Det är ju inget fel på den

Att spara något ”utifall att” och ”för säkerhetsskull” är otroligt vanligt. Det grundar sig ofta i en rädsla för att prylen faktiskt kan komma till användning i framtiden och att du skulle ångra en utrensning. Du vill undvika känslan av att ha gjort ett dåligt beslut. Saker som sparas av dessa anledningar är ofta dubbletter av olika slag men där bara ett fåtal i praktiken faktiskt används regelbundet.

Ett annat vanligt argument för att behålla saker det egentligen inte finns något konkret behov av är; ”det är ju inget fel på den”. Men bara för att en pryl fortfarande är fullt fungerande så betyder det inte att den per automatik fyller ett behov hos just dig eller att du behöver fortsätta förvara den i ditt hem. Du kan låta den få komma till användning hos någon som har ett behov.

Till och med hemma hos oss hittar vi ibland saker som sparats av dessa anledningar. Nu senast var det bland våra karaffer, tillbringare och mixerskålar. De nedan är de som fanns i vår ägo innan vi rensade.

Alla våra tillbringare, karaffer och mixerskålar innan rensning.


De två likadana vattenkarafferna från Eva Solo används regelbundet, liksom den bredvid i glas som vi använder som vattenkanna och kombinerad mixerskål när vi gör smoothie och motsvarande (lugn, vi brukar inte ha i någon växtnäring i vår ”vattenkanna”). De två som står ytterst på varsin sida har sparats av i våra ögon felaktiga skäl när vi väl rannsakade oss själva.
Den blå karaffen har sparats för att det inte är något fel på den och den ingår i samma serie som hela vårt matporslin. Men vi märker att den knappt kommer till användning då vi hellre använder våra karaffer i glas när det är dags.

Plasttillbringaren/mixerskålen längst till höger fick vi med när vi köpte vår mixerstav för några år sedan. Ett klassiskt fenomen; du behöver en specifik pryl men får flera överflödiga tillbehör med på köpet. Egentligen föredrar vi att inte använda plast i köket och mixar därför oftare i tillbringaren av glas. Mixerskålen har fått vara kvar ”utifall att”, den i glas skulle gå sönder, vara i disken etc. Den utgör egentligen en typ av redundans, det vill säga det finns en alternativ lösning som fungerar minst lika bra.

Efter att ha rannsakat oss själva så rensade vi ut de den blå karaffen och tillbringare/ mixerskålen i plast. Kvar blev uppsättningen nedan i glas där samtliga används regelbundet och vi tycker om dem. Två vattenkaraffer från Eva Solo och en vattenkaraff i glas som främst används som vattenkanna och mixerskål till smoothie  men även som vattenkaraff när så behövs.

Kvarvarande vattenkaraff och kombinerad vattenkaraff/mixerskål/vattenkanna. :)

Flera tankevillor och argument utöver ”utifall att” och ”det är ju inget fel på den”, tar vi upp och skriver kring i vår bok ”Prylbanta – Färre saker, större frihet” som du snart kan låna på ett bibliotek nära dig eller köpa i butik. :)

Vad har du i ditt hem som du sparar ”utifall att ”eller enbart för att det inte är något fel på den?

6 tankar kring ”Det är ju inget fel på den

 1. finlandssvensk

  En sak som jag kom på direkt var blomkrukor! Jag har inte längre lika många blommor som tidigare, då jag inhandlade mina matchande krukor. Jag är nöjd med antalet grönväxter som jag har nu och vill helst inte ha mera för jag tar ändå bara livet av dem.. ☺ men jag sparar iallafall krukorna ifall jag av någon anledning skulle få en växt vid någon högtid. Då vill jag ju gärna att det ska vara i en liknande kruka som jag redan har, för jag tycker inte om att ha 1000 olika varianter/färger/former på krukorna.. hur många har ni och hur tänker ni ang. detta?

  Svara
  1. Hanna

   Jag försöker att köra på vita krukor(är inte där än). Då kan ja köpa udda o det matchar ändå. Min förra kombo köpte upp ett lager från Ikea för hon hatar omatchande krukor men gillar eg inte växter, det var jag som stod för växterna. När ja flyttade så lånade ja med mig några av krukorna som hade växter i sig. På sikt ska hon få tillbaka dem så det är ett långlån.

   Har även krukor som står på fat m endast sin innerkruka. Samt en yoghurtburk som ja klädde in i plastigt presentpapper i brist på passande kruka (tillfällig lösning i minst 6 månader)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra exempel med krukor! :)
   Vi har tre stycken enkla helvita stora krukor, tror Herr Minimalist hade dem när vi flyttade ihop om jag minns rätt. Sen har vi två små krukor som är vita med mönster på, de köpte vi på Ikea för kanske 2-3 år sedan när vi ville ha enhetliga krukor. När vi sedan skulle komplettera dessa med fler så hade mönstret utgått. :(

   Utöver dessa krukor har vi två stycken som just för tillfället inte används, en svart med mönster och en vit med mönster. Båda har kommit in i hemmet vid blomgåvor. Vi brukar ha orkidéer i perioder (lyckas aldrig hålla dem vid liv särskilt länge) och då åker dessa två fram och de var även dem vi hade tänkt rensa ut och ersätta med de de krukorna från Ikea som nu utgått.

   Det är alltid en balans att köpa nytt för att skapa enhetlighet och låta bli att konsumera. Det bästa vore om vi hittade Ikea-krukorna med det mönster vi redan har på typ loppis eller second hand. :) Så länge man har blommorna i olika rum tycker jag det funkar att de har lite olika mönster (eller inga mönster) om det ändå är hyfsat enkla vita och svarta krukor.

  3. Hanna

   Krukor jag inte använder, har jag till andra grejer, så dom inte bara står i skåpet.
   Har i pennor i nån, pumpafrön i en annan….

 2. cl

  Har alldeles för mycket grön anna porslin. Använder det jämt, för det är så fint, men har nyligen bestämt mig för att sälja av överflödsdelarna på Blocket. Känner att min megaservis hämmar min minimalistiska utveckling. Kommer dock inte till att bara ha 8 tallrikar eller så, eftersom vi använder så mycket av servisen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har också rensat vårt porslin i omgångar och gjort oss av med överflödiga delar samt onödigt stora uppsättningar. Vi hade nämligen samma porslin/servis jag och Herr Minimalist när vi träffades (samma nyans av blått Höganäs keramik-porslin), så det blev onödigt många av vissa tallrikar och koppar.
   Är för övrigt uppväxt med just Gröna Anna porslin. :)

Lämna ett svar