Minimalism rum för rum – badrummet

I sommar har vi en bloggserie där vi under ett par veckor publicerar ett blogginlägg i veckan med fokus på minimalism rum för rum. Vi började med hemmets första rum nämligen hallen, därefter begav vi oss in i vardagsrummet, sovrummet respektive köket. Den här veckan går vi in i bostadens sista rum, nämligen badrummet.

Många tycker att badrummet är för trångt och inte fungerar för familjens rådande behov. När hela familjen ska göra sina bestyr i morgonstressen kan irritationen bli stor. Inte minst då vi förvarar fler och fler produkter, maskiner och saker i badrummet, vilket gör det onödigt trångt. Då det ofta är här vi börjar och slutar vår dag, kan det vara värt att satsa lite extra för att vi ska kunna göra det på bästa möjliga sätt.

Badrumsprodukter. Här gäller det att ifrågasätta hur många produkter du faktiskt behöver, hitta dina favoriter som gärna får vara ekologiska, och sedan hålla dig till dem. Vi har skrivit flera inlägg kring rensning i badrummet och badrumsprodukter, läs dem gärna här:
Eko i badrummet
Utrensning av giftiga kemikalier i badrummet
Ansiktslyftning i badrummet
Ekoträngsel i badrumsskåpet

Tar det emot att slänga produkter du egentligen inte gillar men som du ändå har kvar i badrummet kan du ge bort dem till någon du tror kommer uppskatta dem. Alternativt välj att under en månad fokusera på att använda upp dessa produkter så du blir av med dem en gång för alla.

ekologiska badrumsprodukter

Dubbletter. Att förvara någon extra schampoflaska eller hudkräm gör kanske inte så mycket, men med dubbletter eller tripletter av flertalet badrumsprodukter, både sånt du faktiskt använder och sådant du främst förvarar, blir det många överflödiga förpackningar. Vi har tidigare skrivit om den dolda kostnaden av förvaring, som med många bäckar små plötsligt kan bli ganska hög totalt sett. Detta gäller även för badrummet, se upp med proaktiv konsumtion! :)

Maskiner. Elektrisk fotfil, epilator, plattång, näshårstrimmer, våg, hårfön, rakapparat, locktång, skäggtrimmer. Det finns onekligen en hel del elektriska maskiner och apparater som gör anspråk att ta plats i våra badrum. Vilka äger du och vilka använder du faktiskt regelbundet? Det är lätt att vågen eller epilatorn som användes under en viss fas i livet, eller locktången eller plattången som användes när du hade en helt annan frisyr än idag, fortfarande trängs i en badrumslåda. Tillsammans med den elektriska fotfilen och näshårstrimmern som du fick i present när du fyllde jämt. ;)

Elektriska apparater på toalettdörren i minimalisthemmet.

Elektriska apparater på toalettdörren i minimalisthemmet.

Förvaring. Ett tips är att skapa förvaring för att kunna gömma undan så mycket som möjligt av hygienprodukterna. Dessa är ofta ärgstarka, fyller helt skilda behov och är inte i någon enhetlig färgskala, vilket ger ett rörigt intryck. Vi har ett litet badrumsskåp på väggen som syns på bilden till inlägget. Där förvarar vi badrumsprodukter vi använder varje dag. Utöver det har vi en kommod där vi förvarar allt från smink, hårsnoddar och rakhyvel, till extra tandkrämstub, tamponger och nässköljare.

Handdukar. Många har onödigt många uppsättningar av detta, eller onödigt stora uppsättningar i förhållande till nuvarande familjesituation. Egentligen behöver du bara två uppsättningar handdukar för att klara dig bra i hemmet, men hur många har du? :)

Smink. Fru Minimailsts sminkväska är sparsam och du kan se och läsa om den i inlägget ”Färre färger för fejset”. Tänk på att alla sminkprodukter har ett bäst-före-datum. Gå igenom innehållet i sminkväskan årligen och rensa ut produkter som blivit för gamla eller inte längre används.

Handtvål. Vi använder bara en ekologisk fast tvål för handtvätt. Den fasta tvålen är generellt mer miljövänlig än flytande tvål. Den räcker längre, kommer inte i stor plastförpackning, innehåller inte lika mycket vatten eller onödiga ämnen.

