Step by step

Vi försöker steg för steg att minska ner på plasten här hemma. Det går långsamt av olika anledningar, men vi pratar en hel del om det vilket gör att det ständigt finns på vår radar.

I helgen tog vi ett för oss stort steg i rätt riktning genom att köpa hem matlådor och förvaringslådor i glas. Antalet vi köpte täcker inte hela vårt behov av matlådor och förvaringslådor, men vi testar dessa som är ett första steg i rätt riktning. Vi rensade samtidigt ut en hel del plastlådor och förmodligen blir det ändå fler framöver om vi märker att de i plast inte längre används.

Sedan tidigare lägger vi aldrig varm mat i våra plastmatådor utan låter alltid maten svalna först. Mat som förvarats i plastmatlåda värmer vi alltid på tallrikar oavsett om vi är hemma eller på jobbet. Dock kan säkert vissa kemikalier flytta sig från plasten till maten trots dessa försiktighetsåtgärder. Och det finns ju även andra nackdelar med plast, inte minst att många plaster är svåra att bryta ner och därför sprider gifter i vår natur.

En annan milstolpe var att byta ut våra tre skärbrädor i mjukplast. Visst är de smidigt att kunna böja skärbrädan och enkelt hälla i de hackade grönsakerna i stekpannan, men i övrigt har jag svårt att se fördelar skärbrädor i plast och tycker dessutom att de är fula. Nu köpte vi en större och en mindre skärbräda i bambu eftersom det ska vara naturligt bakteriedödande material som dessutom är lättskött. Dessutom är de betydligt snyggare och kommer kunna ställas fram på bordet som underlägg om man skurit upp gurka eller tomat som pålägg etc.

Vi har även under helgen rensat bort tre Margrethe-skålar i olika storlekar då vi upptäckt att vi inte använder alla sex Margrethe-skålar eftersom vi även har ett par liknande skålar i stål.

I samma veva var vi ute efter en snygg soppslev i stål samt stekspade då detta är de två köksredskap vi har kvar i plast i dagsläget. Tyvärr hittade vi inget av detta vid helgens plastbantningstur utan det är kvar på radarn. :)

Har du några prylar du nyligen bytt ut mot andra material än plast? Eller något specifikt du vill byta ut inom kort?

44 tankar kring ”Step by step

  1. Sparsessan

   Finns bl.a. på IKEA och Biltema och säkert fler affärer också. Inte speciellt dyra heller. Dock plast lock men locket kommer ju inte i direkt kontakt med maten.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis som Sparsessan skriver så finns de på Ikea för en rimlig peng i olika storlekar. Det är sådana som på bilden med plastlock. Glaset känns gediget och rejält, samt kan köras i diskmaskin, mikro och ugn om så önskas (dock inte plastlocket såklart :) ).
   Jag har hört att även Clas Ohlson och Biltema ska ha liknande men vi fastnade för dessa.

 1. Anna

  Begagnataffärer, till exempel Myrorna, är en guldgruva vad gäller redskap och Bunkar i metall. Då ser man vilka som åldras bra, i och med att någon redan testat dem ett tag åt en.

  Hur tänker ni om syntetkläder och engångsblöjor, förresten?

  Jag har tröttnat på alla vattenflaskor som dräller in i hemmet från olika sportklubbar och så. Nu blir det stålflaskor till hela familjen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag kommer hålla utkik efter såväl förvaringslådor i metall och glas, som bunkar när vi är inne i sådana butiker.

   Jag har inte full koll på vad som ingår under benämningen ”syntet”-kläder, men jag ogillar ”billiga” material som exempelvis polyester. Dessa plagg andas inte utan ”stänger in” min kropps värme, fukt etc. Vi är båda mer för material som ull, ekologisk bomull, siden etc.

   Gällande engångsblöjor kommer det nog ett eget inlägg kring det under början av nästa år, så håll utkik! Vi är lite tudelade i frågan där jag är mest positiv till att åtminstone prova.

   Ja, nu var det ett tag sedan den sista plastvattenflaskan rensades ut här hemma och vi tar aldrig emot sådana längre även när de erbjuds gratis. Vi har totalt fyra Kleen Kanteen-flaskor. Två mindre med drick-kork för träning, och två lite större som används vid fjällvandring eller dagsutflykter mm.

