Konsekvenserna av IKEA-besök

Servetter och värmeljus, sådant går alltid åt. Och så en fin blomma, för många växter kan man aldrig få. Men har vi verkligen en lämplig kruka hemma? Bäst att köpa när vi ändå är här och de är så billiga. Liksom handdukarna, en handduk för 4 kr. 4 kr! Nästan gratis, då kan vi lika gärna köpa fyra stycken. Men då behöver vi även köpa varsitt badlakan att matcha med i samma färg.

Och filtar kan man aldrig få för många av. Särskilt inte om du har barn. Nu har det dessutom kommit nya fina mönster och färger sedan ni var här sist. Och ett mysigt gosedjur för nästan inga pengar alls. Om du har barn med kan de själva visa sin, högst tillfälliga, kärlek till ett nytt gosedjur. Har du lämnat dem hos farmor eller i lekrummet, kanske din egen hjärna övertygar och argumenterar dig om ett köp när barnet/en varit så duktiga och klarat sig ”själva”.

"Kom och fynda" skriker skyltarna här och var på IKEA.

”Kom och fynda” skriker skyltarna här och var på IKEA.

Även om du ”bara” åkte till IKEA för att köpa en liten möbel eller lampa så måste du ju ”titta runt lite” och låta dig inspireras av alla fina rum och smarta lösningar när du ändå tagit dig hit. När du tar de första stegen in på varuhuset är det sista du tänker på köttbullar. Men efter att ha följt den snitslade banan likt en orienterare och sicksackat mellan alla som går mot strömmen, blev klockan plötsligt lunch. Då kan du lika gärna stanna och äta för det är ju så billigt.

Och när du äntligen trodde du var klar och 5-kronors-korven utanför kassorna hägrar som mellanmål, kommer du på att du bara måste slänga ett öga i fyndhörnan. Likaså att du nu behöver köpa en blå IKEA-kasse eftersom du såklart glömde ta med någon av alla du redan har hemma, för besöket idag skulle ju bara ha resulterat i köp av en möbel eller lampa. Men nu behöver du något att lägga alla småprylar du fyndat i. Och hemma kan du ju ha tvätt i den blå påsen, eller förvara vinterkläder eller mattor i den. Eller frakta saker till och från sommarstugan. Så även det köpet är ganska motiverat och bra.

Känner du igen konsekvensen av ett IKEA-besök? Att vilja passa på och köpa lite mer än du behöver, en massa proaktiv konsumtion av saker du egentligen inte har behov av men nu måste förvara i hemmet. Och trots att allt är så billigt och du bara skulle köpa max två saker, varav den ena inte fanns i lager, så tenderar IKEA-besöket att sluta på minst fyrsiffriga belopp. :)

18 tankar kring ”Konsekvenserna av IKEA-besök

 1. Händelsevis

  Hahaha, vilken igenkänning! Dock har vi lyckats sluta med både värmeljus (bränner nästan aldrig ljus hemma längre, för många klåfingriga händer och för mycket luftkvalité-noja i kombination) och servetter (ärvde massor i tyg så nu är det aldrig slut längre)
  Min akilleshäl är förvaring och sånna prylar händer det att jag trillar dit för. Senaste IKEA-turen följdes upp av en retur-resa där jag lämnade tillbaka spontanköp som kändes fel väl hemma. Optimalt hade ju varit att inte köpa dem från början men bättre att lämna tillbaka än behålla i alla fall! Ett steg närmare att bli fri!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant med luftkvalité-nojan, har du läst om det i något specifikt sammanhang? Nu brukar vi inte bränna allt för mycket värmeljus, men tänker att vi som bor så litet borde vara extra försiktiga ;)

   Vad bra att du lämnade tillbaka spontanköpen, som du säger, inte optimalt men second best, och man lär så länge man lever. :)

 2. Eva

  Haha, ja det där var i alla fall inte sponsrat av IKEA. ;) Är dock glad över att de finns men visst måste man vara stark och veta vad man (inte) behöver innan man kliver in på varuhuset.