Tandborstar. Vi har inte bara plastbantat i köket utan numera också i badrummet där vi använder tandborstar från Humble Brush.

Avslutningsvis kan jag varmt rekommendera boken Badskumt i badrummet för dig som vill veta mer kring innehållet i dina badrumsprodukter och få tips kring hur du kan göra bättre och mer medvetna val.

Har du något minimalistiskt tips för badrummet att dela med dig av?

Så här ser det numera ut i Minimalisternas badrum.

Så här ser det numera ut i Minimalisternas badrum.

34 tankar kring ”Minimalism rum för rum – badrummet

 1. Ragna

  Mensskydd måste ju vara det optimala att rensa bort till en menskopp istället? Bra för miljö, plånbok och kropp. Tar dessutom minimalt med plats ;)

  Svara
  1. Helen

   Jag tänkte precis samma sak! Menskopp är en fantastisk liten pryl, minimalistisk och snäll mot kropp, miljö och plånbok. Har haft min i snart tio år. Numera finns det att köpa på apoteken.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips som jag missade att nämna!
   Jag har själva använt menskopp sedan 2007 när jag flyttade utomlands, på den tiden var det inte många som ens kände till att det fanns. Senare efter ett par år när det var dags att köpa en ny hittade jag tyvärr inte en modell som passade mig lika bra som min första. De senaste 2,5 åren har jag i princip inte haft mens eftersom jag varit gravid med två barn väldigt tätt och däremellan ammat. :)

 2. Ida

  Två uppsättningar handdukar fungerar så länge man har tvättmaskin men när enda tvättmöjligheten är tvättstuga krävs fler. Jag står just nu inför dilemmat skaffa fler handdukar eller köpa tvättmaskin. Har ur miljösynpunkt hittills hållt mig till tvättstugan men genomgår nu en minimalistisk resa och vill gärna kunna rensa ut lakarn, handdukar och underkläder. Har ni någon bra lösning på detta? Tvättmaskin eller fler kläder och större linneförråd? Tack för en superbra och inspirerande blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hur ofta byter du handdukar och lakan? Vi får inte plats med mer än en uppsättning handdukar och lakan i tvättkorgen, och tvättar därför dessa direkt i samband med själva bytet (som sker varannan helg). Därmed skulle vi klara oss med två uppsättningar oavsett om vi tvättade i tvättmaskin i lägenheten eller i tvättstuga.

  2. Johan

   Ja, handdukar ska bytas ofta. Själv byter jag mina handdukar 2 ggr i veckan, då räcker inte två uppsättningar långt. Anledningen till att byta ofta är att så fort man torkat sig på en ren handduk så överförs bakterier och hudrester till den, så handduken blir snabbt en bakteriehärd om de inte byts ut och tvättas.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ojdå, låter ju nästan otroligt att vi överlevt, inte blir särskilt sjuka eller känner oss äckliga som bara byter handdukar varannan vecka och därmed efter ca 5-8 torkningar på badlakanen och betydligt oftare än så på handdukarna. :)

  4. Johan

   Det ska nog mycket till innan man blir sjuk, men jag föredrar att vara försiktig. Jag är också mycket noga med disktrasan, som är den absolut största bakteriehärden i hemmet. Jag jobbar hemifrån, så jag använder handdukarna oftare än de som är på jobbet hela dagen.

   Efter ungefär 1 vecka med samma handdukar börjar mina händer lukta illa efter att jag tvättat händerna och torkat dem. Jag trodde först att det var något med tvålen, men sen såg jag en artikel där någon expert skrev om hur snabbt det bildas bakterier på en handduk. Att byta två gånger i veckan funkar för mig, använder man handdukarna mera sällan så behöver man så klart inte byta lika ofta.

  5. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ska för nyfikenhetsskull lukta på mina händer efter en vecka med samma handdukar. Numera är jag föräldraledig så jag använder också handdukarna oftare än de som jobbar. Och med en bebis hemma känns det ju faktiskt lite extra noga att ha rena händer.
   Tack för infon och tipset! :)

 3. Extrem minimalist

  Wow, är det en bild på erat badrum!? Så ”cleant” vill jag också ha, men vissa saker så som schampo, duschkräm samt tvål är svårt att gömma likaså handdukar :)

  Fast det är det enda som är framme i mitt badrum plus att jag plockat bort märkena / klisteretiktterna på de flaskor som det går och använder refillpåse för tex tvål, allt annat så som rakgrejjer, linsvätska, tandkräm och deo är gömda i badrumsskåpet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det är vårt badrum när det ser som bäst ut, minus skötbordet som står mitt emot tvättpelaren. Tog bort det för att få det att se mer ”cleant” ut.