  2. Susanna

   Man kan kombinera tygblöjor och vanliga blöjor också, det har jag flera vänner som gör. Tygblöjor hemma (ibland tillsammans med lite EC) och vanliga blöjor när man är borta och på natten.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är tanken att om vi provar tygblöjor kommer det vara en sådan blandvariant med tygblöjor hemmavid men vanliga blöjor vid längre utflykter och vid resor.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lite oklart, vi kommer inte göra det åtminstone. Vi håller allt i trä utanför diskmaskinen som köksredskap etc. Vi körde ytterst sällan våra plast-skärbrädor i diskmaskinen heller eftersom de används så pass ofta, så det känns inte som någon större skillnad.

 2. Sparsessan

  Jag avvaktar och ser vad min mamma kommer med till jul, gissar att det blir något i detta tema då hon också är inte på att byta ut till giftfria material och hon frågade vad jag hade hemma för nån vecka sedan. Ska också skaffa fler matlådor i glas och rensa ut de gamla fula plastlådorna. Vill även ha ett nytt durkslag i metall, både snyggare och bättre.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att din mamma är inne på samma spår!
   Herr Minimalist hade ett metall-durkslag som följde med när två hushåll blev ett för ett par år sedan, det är riktigt bra och känns som det kommer hålla och vara fräscht i all evighet.

 3. johanna

  Vi har också bytt ut våra matlådor för ett tag sedan. Känns väldigt skönt med tanke på att jag äter direkt ur lådan varje gång jag har med mat till skolan.

  I övrigt har jag köpt tandborstar i bambu (på jordklok.se) och tycker de funkar jättebra. Har tyvärr några i plast som vi ska använda upp först, sedan kommer vi gå över till de andra, som dessutom är komposterbara.

  Svara
 4. Optimeralivet

  Att plastbanta sitt hem är ju på alla sätt en bra idé, absolut, inte minst för miljön då vi måste vänja oss av med plasten.

  Dock så försökte jag finna vetenskapliga bevis på vad denna plasten skulle göra med vår hälsa? Några sökningar senare visar först och främst att det är svårt att hitta generella studier, vilket ju kan förklaras av svårigheten att få till bra studier. Tiden sträcker sig över decennier och blir således svårt att genomföra.

  Det jag hittat är dels att Bisfenol A(BPA) verkar enligt vissa studier störa hormonbalansen i människor. Andra studier säger emot detta. Vissa studier visade att det frisattes ifrån plasten vid uppvärmning medan livsmedelsverket 2014 drog slutsatsen att de tidigare larmen varit överdrivna. Sedan 2013 är BPA förbjudet i förpackningar/flaskor till barn <3 år.

  En sammanfattning från CancerresearchUK (http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/cancercontroversies/Plasticbottles/) konstaterar att det inte finns entydiga studier som skulle visa på någon ökad cancerrisk av att dricka från plastflaskor, värma eller frysa dem. Hemsidan är inte närmare granskad än att den inte uppenbart är sponsrad av företag eller liknande.

  Hmm, vad vill jag säga med detta då? Jo, egentligen att jag tycker det är alldeles utmärkt att plastbanta sitt hem, absolut! Plast är ingen mänsklig rättighet för all evighet, amen, verkligen inte.

  Däremot så tänker jag på alla dem (småbarnsföräldrar?) som hetsas till att totalreformera sitt liv för barnets bästa och konstant gnags med ett dåligt samvete när de inte lyckas leva upp till detta… Än en gång, absolut ingen kritik här alls, bara en reflektion över att saker inte alltid är så svartvita och att det kan vara bra att ha lite koll på vad som är belagt och vad som är seglivade myter.

  Tack för en bra blogg och grattis till kommande bebisen!

  Svara
  1. Optimeralivet

   http://ki.se/imm/bisfenol-a-bpa

   Bra sammanfattning från KI tycker jag, visar på osäkerheten men också att man bör ta med säkerhetsmarginal för vissa produkter. Obs, gäller ju dock bara BPA (bisfenolA) och inte plast i allmänhet, även om mycket innehåller BPA som jag förstår.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker som du att man ska ha en kritisk syn på råd och röd som florerar på marknaden. Även om vi förespråkar och köper ekologiska matvaror i stor utsträckning tycker jag även där att man kan ifrågasätta den stora ökningen som sker av ekologisk märkning, var originalprodukten verkligen helt oekologisk från början och motiverar det högre priset? I många fall ja, men i samtliga, tveksamt.