  Brukar ha lättare numera att oftast avstå maten och håller besöken korta. Tycker inte längre att maten är så speciellt billig då portionerna är små. Om man ska få en lika komplett måltid som en rejäl lunch på stan med varierad sallad till, bröd, dryck samt kaffe på maten, så blir prisskillnaden liten eller noll. Att beställa bara lilla matportionen för 49-65 kr känns inte billigt när man inte blir mätt och ändå måste äta snart igen. Men gillar man köttbullar är det ju prisvärt med tallriken full för liten penning 39-49 kr, det kan jag inte förneka. Barnportionerna är billiga dessutom.

  Svara
 3. Patricia

  För mig fungerar Ikea nästan tvärtom. Det finns så mycket saker att jag blir överväldigad och kan inte köpa någonting. Får nästan ett behov av att börja röja i deras hyllor och korgar, ha, ha!

  Svara
  1. cl

   Jag är likadan! Bor åtta mil från närmaste Ikea. Varit där två ggr på två år (när jag på resande fot mot annat mål passerat förbi) och kommit därifrån med – just det! – ingenting. Jag blir överväldigad till den grad att jag nästan blir äcklad. (Känner dock inget behov av att röja eller rensa, vill bara bort därifrån så fort som möjligt!)

 4. K

  Jag känner igen detta exakt från förr :) Innan jag hittade strategier för att inte råka ut för allt detta! Strategi nr 1: researcha på deras hemsida i förväg vad exakt det är jag ska ha så jag väl på plats inte ska behöva stå & välja & vela. Även kolla butikens lagerstatus (så varan faktiskt finns inne & besöket inte görs i onödan) & placering (avdelning/hylla). 2. Väl i butik undvika första våningen (med möblerade lockande rum) & gå direkt ner i underjorden/bottenvåningen, med bara produkter osv. 3. Väl i bv försöker jag hitta en av deras kartor (finns flera runtom bv men alltid en närmast trapporna/hissarna när man precis kommit ner) & leta upp villen avdelning det är jag behöver (tex sovtextil) & se vilken väg är mest effektiv, tex via div genvägar, för att inte gå hela den snitslade gången & råka på något onödigt längs vägen. 4. Raska kliv, målinriktat, inte se sig om är sen också viktigt. Plocka på det man ska ha & sen lika raskt via närmsta genväg till kassorna! :)

  Även jag har övergått till tygservetter & köper numera bara svanenmärkta kronljus & påfyllningsbara/svanenmärkta värmeljus i andra butiker (tex Clas Ohlsson/ICA) så de behövs inte längre på Ikea. Handdukar bara ekologiskt bra kvalitet (mina Vide-handdukar från Åhlens sen 2009 ser fortfarande nya ut, trots höga tvätt-temperaturer & konstant tumling). Ikeas lampor (lågenergi/led) har också varit besvikelser genom åren, har föredragit Clas Ohlssons el Icas även där. Så, i slutändan behövs inte Ikea för de små, regelbundna inköpen, bara något enstaka & då funkar ovan nämnda strategier suveränt ;)

  Svara
 5. Vicky toria

  Jag var faktiskt på ikea, igår. Jag följde med en kompis. Hon köpte en bokhylla och en matta och annat småplock. Själv kom jag hem med tuschpennor till mitt barn, godisälgar till morfar (farsdagpresent) och det jag köpte till mig själv var en julstjärna att hänga i fönstret. Jag hade nog köpt mera om jag hade haft mer pengar. Men just nu är jag rätt nöjd med vad jag har, pga jag börjar få ordning hemma och har börjat rensa mer frekvent.