   Vi använder nästan aldrig tvål/duschkräm i duschen utan bara schampo (om än en varsin flaska) så vi har inte så många flaskor (två) i duschen.

   Låter som du också har ett minimalistiskt och ”cleant” badrum. :)

 4. Eva

  Ser att ni inte har vita fogar på ert golv. Det är smart. När jag valde golv så blev det ljusgrått med nästan vita fogar. Så dumt. Bara några år gammalt nu men redan från början svårt få fogarna rena. Tips mottages och ja jag har testat bikarbonat och det fungerar ju i liten skala men finns inget mindre tidsödande sätt?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, inget vi reflekterat över själva eftersom det var så när vi flyttade in. Men bra att tänka på om man någon gång renoverar badrummet i sin bostad! :)

 5. dan toellborn

  Enastående blogg. Här finns mycket att reflektera över och att lära.
  Tre generationers arvegods som ingen bryr sig om är inte till någon glädje.
  Jag ska genast sätt igång med gallringen.

  Svara
 6. Anonym

  Vi får hälsa alla nya läsare välkomna, de som tittar in via reportaget om Minimalisterna och länken i dagens SvD av Izabella Rosengren publicerat 2016-08-16 09.15
  http://www.svd.se/var-minimalism-galler-allt-i-livet/om/forenkla-livet

  De 15 000 unika läsarna kommer antagligen att bli avsevärt flera framöver, och likaså kommentarerna.
  Kan vi vänta oss några nytillkomna läsare som ”tar avstånd” eller kanske kommer att ”markera avsky” från detta valda sätt att leva?

  Svara
  1. Maria

   Er blogg är väldigt inspirerande även om jag är långt från minimalist själv, dock är jag ingen storkonsument av prylar eftersom jag gärna använder det jag har tills det är utslitet.
   En fundering bara, om man minskar sin konsumtion av prylar och istället lägger de pengarna på att resa mer, är det då en vinst eller förlust för miljö? (såklart många parametrar där, men en enda flygresa slår ju ganska mycket annat när det kommer till miljöpåverkan).

 7. Linda

  Har själv rensat badrummet inkl ”lagret med badrumsattiraljer” förra veckan. Två tredjedelar åkte ut. Så skönt. Var lite tveksam med vissa saker så jag avvaktar en månad och sen kör jag en utrensning till. För mig är det enklare att rensa bort onödigheter i etapper och inte allt på ett bräde. Tack för bra inspiration!
  ps. Och angående handdukarna, byter ”hand-handduken” två gånger i veckan (blir för grisig av barnhänder annars), ansikts- och badlakan varannan vecka. Känns lagom tycker jag.

  Svara
 8. Eva

  Är Johan månne en 70-talist eller äldre? Kanske är jag ute och cyklar men har ofta fått uppfattningen att folk äldre än 80-talister generellt är mer noggranna med hygienen i hemmet (men inte kläderna) kanske pga av uppfostran. Om det är bättre är en annan fråga. Det är lätt att känna sig som pedanttant när man är hos yngre människor. Visst kan man förstå att smutsen snabbt uppkommer med en hög ungar att ta hand om men det finns ju gränser (eller inte) och har varit på vippen att erbjuda städtjänster. Hemmet kan vara hur toppmodernt som helst och utrustat med alla nya prylarna men smutsen är det man ser eller doftar sig till. Men nu får jag väl svar på tal. ;)

  Svara
  1. Johan

   Ja, jag är 70-talist. Men jag är ändå inte alls extremt noggrann med städning och hygien. Den enda anledningen till att jag byter handdukar så ofta som två gånger i veckan är att de annars hinner börja lukta illa.