   Åter till plaster och där känner jag att jag läst tillräckligt många studier och artiklar på ämnet som talar om Bisfenol A som bland annat ett hormonstörande ämne, för att jag ska vilja vidta en åtgärd. Bisfenol A har i djurförsök kopplats till negativa effekter som problem att fortplanta sig, men också påverkat fosters utveckling av hjärnan och visats störa beteendet hos djuren som fick ämnet i sig under fostertiden.

   Och Bisfenol A är ju bara den mest kända i Bisfenolfamiljen. Så bara för att något är Bisfenol A-fritt så kan det fortfarande innehålla Bifenol S eller Bisfenol F, som även de påvisats farliga i vissa, om än betydligt färre, studier.

   Jag kan tycka det är oroväckande att flera 30-åringar i min omgivning redan fått cancer eller har enormt svårt att få barn. Så var det inte förr enligt såväl vissa studier som enligt mina mor- och farföräldrar. Kanske är det inte plastens fel, utan hela samhällsutvecklingen, digitaliseringen med strålning etc, men det har fått mig att tänka till på flera områden och vissa kan man mer eller mindre enkelt påverka själv, och andra inte.

   Visst kan det bli en stress att såväl hänga med i informationsflödet vad som gäller, som att ändra vanor och saker i sitt liv. Men allt behöver inte ske över en natt och allt behöver inte ändras, man kan välja att justera vissa utvalda delar som passar ens familj, ekonomi och livssituation.

  3. Optimeralivet

   Tack för ditt svar, jag kände när jag skrivit det att det lät lite hårt kanske, vad bra att du/ni tog det på rätt sätt. :) Jag läste vidare lite på ämnet och jag lutar åt det som du säger, att det finns belägg för vissa ämnen men självklart så är inte ämnet färdigforskat på. Jag ville bara, precis som du, få folk att tänka till lite extra. Är lite allergisk mot ”nya cancerriskerna/hälsofaran/dolda sjukdomen” och vill sprida ett visst kritiskt tänkande :)

   Med det sagt så tycker jag ni gör helt rätt, precis som du säger så är det mycket man inte kan påverka men plast är ju faktiskt en av dem!

   (Ang. ekologiskt: Det släpps ut mer koldioxid av svenskodlade tomater i växthus än spanskodlade som transporteras hit med lastbild… DOCK så är nog innehållet LITE annorlunda ;))

 5. emma

  Heja er som tar tag i det här med plasten! Bra gjort!
  Stekspade i stål med trähandtag finns på Coop forum! Den är jättebra till gjutjärnsstekpannan :)

  Lycka till!

  Svara
 6. Hanna

  Har bytt ut lite slevar och sånt och byttor. Har också Margrethe skålar och sil som jag skulle vilja få bort, men är dom också av dålig plast? Dom kostar ju en del.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   I vanliga fall brukar man ju säga att det är plast som är mjuk, det vill säga böjbar, som är den farligaste plasten. Margrethe-skålar är ju ganska hårda i jämförelse. Dock tycker inte jag att det känns helt bra när man kör med elvisp och liknande i dem. Men en stor anledning till att vi gjorde oss av med ett par av våra var att vi hade så många i olika storlekar.
   Nu har vi kvar tre Margrethe-skålar och tre metall-skålar i olika storlekar, det räcker långt även för oss som gillar matlagning och bakning. :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle satsa på att byta ut plast-silen först, särskilt med tanke på att du ofta häller hett vatten i den (om den är en sådan pastavatten-sil).
   Jag vet inte hur pass dåliga Margrethe-skålarna är, de är ju gjorda av hyfsat hård plast, men jämfört med våra metall-skålar så känns de i metall bättre att använda, och när vi insåg att vi hade lite för många skålar totalt sett så fick några av Margrethe-skålarna åka ut.