  Svara
 6. BySiri - the life of a creative mind

  Haha jag känner igen mig. Igår lyckades vi dock åka dit och köpa (nästan) bara det vi kom dit för – marabouchoklad, lussekatter och julmust. Det gäller att vara snabb på bollen innan alla andra svenskar upptäcker att det finns på ikea för då tar det slut i ett nafs! Det onödiga som slank med denna gång var lingonsylt och skorpor men det får ses som Okej, bättre det än en tung möbel haha ;)

  Svara
 7. Moa

  Nej, faktiskt känner jag inte igen mig. Jag äter först, för att orka springa runt bland alla hyllorna. Sen provsitter jag några soffor utan att kunna bestämma vilken jag vill ha. Därefter styr jag stegen mot barnavdelningen, för av erfarenhet vet jag att de bästa sakerna i form av förvaring och textil är gömda där. Dessutom brukar jag hälsa på gosedjuren, tyvärr har jag inga barn så nallarna får stanna kvar på Ikea så länge. Sen gäller det att tråckla sig till kassorna utan att fastna i omslagspappren. På vägen ut köper jag saft, sylt, knäcke och fika i förbutiken, så slipper jag åka till Ica för att köpa det. En påse behöver jag såklart inte, för jag har ju köpt minst en fin ny onödig låda att lägga allt i.

  Svara
 8. Maria

  Känner inte igen mig alls. Men det kanske är för att shopping alltid varit något av ett nödvändigt ont för mig. Tycker inte om att trängas med en massa folk i shoppinggallerior heller, utan tar vad jag ska ha, betalar och går. Dessutom gillar jag inte småpryttlar som värmeljus och servetter. De blåa kassarna däremot behöver vi snart fler av. Använder dem till att bära ved, och det sliter HÅRT på dem! En sak jag dock uppskattar är att gå i Ikeas möblerade rum, och spana in smarta compact living-lösningar. Det får mig att gå hem och rita lite på drömhuset jag nån gång skulle vilja bygga!

  Svara
 9. BackstageiMammalivet

  Jag älskade Ikea när jag bodde i Spanien, då köpte jag mycket i deras matbutik, åt lunch och köpte med mig massa smågrejer men nu brukar jag få mest konsumtionsångest eller inredningsångest (inte pga av trender utan att så många i Sverige verkar leva för att skapa sig en identitet via sin lgh, villa, renovering etc). Även om jag som någon kommenterade ovan tycker om deras smarta compact-living lösningar och går gärna runt och inspireras om jag ändå är där. Jag köper väldigt lite inredningsprylar till mig själv, brukar ge mig själv nån dyrare designpryl i julklapp/födelsedagspresent. Jag tycker mer om att rensa och skänka – det gör mig gladare just nu…

  De här inläggen om ljus fick mig att tänka till även om jag knappt tänt ljus alls senaste 5 åren då barnet inte kunde låta bli, ville direkt blåsa ut etc.

  http://blogg.skonahem.com/husligheter/2015/11/09/miljomandag-sa-hittar-du-miljovanliga-varmeljus/

  http://www.thinkorganic.se/mer-om-ljus/

  Svara
 10. Madeleine

  Känner inte alls så men har inte besökt ett Ikeavaruhus på 6 år. Men min mamma är nog Kamprands bästa kund, känns som att hon åker dit bara för att. Jag får bara huvudvärk av för mycket saker och intryck.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, men det är väl sådana som din mamma som gjort att Ikea gått så otroligt bra. Det finns många som henne. :)

 11. Ani

  för att inte nämna Ullared…… har aldrig varit där, och kommer inte att åka dit! Får lätt panik bara av tanken på alla människor och alla prylar…..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har heller aldrig varit där så har svårt att skriva om det, även om jag kan fantisera om hur det skulle kunna vara efter att ha hört vänner som åker dit då och då. :)

 12. Sara

  Läste glatt ikea-katalogen till kaffet, är på jakt efter bättre/mer förvaring till hallen. Men efter kaffet gick jag och tittade i det skåp som redan står i hallen, fyllt med skor. Där är minst tre par som inte passar längre, minst två med höga klackar som inte går att gå i och säkert två par till som jag inte minns när jag använde sist. Dags att rensa! Vi behöver inte mer förvaring, bara färre grejer!

  Svara

Kommentera