Sluta betala för saken

Att rensa ut kläder och saker kan vara svårt. Att rensa ut kläder och saker du betalat dyrt för är ändå svårare. Retroaktiv shoppingångest kan lätt göra att plagget eller prylen klarar sig undan flera rensningsomgångar. Det hamnar på något märkligt vis under radarn om och om igen och klarar sig undan rensningen.

Att låta plagget eller prylen vara kvar i hemmet med argumentet att du betalat mycket för det en gång i tiden, resulterar bara i att du fortsätter betala för det på flera sätt:

Pengar. Du betalar pengar för själva förvaringsutrymmet det upptar, och kanske även genom att ta hand om plagget eller prylen då och då. Detta är pengar du betalar utöver den initiala kostnaden vid själva köpet.

Tid. Du betalar med din tid genom att hantera kläderna eller saken då och då. När du rensar, när du organiserar och när du städar.

Energi. Du betalar med din energi genom att påminnas varje gång du ser plagget eller prylen som inte används. Du riskerar att få retroaktiv shoppingångest som kan dränera dig på energi.

Känslor. Du betalar med dina känslor genom att låta det vara kvar och ständigt påminna dig själv om ditt dåliga omdöme. Du ”straffar” dig själv med negativa tankar och blir kanske arg och besviken.

Odd Molly-klänning som tillslut såldes med hjälp av Simplet.

Odd Molly-klänning som tillslut såldes med hjälp av Simplet.

Det finns en enkel lösning för att slippa lägga ändå mer pengar, tid, energi och känslor. Rensa ut plagget eller prylen! :)

Vilket av de tre  s:en sälja, skänka eller slänga som är lämpligast att tillämpa får du själv komma fram till, men har du betalat mycket pengar för något finns det stora möjligheter att du får tillbaka en liten del av det vid en försäljning.

Har du något i hemmet som du bara betalar för utan att det ger något tillbaka? :)

19 tankar kring ”Sluta betala för saken

 1. Michel

  Älskar den här typen av inlägg! :)

  En ”nöt” som alltid hamnar under radarn om och om igen när jag rensar är en digital armbandsklocka med ett rejält armband i läder. Den kommer alltid undan! Den är snygg men jag använder den aldrig :D Vet väl kanske inte hur jag ska göra mig av med den på bästa sätt helt enkelt.

  Svara
 2. lifeandsavings

  Oo ja här finns väldigt mycket som kostat en del i inköp men som jag inte använder. Du har helt rätt i att dom nu ”kostar” på annat sätt. Just energimässigt är något jag tänker på. :) Ska nog ta en genomgång och lägga ut lite av alla energibovar på nätet. Behövs nu inför alla bebissaker som måste införskaffas.. Lite ska man nog kunna få tillbaka iaf.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, energimässigt ska inte underskattas. Om det gick att mäta hur mycket energi vi lägger på prylar och kläder vi eg. inte värdesätter så högt, så skulle vi nog lätt kunna rensa ut betydligt mer saker från våra hem. :)

 3. Josefin

  Jag sparar så mycket av den anledningen. Har en man som älskar att rens så han har fått igång mig och den lättnaden efteråt! Nu flyttade vi precis, visserligen till större men så mycket mindre förråd. Innan hade vi två (!!) vindsförråd. Men det blev så bra. Benhårda på vad som fick åka med i lasset, visste precis vad som fanns k alla lådor. Ingen låda som ännu står ouppackad. Lättnaden! Rensandet firtsätter dock då vi har fått barn så en del saker ska ju in, så nu fortsätter annat åka ut. Jag har ju också förstått nu att minnena finns kvar äve om den 25 år gamla klänningen inte gör det…uppskattar er blogg och insta mycket!! Får mig att tänka till en del, samt inse att vi är på rätt spår. Ska testa sellpy nu för första gången, blir spännande!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja stora förråd är ju en väldigt farlig plats där det kan gömma sig stora mängder onödiga prylar utan att man nästan märker det. :)

   Jättekul att höra att du gillar bloggen och instagram! :)

 4. Josefin

  Hör inte till inlägget men jag har ett tips ifall man vill rensa OCH göra gott :) Jag är med i ”Giving People” på Facebook, dit familjer som har det ekonomiskt svårt kan vända sig och få hjälp med kläder, matkassar, blöjor osv. Jag har inga barn än själv men som ex har jag rensat ut ännu ett varv nu med kläder som jag ska skänka till en 14årig tjej med samma storlek som jag. I helgen går det iväg ett paket med en massa kläder till en tjej vars mamma inte har råd att köpa några, och det tycker jag verkligen kan motivera en i rensningen :-)

  Svara
 5. Linda

  Hej! Hur står sig Simplet och Sellpy i jämförelse med varandra? Visst hade ni testat båda?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, vi har testat båda, vi skrev lite om det i inlägget här:
   http://minimalisterna.se/barnens-konto-fick-pafyllning/

   Vi upplever dem ganska likvärdiga men skulle vi välja något igen så blir det Sellpy. Det känns som de kommit längre i utvecklingen av sin sida online, att det är lättare att få överblick över det jag själv säljer, hur mycket auktionen är uppe i nu och hur stor del av det jag själv får etc.

 6. Käthe

  Vilka tänkvärda synpunkter i ditt inlägg idag, att det kostar även i tid och utrymme att spara, m m. Nu blir det mycket lättare att göra sig av med den där ”favoriten” som jag inte använder men gillar, men kommer den nånsin till användning? Och allt det andra!
  Trevlig helg till alla därute i cyber space!

  Svara
 7. Ria

  Jag har massor av saker jag borde rensa ut. Problemet för mig är var jag ska göra av det. Var slänger man trasiga skor t.ex. om man vill vara så lite miljöbov som möjligt? Och likadant med kläder som visserligen är hela och rena men ändå såpass slitna att det inte finns något andrahandsvärde i dem? Även drivorna med småprylar som på sin höjd skulle kunna vara värda 5 spänn på loppis, men där en loppis skulle dra bra mycket mer energi än vad det skulle ge tillbaka.

  Svara
  1. Vicky toria

   Flera klädkedjor, tex lindex och kapphal, hm och hemtex tar emot Kläder och de återvinns. Grejer, allt från kök och hem osv kan tas emot av tex kvinnojouren och asylboende. Det finns också en massa sänka bort sidor på facebook. Dina saker kan vara guld värt f någon annan.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Säger som ”Vicky toria” att flera av de stora klädkedjorna tar emot inte bara kläder utan även textilier. Är ganska säker på att någon av dem även tar emot skor, kolla och läs på deras hemsidor!
   Småprylar som är hela tar de flesta välgörenhetsorganisationer emot, antingen säljer de eller skänker vidare till behövande, och annars kan man som nämnt lämna till kvinnojourer etc. Även sängkläder, filtar och handdukar kan du lämna till kvinnojourer, härbergen eller katthem etc, vilket vi skrivit om här:
   http://minimalisterna.se/ordning-och-reda-i-linneskapet/

   Lycka till med rensningen!

 8. En annan Malin

  Jag började inse för 1-2 år sedan att man inte behöver ha så mycket saker. Mina föräldrar och syster har som tur lite samma tankegångar och i somras hade vi ett loppisbord där vi sålde mer än vi trodde. Eftersom det inte var så jobbigt att sköta bordet har vi ett bord nu igen med utrensade saker. Då man pratar med släktingar kan de fråga ”men vad säljer ni då?” Vi räknar upp sakerna och kommentaren som oftast kommer är ”men inte ska ni sälja det, det kan ju vara bra att ha”. Visst, men inte hur mycket som helst.

  Svara

Kommentera