Sponsrat inlägg: Är du Hygglo?

Tänk om du på ett enkelt sätt hade möjlighet att hyra det du tillfälligt behöver samt mot ersättning låna ut det du äger men bara använder då och då, och därmed samtidigt göra miljön en rejäl tjänst samt förenkla din och många andra medmänniskors vardag. Det låter nästan lite för bra för att vara sant, men det är numera inte bara möjligt utan även tryggt och enkelt via en tjänst som heter Hygglo.

Hygglo bygger på filosofin att saker ska användas istället för att ligga hemma och samla damm. Tjänsten påminner på många sätt om företaget Bundling som vi skrivit om tidigare som gör det möjligt att tillfälligt hyra leksaker, men med skillnaden att med Hygglo är det privatpersoner som har möjligheten att hyra ut nästan vad som helst till varandra.

Vi som starka anhängare av delningsekonomin tycker givetvis att tjänster som Hygglo är fantastiskt både ur miljömässig, ekonomisk och minimalistisk synvinkel och tipsar gärna om denna. Många prylar för sällan-aktiviteter som idag förvaras i allas hem och förråd skulle kunna cirkulera omkring hos olika ägare som i dagsläget inte hunnit köpa på sig motsvarande prylar.

Men för vilka prylar lämpar sig Hygglo i praktiken?

 • Trädgård och verktyg. Ta exempelvis en gräsklippare, högtryckstvätt, släpkärra eller häcksax, det skulle räcka att en person i ett större bostadsområde ägde dessa prylar, så kan resterande hyra och på så vis betala för visst slitage, förvaring och underhåll. Likaså borrmaskin och andra verktyg som behövs vid renovering och reparationer i hemmet.
 • Sport och fritid. Särskilt lämpligt för säsongsbetonade hobbys som inte görs i ens absoluta närhet, exempelvis surfingbräda, slalomskidor, längdskidor, skridskor och dykutrustning. Men det kan också vara en engångsgrej, att du liksom Herr Minimalist blivit nyfiken på att testa en hoverboard/airboard. Eller att du liksom Fru Minimalist vill testa en löparvagn för att se om barnen och en själv gillar konceptet.
 • Resa och semester. När du ska ut och resa och behöver en takbox, extra stor resväska eller kanske en cykelhållare. Eller för att testa något du inte vet om du och/eller familjen kommer fortsätta med över tid, och du slipper investera i utrustning i onödan. Exempelvis hyra fjällvandringsryggsäck för att testa att vandra i fjällen.
 • Besök och besöka. När du får tillfälligt besök eller själv ska besöka någon på annan ort. Exempelvis mor- och farföräldrarna som får besök av småbarnsfamiljen och behöver bilbarnsstol, barnvagn eller spjälsäng. Eller du får besök av övernattande vänner och behöver två extrasängar.
 • Fest och tillställningar. Vem har inte önskat att det var lätt och billigt att få tag på grymma högtalare, en stor grill och ett partytält till studentkalaset eller 30-årsfesten? Nu kan du ha lösningen i din telefon.

I en än så länge hypotetisk och utopisk framtid där alla människor använder sig av Hygglo och liknande tjänster behöver färre antal prylar produceras. Dessa skulle vara av bättre kvalitet och användas betydligt frekventare av ett större antal människor med enormt positiva följder för miljön. Och tänk vad mycket förvaringsutrymme och pengar alla skulle spara. :)

Vad skulle du kunna tänka dig att hyra respektive hyra ut genom en tjänst som Hygglo?

Detta inlägg är ett samarbete med Hygglo.

15 tankar kring ”Sponsrat inlägg: Är du Hygglo?

 1. Sophie

  Oj, vilken toppenbra idé! Har aldrig hört talas om det tidigare, men låter ju helt givet att det ska finnas en sådan tjänst när man läser om det så här. :)

  Jag skulle framför allt vilja hyra festgrejer, och kanske en slagborr någon gång varannat år eller så.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att läsa vad du skulle vilja hyra. :)
   Just borrmaskin är ju en sådan där klassiker som många har i hemmet men som bara används någon minut per år i genomsnitt.

