med i en bilpool! Jag hoppas vi får samma erfarenhet som du av bilpool framöver.

 8. Eva Maria

  Hej! Jag tycker att idén med delningsekonomi är så tilltalande. Jättespännande som ni har skrivit om det. Jag ser i vårt område att varje hushåll har sin egen gräsklippare, borrmaskin eller vad det nu kan vara. Det jag har mest problem med är högtrycksvättar! De ser så avancerade ut med massa material och för att inte tala om vattenslöseriet som jag misstänker att det blir. Och så ska man ha en egen som man kanske bara använder 2 ggr per år.
  Tänker på att det såklart kan vara problem med saker som går sönder när någon använder dem, men kanske om man gjorde inköpen mer gemensamt att man då hade känt mer ansvar? Så att alla ser vad sakerna kostar och hur de fungerar. Trevlig helg! Mvh Eva Maria

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja om vi räknade ihop alla större verktyg, trädgårdstillbehör och dylikt i ett normalt villaområde tror jag vi skulle komma upp i ganska stora investeringar som varje enskild familj har gjort och priset per användningstillfälle blir väldigt högt. Pengar som skulle kunna läggas på betydligt roligare saker. Precis som du säger så kan gemensamt inköp öka ansvarskänslan och likaså om något köps i bostadsområdet så att det är din granne och/eller vän som ska låna saken efter dig, då borde du också känna större ansvar i min värld.

 9. Samara

  Jo samåka skulle jag kunna göra, men bara om jag får köra, det är så jobbigt att vänta på folk som kanske inte kommer i tid.

  På tal om ingenting, jag har en byrå i hallen, Där stoppar vi ner lite saker då och då, det är inte lika hemskt som ” det berömda överskåpet ” och jag trodde att vi mest skulle snygga till lite,
  Det finns 4 lådor, än har vi bara rensat 3, men det här rensade vi bort :

  en blåsbälg till en parfymflaska
  2 glasburkar
  1 liten kartong
  1 plastfigur
  1 dödskalle ( i plast bör jag väl tillägga)
  en Forex plastficka
  en namnskylt från ett jobb jag slutade hos 2012
  religiösa tråkiga grattiskort
  fula gratisjulkort från posten
  2 gamla biobiljetter
  ett pennfodral fullt med pennor ( ska jag ge till kyrkan, där är det alltid brist på pennor)
  2 tygmärken från Svenskt Militärhistoriskt bibliotek
  en trasig brandvarnare
  ett kvitto från Forex från 2012
  2 korkar från saftflaskor

  haha det är ju rent lustigt ändå, varför har jag lagt det i byrån tills vidare ?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Min första tanke när jag höll på att läsa ditt inlägg var, varför har du sparat allt detta skräp? :) Och den frågan ställde ju även du dig själv i slutet av kommentaren. Vad i byrån fick vara kvar?

 10. PG

  Gillar också tanken med att dela, eller hyra ut!

  Tyvärr finns det ju det här lilla (till antal) klientelet som man inte vill ha med i en sådan här commynity. Vi har säkert alla sett människor som har totalt noll respekt för prylar som dom inte själva äger . Snarare tvärtom. Ni vet, dom här människorna som försöker åka snålskjuts på andra och utnyttja. Personligen har jag ingen större lust att låna ut någon av mina bilar till någon som kör skiten ur dem… I min egen umgängeskrets skulle dock delning/uthyrning fungera utmärkt då det är ansvarfulla individer.

  Måste nog till till någon typ av omdömessystem i ett bra delningssystem. På Tradera fungerar omdöme bra och får folk att vilja sköta sig. Där går det lätt att identifiera oseriösa.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag håller med dig helt och fullt ut att det behövs ett bra omdömessystem för att delningsekonomin ska fungera på ett optimalt sätt. Som vissa forskare/föreläsare varit inne på senaste åren så blir ditt rykte/förtroende den nya valutan som gäller i framtiden och som krävs för att personer ska vilja göra affärer med dig.

 11. Samara

  Det som fick vara kvar i byrån var kuvert, grattiskort att skicka, tejp, häftapparat och såna saker :) I dag rensade vi ut bland annat lönebesked sen 2012 osv, det är skrämmande att man sparat på allt, numera kastar vi lönebeskeden så fort lönen är på kontot, allt finns ju ändå digitalt idag.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ni kanske kan be att få lönebeskeden via mail eller bara kolla upp vad lönen blir via intranätet eller liknande om ni ändå bara kaster lönebeskeden? Så slipper både ni och företagen administrera post och besparar miljön. Jag har inte fått lönebesked i pappersformat eller per post de senaste 6-7 åren.

 12. Pingback: Spotify-kulturen leder till attitydförändring kring bilägande | Liv utan bil

 13. Maria

  Ska bli intressant att se hur detta fortsätter att utvecklas i framtiden! Som med allt annat kommer marknadsekonomin förmodligen se till så att det tillkommer ett nytt smart system så att många enkelt kan dela på saker, och den som inte sköter sig får helt enkelt inte vara med längre…

  Svara
 14. engineerinpink

  Kom på en sak som jag gärna skulle vilja vara del av, en resväskspool! Har ni hört om någon sådan verksamhet? Skulle kunna inbegripa både resväskor och större ryggsäckar.
  Har en mediumstor resväska som används till jul, sommarsemestern samt någon längre resa vartannat år, hade varit smartare att hyra/låna. Kabinväskan använder jag åtminstone varannan månad så den känns praktiskt att ha tillgång till.

  Svara
 15. Linda Andersson

  WorkTasker
  Högst Alexa raknad i Sverige och intressanta företaget som kopplar samman människor och företag i realtid. WorkTasker som kopplar samman uppgifter som klippning av gräsmattan, hundpassning eller inoljning av staketet med ungdomar som är villiga att utföra arbetet.
  http://www.worktasker.com

  Svara

Lämna ett svar