 7. Yvonne

  Har bytt ut det mesta av plasten b.l.a till ikeas glasburkar som jag tycker fungerar jättebra trots plastlock. Ska dock köpa några i rostfritt som man kan ta med sig på utflykter osv. Hos mig är det nästan bara skärbrädorna kvar också. Har tittat på bambuskärbrädor men då jag läst någonstans att det används lim för att få ihop bambufibrerna och man inte vet vad för slags lim som används känner jag mig tveksam till dom. Ska läsa på mer och troligtvis blir det något annat träslag.Har ni läst eller hört något om det?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi har också läst gällande lim och bambuskärbrädor. Vi har också läst att det används lim till i princip alla trä-skärbrädor för att få till storlek och form. Vi resonerade även som så att det är med största sannolikhet inte någon jättefarlig limsort som kommer i kontakt med maten, tillverkarna vet ju om vad skärbrädorna används till. Sen ska man inte lita blint på tillverkarna eller kontrollerna som görs, men vi gjorde vårt val utifrån dessa premisser och bambuskärbrädorna känns otroligt mycket bättre än de vi hade i plast. Samt är betydligt snyggare! :)

  2. Susanna

   Det finns träskärbrädor av hela trästycken, men de är både tunga och ofta dyra. Bambu är dessutom för miljön i allmänhet ett bra material eftersom det växer så fort och inte kräver några bekämpningsmedel eller konstgödning. Man kan tänka lite på det som ett praktiskt ogräs, typ. ;-)

 8. Camilla

  Jag har också bambu-tandborste från Humble Brush, tycker de funkar precis lika bra som de i plast. Sen är de ju mycket snyggare också! :)

  Svara
 9. FrökenSpara

  Jag håller också på att dra ner på plasten i hemmet. I köket har jag ändå bytt ut en hel del saker men förvaring av mat är jag inte helt nöjd med. Måste köpa förvaring i glas :)
  Vi har också bambu skärbräda och vi är helnöjda med den.

  Det jag har problem med är soporna. Hur löser ni det?

  Har ni provat bees wrap? Jag tänkte använda dem istället för plastlocken men de är ju rätt dyra. Jag har hört att de är bra men vet inte.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad menar du med soporna? Att inte slänga sopor i plastpåsar?
   Det gör vi fortfarande, oftast i påsar som vi fått när vi handlat i någon butik. Dock har denna del av soporna minskat kraftigt sedan vi började sortera allt mer. Vi lägger allt som ska sorteras, exempelvis glas, plast, metall, tidningar, kartong etc i en papperspåse som vi bär iväg till återvinningen någon gång per vecka. Papperspåsen använder vi sedan igen och igen, om den inte blivit för äcklig.

   Vi har inte provat bees wrap, men jag har läst om det och vet vad det är. Det verkar väldigt bra utifrån innehåll och funktion så jag skulle gärna testa!

  1. K.A.L

   Har ett bra bloggtips om hur man kan tänka kring sopor, jättebra blogg av en ung tjej i New York som lever minimalistiskt, plastbantar och minskar sitt ekologiska avtryck. Lite i det extremaste laget för min del att följa på alla frontet men många tips att inspireras av: http://www.trashisfortossers.com/p/about.html?m=0 outlook

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset! Jag fick en del inspiration både till förändring och något framtida blogginlägg på temat sopor! :)

 10. Josefin

  Å! En bambu-skärbräda vill jag med ha! Vart köpte ni det? Stod just och höll i min lilla plast-skärbräda och undrade om det inte finns något bättre alternativ.

  Svara
 11. whitemaskgirl

  Jättebra att ni plastbantar. Det gör jag med och i det stora hela är det plastfritt hemma hos oss. Bara kattlådan, matberedaren och tvättkorgen behöver jag byta ut. Julpyntet åkte ut nu i dagarna. Köpte fins i glas att ha när min son blir äldre och fram tills dess blir det papperdpynt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, något julpynt i plast har nog inte vi heller vad jag kan se, men så har vi ganska sparsamt med julpynt generellt. Det ryms i en flyttlåda och då tar ändå våra fyra ljusstakar upp det mesta av platsen.

   Tvättkorgen låter som det enklast att byta ut, det finns nog flera fina i diverse andra bättre material.

 12. ekomammaistan

  Jag tycker att vi har rätt plastfritt här hemma, så det jag kollat på nu senast är de plastbaserade tygerna. Jag är lite allergisk på att bara slänga ut för att köpa nytt, så jag kör en långsam utfasning och har börjat med att rensa bort det som vi inte använder.