 2. Henrik A

  Kul och jättebra tips! När det är sådana här sponsrade inlägg tycker inte jag det gör något att de är sponsrade. Det är vettig information i linje med er blogg. Och i detta fall säkert ny information för många, i alla fall för mig. :)

  Svara
 3. Eva

  Skulle gärna hyra en snygg kvalitetskappa, fina stövlar och ett par snygga finväskor kanske i ett kvartal och sedan byta ut dem mot annat eller ibland också kanske få köpa loss t ex stövlar för en förmånlig summa. Kunde också tänka mig att hyra fina mattor, ja vissa möbler överhuvudtaget.

  Men funderar över det här med försäkringar och om det skulle uppstå trubbel, fel och något gick sönder under uthyrningen. Just det skulle få mig att tveka inför att hyra dyrare saker som t ex gräsklippare. Men om man har ett bra system för det här som faktiskt skyddar båda parter från för höga kostnadsrisker så är det ju en jättebra grej! Eller så får man inte vara så harig kanske utan lita på att folk sköter sina åtaganden.

  Svara
 4. Jonas

  Idén är ju fantastisk, men den står och faller på om det finns tillräckligt med användare. Ska klura lite på vad vi har för sällananvändningsgrejer hemma och prova lägga upp nån annons ikväll.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart, som med de flesta start-up företag är det lite uppförsbacke i början och gäller att få folk som är villiga att testa och engagera sig. :)

 5. Irma

  Jag tycker att idén är jätte bra. Men vissa saker lönar det sig ändå att köpa eftersom det kostar relativt mycket att hyra. Exempelvis en cykelvagn för 2, den behöver jag bara cirka sex månader så vill helst inte köpa. Men en avgift på 75kr/dag innebär att cykelvagnen kommer kosta nästan 13500 kronor. Inte alls rimligt. Så hyra är bra om det är under ett par dagar max, annars kan man lika gärna köpa och sedan sälja när det inte längre används.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart, men som vi skrev så kan det vara en bra idé att hyra först, om man inte vet om man kommer gilla att cykla med cykelvagn eller om barnen kommer tycka det är acceptabelt att sitta i den etc. Då kan det vara perfekt att hyra under en vecka och testa, för att sedan köpa. Många köper ju just cykelvagn, joggingvagn etc men upptäcker sedan att de själva eller barnen inte gillar konceptet och så blir de bara ståendes i garage/förråd.

 6. Anna

  Jag håller med om att detta låter som en bra ide. Men jag tror inte att den fungerar för oss, lat som jag är så tucker jag att det är bekvämt att gräsklipparen står i garaget, att åka och hyra känns som ett hinder. Men däremot skulle jag gärna hyra slagborr eller galaklänningar om det skulle behövas.

  Svara
  1. Anna

   Haha, till grannen går jag gärna. Men jag undrar om det i längden inte blir en väldigt dyr gräsklippare?
   Hursomhelst så måste vi göra något för att rädda vår jord och att samäga saker eller låna av varandra är en utmärkt ide.

 7. Gunilla, grundare av SaveYourDay.com

  Jag gillar idén och skulle kunna tänka mig att hyra det mesta som jag behöver tillfälligt. Men egentligen hyr jag nog hellre av en mellanhand som är ett företag, än av grannen. Är rädd för att det kan bli konflikter kring själva uthyrningen.

  Däremot skulle jag inte vilja hyra ut grejer. Saker slits och får skavanker och jag föredrar att slita på mina egna grejer själv. Jag skulle eventuellt kunna tänka mig att tex hyra ut vårt släp för det är robust och skadas inte i första laget.

  Svara
 8. Sofia Brolin // Hildas.se

  Hygglo är en toppentjänst, har också tipsat om den i bloggen tidigare. Och delningsekonomin är så otroligt fascinerande. Jag proklamerar den så gott jag kan och hoppas verkligen att alla kommer över ”hindren” som tycks stå i vägen för att faktiskt vara en del av den. Det är ju dessutom en underbar möjlighet att få träffa nya människor som i många fall bor precis i närheten. Som en bonus ovanpå allt bra så skapar det även ett tryggare och trevligare samhälle. För dem vi känner – dem värnar vi om. Bra grejer det där! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med om den positiva bonuseffekten av ett tryggare och trevligare samhälle när vi på olika sätt lyckas utöka vår bekantskapskrets. :) Undrar om Hygglo tänkt på den aspekten i sin affärsidé ;)

Lämna ett svar