  2. Ida

   Jag som började diskutionen är dock 90-talist men noggran med hygienen i mitt hem ändå. Byter mina handdukar minst tre gånger i veckan.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, det låter inte så miljövänligt… Vad gör du med dina handdukar egentligen? Eller snarare med dina händer? ;)

 9. Stina

  Nu fick jag inspiration att rensa i vårt badrum. Tack! :-) Har ni en badbalja till barnen och hur förvarar ni i så fall den?

  Svara
 10. Annette

  Ser att någon skrivit om att händerna luktar illa om handdukarna inte bytts på ett tag.
  Det jag lärt mig är att de (liksom disktrasor) luktar illa om de hänger så att de inte kan torka upp emellanåt.
  För disktrasor gäller att de ska sköljas väldigt noggrant (i kallt vatten om man torkat mjölk) och sedan hängas luftigt,då håller de sig fräscha längre.
  Hur ofta man behöver byta beror såklart på hur många man är i familjen och hur noggrant man tvättar sig före torkning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi hänger alltid upp vår disktrasa och handdukarna hänger också fritt, då kanske vi kommer undan med att byta varannan vecka ändå. ;) Vi brukar även tvätta disktrasan i tvättmaskinen och diskmaskinen då och då.

  2. Johan

   Mina handdukar hänger åtskilda på krokar, så de borde hinna torka, men jag har funderat på att skaffa en stång eller liknande att hänga upp dem på, så att de torkar snabbare. Det blir mycket tvätt om man som jag har tvättstuga och därför inte tvättar så ofta, så att kunna använda handdukarna en längre tid vore mycket önskvärt.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hänger ibland upp våra badlakan på en ”handdukstork” i badrummet (en sådan som kan svängas ut från väggen och som har värme i sig om så önskas) just för att de torkar bättre när de hänger mer fritt än rakt ner på en krok.

 11. Fanny

  Har sett fram emot just badrumsinlägget men funderar på hur ni tänker med mediciner? (Vilket vi förvara i badrummet) och typ termometer, plåster osv. Jag har också 2 barn och bor rätt långt från affärer så känner att jag måste ha ett lager av alvedon, vätskeersättningspulver mm om vi blir sjuka (vilket händer rätt ofta under vinterhalvåret med 2 dagisbarn). Har ni några bra tips? Även barnkrämer har jag svårt att rensa ut som miniderm, mildison osv. Känns ibland som jag drunknar i barngrejer som jag inte vågar slänga :) tack för en mycket bra och inspirerande blogg!

  Svara
  1. Ragna

   Mediciner ska inte förvaras i badrummet då de förstörs i fukten och värmen.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hoppas vi inte får BVC efter oss nu men vi har, trots två små barn, fortfarande inte införskaffat någon febertermometer. Vi pratar om att göra det ibland, men så har det inte blivit av. Plötsligt står vi väl där helt kallsvettiga på en bensinmack eller nattöppet apotek och köper första bästa. :) Vi har heller ej alvedon, vätskeersättning etc. Tror faktiskt inte vi har någon medicin alls till barnen när jag tänker efter (som sagt, hoppas ingen BVC-sköterska läser detta ;) ). Men så bor vi ju betydligt mer centralt med två apotek, BVC, vårdcentral och en närakut inom 200 meters radie.

   Barnkrämer antar jag att du använder då och då? Vi har Decubal och nu när inte Storasyster Minimalist behöver den längre, använder jag upp den som handkräm (man får torra händer även sommartid när man har två blöjbarn… ;) ). Behöver hon det igen i vinter köper jag bara en ny. Så kanske kan du använda miniderm-krämen själv?
   Om du inte tror barnen behöver barnkrämerna etc under överskådlig framtid och inte själv lämpligen kan använda upp dem, skulle jag inte tveka att göra mig av med dem!

  3. Moa

   Jag har ett medicinskåp i köket, ibland rensar jag ut där men nu var det längesen. Det fanns redan när jag flyttade in, tror det är ganska vanligt i äldre kök med städskåp att man har ett mindre medicinskåp inuti. Om du har någon ledig byrålåda eller en hylla i ett vanligt köksskåp så kan du ju annars ha medicinerna där?

   Bra att du tar upp frågan, mediciner är ju annars något som brukar bli liggande i och med att man inte ska kasta dem i de vanliga soporna. Jag försöker lämna in gamla mediciner när jag hämtar ut nya, men det är lätt att glömma.

Lämna ett svar