Alla våra verktyg

Identifiera vita fläckar på rensningskartan med känslor

Jag tror inte på att främst låta känslor avgöra om man ska köpa eller behålla något. Det är då vi konsumerar bortom våra behov eller behåller saker vi inte använder på grund av känslor vi vill skapa eller undvika. Men kan känslor vara till hjälp vid rensning?

I helgen upplevde jag något intressant i samband med att jag skulle justera en av våra barnstolar. När jag öppnade verktygslådan blev jag irriterad eller nästan lite arg. Jag funderade inte speciellt mycket mer på det utan fixade till stolen och glömde tillfälligt bort hela händelsen. Någon dag senare insåg jag att min irritation berodde på att verktygslådan var fylld till bredden med onödiga dubbletter av verktyg vi inte använder. Dessutom var verktygen samt relaterade förbrukningsartiklar som väggpluggar, borrar, tassar, skruvar och spikar mm spridda över tre olika förvaringslösningar. En verktygslåda samt två proppfulla skokartonger. Irritationen var med andra ord en signal på att det var dags att rensa inom ett område vi nästan helt glömt bort. Fram tills nu.

Som den ambitiösa minimalist jag är följde jag därefter de klassiska rensningsstegen:

  1. Jag bestämde mig för att ta tag i detta hittills bortglömda rensningsområde och fann en lämplig yta (matbordet) samt avsatte tillräcklig tid för ändamålet.
  2. Jag tömde ut allt innehåll inom den kategori jag ville rensa (verktyg och tillbehör) på arbetsytan och var noga med att ingenting låg kvar i diverse förvaringslösningar och lådor.
  3. Jag identifierade dubbletter och sorterade allt efter naturliga grupperingar av verktyg och tillbehör för en god översyn av vad vi faktiskt äger.
  4. Jag eliminerade allt vi faktiskt inte använder eller har behov av varken idag eller inom en överskådlig framtid.
  5. Jag organiserade det vi valde att behålla i naturliga grupperingar i lämpliga förvaringslösningar och ställde tillbaka på rätt ställe i hemmet.
  6. Jag lade upp en plan för hur vi ska göra oss av med överflödet vi inte längre behöver genom att agera enligt 4S-modellen (spara, sälja, skänka och slänga).
  7. Jag klappade mig själv på axeln och njöt av den energi och tillfredsställelse det ger att för- enkla livet och se fullgoda prylar komma till användning av någon som behöver dem mer.

Så vilka överflödiga verktyg och liknande hittade jag i våra diverse förvaringsutrymmen till slut?

  • 3 måttband (av vilka vi behöll ett)
  • 3 hammare (av vilka vi behöll en)
  • 4 vattenpass (av vilka vi behöll en)
  • 4 polygriptänger (av vilka vi behöll en)
  • 2 avbitare (av vilka vi behöll en)
  • 5 skruvmejslar (av vilka vi behöll en samt dess tillhörande bitsats)
  • 14 insexnycklar (av vilka vi behöll ett set)
  • 3 tumstockar (av vilka vi behöll två, en lång och en kort)
  • 1 skiftnyckel (den behöll vi)
  • 3 knivar (av vilka vi behöll två)
  • 3 borrset (av vilka vi behöll ett)
  • 2 precisionsskruvmejselkitt (av vilka vi behöll ett)

Samt en uppsjö av andra mindre verktyg som följt med diverse IKEA-förpackningar och liknande. Utöver det gjorde vi oss även av med enorma mängder pryttlar och reservdelar som vi inte längre hade en aning om vilken produkt de följt med en gång i tiden.

Den nya betydligt mer slimmade verktygsuppsättningen.

Den nya betydligt mer slimmade verktygsuppsättningen.

Att vi hade ett sådan överflöd beror troligen på att vi tidigare i livet lånat men inte lämnat tillbaka vissa verktyg till våra föräldrar, att vi fått en del av verktygen i gåva samt att vi hade varsin verktygslåda när vi flyttade ihop. Att vi inte gjort något åt det hela beror främst på att vi använder verktygen så pass sällan att vi inte reagerat ordentligt förrän nu.

Vad kan vi då dra för slutsats av detta? Jo, att även i hem och familjer som fokuserar på materiell förenkling så finns det ofta bortglömda områden med potential för rensning och därmed ökad paretoeffektivitet i världen. Samt att känslor precis som i övriga livet ofta (men inte alltid) är en bra signal på att något inte står helt rätt till.

Vilka förvaringsutrymmen i ditt hem gör dig arg, stressad eller irriterad? Har du några bortglömda vita fläckar på din rensningskarta?

