Bortglömda eller oprioriterade rensningsområden

För någon vecka sedan rensade vi i ett långsmalt skåp i köket. Skåpet är längst in i hörnet innanför vår diskmaskin. Utifrån sin placering och utformning ett lätt ställe att glömma bort att rensa på, men också ett ställa att enkelt förvara smala sällananvändningsprylar på. Jag vet inte vad det är tänkt ska förvaras där; ett bakbord, brickor, plåtar eller kanske papperskassar?

Ett långsmalt skåp längst in i hörnet i vårt kök.

Längst in i vårt långsmala skåp hittade vi följande:

 • Bordsunderlägg
 • Brickor
 • Skärbräda

Bordsunderlägg som vi brukade ha under tallrikarna vid finare dukning innan vi fick barn. Redan då användes de relativt sällan. Sedan Storasyster föddes för 2,5 år sedan kan jag inte minnas att de använts en enda gång. Faktum är att vi helt glömt bort att vi ägde dessa. Två olika varianter hade vi, 6 vardagliga och 4 av en julig variant. Samtliga 10 skänktes bort.

Juliga bordsunderlägg som inte använts på länge, om än någonsin?

Längst ut stod fyra små brickor som vi använder när vi äter smörgås i vardagsrummet eller bär ut frukost eller mellis på balkongen. Vi frågade våra följare på Instagram vilka av brickorna vi skulle behålla och majoriteten tyckte de i trä, att du tröttnar snabbare på de färgglada och att trä känns hållbarare i längden. Jag kan hålla med i bägge fallen. Med tanke på att vi generellt ogilla plast i köket kändes valet tillslut enkelt även här.

Fyra brickor är två för mycket. De i trä fick stanna.

En gammal skärbräda i plast hittade vi också. Vi som bara använt två dito i trä det senaste åren. Den måste ha blivit kvar som en ”just in case” och ”om utifall att”-pryl. Nu åkte den snabbt vidare till återvinningen.

En gammal skärbräda i plast kändes enkel att rensa ut när vi har två i trä.

Det här smala skåpet i köket var ett bortglömt rensningsområde hos oss. Eller som Herr Minimalist skulle uttryckt det, en vit fläck på rensningskartan, i likhet med det han identifierade vid utrensningen i verktygslådan tidigare i våras. Det finns alltså ett par sådan även i vårt hem, vilket kan vara svårt att tro efter 4 års rensande. Undrar om vi har något ytterligare… ;)

Vilka bortglömda eller kanske bara oprioriterade rensningsområden har du i ditt hem?

6 tankar kring ”Bortglömda eller oprioriterade rensningsområden

 1. Distansare

  Sedan jag påbörjade min stora rensning, så finns det egentligen inte bortglömda eller oprioriterade rensningsområden. Det är snarare områden som jag inte gärna vill ta tag i men måste. Dessa är papper och garn.

  Områden som är lätt att glömma bort att man borde rensa med jämna mellanrum är köket i sin helhet. Men kanske allra viktigaste torrvaror och frysvaror. Mycket håller efter bäst före-datumet och håller längre om det fryses in. Men allt håller inte för evigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är nog väldigt många som har mycket matvaror som egentligen passerat sitt bäst före datum med flera år. Otroligt onödigt men lätt hänt när man har stora kök, många skåp, kanske till och med förråd med mat, och passar på när det är ”köp 4 betala för 3” etc i kombination med att rensningen bland matvarorna sker för sällan.

 2. cl

  Nu har jag rensat ut så mycket att min man märker det. Han tycker att det känns befriande (hurra!) och vill också rensa ut. Hittills har jag ju inte kunnat rensa ut ’hans’ områden, som verktyg, bilgrejer, hans skåp, pärmar, pappersexercis osv, men nu vill han självmant ta itu med det till semestern. Jag tänker såklart hjälpa till med verktyg, bilgrejer, altangrejer och förrådsgrejer. Det låter som det kan bli en av de bättre semestrarna : ) Tänk att jag äntligen fått med maken på minimalistvägen! Så glad!

  Ps. Precis som ni hittade jag bortglömda grejer i ett smalskåp för en tid sedan, nämligen två udda grytunderlägg som jag inte behövde. Adjöss med dem, liksom. Ds

  Svara
 3. Mei

  Blev intresserad av er rensning av skärbräda. Hur håller ni träskärbrädan av trä fräscht? Är det bambu ni använder? Undrar om ni har erfarenhet av olika träslag och vilken som håller bra. Jag har funderat på att rensa ut plastvarianten i förmån för trä. Tack på förhand från en förstagångskommenterare :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är två skärbrädor av bambu vi använder. Inga avancerade utan köpta på Ikea om jag minns rätt. Det finns garanterat bättre och mer gedigna varianter för den avancerade eller kräsna, dessa köpte vi när vi ville testa att byta våra skärbrädor i plast mot två (en stor och en liten) i trä, och sedan har de blivit kvar då vi är nöjda. De fyller sin funktion och klarar våra behov.
   Vi upplever inte att skärbrädor i trä skulle vara svårare att hålla rena och fräscha än motsvarande i plast. Vi handdiskar dem efter användning, har vi exempelvis skurit kött/fisk brukar vi göra det direkt efter användandet.

Lämna ett svar