  Såg för övrigt att en annan person kommenterat om tygblöjor och måste bara få propagera lite. :-) Det är mycket enklare än vad många tror, vi kör dessutom pocketböjor för hela slanten vilket är väldigt smidigt. Vi fick ärva största delen av våra, så ett tips är att köpa begagnat för de är oftast fräschare än vad det låter, men om ni funderar på att köpa nya så vill jag tipsa om att undvika fleece. Våra blöjor är med fleeceinsida och det skär ju lite i hjärtat att tvätta dem eftersom jag vet att de släpper plast, men samtidigt kan jag inte se att alternativet engångsblöjor skulle vara bättre. Hade vi köpt nya nu hade jag tänkt ett extra varv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är en balansgång mellan att rensa ut och köpa nytt och långsamt fasa ut. Vissa kläder etc kan man ju sälja om det känns bättre. Vi har fått ärva i princip alla barnkläder och när vi gick igenom dessa valda vi bort alla som exempelvis hade plasttryck.

   Jag har läst dina blogginlägg och inspirerats vad gäller tygblöjor. :)
   Har du något särskilt märke du kan rekommendera och gillar bäst?

  2. ekomammaistan

   Jag har som du säkert läst provat ett gäng tygisar, och de flesta har sina för- och nackdelar och jag har ju även skrivit lite små recensioner på de olika märkena vi provat.

   Sedan vi började med tygisar så har dock en del hänt, och vi har dessutom ärvt våra så det finns ju lite nyare modeller nu. De tråkiga med de flesta av våra modeller är att de har innertyg/inlägg i fleece vilket inte känns så kul med tanke på miljöpåverkan. Jag tror ändå att det är bättre med tygblöjor men kanske inte skulle välja dessa märken om jag skulle köpa nya blöjor idag. Av de märken vi har testat så gäller det Fuzzi Bunz, Woonderoos och Imse Vimse.

   Däremot såg jag nyligen att ImseVimse kommit ut med en one size-blöja och den har inlägg i bambu och bomull istället för deras allt-i-ett som fortfarande har ett fleeceinlägg. Dessutom verkar knäppningen bättre än på de vi använt, där karborren ofta fastnade i kläder som barnen hade på sig och annan tvätt i maskinen när de tvättades. Den stora fördelen vi upplevt är att det här är den blöja som för oss hållt absolut torrast, och den enda som vi känt oss säkra att ha även under sömn och långpromenader. Jag hoppas att den här modellen också är lika säker. En skillnad är dock att den är one size, vilket betyder att storleken regleras med knappar och det kan göra att det blir lite bylsigt när barnet är mindre, men samtidigt smidigt att inte behöva ha blöjor i olika storlekar och mer ekonomiskt.

   MannaMaa är ett märke vi fick testa via bloggen och som jag gillade riktigt mycket. De har också kardborre, men till skillnad från de vi använt från imsevimse så funkar låsanordningen riktigt bra så den klumpar inte ihop med annan tvätt eller kläder.

   Ett märke som jag hört mycket gott om men som vi inte testat själva trots att jag varit sugen (men inte känt mig motiverad att köpa när vi redan haft många ärvda tygisar) är Poops. Där är innefodret bambu eller bomullsfrotte. De är av typen allt i ett (där inlägget är fastsytt), och egentligen föredrar jag pocket (där inlägget stoppas in i en ficka) men tror ändå på dessa. Den är också one size.

 13. brummeliza

  Vi använde Imse Vimse ”färdiga ” blöjor för 20 år sedan, funkade jättebra med ullbyxor.
  Sen blev det vikblöjor. De använder vi än idag som skurtrasor och som sittunderlägg i bastun.
  Helt suveräna, och de var perfekta som kräkhanddukar också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att ni hittat användningsområde till tygblöjor även efter att de är klara med sitt huvudsakliga användningsområde. :)

 14. Michel Larsson

  Hej på er!
  Jag har följt er ett tag och får mycket inspiration. Känner igen mig i mycket ang, konsumtion och att slå sig fri från materiella ting.

  Jag har diskuterat med mina vänner om att det borde finns en mataffär där man enbart handlar föda/produkter som man lägger i medtagande material (tygkasse, burkar etc). Plast som majoriteten av städmaterial förvaras i borde man då kunna fylla i medtagande material. ”Refil tänk” liksom.

  Fortsätt skriv om era tankar om minimalistiskt tänk! :)

  /Michel

  Svara

Lämna ett svar