26 tankar kring ”Identifiera vita fläckar på rensningskartan med känslor

  1. Sophie E

    Min första tanke: ha, vilket överflöd, så ser det iaf inte ut i min verktygslåda! ;) Som ni är inne på kommer den inte fram så ofta, blev tvungen att dyka ner i den nu. Vet inte om det var bra eller dåligt men även här fanns flera dubbletter (var kommer de ifrån?! ;) ). Drygt 10 olika verktyg får nu lämna hemmet samt ett gäng vägggpluggar (såg er bild på Instagram om det i veckan). Men då dök nästa fråga upp, var ska jag lämpligast göra av dessa verktyg? Skiftnyckel, skruvmejsel och något borr-set exempelvis, vad är ert råd?

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      De verktyg vi rensade ut var inte av någon superkvalitet så det är knappt värt besväret att försöka sälja dessa. Vi ger istället familj och vänner en chans att plocka åt sig och därefter går resten till den Stadsmissionen som vi har i närheten.

  2. Annika

    Åh, jag har i månader tänkt att jag borde rensa i verktygslådan. Det fullkomligt sväller över av grejer ( mest skruvar, muttrar och diverse smågrejer som vi inte ens vet vad det är för nåt). Om man ska ha något så hittar man det inte på grund av röran. Blä, måste nog ta tag i det.

    Svara
  3. K

    Åh, med växande barn, spara hammare och tumstock. Någon kommer vilja hjälpa er med era uppgifter… ;-)

    Svara
    1. Anette

      Håller med! Och tummstockar får då ibland hjälp att bli kortare med hahaha

  4. C

    Jag har inte så farligt med verktyg faktiskt, har en hammare, 2 skruvmejslar (ena stjärn och en rak), en tumstock och ett måttband. Sen har jag några såna Ikea-nycklar som jag tänkt rensa bort och en del skruv och plugg som blivit kvar när man köpt lite olika saker som ska lämnas iväg. Allt på ett ställe. :)

    Svara
    1. Ani

      jag slängde 6 av 7 IKEA nycklar när jag rensade……. de måste föröka sig i verktygslådan! :)

  5. K.L

    Verktygslådan har åkt på några rensomgångar här. Varje gång jag som student flyttade & föräldrarna kom & hjälpte till med flytt tog min far med sig en dröse skruv, spik & plugg. Dessa blev kvar & förökade sig i takt med de otaliga flyttarna. När Herr L & jag flyttade ihop tillkom ännu fler (storpack) av skruv, spik & plugg från hans välmente far. Just verktyg har vi inte så många av, men skruv, spik & plugg! Varför skulle vi tvunget få så mycket av dessa? Vem använder ens storpack skruv, spik & plugg under en livstid om man bor i lägenhet? Vid 37 resp 40 års ålder bor vi fortfarande inte i hus så vad skulle vi eg med all den skruv, spik & plugg vi fick hade de tänkt?…

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Håller med om överflödet av spik, skruv och plugg. De borde enbart få säljas i lösvikt så att vi konsumenter kan behovsanpassa antalet. :)

    2. Marina

      Hahaha. Skrattade högt när jag läste detta. Precis så är det hemma hos oss. Efter detta inlägg från eminenta bloggen rensade jag hela garaget på skruv spik och annat svärfar kommit med och som vi haft i flera år. La det i en låda och nu ska det tillbaka till honom. Ska lämna och säga. Tack för lånet.

  6. Anna

    Jag har ingen verktygslåda, så skralt är det med verktyg och skruv hos mig. De ligger på en hylla i klädkammaren det jag har och det känns ok (tror jag).
    Däremot när jag hade läst ert inlägg skulle jag hämta något i städskåpet och när jag öppnade dörren hänger där två köksförkläde. Vet att jag har gett bort minst ett förkläde till någon släkting men två stycken? Kan inte minnas senast jag använt ett! Tror det var ert blogginlägg om vita fläckar som fick mig att se det. De kommer åka till insamlingen nästa helg när jag ska till återvinningen. Tack för hjälpen =)

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Att inlägget hjälpte dig att rensa ut dina förkläden till någon bättre behövande gjorde i sig det värt den tid och energi det tog att skriva det. Tack för att du delar med dig. :)

  7. Maria

    Senast jag var på IKEA såg jag att de hade återvinning för IKEA-nycklar och glödlampor.
    Jag vet dock inte om det fortfarande är så.

    Svara
  8. Sanna

    Nu bor vi i hus och har lite större barn, men den som skrev om tumstockarna – helt rätt! Vi hade två tidigare – de blev vid husflytten och medhjälpande barn snabbt fyra eller om det var fem… ;-) (alltså, de två vi har ”råkade” gå i mindre delar).

