Förrådsrensning som blev en kamera

Då och då skriver tidningarna om våra välfyllda förråd där vi ofta förvarar flertalet prylar som inte längre används och tillsammans summerar upp till tusentals kronor. Jag har tänkt att ”Jaja, det där gäller bara barnfamiljer som hunnit samla på sig mycket prylar och har stora förråd. I vårt förråd förvaras inga sådana dyrbarheter och inget som inte längre används”. Förutom sakerna i våra respektive nostalgilådor då. :)

För ett par veckor sedan blev jag varse att jag haft fel under flera år. På ett par dagar sålde vi tre saker som stått i förrådet sedan vi flyttade ihop och som inte använts de senaste 18, 8 respektive 6 åren, till ett sammanlagt värde av 5 500 kronor.

Det ena var Herr Minimalist tvärflöjt som även omnämndes i inlägget över november månads ut och in-lista. Den nostalgiska räntan övervanns och tvärflöjten såldes på Blocket för 3 000 kr. Efter 18 års dvala får den äntligen komma till användning igen.

Det andra var en stor resväska rymmandes 100 liter som jag köpte i set med två andra resväskor i samma färg och modell fast i mindre storlekar för att få det perfekta setet. De två mindre resväskorna har använts flitigt men denna har stått oanvänd sedan köpet för åtta år sedan. Jag har inte ens använt den när jag flyttat utan bara fyllt den med de andra två resväskorna då de går att stapla i varandra likt ryska matrjosjka-/babushka-dockor. Efter någon timme på Blocket var den såld för 500 kr.

Det sista prylen var en julkrubba jag ärvt med 16 porslinsfigurer som Josef och Maria med Jesusbarnet, de tre vise männen, änglar och herdar med mera. Den såg ut som på bilden nedan. Sedan den kom i min ägo för sex år sedan har den aldrig tagits fram utan förvarats i en liten flyttkartong med 16 mindre kartonger innehållandes varje enskild porslinsfigur varsamt inslagna i tidningspapper.

julkrubba Jenny Nyström

Efter en del googling insåg jag att Blocket eller Tradera förmodligen inte var julkrubbans rätta plats utan snarare någon av de större, ”riktiga” auktionssajterna som Bukowskis Market eller Lauritz. Trots att dessa auktionsverk tar ett par hundralappar för försäljningen, fick jag tillslut strax över 2 000 kr för julkrubban. Jag slapp då även ta hand om all administration kring auktionen, bilder, avhämtning, betalning etc.

Kanske har du någon bortglömd pryl liggandes i förrådet som är mer värd än du själv tror? Eller har du erfarenhet av att sälja något som haft ett betydligt högre värde än du initialt trott?

För pengarna kommer vi förmodligen att köpa en ”bebiskamera” som vi kallar det. Det vill säga en bra systemkamera som de flesta nyblivna föräldrar införskaffar för att ta fina bilder på bebisen. :) Eftersom vi gillar att vara ute i naturen och att resa ska vi försöka hitta en smidig systemkamera som även kan följa med på utflykter och resor. På förra årets safariresa lånade vi Herr Minimalists brors kamera men i längden vill vi ha en egen. Tips på bra kamera mottages tacksamt! :)

12 tankar kring ”Förrådsrensning som blev en kamera

 1. ekomammaistan

  Jag tycker att det var intressant att upptäcka att det mesta går att sälja på Tradera, t ex sålde jag av en del parfymer när jag gick över till ekologisk skönhetsvård och fick otroligt bra betalt för dessa.

  Efter att lilebor föddes har vi sålt av en del barnsaker, mest sådant som vi ändå inte använt särskilt mycket så verkligen långt ifrån allt och inget av de ”dyra” prylarna. Ändå har vi fått in 4500 kronor. Det känns extra toppen eftersom vi köper de flesta kläderna begagnade så min förhoppning är att begagnatförsäljningarna ska kunna finansiera en hel del av inköpen.

  När det gäller kamera så har vi en Canon eos350D som jag är himla nöjd med. Ibland stör jag mig på storleken bara, men det är ju samma sak i princip oavsett vilken systemkamera en väljer. Jag tycker att den är enkel att använda och för mig som är ganska liten i storleken var det också en fördel att handgreppet var mindre än på motsvarande Nikon.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, att det gick att sälja parfymer på Tradera hade Herr Minimalist gärna velat veta för något/några år sedan när han rensade ut samtliga sina parfymer.