    I övrigt kan jag säga att sambons låda med diverse storlekar av vanliga skruvmejslar och stjärnskruvmejslar är guld värd! Det är inte riktigt bra att bara ha en standardmejsel (risk att man gör sönder skruvhuvudet och sedan får man inte bort skruven alls), skaffa isf hellre en som kanske har utbytbara bits. I vårt hus verkar tidigare ägarna dessutom haft någon sport att använda flera olika skruvar när det skall skruvas, vilket är enormt enervernade när man tror att det räcker med en mejsel. Nåväl, vi jobbar långsamt men säker på att byta ut till enhetliga skruvhuvuden (tack svärfar för storpacken! :-D). På sikt kanske vi inte behöver lika många, men tills dess…

    Skulle säga att jag nog skulle bli galen på den lilla verktygshög ni har, men å andra sidan så bor vi i ett hus som kräver en del också.

    Svara
    1. K.L

      Ja, men då har ni ju behov av era storpack ;-) De fyller ju ett konkret syfte. Förstår bara inte far & svärfars övertygan att det var det första deras ungomar behövde när de flyttade hemifrån till studentboenden ;-) Borra hål i väggar är ju dessutom snudd på kriminellt i hyresbostäder så storpack lär vara det sista man behöver :-) Butikerna lär ha kvar storpack till då/ev behovet uppstår. På samma sätt som Blocket kan agera förråd så är ju butikerna det. Man behöver kanske inte gå & köpa på sig saker innan behovet uppstått. Visst har några enstaka skruv & plugg använts genom åren men då kanske ett fempack hade räckt? ;-) Dessutom ändras standarder för skruvar mm. & väggar av olika material behöver olika plugg mm. I vår senaste bostsd har vi inte kunnat använda några av de material vi redan hade utan behövde bara specialprodukter som vi fick köpa nytt.

    2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      @ Sanna: Den skruvmejsel vi behöll var just en sådan som kom med utbytbara bits. :)

      @ K.L: Håller verkligen med om vikten av att undvika ”proaktiv konsumtion” även för verktyg och tillbehör. :)

  9. Calles pannrum

    Verktyg är en avdelning där det är långtifrån självklart att kasta ut dubbletter. Det är överlag svårt att på förhand veta vad man kommer att använda verktygen till.

    Exempel: Fasta nycklar. Antag att man har en bult med 13 mm-skalle som tillsammans med en 13 mm-mutter håller fast något. För att lossa detta förband krävs… *trumvirvel* …två 13 mm-nycklar! Hur löses detta med resterande verktyg i bild? (Rätt svar är inte skiftnyckel i kombination med motortång, s k polygrip. Om man mot förmodan skulle få loss fästelementen är de runddragna och skadade sedan.)

    Jag ser i den övre bilden att tre fasta nycklar försvann. Det ser i och för sig ut att vara ”nödverktyg” ur någon cykelreparationssats och inte mycket att hänga i julgranen. Skiftnyckeln som behölls ser tvivelaktig ut åtminstone på håll (kromade skiftnycklar brukar vara skräp). Jag skulle tro att den knappt duger till att skifta hjul på en cykel. Ska man överhuvudtaget använda skiftnycklar bör det vara kvalitetsverktyg och man undviker dem helst.

    Några skruvmejslar gallrades ut ser jag också. Tanken att använda en bitsmejsel verkar i förstone klyftig. Men då kan man råka ut för problemet att en skruv sitter så djupt att man inte når den och genast önskar sig en dedikerad phillipsmejsel (”kryss”) som inte är lika klumpig. Det är inte ett konstruerat problem, utan rätt vanligt att t ex elektriska apparater ser ut så.

    Fast tre lika stora snickarhammare behöver man inte, helt rätt. Inte tre motortänger heller. Den ni behöll ser ut att vara den bästa. Och Ikeanycklar använder jag själv inte ens till att skruva ihop möbeln de levererades med. De hamnar direkt i skrotlådan varefter möbeln skruvas ihop med en insexnyckel av bra kvalitet.

    Svara
  10. Monica

    Jag är nyfiken på hur du avyttrade de överflödiga verktygen? Jag har ärvt en källare där ALLT tycks finnas i minste två eller tre exemplar (och i bra kvalitét), men var sälja fina verktyg?

    Svara
  11. Anna

    Hej,
    Nu är det ju mer än ett år sedan du skrev inlägget om verktyg. Och nu har ni flyttat till hus. Men ni kanske kanske kan ge tips i alla fall.
    Jo jag undrar hur ni förvarade verktygen i lägenheten? I vilken garderob/i vilken typ av låda?
    Tack på för hand! Inspireras mkt av eran blogg :)

    Svara

Lämna ett svar