   Jag har varit inne på såväl någon modell från Canon som Nikon men fått kommentarer som att Canons sensorer generellt sett är mindre bra, och att flertalet av såväl Canons som Nikons kameramodeller gör att man behöver titta i gluggen när man fotar, det vill säga gömma sitt ansikte för barnet. Det är verkligen en djungel… :)

 2. Carina

  Hej och tack för en inspirerande blogg! :) Jag har köpt burkar i glas bl a. Men jag undrar lite över egenhändigt hopsatta resor: hur gör man på bästa sätt? Vi har planer på att resa till Grekland med vår åttaåring. Har ni tips vore jag oändligt tacksam!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket :)

   Tjaa…jag skulle börja med att kika på till vilka öar det går direktflyg till från Sverige via olika flygresesajter. Och sedan leta boende på den/de öar ni vill besöka via vanliga betygsajter som hotels, booking och tripadvisor. När ni bestämt er för ett/ett par boenden är det bara att kontakta dem via deras hemsida och fråga hur man enklast tar sig dit när man landat/kommit till ön med färja etc. Kanske kan ni bli hämtade om ni har tur.
   Det kan vara en fördel att kontakta boendet innan ni bokar via exempelvis hotels, booking etc eftersom de ibland tar ut avgifter som gör priserna högre än om ni kontaktat hotellet/B&B direkt. Dessutom kan den första kontakten skapa en känsla och bild av om servicen på stället verkar bra etc, vilket ofta är skönt att veta innan man slutligen bokar. :)

   Svårare än så behöver det nog inte vara om ni bara ska till Grekland en/ett par veckor. Behöver ni minimalistiska packningstips sedan så har vi skrivit mycket om det på bloggen :) Lycka till!

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, kul att kunna inspirera! Men kom ihåg att det måste finnas ett verkligt ”behov” av kameran när den införskaffas. :) Kanske har du någon annan kamera liggandes som du kan sälja för att finansiera delar av den nya?
   Jag sålde tidigare den digitalkamera jag hade då jag insåg att det räckte med att Herr Minimalist hade en digitalkamera i kombination med att jag har en ”bra” mobilkamera (bra i mobilkamera-mått mätt, inte jämfört med en systemkamera såklart :) ).

 3. Carina

  Tack så mycket för svar ang resan! Jo jag har kollat in packningstipsen men det blir nåt varv till antar jag. ;)
  /Carina

  Svara
 4. Rust

  Spännande läsning, kom att tänka på ett TV-program, förrådsfyndarna (Storage Hunters) som gått under hösten på TV10 (tror jag). Alltid lika intressant att se vad de hittar i förråden efter avslutad auktion :)

  Som jag kanske tidigare nämnt nån gång i kommentarerna på eran sida så har jag helt ovetandes varit minimalist ett bra tag (säkert 10år) och det var först i våras jag snubblade över ordet. Vilket ledde till att jag hittade bland annat eran trevliga blogg och en massa intressant på youtube.

  2014 har för mig handlat om att tömma just förråd, både vinds- och källarförråd, där jag sparat en massa ärvda ägodelar i 6år, detta medförde även att jag ännu en gång såg över lägenheten och alla skåp lådor etc. för en ny behovsprövning eller vad man skall kalla det.
  Allt detta har resulterat:
  + Massvis av annonser på nätet under sommaren
  + Bytte ned mig till en mindre, 3år nyare bil som dessutom är skattebefriad 2år till och mer än halverar försäkringspremien.. jo den drar hälften så mycket diesel också.. :)
  + Gengåvan var här med en liten lastbil och hämtade allt de ville ha på vinden + ca 20-30 kassar jag plockat ihop i lägenheten
  + Det gengåvan inte ville ha gick till antingen Solareturen, bortskänkes annonser eller återvinningsstationen.

  Så på vinden förvarar jag nu endast ett badkar och en köksdörr, då dessa kanske kan vara av intresse för framtida ägare av lägenheten den dag jag säljer den. Källarförrådet används till att vinterförvara min mountainbike, under MTB säsongen har jag den alltid i hallen, med andra ord är det helt utrensat, mycket befriande!

  Pratar man med folk/oinsatta om detta tror de man är lite galen och bor i en tom lägenhet utan vare sig möbler eller tillhörigheter, men ack så fel de har. Allt jag äger fyller en funktion, det finns möbler och det ser möblerat ut, det finns saker men allt är genomtänkt och av god kvalité och fyller minst en funktion.

  Vill ni ha tips på en riktigt bra kamera, läs på lite om Fuji X100S, den har visserligen inget zoom objektiv men om ni är vana att fotografera med en iPhone eller liknande är ju detta ett icke problem. Detta är en kamera som börjat dyka upp till bra pris på begagnatmarknaden nu när den fått en efterföljare. Har en själv och vore det inte för att jag gillar att fotografera med 135mm tele ute i naturen skulle jag tveklöst sälja av hela Canon systemet och bara använda fujin.

  God jul!

  Svara
 5. Josefin

  Mitt bästa tips är att välja en liten kamera! Vi köpte en jättefin systemkamera från Canon, men den används bara hemma eftersom det alltid är tusen andra saker som ska med när man väl lämnar hemmet :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så jättemycket för länken! Vi har fått en del tips från ”kameraexperter” nu under jul- och nyårsledigheten och kollat diverse youtube-filmer som beskriver och testar olika kameramodeller. Den det lutar åt att vi kommer köpa just nu fanns faktiskt med i länken du skickade, så nu ska jag läsa recensionen av den! :)

  2. Emanuel

   Glad att kunna vara till hjälp! Själv ”festade jag loss” med en S. Alfa som också finns med i jämförelsen. Den är kanske lite dyrare än vad ni hade tänkt er men är en fullformatare och finns nu under mellandagsrean till ett mycket bra paketpris (med zoomobjektiv). Lycka till med letandet!

Lämna ett svar